192

Így telne egy nap, ha a tanár is ember lenne

Ellenőrző , 2009.11.23. 08:00

A "portásország" fogalmán elgondolkozva írta meg nekünk Louise a levelét. Részletesen leírja, órákra lebontva, hogy hogyan is nézne ki egy napja, ha nem tanárként viselkedne, hanem egy hétköznapi emberként, aki kimondhatja, amit gondol és nem próbálná csillapítani a konfliktusokat minden szituációban.

 Kedves Ellenőrző!

Sokan tartották elfogadhatónak a -szerintem példanélkülien arrogáns- Felsőoktatási és Tudományos Szakállamtitkár irodájától érkezett választ. Ezen a nyomon indulva elgondolkoztam, hogy mi is lenne, ha mondjuk én is így viselkednék. Megmondanám szemtől-szembe diáknak, szülőnek, hogy mekkora egy szerencsétlen hülye. Nem próbálnám számára is fogyasztható formába csomagolni a mondanivalómat.

Így nézne ki egy nap:

8-9: Késik a 30 diákból 10, mert késett a vonat, busz, metró, troli-modják ők. Erre én nem azt válaszolnám, hogy rendben, üljetek le gyorsan, kapcsolódjatok be az órai munkába, hanem: Tudod kit nézel hülyének! Tudom, hogy lent cigiztél a metróaluljáróban, beszélgettél a portással, sorban álltál a büfében. Takarodj ki az órámról, ne zavard a többieket a pakolászásoddal, igazolatlan óra. Legközelebb majd korábban indulsz, én is ideérek minden reggel.

9-10:Nincsen készen a házija, nem tudta, hogy felelünk-írunk, nincsen felszerelése. Erre én nem azt mondanám, hogy rendben, nézd a szomszédodét, írd egy lapra és másold be, felelsz-írsz legközelebb, hanem: semmi gond, 1-es. Nincs vita, szádat befogtad, kötelességed felkészülten jönni az iskolába, mi más dolgod van?! Ha ennyire hülye vagy, hogy nem tudsz a saját felszerelésedre vigyázni, akkor nem itt a helyed!

10-11:Fogadó óra

Nem tud a gyerek tanulni otthon, mert a szülők válnak. Apuka bejön, hogy már pedig ő elválik, mert 2 éve nincsen szexuális életük, ő meg ezt aztán nem bírja, és a felesége egy idióta, a gyereknek meg megvan mindene otthon, úgyhogy mit panaszkodik itt, majd otthon elbeszélget vele. Erre én nem azt mondanám, hogy megértem, biztosan neki is nehéz, de annyira okos a gyereke, hogy most még tanulás nélkül is hozza az elvárt szintet, de le fog maradni és nem tudja majd behozni, hanem: ki a faszt érdekel, hogy veled mi van?! Ha nem rohadnának a fogaid és nem lennél ennyire büdös, talán a feleséged is lefeküdt volna veled. A szerencsétlen gyerek rámegy az idióta viselkedésedre és legszívesebben itt verném a fejed a falba a felelőtlen, nemtörődöm viselkedésed miatt!

11-12:"Tanárnő, miért nem beszélget velem? Nem szeret? Hadd üljek ide a tanári asztalhoz! Jól van, látom utál. Nem baj, engem úgyis mindenki utál." Erre én nem azt mondanám, hogy most óra van, nézzük a feladatot, ha marad idő, szívesen beszélgetek veled, hanem: Egész szünetben veled beszélgettem, ezt a történetet, már 10x hallottam. Nem én vagyok az osztályfőnököd, fordulj hozzá a problémáddal.

12-13:"Jaj, minek már ez a hülye feladat?! Ettől úgysem fogom jobban érteni/tudni! Tanárnő is tudja, hogy hülyeség az egész!" Erre nem azt mondanám,  hogy dehogy nem, ez a feladat nagyon jó ...................-re, hasznos lesz, hiszen majd később is tudod használni az így begyakorolt tudást, hanem: ki a franc kérdezte, hogy mi a véleményed?! Csak azért kötsz bele mindenbe,  hogy addig se tanuljunk és zavard az órát. Azért értelemetlen a feladat számodra, mert fogalmad sincsen semmiről.

13-14:"Tanárnő nem unja még a tanítást? Miért nem megyünk inkább haza?" Erre nem azt mondanám, hogy ha dolgozunk gyorsabban telik az óra, már úgyis csak ez az  egy óránk van, igazán kibírjuk, hanem, hogy: de, kurvára unom és téged is kurvára unlak. Legszívesebben otthon lennék és a saját okos, értelmes, kedves gyerekemmel foglalkoznék, nem ezt a nyávogást hallgatnám.

Ez csak a pénteki napom volt, általában ennél rosszabb a helyzet, mégis képes vagyok minden órán, normális hangnemben elsimítani a konfliktusokat. Talán a fentebb említett ügyintéző/osztályvezető is vehette volna magának a fáradtságot és még egyszer átgondolja, hogy mit ír. Persze biztosan intelligencia kérdése is.


 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenorzo.blog.hu/api/trackback/id/tr391526113

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.11.23. 08:59:17

Egy őszinte világról én is sokat ábrándozok, de nem hiszem, hogy működne...

Egyébként a fentiek közül néhányat nyugodtan lehetne közölni a gyerekekkel.

kzgy 2009.11.23. 09:10:41

Sőt, valószínűleg a posztíró még nem próbálta az iskolán kívüli életet: a gyereknek lehet még a legőszintébben beszélni.
Felnőni ki fog, álmodozó?

pfekete101 2009.11.23. 09:10:49

Oke en meg a kovetkezot csinalnam (egy picit lehet hogy off, de legalabb a sulirol van benne szo):
Suliba jarni nem lenne kotelezo. A suliba jaras ill. ott tanulas mindenki szamara egy lehetoseg, mely persze kotelesseggel is jar. Ha valaki bantja a masikat a suliban (megpofozza a tanarjat, megveri az osztalytarsat, ...) fegyelmi, aztan kirugva. Kesz.
Kiskoruak szabalysertest, buntenuyt kovetnek el, akkor a neveloszuleit buntetnem ugyanugy, mintha azok kovettek volna el a buntenyt. Ennyi.

nsocsi http://bezerédj amália.blog.hu 2009.11.23. 09:11:25

Mostantól talán ezzel kéne próbálkozni.Az eddigi módszer ugyanis nem volt jó,amint a végeredmény mutatja.

kutty 2009.11.23. 09:12:22

És azt ki a fene mondta magának, hogy menjen tanárnak?!

Mert nekem meg azzal a nyavalygással van ám tele a hócipőm, amikor valaki azért nyavalyog, hogy mennyire unja azt, amit csinál. (Különösen akkor, ha egyébként mondjuk az én kölkömet kellene tanítania!)

Egyszerűen tessék otthagyni a tanítást, és csináljon olyasmit, amit szeret.

Don Bandi · http://www.youtube.com/watch?v=w_mZqfanqg0 2009.11.23. 09:19:21

Ha minden suliban lenne pszichológus és nevelés tanácsadó, akkor sokkal jobb lenne a helyzet. de sajnos 20 éve hülyéket nevelünk az emberekből, hogy alkalmasak legyenek a fogyasztói társadalomban élésre. tátott szájjal nézzék a tv-t, vegyenek meg minden szart. csodálkozunk, hogy verik a tanárt, és ölik az osztálytásaikat? bezzeg a kommonizmusban a tanár jól pofánvágta a büdös kölyköt, még akkor is, ha elszámolt valamit, nemhogy még rosszul is viselkedett volna. most is vmi hasonlót kéne produkálni: a pofánverést a liberális takonykócokkal kezdeném.

Mentolosmájkrém 2009.11.23. 09:20:06

Nem tudom, en mar regen jartam suliba, de anno az ofö-nk (ferfi) az egyik osztalytarsunknak, aki okos volt es ertelmes, söt oly annyira az, hogy valoszinuleg csak unta magat, mert agyban sokkal elöbbre volt nalunk, egy nyeglebb megnyilvanulasa alkalmabol, a mi Tanar Urunk lezavart egy akkora fulest a Karcsinak, hogy kiesett a padbol. Lass csodat nem lett belöle pör, söt a Karesz apja bejött megköszönni a gyermekre mert testi fenyitest, mondvan ö matematikuskent erre nem er ra.
Gimiben, meg a legkisebb hulyesegert kirughattak az orszag összes kozepiskolajabol, igy aztan kenytelenek voltunk tanulni es nem faszkodassal tölteni az idöt. Lettunk is orvosok, mernökök, tanarok, meg viszonylag normalis emberek.
A gyerek olyan, mint a kutya: ha nem szabsz neki hatarokat, akkor csak elkanszodik es önmaga sem erzi jol magat a böreben.
Sunt mar xartam, szep napot mindenkinek.

blacklord 2009.11.23. 09:20:36

Mondjuk nem ártott volna linkelni a hivatkozott levelet, így fingom nincs, hogy mire föl jött ez a kirohanás... Főleg így, hogy címlapon van a dolog.

Don Bandi · http://www.youtube.com/watch?v=w_mZqfanqg0 2009.11.23. 09:21:30

@kutty: hát igen, az utcát is fel kéne söpörnie valakinek. mindenki qrvára büszke ebben az országban a végzettségére, és foggal-körömmel képesek olyan dolgokhoz ragaszkodni, amikről nyilvánvaló, hogy semmi közük hozzá. büdös a munka, de a fikázás boldogságot, sőt megváltást éreztet.

Don Bandi · http://www.youtube.com/watch?v=w_mZqfanqg0 2009.11.23. 09:23:53

@Don Bandi: na mondjuk a tanári pofonban mindig volt vmi kreativitás, ami legendákat szült a tanulók körében. faterom egyszer bedobott alacsutkával egy ablakot. azért kapott taslit a tesitanártól, mert az 5 négyzetméteres nyitott ablakot nem volt képes eltalálni, hanem mellette a fityfasz kisablakon keresztül oldotta meg a hulladék gyors eltávolítását. :)

Dr.Bio74 2009.11.23. 09:25:49

Nem értem. Ezekből én nagyon sokat tényként megéltem. Ha valaki késett és nem volt aki igazolja, beírás lett belőle és igazolatlan óra.Ha nem volt házi, bukta, ha nem volt felszerelés, bukta. A fogadó órákon pedig a rólunk volt szó, nagyon is!
A tanárral szembeni tisztelet, és az órán a munka és a csend volt az alap, mely felszín alatt azért volt mocorgás, de csak annyi, hogy a tanár észre ne vegye.
Most más van?

Franky4fingers 2009.11.23. 09:26:15

Ha minden pedagógus konzekvensen így válaszolna, és ezért nem őt vennék elő, sokkal előbb tartana az oktatás!!!

Tekintélyt a tanároknak!!!

(Csendben megjegyzem, hogy tudok olyan középiskoláról ahol ez így van. 99% továbbtanuló, nagy része egyetem, még egy nagy rész tudományos munka. Orvosok, mérnökök ügyvédek. Na ja. Nem állami iskola.)

nudlee 2009.11.23. 09:28:05

Ki kell próbálni, hogy felvállalod a konfliktusokat, AHOGY AMÚGY MINDANNYIAN TESSZÜK AZ ÉLETBEN.

szépmező 2009.11.23. 09:28:32

jó írás :)

a 13-14 órai etap kivételével totál egyetértek az egésszel.
jó, oké, péntek délután már lehet unni egy picit :)

Don Bandi · http://www.youtube.com/watch?v=w_mZqfanqg0 2009.11.23. 09:29:01

akit nem tanított Jabba (a szilágyi egykori magyartanára), az tulajdonképpen semmit nem tud a középiskolai kultúráról :)

travis 2009.11.23. 09:30:40

Don Bandi,

Úgy látom, téged is egyel többször vertek meg a tanáraid a kelleténél, attól lettél ilyen.

A kedves levlírónak pedig azt üzenem, hohy atanóra nem az "övé", hanem az iskoláé, amhez a gyereknek ugyanúgy joga van, még akkor is, ha elkésik. Kizavarni pedig nincs joga.
A legtöbb tanárral az a baj, hogy ideggyenge, és teljesen alkalmatlan pedagógusnak. Tessék menni a Tescóba pénztárosnak, nem kell pedagógiát gyakorolni, de még diploma sem kell.

"Legszívesebben otthon lennék és a saját okos, értelmes, kedves gyerekemmel foglalkoznék, nem ezt a nyávogást hallgatnám."

Én meg ha szülő lennék legszívesebben kirúgatnám az iskolából az ilyen "tanárokat". Mit képzel magáról? Ezer sokkal lelkesebb lenne a helyére.

"legszívesebben itt verném a fejed a falba" - dettó, a tiédet.

Don Bandi · http://www.youtube.com/watch?v=w_mZqfanqg0 2009.11.23. 09:31:10

@Franky4fingers: fizetős suliban azt kapják a felhasználók (kölykök), amit tényleg kapniuk kell, a fizetett alkalmazottak (tanárok) pedig megfelelnek a vásárlók (szülők) igényeinek. az igaz, hogy így kevesebb a balhé, de a tekintély se túl magas az oktatók felé.

ursus artos 2009.11.23. 09:32:17

A házi feladat hiányáért be kell kúrni az egyest. Készületlen, tehát annyit érdemel.

Don Bandi · http://www.youtube.com/watch?v=w_mZqfanqg0 2009.11.23. 09:34:24

@travis: soha egy ujjal nem nyúltak hozzám, mert '94-ben keztem általánosba járni akkor már bőven túl voltunk a züllésen. nem gondolom én se, hogy agyba-főbe verni kell mindenkit, akivel gond van, de azt te is elismerheted, hogy manapság hallani olyan csemetékről, akik megérdemelnének egy tockost. aki dobálja és sértegeti a tanárt óra közben, azzal a tudattal, hogy apukája leköpdösi és megveri a tanárt, ha az egy rossz szót is mer szólni hozzá, na annak a kölyöknek a fejével kell kinyitni az ablakot - kilincs használata nélkül.

KolomparVinetu 2009.11.23. 09:35:16

@pfekete101: És máris kész a teljesen elhülyült cigány társadalom.

KolomparVinetu 2009.11.23. 09:36:45

@travis: Csak 1 napit bírj ki a mostani "diákokkal". Narkós segghölye viván meg rtl klubon elhülyült agyatlan tetvek. Ja hogy te is?

Cukorpofa 2009.11.23. 09:37:21

Ez az ember teljesen alkalmatlan a tanári pályára, sajnálatos hogy nincs valamilyen szűrés az ilyen emberek eltávolítására.

disloc 2009.11.23. 09:37:40

Hááát, az én tanáraim a személyes sértéseken kívül lazán megcsinálak mindent ami itt le van írva.
Javaslom a posztírónak is.
Pl.
Tanár után senki nem léphetett be az osztályterembe, a felelést senkinél se lehetett kidumálni azzal hogy ilyenolyan bajom van, akinek csipogott az órája egész órakor attól elvették és félév végén kapta vissza, ha valaki pofázott akkor felállt az egész osztály.
Koleszban hasonló. Pl. ha valami nem stimmelt, akkor visszamentünk az ebédlő elől és újrajátszottuk az egészet.
Negyedikre elérték azt hogy HATVAN db. 18 éves FIÚ önállóan élt fegyelmezett életet. (kb. naponta kétszer ránknéztek.) Hatkor felkeltünk, elmenünk kollektíve reggelizni (egyszerre, sorban), fél óra tanulás, 7:50-re átvonultunk az iskolába.
Maximális probléma az eldugott helyeken való dohányzás és kb. két pohár bor elfogyasztása hétvégén valami félreeső kricsmibem.

Don Bandi · http://www.youtube.com/watch?v=w_mZqfanqg0 2009.11.23. 09:37:52

@ursus artos: sajnos a mai neoliberális társadalom számára nem egyértelmű: a felnőttnek az a dolga, hogy munkával pénzt keressen, a gyereknek meg az, hogy tanulással tudást, aztán tudással munkát. nekem sem tetszik ez a rendszer, de sajnos ez van. amíg a kissrác elment a moziba a mancival, kiment az utcára cigizni a többi suttyókával, leült a gép elé csüffögni a qrvára változatos játékokon, megnézte a tv-ben a moslék műsort, stb., addig tízszer megírhatta volna a házit. ha készültél, nem kapsz egyest, ha nem akkor kapsz. ez tök egyszerű - kéne hogy legyen.

Dr.Bio74 2009.11.23. 09:38:52

@travis:

Egy ponton hibádzik, a gyereknek bérlete is van, de az a kurva busz csak nem várja meg, ha lekési. A gyerek azzal, hogy mindig időben kezd:
- nem zavar, hátráltat másokat a késésével
- nem marad le az óra egy részéről
- fejlődik a kötelességtudata
- megtanulhatja, hogy nem a farok csóválja a kutyát/ holott hiheti az a farok, hogy övé a blöki/

Franky4fingers 2009.11.23. 09:39:32

Kizavarni pedig nincs joga.

Miért a gyereknek van joga zavarni a pakolászásával a többiek tanulását? Hát NINCS! Milyen jogon vesz el a késő gyerek öt percet (minimum) a többiek órájából, koncentrációjából????

Tele van a hócipőm azzal, hogy mindig a renitensek érdekeit védjük a szabálykövetők ellenében. Kicsit fordítva ülsz a lovon barátom!

Don Bandi · http://www.youtube.com/watch?v=w_mZqfanqg0 2009.11.23. 09:40:02

@KolomparVinetu: nem kell cigánynak lenni ahhoz, hogy hülye legyen valaki. itt ülök a bme-n (egyetem), és nyugodtan kijelenthetem, hogy ennyi elb#szott kretént még sehol máshol nem láttam. a buszon a banyatankos nyuggerek ezekhez képest angyalok.

ebfül 2009.11.23. 09:40:30

Az iskolában nem volna szabad, hogy demokrácia legyen. Az iskolának oktatási és nevelési (együtt a kettő, nem csak az egyik) intézménynek kell lennie. DonBandinak teljesen igaza van. A liberálisnak nevezett "elvek" az oktatásban teljesen szétverték a rendszert: a gyereknek csak joga van, kötelessége nincs, a tanár be van rezelve, hogy mikor jelentik fel, a szülő meg, aki otthon le sem sz@rja a gyerekét, meg bemegy az iskolába hőzöngeni, mert neki is van joga/pénze/hatalma/nagyszája hozzá. Ami nincs: az a tanári munka iránt való tisztelet, kötelesség, együttműködés. Nem vagyok olyan öreg még és én még általánosban kaptam körmöst/tenyerest/sarokbaállítást ha nem úgy viselkedtem, ahogy kellett. A szüleim nem hőzöngeni mentek be az tanárokhoz. Egy dologhoz volt jogom: becsületesen tanulni. Gimnáziumban a tanároknak olyan tekintélye volt, hogy senkinek nem jutott eszébe tiszteletlennek lenni, igaz ez sem állami volt.
Összességében: vissza kellene állítani a rendet végre az oktatásban. Értsük meg: a jövőnkről van szó!

Franky4fingers 2009.11.23. 09:41:20

@Don Bandi:

Amiről én beszélek az nem fizetős suli. Csak tudják a szülők, hogyha azt akarják, hogy a gyereket ne basszák ki az iskolából, akkor már otthon meg kell nevelni, hogy érjen be időben és hogy vállalja a felelősséget a tetteiért. (elkések- következménye van, nem tanulok- következménye van)

E

borovi 2009.11.23. 09:45:09

Én hasonló stílusban tárgyaltam boldogult pedagógus koromban a tanítványokkal. Csak az elején furcsálták. Igaz, ma már nem vagyok pedagógus. De nem ezért.

BKV reszelő 2009.11.23. 09:47:52

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: Működik az, csak tudomásul kell venni, hogy ha őszinte vagy, akkor kevesebb "barátod" lesz, viszont aki így is a barátod marad, az tényleg a barátod....de idő kell ahhoz, hogy rájöjj, a "barátok" csak visszahúznak, nincs hatásuk az életedre, életminőségedre, tehát drop it és kész. Én élvezem.

Squazee 2009.11.23. 09:49:03

Fárasztó a tanári munka, ez tény. Néha az ember odavágna mindenki fejéhez egy téglát vagy adott esetben egy egész falat.
Egy tanárnak az a dolga, hogy tanárként viselkedjen. Nem kioktatnia, hanem oktatnia kell. Persze, néha én is megmondanám, hogy ki mit kezdjen az életével, de ehhez semmi közöm.
Adj intelligensen tanácsot, ha úgy érzed,kell s mutass megértést. Ugyanakkor legyen egy konkrét szabályzat, amitől sose térj el. Lehet benne jutalmazás, büntetés, akármi. A lényeg az, hogy "megértem, hogy otthon hagytad a könyved, de te is értsd meg, hogy akkor is kapsz egy mínusz pontot", "megértem, hogy nehéz a családi háttér, de értse meg, hogy itt így működnek a dolgok". Aztán nagy ritkán, emberségből lehet engedni a szabályokon, ha a helyzet úgy kívánja.

A tanárok elvárják a tiszteletet, s nehezen nyelik le, ha mások nem adják meg azt a tiszteletet, amit a tanár mutat. Ez oké. De most akkor vagy van az embernek egy tartása, vagy nincs.

Dr.Bio74 2009.11.23. 09:49:37

Bár ezt sem értem:
A gyereket nincs joga kizavarni.
Mit mondasz otthon a gyereknek, mikor látod, hogy csak totyog jobbra-balra és el fog késni a suliból? Hmm? Hogy nem baj fiam majd bemész az utolsó tíz percre, az is több, mint a semmi. Sőt mivel tudom, hogy nem tanultál, ezért az óra elejei röpdolgozat sem fogja rontani a jegyedet. Nem számít az, látod apu is megy dolgozni ha van kedve, és kezd amikor akar, és mégis milyen jól megvan. A lényeg, hogy jogaim vannak.

BKV reszelő 2009.11.23. 09:50:12

@Don Bandi: A BME az az anonim alkoholisták klubja. Annyi sötét diplomás kevés helyről kerül ki, mint a bme. Nem is értem minek kell oda bejárni ?! Jelentkezzen jóskapista nyíregyről és ha kipengeti a díját a diplomának és tud fekve hányni, hát legyen mérnök és bassza meg.

travis 2009.11.23. 09:52:00

@KolomparVinetu: Én a kilencvenes évek első felében voltam középiskolás, és ne higgye senki, hogy akkor jobb volt bármi is, pedig akkor még kereskedelmi tévék sem voltak. Könnyű azokra fogni a saját kudarcot.
A tanáraim 90%-a egyszerűen seggfej volt, egójuk az egekben, türelmük, és szakmai alázatuk meg a mélyben. A mi iskolánkban is volt tanárpofozás, meg diákpofozás is, ez utóbbi sokkal durvábban Volt olyan, hogy a tanár addig verte a gyerek fejét a táblába, amíg az véres nem lett. Mondanom sem kell, a tanárnak semmi baja nem lett belőle, pedig nyílt titok volt, hogy mi folyik egyes órákon.
De valahogy ma a diákok által elkövetett dolgok sokkal nagyobb teret kapnak, mint a tanári bűnök, és ez nem jó.

Krajcs · http://uralicowboy.blog.hu 2009.11.23. 09:54:02

@Mentolosmájkrém: "A gyerek olyan, mint a kutya: ha nem szabsz neki hatarokat, akkor csak elkanszodik es önmaga sem erzi jol magat a böreben."

OFF:
Ezt mondom állandóan az öcsém nevelésével kapcsolatban is, de semmi hatása. Tipikus "öreg szülők gyereke" eset. A különbség az, hogy a kis görény túlságosan jól érzi magát a bőrében, így mindent megenged magának. Ha megéled a nyugdíjt, majd a hozzá hasonlók fognak egy "fülessel" lependeríteni a székről, ha a buszon nem adod át a helyed...

nsocsi http://bezerédj amália.blog.hu 2009.11.23. 09:55:16

@Nödön: Oppá. A demokrácia nem egyenlő azzal, hogy azt csinálok én az ego,a démosszal szemben, amit akarok.Addig sérthetek szabályokat-ha már renitens vagyok-, amíg azzal másoknak nem ártok.

tárhejj · http://atarhely.hu 2009.11.23. 09:56:23

Érdekes egy felfogás, bár egy két esetet a saját bőrömön tapasztaltam.

Silverf@x 2009.11.23. 09:57:06

A probléma az "én hülye gyerekem azt csinál, amit akar, meg egyébként is én vagyok az okosabb" szülők miatt van. Itt is sokan hozzászóltak közülük. Fogyasztói degenerált társadalom.

robinzone 2009.11.23. 09:59:10

Amíg a tanári tekintélyt nem állítják vissza törvényes, hatékony eszközökket teremtve a fegyelmezésre (erőszak nélkül), marad a buta ökrök nevelése.
A szülőnek a tudást van joga számonkérni a tanáron, semmi mást. Ha nem tetszik, elviheti máshová a hülyegyerekét.
Szerintem a posztoló sem a tanítást unja (már elment volna), hanem azt a rengeteg elpazarolt energiát, amit ezek a tanulást szándékosan bojkottáló, a kötelességeikről mit sem tudó, azt rajtuk senki által számon nem kérő nyavajásan elk.rt liberális "termékek" kivesznek belőle.
Maga a tekintély egyébként természetesen a tanár személyiségéből, és tudásából kell, hogy eredjen, de az állami iskolákban tanítók védtelenek a destruktív kis f@szjancsikkal és -juliskákkal szemben.

Dr.Bio74 2009.11.23. 10:00:00

@travis:

A fizikai erőszak az egy dolog, a késés, trehányság, tiszteletlenség egy másik.
Ajánlom feljebb Squazee bejegyzését.

semota · http://livewithit.blog.hu 2009.11.23. 10:00:26

Úgy látom, az index.hu olvasói a politikán és a focin kívül a pedagógiához is kurvára értenek. Gratulálok, főleg annak a kommentelőnek, aki azt a bölcsességet írta, hogy "a gyerek olyan, mint a kutya". Remélem, hogy neked sose lesz gyereked. Mindkettőtök érdekében.

Ami a tanárnőt illeti, javaslom neki, hogy tegye félre az empatikus kommunikátor álarcát. Felteszem, hogy amúgy sem túl sikeres ebben a szerepben, mert levágós, hogy a mézesmázos mondatok mögött azt gondolja magában, hogy "dögöljetek meg". Az ilyesmit általában megérzik az emberek, főleg a gyerekek. Javaslom, hogy vállalja fel a konfliktusokat, például a válófélben lévő apunak nyugodtan meg lehet mondani, hogy mi van, akár egy kicsit élesebb hangon is. (Na jó, a rohadó fogas rész kivételével.)

Egyébként én is tanítok, bár nem középiskolás fokon. Ami a késést illeti, ilyen faszságokkal nem szoktam terrorizálni a tanulókat, pláne, hogy amikor az ő helyükön ültem, akkor én se voltam épp a pontosság mintaképe.
Az órára való felkészülésre se szoktam különösebben rápörögni, mert végül is nem velem baszik ki az illető, ha nem tanul rendszeresen, és aztán szarul írja meg a dolgozatot, hanem saját magával. Én csak annyit tehetek meg, hogy igyekszem erőmhöz mérten érdekes és vidám órát tartani, a többi már a diákon múlik.
Tudom, hogy egy középiskolai tanártól jobban elvárják, hogy a "körmére nézzen" a gyerekeknek, de szerintem nem dől össze a világ attól, hogy a 16-17 éves fiatalokat nem csecsemőként kezeljük, hanem önálló, felelősségteljes feladatok elvégzésére is alkalmas lényként.

Ami viszont határozottan gáz, mi több, undorító:
"Egész születben veled beszélgettem, ezt a történetet már 10x hallottam. Nem én vagyok az osztályfőnököd stb." -- gratulálunk, íme a gyermekközpontú pedagógus. Nemhogy örülne neki, hogy a bizalmába fogadják a tanítványai, és elmondják neki az aktuális problémáikat, hanem még magában kurvaanyázik is, hogy mit akar ez a büdös kölök. Hát köszi.

elzee 2009.11.23. 10:02:43

hmmm... régen ez azért nagyjából így ment.

ebfül 2009.11.23. 10:03:22

Számomra a (neo)liberalizmus egyenlő a szabadossággal. Nem ad igazi szabadságot, nem tanít meg gondolkodni, viszont látszatot ad, közben meg gúzsba köt.
A tanári pálya nem a "már sehova nem vettek fel, beadom a jelentkezésemet a fősulira" tipusú emberek menekülőpályája kellene, hogy legyen. Aki viszont tényleg komolyan gondolja és erre a pályára lép, tisztességesen meg kellene fizetni. A gyerek meg tudja a kötelességét. A szülők meg értsék meg, hogy az iskola és a tanár nem ellenség, hanem együttműködő partner a gyerekük tiszetsséges jövöje érdekében. (másodlagos nevelési közeg)Persze tudom, ma már a tisztesség nem erény, addig silányították az erkölcseinket. Szomorú ez, alig 20 év kellett hozzá.

Dee_ 2009.11.23. 10:03:35

Kapjon egyest a gyerek? Oké, lesz neki mondjuk 15. És? Érdekli majd? Kirúgni nem fogják (nincs hova, meg ugye a kincset érő fejkvótát nem fogja elúszni hagyni egy iskola sem), maximum az ellenőrzője lesz ronda.
Kiküldeni nem lehet az osztályból, ha rendetlen, mert felügyelet nélkül marad. Nincs egy olyan hely, ahova büntetésként be lehetne küldeni őket, felügyelet alatt, mert a 30-35 (lassan 40) fős osztályok korában még a rendes tanulókra sem jut elég tanár.

Terézágyú 2009.11.23. 10:05:16

@travis: "Volt olyan, hogy a tanár addig verte a gyerek fejét a táblába, amíg az véres nem lett. Mondanom sem kell, a tanárnak semmi baja nem lett belőle"

Hát le kell lőni a tanárokat.
Meg le kell lőni a kalauzokat, mer azok is ilyenek.
Meg le kell lőni a pénztárosokat, mert azok pláne.
Meg le kell lőni az ügyfélszolgálatosokat, mert azok se végzik jól a munkájukat.
Meg a buszsofőröket.
Meg háztartási gépszerelőket. Tele a net a sztorikkal, amelyek róluk szólnak.

Viszont Travist és kollégáit hagyjuk életben. Fogalmam sincs, hogy neki mi a munkája, de biztos vagyok benne, hogy tökéletesen végzi, bármilyenek is a körülmények.

travis 2009.11.23. 10:06:25

@Mentolosmájkrém: "A gyerek olyan, mint a kutya: ha nem szabsz neki hatarokat, akkor csak elkanszodik es önmaga sem erzi jol magat a böreben"

Neked kutya sem való, nemhogy gyerek.

Terézágyú 2009.11.23. 10:07:38

Látom egyébként a szövegértéssel komoly baj van egyeseknél. A levél írója nem azt mondja, hogy ő így beszél a gyerekekkel!

"Sokan tartották elfogadhatónak a -szeritem példanélkülien arrogáns- Felsőoktatási és Tudományos Szakállamtitkár irodájától érkezett választ. Ezen a nyomon indulva elgondolkoztam, hogy mi is lenne, ha mondjuk én is így viselkednék."

MI LENNE HA....

Egyébként tényleg be kellett volna linkelni azt a bizonyos választ, mert így smafu.

ebfül 2009.11.23. 10:08:42

Most megyek, mert elkésem az iskolából. :)

Mentolosmájkrém 2009.11.23. 10:10:09

@Ön: Van gyerekem ,kettö is, nem is verem öket, csak nevelem, vannak hataraik es kepzeld muködik a dolog.
Sok sikert a tovabbiakban, a követelmenymentes, de vidaman erdekes tanorakon.

travis 2009.11.23. 10:10:54

@Terézágyú: Az iylen tanár nemhogy nem végzi jól a munkáját, hanem egyszerűen bűncselekményt követ el. Érted a különbséget, vagy magyarázzam el lassabban?
Aki olyan szakmát választ, ahol emberekkel, főleg gyerekekkel kell foglalkozni, ott súlyos pszichológiai alkalmassági vizsgát kellene tennie a jelölteknek.

Dr.Bio74 2009.11.23. 10:12:56

@Ön:
Akkor milyen szinten?
Az óra kezdés ideje nem számít?
Az órára való felkészülés, a tanulás fontosságával, felelősségével pedig pont középszinten kell(ene)megismerkednie gyereknek. Másrészről a pedagógus nem foglalkozik azzal, hogy a gyereknek miért nem sikerül az érdekes és vidám órák ellenére az ellenőrző számonkéréseken megfelelni?

Mentolosmájkrém 2009.11.23. 10:13:52

@travis: szöveg olvasasa es annak ertelmezese egyes. Hulye vagy fiam, leulhetsz.
A faxert kell szemelyeskedni kicsirigo?:o))

Terézágyú 2009.11.23. 10:14:32

@travis:
"Az iylen tanár nemhogy nem végzi jól a munkáját, hanem egyszerűen bűncselekményt követ el. Érted a különbséget, vagy magyarázzam el lassabban?"

Ezért utálsz minden tanárt, és ezért kelsz ki ezen a blogon is a tanárok ellen. Értem én.
Milyen jó, hogy én nem vagyok az.

De áruld már el mi a foglalkozásod. Majd keresek valami jó sztorit erről. Esetleg van egy blog arról is? Szeretnék ott kommentelni.

2009.11.23. 10:15:32

Pontosan ilyen stilusban, ezeket a dolgokat szoktak mondani a tanarok. Miert van felteteles modban?

Purple! 2009.11.23. 10:19:01

Szeretném hozzátenni a saját tapasztalatomat. Szerencsére nekem megadatott, hogy ismerhessek őszinte, szókimondó ellenben hatalmas fegyelemet és rendet tartó tanár(nőt)!

Matematika / fizika tanárnő volt, mi rettentős középiskolások voltunk, borzalmas körülmények uralkodtak (amiket a postban lehet olvasni, mindennaposak, x 10) Mégis az ő óráin teljes csönd, munka és fegyelem. Hatalmas kisugárzása, hatalma volt neki. Féltünk tőle :) Pedig Ő, a tanárnő volt a mentsvárunk, ugyanis mindenkin, de mindenkin segített, akár az osztályába járt, akár nem! Bármilyen problémával fordultunk hozzá meghallgatott és segített ha tudott, de legalábbis egy jótanácssal mindig szolgált. Rengeteg problémás, drogos, lógós, nehezen kezelhető gyereknek verte a fejébe a matekot, fizikát, akik nélküle bizony le lettek volna húzva a wc-n. Mostanra diplomás emberek! Akkor senki nem adott volna értük egy forintot sem. De ami még fontosabb: emberi tartást, erkölcsöt, tisztességet tanított nekünk, ami a mateknál, diplománál elmondhatatlanul fontosabbak.

Ő igenis megmondta, hogy igen fijam hülye idióta vagy. Igen fijam te ott kint cigiztél és ittál iskola előtt. Volt olyan óra, hogy 6 darab egyest kaptam tőle. Volt, hogy beszóltam neki, amire ő megvonta a vállát olyat visszaszólt, hogy egy hétig nem mertem a szemébe nézni és az egész iskola rajtam röhögött napokig.

Ő Tanár. Nagyon nagyon kevés olyan van mint ő. Soká éljen T. SZ. E! :)

u.i: rengeteg anekdota fűződik hozzá, majd egyszer megírom ide a blogba, okulásképp a jelen diákjainak, tanárainak.

2009.11.23. 10:20:13

@Don Bandi:
"túl voltunk a züllésen" lol
ekkora baromságot is rég olvastam...

én még a "züllés" ideje alatt suliztam, és nem, nem voltunk ennyire pofátlanok mint a mostani kölykök... megközelítően sem... és így utólag sem bánkódom az eseti pofon miatt, ami általában jogosan jött... ha attól lettem normálisabb, akkor megérte.

travis 2009.11.23. 10:20:35

@Terézágyú: Nem utálok minden tanárt, két-három kivétel nálunk is volt, nekik respect.

@Mentolosmájkrém: Ma már ne igyál többet.

érdeklődő 2009.11.23. 10:21:26

Ezen poszt alapján nálunk minden tanár ember volt...

2009.11.23. 10:22:40

Furcsa a hozzáállásod kedves posztíró. Párom is tanít, ráadásul hátrányos helyzetű gyermekeket (van aki mentálisan sérült, van aki viselkedéshibás, van akinek a szüleivel van probléma) de még a rossz napjain sem hangzik el ilyen a szájából, mert szereti őket, szereti amit csinál. Ha neked ilyen a hozzáállásod, lehet pályát kéne változtatnod.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.11.23. 10:23:50

@BKV reszelő: Nekem működik, ezért tudom, hogy nagyban nem működik... :)

Terézágyú 2009.11.23. 10:24:14

@travis:
"Nem utálok minden tanárt, két-három kivétel nálunk is volt"

:))))))))))))))))
És ezt te hóttkomolyan mondod.

ifrance 2009.11.23. 10:25:03

@travis: nekünk még olyanokat mondtak annó, hogy az iskola életre nevel. ugorjunk pár évet, jó? kölök megnő, kis szerencsével elkezd dolgozni. onnan is simán elkéshet? mert a munkaidő a munkahelyé, meg a dolgozóé és nem a főnöké? vagy a második alkalom után már be se kell többet jönnie? most hol itt az életre nevelés, ha semmilyen kihágásnak nincs következménye? vagy a munkához is ugyanúgy joga lesz majd?
én is olyan suliba jártam (pesti Piar), ahol a fenti szankciók a mindennapok részét képezték. 34ből kettőt(!) nem vettek fel elsőre egyetemre (következő évtől ők is felsőoktatásban voltak).
Lehet hasonlítgatni az eredményességet az extraliberális iskolákkal.

agyrém, hogy feleségem öccse meséli, hogy náluk év végén az utsó hónapban fellázadtak a "jótanulók", és nem voltak hajlandóak készülni az órákra mondván, hogy az ő négyes ötös átlagukkal már úgysem tudnak megbukni. a tanár meg tehetetlenül tűrte a dolgot.
hát nálunk egy ilyen beszólás után az illető diák óránként és tantárgyanként kétszer felelt volna egyesre, és négy nap alatt bukásra állt volna. aztán kaparhatott volna, hogy valahogy átmenjen. és érdekes senkiben nem merült fel hasonló gondolat. tudom, én egy szemét elnyomó rendszerben nőttem fel.

csak ne lenne ott a háttérben az az apró idegesítő tudat, hogy ez a szemét elnyomó rendszer a társadalomra hasznos egyedeket termel, és nem ipari méretekben tudatgyarmatosított konzumidiótákat...

semota · http://livewithit.blog.hu 2009.11.23. 10:32:02

@Mentolosmájkrém:

Látod, máris késztetést érzel arra, hogy magyarázkodj nekem. Mintha bármit is számítana a véleményem. Örülök, hogy ennyire felnézel rám :)

@Bio74:

Ami az óra pontos kezdetét illeti, a fontos különbség tanár és diák között az, hogy a diák nélkül el lehet kezdeni az órát, a tanár nélkül viszont elég nehezen. Elég, hogy én ott vagyok időre, a többi már a diákok dolga.
Ami a tanulás fontosságát és felelősségét illeti, azt nem úgy fogja megtanulni a diák, hogy a tanár bevágja neki a kisegyest. Akkor az a tudat fog benne kialakulni, hogy a nem-készülésért büntetés jár, és nem a tudásért fog tanulni, hanem azért, hogy elkerülje a büntetést.
Ami engem illet, én azt a tudatot próbálom közvetíteni a diákjaimnak, hogy amit az órán tanulunk, az fontos, érdekes és hasznos. Ha sikerül őket meggyőznöm erről, akkor tanulni fognak. Ha nem sikerült, akkor azzal nem nagyon tudok mit kezdeni. Egyvalamit nem tudok: leülni helyettük este az asztalhoz, és felkészülni a következő órára.
(Ebben egyébként, a diákok eredményeit elnézve, elég ügyes vagyok, legalábbis ha az osztályzatokat nézzük.)

semota · http://livewithit.blog.hu 2009.11.23. 10:32:54

@Mentolosmájkrém:

Látod, máris késztetést érzel arra, hogy magyarázkodj nekem. Mintha bármit is számítana a véleményem. Örülök, hogy ennyire felnézel rám :)

@Bio74:

Ami az óra pontos kezdetét illeti, a fontos különbség tanár és diák között az, hogy a diák nélkül el lehet kezdeni az órát, a tanár nélkül viszont elég nehezen. Elég, hogy én ott vagyok időre, a többi már a diákok dolga.
Ami a tanulás fontosságát és felelősségét illeti, azt nem úgy fogja megtanulni a diák, hogy a tanár bevágja neki a kisegyest. Akkor az a tudat fog benne kialakulni, hogy a nem-készülésért büntetés jár, és nem a tudásért fog tanulni, hanem azért, hogy elkerülje a büntetést.
Ami engem illet, én azt a tudatot próbálom közvetíteni a diákjaimnak, hogy amit az órán tanulunk, az fontos, érdekes és hasznos. Ha sikerül őket meggyőznöm erről, akkor tanulni fognak. Ha nem sikerült, akkor azzal nem nagyon tudok mit kezdeni. Egyvalamit nem tudok: leülni helyettük este az asztalhoz, és felkészülni a következő órára.
(Ebben egyébként, a diákok eredményeit elnézve, elég ügyes vagyok, legalábbis ha az osztályzatokat nézzük.)

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2009.11.23. 10:35:43

@Ön: "és nem a tudásért fog tanulni, hanem azért, hogy elkerülje a büntetést."

erre azért rá lehetne vágni, hogy ki a lószart érdekel, ha olyan idióta retardált, hogy magától nem ismeri fel a tanulás jelentőségét és értelmét, vagy a még retardáltabb szülei nem értetik meg vele.. kit érdekel, hogy miért tanul az ilyen, az a lényeg, hogy tanuljon, és ne legyen írástudatlan agresszív barom, legyen egy rohadt érettségije, netán még valami diplomája is, és ne úgy éljen, mint a cigányok. csak csinálja meg azt a nyomorult házifeladatot, és kész, senkit nem érdekel, hogy mi motiválja az idióta kölyköt!

changebug (törölt) 2009.11.23. 10:36:28

10 pont!
Igen pontosan ezt kéne tenni.
aztán ha a gyerek/szülő tudja hol a helye akkor lehet vele normálisan is beszélni.
Mind2 el van szállva magától.

nsocsi http://bezerédj amália.blog.hu 2009.11.23. 10:40:23

@ifrance: Gyerekem osztályának átlaga 4,8-4,7, nyolcadikosok.
Tegnap azt mondja:-Már csak két hónapot kell tanulni,de jó! -Mert?
Második félévben már nem fogunk, nem számít a felvételibe!
Nem írom le, mit mondtam neki.

travis 2009.11.23. 10:47:45

@Bukowszky: Azért vagy tanár, hogy emberi módon megértesd vele, hogy miért érdemes tanulni.

"senkit nem érdekel, hogy mi motiválja az idióta kölyköt!"

Remélem ez a mondat senkinek nem kerülte el a figyelmét!
Ez a probléma gyökere, hogy ilyen mentalitású a mai tanár-, és egész felnőtt társadalom 99%-a.

Ainult Mina 2009.11.23. 10:51:47

Nem tudom, nekem sose volt bajom az óvónéni vagy a tanítónéni hozzáállásával. Lehet, hogy mert jó helyre jár a fiam, vagy lehet, hogy azért, mert egyedülálló apaként minden további nélkül vállalom a flörtök következményeit. Így most az óvónéni és az elsős tanítónéni után a másodikos tanítónéni a partnerem. Mondjuk nem tudom mi lesz a felső tagozatban...

Dr.Bio74 2009.11.23. 10:53:17

@Ön:
Mindig lesz ami érdekli a gyereket, és lesz ami nem. És hogy egy általános iskolás gyerek a tudásért tanul az eléggé valószínűtlen.
Van ezer más ami inkább motiválja, amikor az "idióta" szabályokat magolja matematikából, vagy a helyesírás alapjaiból. Amikor botfülüként kellene egy kottát megírni, vagy tőle távol álló író életéből évszám pontosan idézni. Lesz mindig ami érdekli, és lesz mindig több olyan ami nem, de azokból is teljesítenie kell.
A többivel egyet értek, nem tanulhatod meg helyettük, és nem nvelheted őket pontosságra ( bár tényleg nem?).

espadazo - Játékbolt: · http://aruhaz.nettfilm.hu 2009.11.23. 10:57:06

...hamar lerúgna/lőne/verne valamelyik gyerek vagy az apja, ha így tennél :-)
Egyébként meg a pedagógia nem attól pedagógia, hogy el tudom mondani a gyereknek azt, ami könyvben van és tudok vele dolgozatot íratni!
Hanem éppen attól, hogy tudom anélkül terelgetni, támogatni, segíteni, hogy azt szájbarágásnak, papolásnak, akármi, számára kerülendő dolognak venné.

Terézágyú 2009.11.23. 10:57:47

@travis:
"Ez a probléma gyökere, hogy ilyen mentalitású a mai tanár-, és egész felnőtt társadalom 99%-a. "

Bocs, de ha a felnőttek 99%-a ilyen, akkor miért várod el a tanároktól, hogy másmilyenek legyenek? Abból az 1 %-ból kellene lennie minden tanárnak? Na igen.

Gondolom, önmagadat is ebbe az 1%-ba sorolod. És te tanítasz???

espadazo - Játékbolt: · http://aruhaz.nettfilm.hu 2009.11.23. 10:59:18

@Ainult Mina: Biztos, hogy olyan jó az a suli? Másodikban új tanerőt kapnak?

travis 2009.11.23. 11:02:01

@Terézágyú: Nem tanítok. De attól függetlenül megvannak az elvárásaim egy tanárral szemben, hogy nem tartozom közéjük. Ez szerintem természetes.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.11.23. 11:04:40

@Ainult Mina: Nem tudom, mi lesz, ha esetleg egyszer a tornatanár ÚR lesz a gyerek osztályfőnöke... :)

Mentolosmájkrém 2009.11.23. 11:05:09

@Ön: Ismetel a gombod, magyarazkodni pedig eszemben sem volt.
Mondjuk az kisse elkeserit, hogy lassan az otthoni oktatasi szinvonal is kezdi megutni az észak-europai szintet, miszerint kötelesseg nulla, csak jogok vannak es nagy pofa. A baj ott kezdödik, amikor a jogait kivaloan ismerö gyermek eljut odaig, hogy munkat kell(ene) talalnia, mert meg egy gimibe sem vettek fel, vagy, ha azt el is vegezte valahogy, tovabb mar nem tud tanulni. Hirtelen nem ö lesz az ugyes, kis csemete a suliban (mindenki duktig, nincs negativ kritika), a munkaugyi hivatalban az urlapot is csak segitseggel tölti ki, mondjuk evekig munkanelkuli es log az allami csöcsön ( segely), vagy a szulein.
Ha felveszik valahova, akkor hirtelen nagy nyug pontosan bejarni es a fönök is megmondja, hogy mit kell csinalni. Szegenyke akkora stresszben van emiatt, hogy nem jar be, vagy felmond, jo esetben kirugatja magat, mert akkor lehet otthon dögleni egy darabig munkanelkuli segelyen (soffpotatis) egy papucsallatka ertelmi szintjen.Az a minoritas, akit a szulei rakenyszeritenek, vagy önmaga rajön, hogy nem lesz belöle semmi az tanul, mint az allat es viszi is valamire. A bevandorlok egy resze repatrial(amelyik megteheti), hogy a gyereke ne ide jarjon iskolaba. Ez van erre mifelenk mostansag es mindez ugyanazzal kezdödött, hogy nem voltak követelmenyek, csak jogok es nagy arc.
Inkabb az a pedagogus követ el bunt, akinel lehet kesni, nem megirni a lecket es erdekes akar lenni, ahelyett, hogy tanitana.
A humor a kabareba valo, az erdekesseg pedig az ujsagok 8-10 oldalara.

rózsakeresztes 2009.11.23. 11:05:42

@disloc: biztos bencés suliba jártál, nem?

Terézágyú 2009.11.23. 11:06:30

@travis:
"Nem tanítok. De attól függetlenül megvannak az elvárásaim egy tanárral szemben, hogy nem tartozom közéjük. Ez szerintem természetes."

Természetesnek természetes, de nem kéne néha belegondolni az ő helyzetükbe? Az empátia benne van abban az 1%-ban? :)

És ha kijelented, hogy a tanároknak abból az 1%-ból kellene kikerülnie, ugyanakkor te nem vagy tanár - jóllehet az 1%-ba sorolod magad, akkor nem gondolsz bele, hogy ez az 1% miért nem megy tanárnak??? És miért a 99%-ból mennek tanárnak?
És miből gondolod, hogy a 99% meg fog változni?

Mi is a te foglalkozásod? :)

everyday_normalguy 2009.11.23. 11:06:50

Aha, hát elég zsigeri alapon alakultak ki ebben a vitában (is) az oldalak.

Én néhány alapvető dolgot ajánlanék mindenki figyelmébe:

1) Fizikai fegyelmezés: vajon a gyerekben milyen lelki sérüléseket okozhat az a megalázó helyzet, amikor egy idősebb, fizikai és intézményes erőfölényben lévő felnőtt bántalmazza, esetleg nyilvánosan megalázza? Ez egyszerűen megengedhetetlen. Ha olyan helyzet alakul ki, ahol a tanár komolyan úgy érzi, hogy nincs más eszköze, az már önmagában a tanár alkalmatlanságát bizonyítja.

2) Akik itt arról értekeznek, hogy micsoda világraszóló elitiskolákba jártak, ahol

a) mekkora fegyelem volt, mert a tanárok mi mindent megtehettek a diákokkal szemben;
b) mekkora fegyelem volt, holott a tanárok példásan demokratikus, liberális elvek alapján oktattak, neveltek;

és így aztán mindenkit felvettek egyből a Sorbonne-ra állambölcselet-agysebészet szakpárra, azok gondolkodjanak már el azon, hogy ezekbe az iskolákba eleve jó családi hátterű, már addig is jól teljesítő tanulókat vesznek fel, azaz a sikerhez relatíve kevesebbet kell hozzátennie a tanárnak.

3) Valószínűleg abban mindenki egyetért, hogy a jó iskolához elengedhetetlen a motivált, módszertanilag is felkészült, hiteles tanár, aki képes olyan szabályok elfogadtatására, amelyek megfelelő keretet teremtenek a munkához. Ha a tanár nem ilyen, arról nem a diákok tehetnek. Ha a tanár nem ilyen, és ezt nyomásgyakorlással próbálja kompenzálni, azon a diákok úgyis át fognak látni.

4) Akkor is lehet ilyen egy tanár, ha beszól (pl. az a német tanárnőm, aki simán megmondta egy-egy nebulónak, hogy "Te hülye vagy, fiam", illetve - évi összesen két-három alkalommal - kiküldte a renitenseket az óráról, de ezzel együtt mindenki szerette, az is, akinek beszólt, mert soha nem kezdett volna ki egy gyenge, önbizalomhiányos gyerekkel), meg akkor is lehet ilyen egy tanár, ha nem szól be (pl. az a több évtizedes tapasztalattal rendelkező matektanárom, aki talpig úriember volt, maga volt a megtestesült jóság, és még a hangját se kellett soha felemelnie ahhoz, hogy figyeljünk órán). Ha viszont a tanárnak büntetéssel kell fegyelmeznie, akkor már eleve megette a fene az egészet.

5) Igen, minél szegényebb gyerekek járnak egy iskolába, annál valószínűbb, hogy nagyon durva, szokatlan magatartási problémákkal kell megbirkózni a tanárnak, és az iskolának. Nagyon fontos észrevenni, hogy ezek a magatartásbeli problémák sokkal nagyobb gondok TÜNETEI. A tüneti kezelés természetesen itt sem célravezető. A fizikai fegyelmezés ilyenkor is elfogadhatatlan, ezek a gyerekek ugyanúgy károsodnak tőle, mint bárki más. Mivel a probléma valójában legalább a 70-es évek óta ismert, legfőbb ideje lenne az örökös nyavalygás helyett végre felkészíteni a pedagógusokat az ilyen helyzetek kezelésére, illetve az ilyen iskolákon pszichológussal, fejlesztőpedagógussal, kisebb csoportszámot és fejlesztő programokat lehetővé tevő többlettámogatással segíteni. + 3 éves kortól kötelező óvoda, szülők bevonása a pedagógiai programba. Ennek szerintem nincs valódi alternatívája: ha ma hagyjuk leszakadni ezeket a gyerekeket, holnap bizony feltörik a kocsinkat. Holnapután pedig felgyújtják. Segélyekből fognak élni, amelyet alkalmi fa- és színesfémlopással egészítenek ki, nem lesznek képesek olyan munkára, amely hozzájárul a GDP-hez. Lehet számolni, hogy vajon mi kerül többe: az oktatás fejlesztése, vagy az oktatás elhanyagolásának a társadalmi következményei...

elod72 2009.11.23. 11:09:08

Siralmas ez a poszt. A szerzonek tenyleg el kene gondolkodni azon, hogy erdemes-e igy tanitani. Nagyon nagy zavar van a fejekben a tekintetben, hogy mi a helyes viselkedes. Ez egyforman erint tanart, diakot, kommentelot. Az, hogy sokan nadpalcat sirnak vissza, vagy egy szitokszonak erzekelik a liberalizmust, nos ez a rendszervaltas csodje. Ugyanigy, egy tanar is attol erezne magat embernek (tisztelet a kivetelnek, megertes a tobbieknek), ha beallhatna o is a frusztraltsagat agressziora valto tomegbe. Ahelyett, hogy peldat mutatna konfliktuskezelesbol, demokraciabol (nem azonos az anarchiaval), embersegbol. A jo tett maga a jutalom, ennek elegnek kene lenni. Kar, hogy nem az.

travis 2009.11.23. 11:11:46

@Mentolosmájkrém: Az azért vicces, hogy sokan szembeállítják, és egymást kizárónak tartják a hasznos és az érdekesen megtartott órákat. Pedig a kulcs az lenne, hogy a tanár ne monoton hangon ledarálja az anyagot, hanem saját eszközárát felhasználva érdekessé és vonzóvá tegye az adott óra témáját. Néha ez nehezebb egy matektanárnak, mint egy történelem szakosnak, de azt is lehet többféleképp. Ezzel a módszerrel pl. az én történelemtanárom élt is, és neki köszönhetően kezdtem el történelmi témájú könyveket olvasni és könyvtárba járni
Nehogy már azt higgye bárki, hogy egy kulcscsomóval verekedő idióta órái, amik rettegésben telnek, bármire is megtanítják a gyereket, a félelmen kívül.

Jedlik 2009.11.23. 11:12:02

T. Tanárnő! Tessünk csak keményíteni picit. Ésszerű szabályok kellenek. A diákok hamar rájönnek a gyenge pontokra, és kihasználják. De ha vannak lefektetett szabályok, amik alól nincs kivétel, az még nem egyenlő a terrorral. És a diákok sem fognak lázadozni, mert tudják mi a pálya. Ha nincs házi, egyes, ha nem tudsz felelni, egyes, ha késel, a 3. után igazolatlan óra. Stb. Kristálytiszta dolgok ezek. Szerintem nem kell ezen sokat vívódni.

travis 2009.11.23. 11:12:55

@Terézágyú: Szoftvermérnök vagyok, és jól végzem a munkámat.

Terézágyú 2009.11.23. 11:13:54

Mellesleg: hogyan került elő már megint az, hogy a tanárok verik a diákokat???
Én a rendszerváltás előtt jártam iskolába - és ott sose ütöttek meg a tanárok senkit.
Most a rendszerváltás után annyira el van terjedve a verés, hogy Travisnek és néhány társának folyamatosan ez ugrik be ha meghallja a "tanár" szót????

fénycsepp 2009.11.23. 11:15:32

hát igen. hogyan tiszteljek egy olyan kollégát, aki ilyen trágár szavakat használ? Aki unja a melóját? ki mondta, hogy tanárnak kell menni? Persze, nem nehéz tanárnak lenni, de jó tanárnak annál inkább. Ilyenkor örülök, hogy nem lettem közalkalmazott tanár.
A minap a magándiákomtól megkérdeztem, hogy szerinte milyen a a jó tanár. Erre ő: tiszteli a diákokat (ha rendesek), következetes, és SZIGORÚ.
Mikor lesz már oktatási reform??? segítség...

semota · http://livewithit.blog.hu 2009.11.23. 11:15:43

@Bukowszky:

"senkit nem érdekel, hogy mi motiválja az idióta, nyomorult kölyköt"

Na látod, pont emiatt a hozzáállás miatt tart ott a magyar közoktatás, ahol. A gyerek nem érdekel senkit, az nem szempont, hogy az iskolában jól érezze magát, és örömmel menjen be az órákra, hanem agyatlan, gépies feladatteljesítésre nevelik, és már elsőben-másodikban azt sulykolják bele, hogy az iskola egy unalmas, szar hely, ahol terrorizálják a gyerekeket. Pedig minden gyerek érdeklődőnek, és nyitottnak születik, csak aztán ez a tudásvágy kialszik bennük. Szerinted ennek mi az oka? Ki tehet erről?

A cigányok meg egy külön kategória, ebben az esetben tényleg az van, hogy van egy megoldatlan társadalmi probléma, jelesül az, hogy az ország lakosságának egy része megrekedt egy nomád törzs szintjén. Nem csoda, hogy ezzel a helyzettel a pedagógusok nehezen tudnak mit kezdeni.

@Bio74:

Akkor ne úgy mutassák be a matematikát vagy éppen a helyesírást, mint idióta szabályok halmazát, hanem építsék fel a dolgot logikusan, úgy, hogy a szabályok összefüggő rendszert alkossanak, és ezt a diákok is megértsék.
Énekórán kottát íratni/olvastatni hülyeség. Minek?
Ami az irodalmat illeti, az évszámok és életrajzok sulykolása a réges-régen elavult pozitivista szemlélet ósdi maradványa. Az irodalomnak a látókör szélesítését és a kreativitás fejlesztését, az asszociációs kellene szolgálni. (Vö. "a szöveg öröme".) Nagy gond, hogy az irodalomtanárok nagy része nem szereti, és nem is érti az irodalmat.

A pontosságra stb. nevelést azért sem erőltetném, mert ezeket a dolgokat én sem tartom értéknek. Számomra fontosabb az, hogy a diákjaim végigjárják az utat, a saját tempójukban, a saját módszereikkel, mint az, hogy ezt a folyamatot holmi gépies, mondvacsinált szabályokhoz kössem. Persze világosan meghatározom a mérföldköveket, tudják, hogy mikor van az értékelés, és azt is sugallom nekik, hogy a rendszeres tanulás sokat segít, de ezen belül rájuk bízom a dolgokat.
Hogyha úgy is meg tudják tanulni az órai anyagot, hogy rendszeresen megírják a házi feladatot, vagy akár bejárjanak órára, csak tessék. Középiskolásként én sem vittem túlzásba pl. a matekórára járást, mégis hibátlanra írtam az érettségimet.

Terézágyú 2009.11.23. 11:18:07

@travis:
"Szoftvermérnök vagyok, és jól végzem a munkámat. "

Mondod te.
Hozzak fel példákat, hogy milyen sz*rok manapság a szoftverek és milyen undorító emberek a szoftvermérnökök? :)
Strigulázzam, hogy én és a kollégáim hányszor szidjuk az általunk használt (milliókba kerülő) szoftver készítőit? :)
Persze biztosan nem te csináltad, de sebaj, általánosítsunk :)

:)))))

Silverf@x 2009.11.23. 11:18:31

Szerintem ez a helyzet még akkor is istenes... meg lehet nézni a mai tanitó-tanár oktatást, ennél csak rosszab lesz. Már csak azért is, mert nagyrészt azokból az idióta kölykökből lesznek, akik egyébként semmire sem jók.

semota · http://livewithit.blog.hu 2009.11.23. 11:23:05

@Mentolosmájkrém:

Számomra fontosabb, hogy kreatív, önálló munkára és önálló problémamegoldásra képes emberi lényeket neveljek. (Pontosabban én már felnőtt embereket tanítok, de időnként ott is elkél a nevelő funkció.)
Hidd el, egy munkahelyen is jobban teljesít az a beosztott, akinek nem kell mindent a szájába rágni, hanem önállóan is el képes végezni a munkáját, és anélkül is be tudja osztani az idejét, hogy kapna a tanártól egy kisegyest az ellenőrzőjébe. Vezetői szinten pedig pláne fontos az, hogy az ember önállóan is képes legyen döntéseket hozni, adott esetben gyorsan és nagy nyomás alatt is.
Ha az iskolában a gyerekek minden lépését előírjuk, és semmi teret nem adunk nekik a kreativitásra és az önállóságra, akkor hogyan várjuk el tőlük, hogy 18 évesen egycsapásra önálló, felelősségteljes felnőtté váljanak?

Jedlik 2009.11.23. 11:23:45

@fénycsepp: Ne legyél képmutató. Trágár szavakat használ, de itt, mint ahogy te is, csak máshol. Aki meg unja a melójat és valaha nem unta, az kiégett. Biztos te is ismersz kiégett tanárokat, és még te is lehetsz ilyen. Kár ítélkezni.

A levél alapján itt az a probléma, hogy alapvető szabályok nem lettek lefektetve és betartatva, és nem átlátható a diákok számára, hogy meddig mehetnek el, és nyilván próbálják feszegetni a határokat. Elején kellett volna lefektetni mindent, és konzisztensen betartani (a tanárnak is) és betartatni a diákokkal a szabályokat. Ha emellé még érdekes órákat is tart a kollegina, akkor a diákok nagyon fogják szeretni és tisztelni.

espadazo - Játékbolt: · http://aruhaz.nettfilm.hu 2009.11.23. 11:23:53

@Terézágyú: Haha! Dehogynem! Az egyik tanárom vonalzóval nyomta a körmöst. Egy másik csak pofozkodott, de akkora karkötője volt, hogy az fájt igazándiból. A harmadik a csonkolt úját nyomta be a rosszul felelő két bordája közé. Őt egyszer el is kapták a diákok és eltört a keze.
Csak régen nem küldte le minden inzultushoz a h.rtv a teljes stábot, meg nem volt mobil, hogy felvegye a valaki suttyomban.

travis 2009.11.23. 11:24:23

@Terézágyú: Ismerem a problémát, a mi szakmánk is felhígult, de a tanári hivatással szemben nálunk úgy működnek a dolgok, hogy aki huzamosabb ideig szarul teljesít, azt bizony nem restellik kirúgni a cégek. Nálunk van feedback a munkánkról, a tanári hivatásnál sajnos nincs. Illetve feedback van, csak következmény nincs.

travis 2009.11.23. 11:25:23

@espadazo: "A harmadik a csonkolt úját nyomta be a rosszul felelő két bordája közé. Őt egyszer el is kapták a diákok és eltört a keze."

Megérdemelte. ;))

Terézágyú 2009.11.23. 11:27:42

@espadazo:
"Haha! Dehogynem! Az egyik tanárom vonalzóval nyomta a körmöst. Egy másik csak pofozkodott, de akkora karkötője volt, hogy az fájt igazándiból. A harmadik a csonkolt úját"

Bizonyára a helyesírás-tanár...

"nyomta be a rosszul felelő két bordája közé. Őt egyszer el is kapták a diákok és eltört a keze."

Amit te gondolom nagyon helyeselsz.

Fura, hogy én ezekből kimaradok. Az én tanáraim nem pofozkodtak, 20 éve rendszeresen bkvzom, de sose volt baj az ellenőrökkel... stb.

Mentolosmájkrém 2009.11.23. 11:33:22

@travis: ott a pont.:o) Erdekesen tanitani is egy dolog es csak erdekesnek lenni is egy masik. Azt hiszem ebben a temaban nem kell tovabb disputalnunk.
@Ön: attol lesznek-e önalloak, hogy elkeshetnek, visszpofazhatnak, esetleg el is verhetnek minden komolyabb következmeny nelkul?

Szelid sunmalac 2009.11.23. 11:34:01

Nem tudom....en eleg sokszor kaptam a masodik (oszinte) jellegu vlaszokat, de az elso (epito) fajtat szinte sosem. Mondjuk nem is jutott eszembe, hogy a tanaraimmal beszelgessek az otthoni problemakrol...

espadazo - Játékbolt: · http://aruhaz.nettfilm.hu 2009.11.23. 11:34:19

@Terézágyú: Hm...Gondolom az elképzelt világot nem jó beárnyékolni :-)
Nem helyeseltem, de így járt. Csak közöltem, hogy most sem más a világ, csak többet hallunk róla.
Remélem, most nem vétettem! :-)Nyelvtanból csak négyesem volt és van pár rossz beidegződésem, mert néha rosszkor ért a vonalzó...:-I

espadazo - Játékbolt: · http://aruhaz.nettfilm.hu 2009.11.23. 11:36:49

@travis: Igazából viccesnek tartotta. Szent meggyőződése volt, hogy ezzel használ a diákoknak. Utána ment tönkre teljesen emberileg.
Egyébként jó tanár volt, meg teljes extázisban magyarázott, csak ez a borda téma volt a gyengéje.

herut 2009.11.23. 11:38:19

Na,az ilyen pedagógusoktól mentse meg a sors gyermekeinket!Állandóan a panaszkodás,önsajnálat.Majd kipihened magad kis idealista a szünetben,már egy hónapot sem kell kibírnod és a megérdemelt szünetek egyike már el is jő.Mint a Karácsony.Sok dolgozatot ne vigyél haza,pihenj,rád fér,elvégre már három hónapot dolgoztál (heti hány órát?) rövid megszakítással.A tiszteletet nem lehet kikényszeríteni,azt ki kell érdemelni!A poroszos drillt csak szeretnéd,de az sem a tisztelet,hanem a tekintély elve!

Terézágyú 2009.11.23. 11:38:50

@travis:
"Őt egyszer el is kapták a diákok és eltört a keze."
"Megérdemelte. ;))"

Na, még milyen jó, hogy nem vagy tanár.

Csak azt nem tudom, hogy az az erkölcsi fensőbbség mire föl.
Mitől vagy te jobb, mint a tanár, aki beír egy egyest, mert a gyerek "megérdemelte"???

@espadazo:
"Hm...Gondolom az elképzelt világot nem jó beárnyékolni :-)"

Milyen elképzelt? Én tapasztalatból beszéltem. Az, hogy neked ellenkező tapasztalataid vannak még nem jelenti azt, hogy neked van igazad :)))

espadazo - Játékbolt: · http://aruhaz.nettfilm.hu 2009.11.23. 11:39:37

@Terézágyú: "20 éve rendszeresen bkvzom, de sose volt baj az ellenőrökkel... stb. "

Éngemet meg 10 éve nem igazoltattak! ;-)

espadazo - Játékbolt: · http://aruhaz.nettfilm.hu 2009.11.23. 11:43:45

@Terézágyú: Az igazság a legviszonylagosabb dolog a világon :-(

Abban azért igazam van, hogy nem újdonság a dolog verés szempontból.
Bárki más irányú tapasztalatának ellenére ;-)

Mindazonáltal örömteli, hogy olyan is van, mint a Te volt iskolád!

Ebzon 2009.11.23. 11:44:46

Nemtom mit kell a diákokat szapulni,végülis akik most itt szapulnak azok nevelték ki ezt a generációt ,akkor meg gratuláljunk inkább magunknak nem ?A post szánalmas, egyértelmű hogy a delikvensnek kerülni kell a tanári pályát,mert köze nincs ahhoz ,hogy kell bánni az emberekkel.Most meg nem mondom számszerűen ,hogy milyen a férfi-nő pedagógus arány ,de asszem kijelenthetem ,hogy több a nő.Vajon 1 nőnek aki bizonytalan is (mint a postoló,mert ugye nemtudja ő se hogy mit kell kezdeni a gyerekkel) mennyi tekintélye lehet egy középiskolában ?Mert nálunk volt 1-2 dögös tanárnéni ,hát ment is a heccelés,ha csúnyán is hangzik ,de a ronda tanároknak alapjáraton nagyobb a tekintélyük.Több férfi tanár kell és kész,ja meg szűréses rendszer.Nálunk olyan "ember" is tanított ,akitől megkérdeztem vizsga elött hogy: ez ,meg az kéremszépen mondja el hogy van ?Hát ezt már 2 éve tanultuk.EHHH ??Akkor ez az év ami direkt vizsgára van minek ???

travis 2009.11.23. 11:45:16

@Terézágyú: Ne csúsztass!
A "beír egy egyest" az nem ugyanaz, mint a fizikai terrorizálás.
Előbbi jogos is, ha a diák valóban rászolgált, utóbbi bűncselekmény.

Silverf@x 2009.11.23. 11:46:06

Nemrég jöttem vissza, az aluljárón mentem keresztül. Reggel n9-f9-kor tele van dohányzó, bandázó középiskolásokkal (újabban nem 8-kor kezdődik a tanitás?). Még mindig ott volt egy részük (11 óra). Szerintem egy zseni, aki ezekkel tud mihez kezdeni.

ifj. Farkas Gyula · http://kosbor.blog.hu 2009.11.23. 11:46:56

Kedves Kommentelők!

A rossz, érdektelen, de legfőképpen tudatlan tanárokról én is órákat tudnék mesélni. De elégedjetek meg most csak egy történettel. Van ugyebár az Euler--Fermat-tétel, ami a kis Fermat-tétel általánosítása. Ha n>1 természetes szám, a hozzá relatív prím természetes szám, akkor aφ(n)≡1 mod n, ahol φ(n) az Euler-féle φ függvény. Na mármost az egyik osztálytársam a természetes szám helyett az egyik felelésnél kvaterniót mondott, persze csak hogy fitogtassa jólértesültségét. Ám a kvaternió négy valós számmal meghatározott, négyegységes mennyiség, tehát nagyon specifikus, jelen szituációnkra nem is áll.

Így jár az, aki feltűnési viszketegségben szenved. Slusszpoénja a dolognak, hogy a tanárnő még meg is dicsérte, hogy ilyeneket tud, persze én, mikor értesültem a dologról, azonnal jeleztem a tévedést.

Jó szelet!
ifj. Farkas Gyula
a BME mérnök-fizikus szakának V. éves hallgatója kondenzált anyagok fizikája szakirányon

changebug (törölt) 2009.11.23. 11:47:01

Tisztelt Szülő!
A maga gyermeke sajnos teljesen antiszociális de ami még rosszabb - tehetségtelen is. Nem 1-1 tantárgyban - mindenben.
Az iskola azért van hogy a gyerek elérjen egy olyan tudásszintet amivel azután termelőképes tagja lehet a társadalomnak. Nem fogyasztó, termelő.
Nekem sem voltak jobb/rosszabb tanáraim, mint a kölykének - csak én tehetségesebb/szorgalmasabb/kitartóbb voltam. Ezeket nem az iskolában tanítják. Úgyhogy kedves szülő húzzon haza, mert más dolgom is van mint a maga hülyeségeit hallgatni, azt próbáljon embert nevelni a kölkéből.

Ebzon 2009.11.23. 11:48:17

@Silverf@x: Nekem volt ,hogy 3ik órára kellett bemenem,és volt hogy 10ikbe jöttem el.

danaz · http://www.autostat.hu/autos-forum 2009.11.23. 11:48:53

Szerintem valahol a két típus között lenne az ideális. Elmondom, amit gondolok, de ezt kulturáltan teszem. Ez is része mind a tanárságnak, mind az emberségnek. Nem kell leordítani senkinek a fejét, de azért a dolgoknak legyenek következményeik. Persze ez sajnos nem csak a tanárokon múlik.

Szelid sunmalac 2009.11.23. 11:49:35

En sporttagozatos voltam alsoban. Csak fiuk voltunk az osztalyban. Volt a tanarnak egy vastag fabotja. Ha rosszak voltunk, felfekudtunk a padra es kaptunk a seggunkre egyet. Ezt termeszetesen elore kozolte, tehat mindig tudtuk mire szamithatunk. Nem haltunk bele, a szulok sem nyavogtak es ugyanugy bunrosszak voltunk. Mert mellette korrekt volt, torodott velunk es igazan jol tanitott minket, nemcsak a tananyagra, de az eletre is.
Azt mondom nincs olyan, hogy jo vagy rossz modszer. A lenyeg, hogy kovetkezetes legyen es a felek elore tisztazzak ki milyen esetben mire szamithat. Ha megegyeztek, akkor annak ugy kell lennie.

Anatómus 2009.11.23. 11:54:50

Mindig csak a jogok és az elvárások!! Miért nem a kötelesség és a fegyelem/figyelem az első? Nem hiszem, hogy minden gyerek ismeri a kötelességeit, mert a szülei varázsvilágában él, és ha egyszer hibázik, akkor rögtön kimosdatják. És ez azért általános, mert a felnőttek is kiskapukon slisszolnak keresztül és "elintéznek" mindent. Aztán hápognak a szülőin, hogy miért nem jön az a gyerek úgy haza, hogy ne kelljen már vele gyakorolni a szorzótáblát? De sajnos azzal a gyerekkel azt sem gyakorolják otthon, hogy milyen az egymás iránti figyelem és tisztelet. Pl. a(z iskolán kívüli) fegyelemre/tiszteletre alapuló küzdősportok iránt milyen nagy a kereslet, de az iskolai judo-edzés egy siralom, mert az iskolában nem mer a tanár szigorú lenni, mert akkor jön a sok sértett önérzetű szülő, hogy mit kiabál a gyerekével és minek az a sok fekvőtámasz.
Nekünk sok szigorú tanárunk volt (még az ántivilágban) és imádtuk őket, mert a követelmény mindig sokkal izgalmasabb, mintha röhögni jár be az ember, bár lehet, hogy változik a világ. A saját tanítványok már felnőttek elvben, de a gyakorlatban egyre éretlenebbek, és kevesebbet lehet rájuk bízni. Nem ismerik a szabályokat sem, ami óvodás korban még az életük egyik legfontosabb követelménye. Az elmúlt 20 év orvosterméséből mintát véve riasztó a tendencia - ugye mindenki szidja az orvosokat, hogy hülyék, csak a pénzre mennek, nem jók semmire... de miért is van ez így? Minél több könnyítést kapnak a gyerekek/felnőttek, annál kevésbé lesznek motiváltak. Bármiben. Mert a gyerekek nem látják be, hogy nekik érdekük a tanulás, minek, van egy csomó pénzes suli, majd tanul kommunikációt, árul aloe verát, kicsit vacakol a számítógéppel... stb, de aki tanárnak menne, azt eleve el kell lehetetleníteni, mert hülye aki ennyiért csinálja (hm?) és különben is mit unja és menjen utcát söpörni. Nálunk meg majd elmegy orvoslátogatónak, vagy természetgyógyásznak, mert azok nagy varázslók, nekik mindent elhisznek és sokkal többet fizetnek is az emberek egy auralátónak mint egy röntgenesnek, pedig az lát csak igazán :-)
Summa summarum - a teljesen kezelhetetlen tömegből is lehet 1-2 alkalom után rendesen viselkedő, jóindulatú és figyelmes társaságot létrehozni, csak következetesnek kell lenni és lássuk be, az otthoni nevelésben is ez a legnehezebb. És nem kell bratyizni, meg szigorúnak is lehet lenni (nem tanulja meg a zsigereket - ugye senki sem gondolja, hogy az ilyen ember hozzányúlhat egyszer is?!) de követelni is kell, mert még a felnőttek sem tanulnak maguktól. Na mindegy, szerintem nem kéne annyit beleszólni az iskola életébe és minden sokkal simább lenne.

2009.11.23. 11:56:54

@ifj. Farkas Gyula:
Hülye kocka. Engem meg cserébe fikázhatsz, mert "bőcsész" vagyok. :)

Beau D.N. · http://beau.hu 2009.11.23. 11:59:43

@Ön: és mondd csak, hogyan zajlik nálad egy óra? Figyelnek rád a kedves nebulók? Csend és tisztelet övez? Pusztán a belőled áradó karizmával és zen békével harmóniát teremtesz 45 percen keresztül? ;-)

everyday_normalguy 2009.11.23. 11:59:59

@Szelid sunmalac-Elmeny designer:

Az utolsó bekezdésedet könnyű lenne kiforatni. Ha ez a seggrepacsis módszer elfogadható, akkor mondjuk az is jó lenne, ha a tanár kiütné a gyerek fogát, amennyiben "kovetkezetes [...] es a felek elore tisztazzak ki milyen esetben mire szamithat"? Végülis ha alsóban a tanár kiüt egy tejfogat, annak még úgyis nő a helyére egy fog nem?

De nem csak ilyen primitív módszerrel lehet a felvetésed ellen érvelni. Vajon ez:

"A lenyeg, hogy kovetkezetes legyen es a felek elore tisztazzak ki milyen esetben mire szamithat. Ha megegyeztek, akkor annak ugy kell lennie."

igaz az általad leírtakra? A tanár valóban elmondta az első tanítási napon, hogy hát ő erre gondolt, és aki ezzel nem ért egyet, az jelezze, mert ha nem tetszik, akkor lehet más módszert is választani? Vagy ha ez egy gyereknek és a szüleinek nem tetszett, lett volna reális esélyük az iskolaváltásra? Vajon az osztályban minden gyerek úgy gondolkodott, mint te, vagy voltak nálad érzékenyebb gyerekek is, akik esetleg sérültek emiatt a bánásmód miatt? A gyerekek közötti erőszakra vajon hogyan hatott ki ez a módszer?

Szerintem ez több sebből vérzik...

2009.11.23. 12:05:50

@Anatómus: "...majd tanul kommunikációt"

Azért nem olyan egyszerű az. Azért mert te orvos (?) vagy, nem kéne lenézni más szakokat. ifj. Farkas Gyulánál én is általánosítottam, mert írt egy feleslegesen hivalkodó kommentet. A kommunikációtudománnyal kapcsolatban pedig te általánosítasz. Lehet, hogy a te tudásoddal életeket lehet menteni, (ha tényleg orvos vagy) de más tudományokat miért tartasz értéktelennek?

Manbeast 2009.11.23. 12:07:53

Baszki én erre aztmondom, hogyha nem Informatikusként viselkednék, akit gyermekszerető tanárok tanítottak és nem ilyen kényszerpályás szerencsétlenek, hanem átlag emberként akkor meglepve tapasztalnád, hogy nem tudsz telefonálni szombat éjjel, és én erre aztmondanám, hogy a ki a faszomat érdekel, hogy szombat éjjel nem tudod elröfögni bebaszva az exnődnek/pasinak, hogy dehát szereted, hagyál már a faszomba aludni. Ehelyett bent rohadok amikor a szükség úgy hozza napokat egyhuzamban és lapátolom a digitális szart. Tudod miért? Mert szeretem csinálni.

Egy szó:
Hivatástudat.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2009.11.23. 12:09:03

A tanárnak tudásban imponálni, előadásában érdeklődést keltenie és viselkedésében példát kell adnia, hogy uralja a helyzetet. Különben hozzá se kezdjen. Ilyen sajnos kevés van, dehát ne keseregjünk.

Én mindig elkéstem. Aztán elkezdték zárni a kaput, a csengő az igazgatóiban szólt. Szereztem kulcsot. Aztán kiderült és kaptam két pofont otthon. Utána is elkéstem, csak ritkábban.
Amúgy persze lehet liberálisan kezelni az iskolát, csak éppen az egy tekintélyelvű hely. Van a tanult tanár és a tanulatlan kölyök. Aki ezt eltéveszti, az nem érti az iskolát. Vagy csak én vagyok menthetetlenül porosz.

Silverf@x 2009.11.23. 12:11:11

Nekünk nagyon sok kommunikációtudósra van szükségünk :) Igazából én támogatom az alibiszakok fenntartását, igy aztán a munkahelyemen kisujjamat sem kell megmozditanom, hogy tizszer annyi munkát végezzek el, mint a többiek. Igy is túl sok időm van kommentezni :(

Ebzon 2009.11.23. 12:11:31

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: Ez a nevelésre és rendtartásra igaz ,de az oktatásra nem.Ha az oktatásról beszélünk ,ott bizony van jó is meg rossz is.Én nem 1szer ,nagyon sokszor borultam ki a tanáraimon ,hogy mekkora gyökerek.Levágtak 40 percnyi maszlagot ,ami körül írt egy témát,de gyakorlatilag köze nincs ahhoz amiről beszélünk,tehát KÖDÖSÍT(félreértés ne essék tudom ,hogy miről beszélt odafigyeltem, és hülye se vagyok).És amikor elértünk odáig ,hogy mindenki alszik és van 5-10 perc ,akkor benyögi:2+2=4 most számoljad ki te is párszor a fenmaradó időben.Összegzés:mi a .....-et magyarázott 40 percig ?Azt meg idáig is tudtam ,hogy 2+2=4.Ergó 1 óra máris kilőve,nem nehéz ,de kibaszottul idegesítő ,hogy a tanár kevésbé ért a munkájához ,mint én.És akkor szólnék azoknak is akik magyaráznak ,hogy :csak az a dolgod hogy tanuljál.Hát elösször is röhögnék egyet aztán nagylevegő:kíváncsi lennék 40 éve mennyit kellett tanulással tölteni ,mert most ha penge akarsz lenni ,nem 1-2 órát kell leülnöd("tanítás" után),hanem neked kell értelmezned otthon ,hogy mit is akart a tanár ,mert ő elmakogta.Szülőkként magyaráznak sokan ,de egyikük sem ebben a rendszerben tanult.Suli ma:
-sok gyökér gyerek akiknek kivan nyalva a segge betámolyognak 8:20-8:40-ig
-A nulla szintű tanár ,aki csak fél mázsa jegyzetből tudja ,hogy mit is akar ,felolvassa azt.Te ha jófiú(lány) vagy leírod és otthon megpróbálsz rájönni ,hogy mi a faszom,mert elmagyarázni a tanár sem tudja hogy mit akart.
-Az sem kizárt ,hogy valamelyik tanár rádszáll (saját példa) onnantól téged basztat ,mert azt hiszi hogy vicces ,mert a többi ugye röhög(hogy megint te),és is persze ,de csak azért mert szánalmas.
-Aztán év végén kap 30 ember oklevelet arról ,amiről fingjuk nincs (ez is tapasztalat)

Ebzon 2009.11.23. 12:18:28

Szerintem inkább ,meg kéne tanítani a pofákat befogni.

2009.11.23. 12:21:57

@Silverf@x:
Akkor sok sikert a munkádhoz (nem dicséret volt)!

Szelid sunmalac 2009.11.23. 12:24:19

@everyday_normalguy: Termeszetesen az o szabalyai voltak. Miert? A munkahelyen te alakitod a szabalyokat? Nem hiszem. Meg ha vallkozo vagy sem. De itt is megvolt a valasztasi lehetoseg, hogy csinalsz okorseget, vagy sem. Egyebkent szerintem ha ez nem lett volna, sokkal nagyobb kart tettuk volna magunkban. Sarkitani azert nem kell, mert szo sem volt arrol, hogy kiverte volna a fogunkat. Effektiv nem esett bantodasunk.
Persze lehet vitatkozni, de erdekes modon ezt a tanart mindenki tisztelte es szerette! Szerintem pedig ez akarhogyis, de alatamasztja a modszerei letjogosultsagat.

blacklord 2009.11.23. 12:25:28

Visszanéztem, a levélben hivatkozott post azóta se lett linkelve. Hát ez van. Legyetek jók.

bölcsésztanár 2009.11.23. 12:30:09

Nagyon-nagyon jó. Az a baj, hogy én nyelviskolából gimibe csöppenve kb. így kezdtem a pályafutásomat, direkt mondtam az arcukba, persze sokkal finomabb formában, de a lényeg megvolt. Utáltak is érte rendesen. Az volt a szerencse, hogy egy osztályon kívül sok-sok olyan volt, ahol fel sem merültek ezek a problémák, de egyben minden nap.
Jó tudni, hogy lehet normálisan is csinálni, még ha ezeket is gondolja az ember. Szolidáris üdv itthonról, GYES-ről az aktívaknak!

Silverf@x 2009.11.23. 12:34:52

@Selkath: Túl érzékeny vagy :) Nem kéne mindent magadra venni

Nagyvakond 2009.11.23. 12:38:52

Vááááá! Szuper bejegyzés! Teljesen egyetértek!
Emelem kalapomat! Így kell ezekkel!

V. 2009.11.23. 12:40:51

De szeretnék én is mindennap 8-14-ig melózni.Hihetetlen, hogy a tanárok állandóan csak panaszkodnak.Az ilyen suttyó mentalitás miatt tart itt az ország..."mindenki hülye csak én nem, kit érdekel más problémája stb..A levélíró inkább meg menjen biztonsági őrnek ha nem bírja a strapát...

Mentolosmájkrém 2009.11.23. 12:45:58

@V.: te is csak a suli melle jartal, ha azt hiszed, hogy a tanari munka 8-14-ig tart. 8 ált. megvan picim?
Tudom, most en voltam szemlyeskedö, de buta ember rosszabb, mint a halott.

V. 2009.11.23. 12:46:10

A tanárok is dolgozzanak számlára vagy kapjanak teljesítmény bért...Kinek jár manapság 3 hónap fizetett szabi nyaranta, ősszel és télen is 1-2 hetecske?Tököm tele van, hogy ilyen kétszínű kreténeket fizetnek az adómból.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2009.11.23. 12:59:42

Pedig mindenkinek sokkal jobb lenne, ha így folynának a dolgok. Nem véletlen van ennyi felelőtlen, buta, magatehetetlen balfasz felnőtt.

espadazo - Játékbolt: · http://aruhaz.nettfilm.hu 2009.11.23. 13:03:25

Egyébként bármely szakmabeli írhatna ilyet...
Tisztelt megrendelő/vevő/stb.! Mivel Ön azért fordult hozzánk, mert önmaga nem tudja megoldani a problémáját, ne adjon nekünk tanácsokat, javaslatokat, ne ossza az észt, hogy Ön mennyivel jobban tudná csinálni azt, amit tőlünk vár. Mivel Ön dilettáns, a szó semleges értelmében, fogadja el, ha elképzeléseit felülbíráljuk vagy ha mégis megvalósítható, de plusz munkával, akkor fogadja el a felárat! Nem érdekel minket, hogy ki mit ígért gyorsabban és jobban és olcsóbban, akkor kotródjon azokhoz, ne alkudozzon, úgyis felmérte már a lehetőségeket, tudja, hogy mindez másoknál valójában mennyibe kerül.
.... had ne folytassam.
Ki írná ezt le? Tanár se adja elő, hogyan alázná porba a diákot, hanem viselkedjen példamutatóan. No meg vegye a fáradtságot néha, hogy elmagyarázza a szülőnek, hogy mit miért tesz. A többség azért megérti.

Mentolosmájkrém 2009.11.23. 13:08:36

@V.: menj tanarnak te is es akkor lesz ennyi szabid.:o) Te is vered a gyerek tanitonenijet, ha követel töle valamit?

Nagyvakond 2009.11.23. 13:10:17

@V.: Mein Gott! Neked az a szerencséd, hogy nem lenne tisztességes álnév mögé "rejtőzve" feldúltan válaszolnom a bejegyzésedre! de csak a gondolatodat minősítem:
Olyan gigantikusan ostoba és közhelyes, mainsteram, szakállas, szemellenzős, ismeretek híján lévő a megjegyzésed, aminek eredete - jobb esetben - a "rossz" tanári élményekből táplálkozhat, nem pedig a "normális" pedagógusi életviteléből.

Normális pedagógus.
(Noooormális?)

Mert a tanár csak 8-14-ig dolgozik?

Nem fogadja a szülőt szünetekben órák után, nem fogadja a diákot szünetekben, órák után, nem hívja fel az egoista szülő órák után, hétvégén, nem hülyézik és alázzák le a diákok és a szülők lépten nyomon.

És ugye nem kell készülnie, dogát javítani, fölösleges továbbképzésre járnia, iskolaünnepségre, fakultációra, farsangra stb.-re készülnie, esti iskolabuliban ügyelnie, hétvégén vagy nyári táborba elutazni többségében ingyen, mert úgyis "lelkesedésből teszi".

Nem kell felkészítenie órák után a diákot ilyen-olyan versenyre, elintézni az osztályteremdíszítést, fogászatra vinni a gyerekeket.
Nem kell kóruspróbát, edzést tartani "8-14-ig" után, meg színházba vinnie, naplót adminisztrálnia, családot látogatni, osztálykirándulást stb.-t szerveznie "8-14-ig" után.

Órák közötti "szüneteket" nem megtartani.

Természetesen jó részére a tanári pálya elején számít egy pedagógus, és persze, hogy vállaja a külön dolgokat, amitől nem "pusztán tanár" lesz, hanem (mellőzve a "hősi" hanghordozást!) mondjuk pedagógus. reggel fél nyolctól este 8-9-10-ig havi 90-110 ezerért.

Évek óta kommentezek, de így még nem kapott el a lendület, ne haragudj, de amit írtál az "csacsiság". Nem ismerem a kohászok, az stewardessek, apékek és az ügyészek munkáját, így arról én sem mondok véleményt.

V. 2009.11.23. 13:11:24

"Legszívesebben otthon lennék és a saját okos, értelmes, kedves gyerekemmel foglalkoznék, nem ezt a nyávogást hallgatnám."
Ez a csúcs.Az nem zavarja a levélírót, hogy esetleg az ő gyerekéről valamelyeik -suttyó kivitelűbb- pedagógus kolléga hasonlónan vélekedik mint ő a levélben?

travis 2009.11.23. 13:13:39

@Ebzon: "Szerintem inkább ,meg kéne tanítani a pofákat befogni."

Duma bojkottja, kedves Pelikán elvtárs?

espadazo - Játékbolt: · http://aruhaz.nettfilm.hu 2009.11.23. 13:17:47

@V.: A levélíró gyermeke az a típus lehet, aki 3 hónaposan járni kezdett, fél évesen egyedül öltözik, oviban olyan tehetséges, hogy akár ki is hagyhatta volna, iskolában pedig csak azért nem teljesíti a szintet, mert a többi kis nyamvadék visszahúzza :-)

Egyébként meg ki hallotta már a "pedagógus szülők gyereke" kifejezést?! ;-)
(Azt is tudja miből ered...? )

V. 2009.11.23. 13:18:05

@Mentolosmájkrém: Köszi kihagynám.Nem szoktam megverni mert még nincs tanítónénije :)))

V. 2009.11.23. 13:22:41

@Nagyvakond: Bocsi nekem nincs 45 percenként 15 perc szünetem (mondjuk a 8x15=120 perc/két óra pihi/nap dologidőben nem is olyan rossz).Tényleg nagyon stresszes lehet a "ingyé" nyári tábor, meg osztályterem díszitése.MINDIG CSAK A PANASZ VAN...

espadazo - Játékbolt: · http://aruhaz.nettfilm.hu 2009.11.23. 13:24:25

@Silverf@x: Többi blogon is nagyjából ez történik, csak nem pont a tanárokkal :-(
De érdekes metszet lehet a névtelen tömeg állapotáról ;-)

Fortocská 2009.11.23. 13:29:01

De furcsa. Ez megy ma az iskolákban? Amikor én jártam iskolába, akkor nekünk kb. kuss volt a nevünk, órán egy pisszenés sem, elkésni?, leckét meg nem írni? Ilyet nem mert megtenni senki. Pedig nem 40 évvel ezelőtt jártam suliba, hanem 15 éve. A mai gyerekek nagyon el vannak kényeztetve. Persze, a jogaik, tudom...

utó 2009.11.23. 13:31:33

Egy tanárt tiszteltem nagyon életemben, és az nagyon emlékeztetett a fentiekre. Kőkemény volt, és nagyon tudott tanítani és motiválni. Az elején le volt tisztázva, hogy ha öt percnél többet késik valaki, annak az ő órájára már nem is kell bejönni. Ha valaki megpróbálta mégis, akkor kapott az igazolatlan mellé pluszba némi alázást is. Ha nem készültél, egyes. Mi más? Mivel folyamatos hajtás volt nála, sok felelés, sok dolgozat, sok jegy, egy egyessel nem ástad el magadat végleg. Az év végére le lehetett dolgozni, akár ötösre.

A fickó az elején direkt ráment arra, hogy féljünk tőle, sőt akár kicsit gyűlöljük is. Év végéig fokozatosan lazított, de addigra már annyira tisztelte mindenki, hogy kezes bárányok voltunk. Nála, merthogy amúgy az osztály a gimnázium valaha volt talán legproblémásabb osztálya volt. A többi tanár csak nyafogott rajta, reménytelennek mondott minket, és szídott minket mindenhol. Ő viszont hibátlanul megoldotta a problémát.

Én abszolút hiszek benne, hogy van, amikor erőt kell mutatnia a tanárnak. Persze önmagában ez nem elég, más is kell, amiért tisztelni lehet.

Mentolosmájkrém 2009.11.23. 13:34:29

Menjen mindenki ebedelni, utana rendbejön a vercukker es mindenki szelid lesz, mint a baranysult.
@V.: Multinal dolgozol-e, vagy netan maszek vagy? Ha az elöbbi, akkor max. napi 4 orat, ha dolgozol, a többi cigi-kv-fellengzös faszkodas kombo, ha meg maszek vagy, akkor a magad cehhjere logatod a pofádat.
Vita mar regen nem folyik az eredeti temarol egyebnkent, csak jo magyar modra turkalunk olyasmiben, amiröl fingunk sincs.
Abba is hagyom, ertelmetlen szofosas az egesz.

Ebzon 2009.11.23. 13:38:59

@travis: Hát ezen nevettem egy jót

V. 2009.11.23. 13:42:55

@Mentolosmájkrém: Az eredeti témáról folyik szerintem a vita, az állandó kib...panaszkodásról.

Missing Link 2009.11.23. 13:43:47

sztem ezeket kéne mondani.
hogy ne a hazugságokat tanulják meg.

V. 2009.11.23. 13:44:56

@Mentolosmájkrém: "a többi cigi-kv-fellengzös " Az ilyenek többségét nemrég kirúgták, bár nem multinál vagyok szerencsére.

m4ncr4ft 2009.11.23. 13:48:33

Év elején szülői értekzeleten elmondani az alapvető szabályokat az órákkal kapcsolatban. Betartatására kötelezni a tanárokat. szabályrendszer ami világosan megmondja, hogy az egyes tetteknek mi a következménye.

Ha ezt a szülők nem tudják bevállalni, akkor máshová vigyék a gyereket. A gyereknek már lehet tényként közölni..hiába sír otthon.

robill760 2009.11.23. 13:53:01

@HUN_Sector: azt hiszem, nem értetted meg, hogy miről szól a poszt. Aki írt, az mindezek ellenére szereti és szívesen csinálja, csak néha jól esne neki, ha valaki elismerné, hogy ez is teljesítmény.

Nagyvakond 2009.11.23. 13:58:50

@V.:
Félretolod:
Nem a rossz" tanárból (a nem-pedagógusból) kell kiindulni, és nem abból indulok ki.
Olyan iskolában tanítottam, ahol hetente több délutános, tehát ugyanolyan sűrűségűvé vált, bentmaradásos, akart vagy akaratlan dolgom volt, amiért nem kaptam "plusz" pénz. magyarán nem voltunk kifizetve. (És nem azért mert a diri nem akarta.)

Szünetem, "8x15=120 perc" NEM VOLT, mert jött a diák, a tanár, a szülő MINDENFÉLE, elképzelhetetlen, és elmondhatatlan kicsi és nagy bajjal.
És, bazeg, nem "ingyé" táboroztunk, hanem fizetés nélkül elmentünk gyerekeket táboroztatni. nem a családdal, haverokkal, hanem "idegen" gyerekekkel, akiket persze így vagy úgy szerettünk és szeretünk, de azért ez akkor TELJESEN más, mint ahogy írod: ingyen nyaralás. Más az időtöltés, más a felelősség.

Alapvetően: miért tartana egy pedagógusi állás 8-14-ig akárhányszor 15 perces szünetekkel.
Ezzel a leírással úgy nézne ki, hogy bemegyek 8-ra, 45 percenként lötyögök 15 percet:
[nem fénymásolok, telefonozok, panaszhallgatok, "adjam meg a négyesalá helyett a négyest, hadd kéredzkedjem el fuvolaversenyre és pecsételtesem le a dirivel az "Iskolából kimehet" pecsétet, hol van a Lacika nagymamájának telefonszáma (nem veszi föl), merg a lacikának vérzik a füle, hadd menjen haza. Ebédeltetés, folyosóügyelet, osztálylófaszra behozza hetedik kérésre Danika a pénzt.
Saját ebéd "elintézése"]

Ha valaki ebből CSAK a "megint panaszkodik a tanár, pedig a fél napot átbagózza, lógatja a heréit nyáron a szülők pénzén Alsó-Szentpukifalva-Felsőn... az nincs képben.

WishCow 2009.11.23. 14:05:36

@ifrance:

Mi az hogy "tehetetlenül tűrte"? Örülni kéne neki hogy ilyen jól át tudta adni az anyagot. Miért baj az ha nem tanul az utolsó hónapban? A gyerek a lehető legjobban teljesített a tantárgyból (nem véletlen kapott ötöst) nyolc hónapon keresztül, de nehogy hátradőljön és élvezze egy kicsit a munkája gyümölcsét, NEHOGY BAZMEG, mert te ott leszel és vasököllel lesújtassz rá. Nem, nem azokkal kell foglalkozni akik semmit nem tanultak, nem, te bazmeg azon lennél hogy megbuktasd azokat akik a maximumot hozták magukból. Kurvára vicces hogy az életre nevelést hiányolod a rendszerből, mert szerintem is túlságosan megengedő a mai oktatás de mégis ez hol nevel az életre?
Dolgozz mint a hülye, állandóan hozd 100%ot, és lazítani meg ne próbálj, mert azonnal megbaszunk.

Nagyvakond 2009.11.23. 14:09:09

Eccó, mint száz: a lelkiismeretes tanár napja igenis reggeltől estig tart, és igenis van olyan pörgős, pláne felelősségteljes élete, mint egy tőzsdecápának. Plusz hétvégék.

Stresszes "állás", mint - természetesen egy csomó másik.
Mint egy csomó másik, ugyanilyen nyomorék havi fizetésért, alázó "ügyfelekkel" (szülőkkel, diákokkal - terrrrmészetesen rengeteg kivétel van).

"8-tól 14-ig" csak az iskolai meló tart; hétköznap.

Alá'szolgája!

V. 2009.11.23. 14:20:07

@Nagyvakond: Ja 14 órától meg kezdődik a magánórás "fusizás" persze számla nélkül.

Anatómus 2009.11.23. 14:21:57

@m4ncr4ft: "Év elején szülői értekzeleten elmondani az alapvető szabályokat az órákkal kapcsolatban. Betartatására kötelezni a tanárokat. szabályrendszer ami világosan megmondja, hogy az egyes tetteknek mi a következménye"

Hát ezt még a szülőkkel is be kellene tartatni :-) A gyermek harmadikos és a nyílt órán mind ott ugráltak iszonyú lelkesen jelentkezve (matek) és dolgoztak mint az angyalkák, persze Erika néni egy tündér és egy zseni keveréke (V-nek üzenem, hogy segíthet naponta 31 db matekmunkafüzetet és olvasás/írásfüzetet átnézni és relevánsan kijavítani) bezzeg az anyatársak nem bírták figyelemmel és a hátsó sarokban kettesével dörmögve beszélgettek, majd szisszent a palack... hát mit tegyen az ilyen szülővel rendelkező gyermek???? Maximum szégyelli a felmenőjét, de pár év múlva ő is ugyanilyen figyelmetlen üresfejű liba lesz és még a jogait is hangoztatni fogja. Szerintem iszonyú nagy bunkóság (ugye ez az érthető nyelv és nem az ha illetlenséget írok...) még akkoris ha "jaj, annyira uncsi volt" megzavarni az órát, a tanárt, a gyerekeket. És mit tegyen a tanár a bunkó szülővel? Nem égetheti le a kisméretűek előtt... és így a szülő is meg van győződve arról, hogy ez így helyes, ha unatkozom, traccsolok. Pedig ez még egy jó környék

@Selkath
Bocs, nem személyeskedem és nem az életmentésen van a hangsúly (orvos vagyok, de kutatással foglalkozom). Meg vagyok győződve arról, hogy tudod miről beszélek, rengetegen járnak gagyi helyekre és kapnak értéktelen diplomát, ami a kibocsátás percétől fogva csak egy beírandó papír és szinte bármire feljogosítja a használóját. Olyan mint régen a tanítóképző főiskola, ahova azért jelentkeztek sokan, mert gyorsan lettek diplomások és soha nem akartak volna tanítani, persze lehet, hogy jobb is így. Most szélesebb a választék és nem is olyan a társadalmi elfogadottsága a diplomának, mint régebben, devalválódott, de ezért tenni is kellett mindkét oldalról.

V. 2009.11.23. 14:25:29

@Anatómus: Épp elég dolgot nézek át naponta ami azért kicsit komolyabb mint egy 4/B-s matek vagy mittomén milyen füzet.

Anatómus 2009.11.23. 14:41:36

@V.: remek, Sztálin is valami hasonlóan okos gondolattal írta be magát a nagy gondolkodók közé. Ha meg sem próbálod, nem tudod, hogy mit nézel le... Egyszerűbb távolról kritizálni, ez biztos!
A gyermekek matekpéldái igenis fontosak, mert nem lehet bennük hiba... míg a felnőttek már mindenfélét kitalálnak, hogy mit miért nem sikerült határidőre, vagy jól megoldani és a végén a sok fontos átnéznivalóból egy ilyen fejetlenség lesz, mint ami itt mindannyiunkat körülvesz.

Nagyvakond 2009.11.23. 14:42:45

@V.: Jesssszusom...

Ezt úgy "jól oda lehet mondani", olyan piacon vagy postai csekkes ablak előtt sorban állós nénisen...

Melyik közhelylexikonból nézted ki?

And21 (törölt) 2009.11.23. 14:52:27

Tudjatok nem lehet mindenkit ugyanolyan szinten tanitani, van jobb,okosabb vagy gyorsabb mint a tobbi.
Miert nem lehet oket tamogatni a sok nemtorodomot meg hagyni hagy legyen buta, majd fizetnek okj-kepzesert ha szukseguk lesz ra.
A sok okor meg a hazi feladatot is eltorolne mert nagy teher a gyerekre.
Mia fasz dolga van egy gyereknek?plazaba kell menni,jatekkonzolon butulni,iwiwre fotot feltolteni?Vagy a tv elott tespedni?
Ha mi felnottek nem varunk el toluk semmit ok sem fognak maguktol.

Don Bandi · http://www.youtube.com/watch?v=w_mZqfanqg0 2009.11.23. 14:55:15

@gumicukor1: félreértettél, mucus. a züllés akkor kezdődött, amikor kitalálta vki, hogy a gyerek 6 éves korától annyi szarságot csinál, amennyit csak akar, egészen 18 éves koráig, amikor más körülmények között folytathatja a taplóság magasszintű mívelését. nem azt neveztem züllésnek, amikor te jártál suliba, hanem ami utána kezdődött, és most is tart. a LOL-t pedig ne mondogasd nekem, mert falarmászok az ilyen globális nyelvromboló szócskáktól. ugyanez vonatkozik arra is, aki az "offolást" osztogatja a kommentekben.

Don Bandi · http://www.youtube.com/watch?v=w_mZqfanqg0 2009.11.23. 14:57:49

@travis: "egy okkal több, hogy megdögölj", mondaná tyson az argóból.

V. 2009.11.23. 15:00:23

@Anatómus: Ok amiket én nézegetek át az nem is olyan lényeges.Olyan bagatel,kis hülyeségek amelyeket lehet, hogy a mai kis nebulók is nyögdécslni fognak ha apu és anyu kicsit túlvállalja magát.

travis 2009.11.23. 15:11:07

@Don Bandi: "Magának nagyobb szüksége van egy kiadós kefélésre, mint a világtörténelemben bárkinek" - mondaná Adrian Cronauer a Jó reggelt, Vietnam!-ból. ;)

Anatómus 2009.11.23. 15:17:37

@V.: Nem ironizáltam, komolyan gondolom. Neked több lehetőséged van kifogásokat keresni, még akkor is, ha szörnyű fontos ember vagy. És szorítok, hogy minden OK legyen a munkáddal.

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2009.11.23. 15:20:06

Az iskolák kezdenek "szociális foglalkoztatók" lenni. A gyereknek bent kell lenni, addig sem az utcán lődörög (rosszabb heleken lop, rabol), és így a tanárnak is van munkája. Legalábbis a szakmunkásképzők, de lassan a szakközepek is ilyenek kezdenek el lenni. Nem fog változni semmi kormányváltás után sem, hiszen ez három légy egy csapásra - ha hozzávesszük a tömegoktatás "megvalósulását" is.

Papíron minden szép és jó.

semota · http://livewithit.blog.hu 2009.11.23. 15:23:03

@Beau D.N.:

Szerintem a tiszteletet nem lehet a diákok baszogatásával kierőszakolni. A tiszteletet vagy megkapod, vagy nem; ki kell érdemelni. Azzal tudod kiérdemelni, ha tiszteletreméltóan viselkedsz. Egy erőszakos, ordítozó, diákjait bántalmazó tanár, vagy egy olyan, aki az értékelésnél inkorrekt, és visszaél a hatalmával, vagy netán egy olyan, aki mézesmázosan a gyerekek szemébe mosolyog, aztán a hátuk mögött elküldi őket a kurva anyjukba, nem tiszteletreméltó, hanem egy emberformájú szar. Ezt a tanítványai így is fogják gondolni, még akkor is, hogyha ezt félnek a szemébe mondani.* Engem is tanítottak annak idején ilyen emberformájú szarok. Voltak olyanok is, akiknek a szemükbe is mondtam a véleményemet, nekik pedig ez nem tetszett.
Most, hogy olyan élethelyzetbe kerültem, hogy tanítanom kell, igyekszem kiérdemelni a tanítványaim tiszteletét. Egyrészt igyekszem átadni nekik a tudásom legjavát, másrészt tisztességes és korrekt vagyok velük szemben, és persze igyekszem felkelteni az érdeklődésüket. Úgy érzem, hogy sikerült elérni, hogy tiszteljenek.
Ami a fegyelmet illeti: nem célom az, hogy az órán pisszenés nélküli, néma csend legyen. Szerintem egy bizonyos mértékű "munkazaj" hozzátartozik a jó órához. Ha mégis úgy érzem, hogy a zaj abból fakad, hogy fáradnak a tanítványaim, akkor bedobok néhány poént, vagy adok valami olyan feladatot, ami megdolgoztatja őket.

*Egy olyan hozzáállású embert, mint amilyen például Mentoloshumbug kommentelőtárs, meg még sok más tekintélyelvű-észosztó kis barátja, tinédzserként biztos, hogy nem tiszteltem volna, még akkor sem, hogyha a tanárom. Azt talán el tudta volna érni, hogy kussolva üljek a helyemen, de azt, hogy egy pillanatig is tiszteljem, nem. Magamban kiröhögtem volna, és tekintélyelvű, vaskalapos fasznak tartottam volna.

guy 2009.11.23. 15:23:31

A tanárnak tekintélye kell, hogy legyen. Ahhoz viszont értelem is kell, és mivel a tanárképző ma a futottak még kategóriába tartozik, ezért nem éppen ilyen emberek kerülnek ki onnan. Egy 55 kilós 150cm-es nőnek meg csak egészen kivételes személyiséggel lehet tekintélye a kétméteres hormonzavaros hatodikosokkal szemben.

glabla 2009.11.23. 15:25:55

jófej a tanárnéni de hidd el jobban tisztelnének ha úgy viselkednél, ahogy azt te szeretnéd.:D

Krisz30 2009.11.23. 15:47:34

Az iskolai rendszer átalakulóban van, nem lehet már úgy tekinteni rá mint ezelőtt pár(5-10-15) évvel.

A diáknak mindenhez joga van, hiszen nem az a cél, hogy szakembereket képezzünk, hanem az, hogy jó fogyasztókat. A nagy része(40-50%)a középiskola után a felsőoktatásban folytatja "tanulmányait" aminek elvégzése után ott áll a munkaerőpiacon többségével értékelhetetlen diplomával és hozzáállással( mély tisztelet a kivételeknek ), erről a munkahelyiterror.blog.hu -n részletesen lehet olvasni, nem mennék most bele.

Kizárni a középfokú tanulmányokból nem lehet, a felsőfokúból nem érdemes( hiszen egy nagy részük még fizet is érte ), ezzel a tudattal együtt kell élnünk. Itt a megoldás szerintem az "elitképzés" lehet, néhány középiskola/egyetem( vagy kar, tanszék ) ahová a diákok tanulni, fejlődni járnának, az ki kell hogy emelkedjen hosszútávon, míg a többiekben képeznénk a jó fogyasztókat akik felveszik majd a tuti hiteleket, akiknek jó a gyorséttermi kaja napi szinten, tehát alkotják majd a tömeget akik fenntartják fogyasztói társadalmunk.

Szerintem mindenkinek joga van olyan tanulatlannak/műveletlennek/butának lennie mint amilyen szeretne lenni, nem kell ezt központilag szabályozni.

Mentolosmájkrém 2009.11.23. 15:55:54

@Ön: meg szerencse, hogy csak felnötteket oktatsz(?), rajtuk mar nem lehet sokar rontani.
Biztos bennem van a hiba, de egy tanaromat, edzömet sem tartottam azert faszkalapnak, mert betartatott altala fontosnak velt jatekszabalyokat. Volt aki gyenge es alkalmatlan volt, öt szet is szedtuk gyorsan.
Röhögj ki nyugodtan, de a szabalyok es azok betartasa altalaban megkönnyitik az eletet,
Mar mondtam, tovabbi sok sikert a jelenlegi kenyszerpalyan. Sajnalom, hogy meg csak erintöleg sem veszed a lenyeget, csak nyomod a lila sodert.

Joaquin 2009.11.23. 17:07:21

Nekem volt legalább 5 ilyen tanárom, mindet imádtuk. Gyerekek érzik, ha nem őszinték velük, tudják, ha ostobák. Nem is volt különösebben égő ha leszidott mert mást is ugyanannyit szapult. Ráadásul vicces is.

Talán el kéne dobni ezt a felsőbbrendűségi tudatot és viselkedést?

Joaquin 2009.11.23. 17:13:26

Ráadásul fel sem fogod mennyi kárt okozol.
Apa haza megy, azt gondolja, legalább átlagos képességű a gyereke, semmi rosszat nem hallott. E szerint is vár el, amit egy gyengébb képességű gyerek egy idő után biztos, hogy nem fog tudni teljesíteni. Ekkor vagy felismerik maguktól a gyerekeik képességét (ha sokat dolgoznak nem fogják), vagy máshol keresik a hibát, megpróbálják átalakítani a gyerek életét, amitől általában csak még rosszabb lesz...

marczy 2009.11.23. 17:31:25

Tanárként megkapsz egy osztályt. Lassanként megismered a gyerekeket. Felmerülnek a problémák. Szaktudásodnak megfelelően próbálod kezelni... már ha sikerül.
Egyes magatartási problémák mögött sokkal mélyebb okok húzódnak meg, mint maga a tünet. Voltam Déván, tudom. És ezek kezelése igen komoly probléma, szaktudás nélkül lehetetlen. Miért? Mert a gyerek viselkedésében mindig az a minta tükröződik a legerősebben, amit a szüleitől kap. Tökmindegy, egyetértünk-e azzal, vagy sem. Ha ez a trágárkodás, a verekedés és a gyengébb megalázása, akkor bizony az.
És ha a szülői háttér nem megfelelő, akkor azért is nehéz a dolgunk, mert ezek tipikusan azok az esetek, amikor a szülő nem hagyja magát befolyásolni, mert pl. neki magának is az erőszak nyelvét tanították. És ezt egy tanár hiába látja, ha nincs családterapeuta, pszichológus, átütő eredményt a legritkább esetben lehet elérni. A szülő csak arra a tudásra támaszkodhat, amit az ő anyja belénevelt, míg a tanár a diplomája mögött lévő tudásra IS. Ezért jómagam a tanárokat inkább védem, de azzal a fenntartással, hogy a diploma ellenére sem mindenki való tanárnak. Persze szülőnek sem. És bizony a gyerek az utolsó, akit mindezért hibáztatni lehet. Ha nem elég érett még, akkor bizony-bizony a szülők a ludasak. Ez persze nem jelenti azt, hogy egyből ki kell hívni a gyermekvédelmiseket, de a problémát igenis jelezni kell a szülő felé, még mielőtt eldurvulnak a dolgok.

1. eset, amikor a gyerekek a természeti erők miatt késnek: a tanár és a diák otthonról eleve nem egyenlő feltételekkel indul el. Sok tanár autóval közlekedik, de nem minden gyerek engedheti meg magának, hogy autóval vigyék iskolába, ami még a legkiszámíthatóbb közlekedési eszköz, ha esik, fúj, fagy. A tömegközlekedésben, a bejáróknál még a vasúton is előfordulhatnak fennakadások, késések, járatkimaradás, miegyéb. Az autónál ez nincs, ott lehet kalkulálni dugóval, fagyott utakkal.

2. eset, a gyereknek hiányos a hf-a, a felszerelése: itt a tanárnak általában igaza van (a felszerelést illetően mindig), de ha a gyerek eleve gyenge tanuló és a szülőktől érdemi segítség nem várható a házi feladatokat illetően, akkor nincs más, mint korrepetálás, sajnos amit a szülő nem tud megadni, meg kell próbálnia a tanárnak azt valamennyire kompenzálni. Ha sokan nem írják meg a hf-t, akkor az lehet amiatt is, hogy a gyerekek órarendje az adott napon zsúfolt, célszerű figyelembe venni, hogy az adott napra mennyit kell tanulnia a gyerekeknek, beleértve az esetleges dolgozatírásokat, tömeges feleltetéseket.

3. eset, bűzlő apuka: ebben a konkrét esetben kivételesen tényleg a tanárnak van igaza, a szülőnek tudtára kell adni azt, hogy az ő viselkedése egyrészt direkt módon vágja tönkre a gyerek életét a felelőtlenségével, másrészt rossz példát mutat a gyereknek.

4. eset: bizony a pedagógusi pályába ez is beletartozik. A problémák messzire is vezethetnek. Általában ez a konkrét eset akkor fordul elő, ha az osztályfőnök nem alkalmas osztályfőnöknek és rosszul látja el a feladatát, vagy egyszerűen a személyisége nem olyan. Ettől még lehet valaki jó szaktanár pl. a szaktudása és az ismereteinek átadásához szüksges tudás miatt.

5. eset: "Hülye" gyerek nincs, csak kevés segítséget ad(ni tud)ó szülő és agyondolgoztatott, túlterhelt tanár és ennek következtében hiányzó alapok. Lásd 2. eset.

6. eset: Háááát... a házi feladatokkal együtt a gyerekeknek is simán megvan a napi 8 óra munka! Nehéz okosnak lenni a sok hetedik, akár nyolcadik óra kapcsán, sajnos ki kell bírni, én is utáltam, legalább itt az egyetemen csak néha kell hatkor kelnem...

Mielőtt tehát a gyereket büntetjük, megalázzuk, megszégyenítjük, mindig egyedileg kell eldönteni azt, hogy ő maga átérezhette-e tettének súlyát és várható következményeit. Lehet, hogy a szülő sokkal inkább ludas, de van olyan eset, amikor bizony a tanárnak kell odafigyelnie, pl. ha valami komolyabb baj mutatkozik a gyereknél, pl. kicsi gyerekeknél diszlexia, diszgráfia, rossz látás, rossz hallás, ez-az-amaz. Sajnos életek mehetnek rá, ha ezeket a tanító, tanár nem kezeli vagy kezelteti szakemberrel.

sorstárs 2009.11.23. 18:52:19

@V.: Csak azon csodálkozom, hogy míg én a tanár este 6 előtt sosem érek oda , hogy egyáltalán bekapcsoljam a gépet te ráérsz délután kettőkor kommentelni. Akkor ki is dolgozik nyolctól kettőig? Az óraközi szünetekben is dolgozik a tanár vagy az udvaron ügyel, vagy előkészíti pl. a szemléltető eszközöket, beállítja vetítőt, stb.
A szabadságot meg nem a tanárok követelték ki maguknak, ez a törvény. 21 nap alap+ 25 nap pótszabadság. Akkor is , ha egy éve dolgozol, akkor is ha 30. Még egy dolog és nem idegesítem itt magam tovább, októberben "csak" három szombat délelőtt dolgoztam ingyen. Versmondóversenyre vittem gyerekeket más városba, játszóházat tartottunk, diák-szülő sportdélelőtt. Ja és nem panaszkodom , mert szeretem a munkám, csak elegem van abból, hogy mindenki annyira tudja mi a dolga egy tanárnak, mert járt iskolába. Ennyi erővel én is mondhatnám, hogy a háziorvosom csak 8-tól 11-ig dolgozik, ekkor van rendelés mégis sokkal gazdagabb, mint én.

V. 2009.11.23. 20:51:40

@sorstárs: "21 nap alap+ 25 nap " Nem rossz 46 nap...Akkor akad még szabi bőven (az adófizetők pénzén persze):)
"csak elegem van abból, hogy mindenki annyira tudja mi a dolga egy tanárnak, mert járt iskolába." Az állami oktatási intézményekben eltöltött évek alatt láttam cifra dolgokat a pedagógusok részéről is, szóval van némi rálátásom a dolgokra.

V. 2009.11.23. 20:53:22

@sorstárs: "Csak azon csodálkozom, hogy míg én a tanár este 6 előtt sosem érek oda , hogy egyáltalán bekapcsoljam a gépet te ráérsz délután kettőkor kommentelni" Ma kivételesen lazább napom volt, de így is sikerült két családot megmenteni a teljes csődtől.

semota · http://livewithit.blog.hu 2009.11.23. 22:05:16

@Mentolosmájkrém:

Az általam fontosnak vélt játékszabályokat én is betartatom. Az a különbség kettőnk között, hogy más játékszabályokat tartok fontosnak, mint te.

gorillka 2009.11.24. 07:40:39

Elolvastam a posztot és a hozzászólásokat. Annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy így telne a napod ha olyan tanár lennél, aki nem való a pályára. Nem ismerem a levelet, ami kihozta ezt belőled, de minden szakmában megvannak a nem odavalók. Ez érvényes a hivatalnokra, szoftver-fejlesztőre, tanárra egyaránt.
Én örülnék, ha mindenki a pozitív példát tartaná követendőnek és nem a negatívból "építkezne".

Zz_ 2009.11.24. 11:03:48

Még szerencse hogy vannak olyan emberek is mint V.

gyuzsu 2009.11.24. 19:15:37

Akik nehezményezik, hogy a tanárok cask mindig panaszkodnak: ez egy pedagógus blog, lehet indítani pékblogot, vasutasblogot, tőzsdeügynök-blogot stb., és ott aztán lehet panaszkodni. Akit zavar mindez, ne olvasson egy ilyen blogot.

gorillka 2009.11.24. 19:57:29

@gyuzsu: Számomra most derült ki, hogy ez egy pedagógus blog, ahova csak a tanárok írhatnak - bocs - panaszkodhatnak.
Eddig számomra az oldal jobb felső sarkába írt meghatározás volt a mérvadó.

V. 2009.11.24. 20:42:55

@gyuzsu: Nem is értem ezt a hozzászólást.Leülhetsz egyessssss:)

sorstárs 2009.11.24. 20:54:55

@V.: Annyira nagyra vagy magaddal, hogy az már fáj. Nélküled összeomlana a világgazdaság. Képzeld minden tanár fizet adót, de valószínű, hogy te mint hitelügyintéző sokszorosát keresed egy tanári fizetésnek. Az ilyenek ,mint te egy napot sem bírnátok ki 30 gyerekkel, legyenek azok 6 vagy 16 évesek. Többen megírták már, hogy azok akik annyira szeretnének 46 nap szabit miért nem mennek tanárnak? Én ugyanis nem a szabadság és nem is a fizetés miatt lettem tanár. Amikor felvételiztem nem tudtam egyiknek a mértékét sem, de nem is érdekelt. Tanítani akartam és kész. Egyébként még elvitatkozgathatunk mi a fontosabb a világnak , az embereknek, a bankárok vagy a tanárok.

tanbacsi 2009.11.24. 21:20:52

Sajnos nem volt időm végigolvasni az összes hozzászólást, csak 10 percet olvasgattam pihenésképpen. Eddig készültem a szakvizsgámra és most vár két osztály dolgozata. Remélem éjfélre végzek a javítással. Heti 40 óra munka?

Copyright © 2008 Theme Preview All rights reserved. Theme by Laptop Geek. Blog.hu-ra alkalmazta: a Blog.hu Sablonok a Népkertben.

süti beállítások módosítása