25

Kész a lista-tanárverések tarifája

Ellenőrző , 2009.11.12. 08:00

A médiából naponta értesülünk pedagógusokat érő fenyegetésekről, vagy akár fizikai inzultusokról. Levélírónk egy rövid listát állított össze az elmúlt év eseteiből és azok büntetési tételeiből, jól példázva, hogy sokat bizony nem ér a bőrünk.

 Kedves Ellenőrző!

Az egyre elszaporodó tanárverések/inzultusok és az ez ügyekben hozott -példásan gyors- ítéletek olvastán felmerült bennem a kérdés, hogy vajon mibe is fájhat a szülőnek, illetve a diáknak egy-egy ilyen akció. Arról, hogy a tanárnak mibe fáj, arról a médiából naprakészen tájékozódhatunk. Talán egyszerűbb lenne kitenni a termekbe egy listát az aktuális tarifával, hogy a diák mérlegelhesse, hogy megéri-e megütni a fizika tanárát egy egyes miatt, ráadásul, nem mondhatja, hogy nem gondolta, hogy ezért büntetés jár.

Nézzünk egy rövid listát az elmúlt évek precedens értékű tanárverései és azok büntetései alapján.

-Hajhúzás: 6 hónap, 2 évre felfüggesztve

-Pofozás: 6 hónap letöltendő, igaz más büntetéssel összevonva

-Pofozás, lökdösés: a tanár nem jelentette fel a szülőt

-Verés, fenyegetés:5 hónap, 2 évre felfüggesztve

-Verés, lökdösés: 6 hónap, 1 évre felfüggesztve

-Leköpés, szidalmazás: 6 hónap, 1 évre felfüggesztve


A legtöbb ügyben nem született még ítélet, illetve a tanár nem tett feljelentést, nagyrészt az igazgató döntése alapján.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenorzo.blog.hu/api/trackback/id/tr941497623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

elod72 2009.11.12. 09:07:48

Mi ertelme van egy ilyen posztnak? A szerzo milyen buntetessel lenne elegedett? Felnegyeles vagy a "bunos kez" levagasa?

A felvezetot sem talalom szerencsesnek: "jól példázva, hogy sokat bizony nem ér a bőrünk". Ha mast er az inzultus, nem egy tanart, akkor sulyosabbak a buntetesek?

Es az mi, hogy "a tanár nem tett feljelentést, nagyrészt az igazgató döntése alapján"? Feljelentest maganemberkent barki tehet, nem kell hozza igazgatoi engedely.

A frusztracioval hatvanyozottan no az agresszio merteke. Tanarnal, diaknal, szulonel egyarant. A poszt valoszinuleg sikeresen novelheti nehany, a frontvonalban dolgozo szemely frusztraciojat, igy a legjobb szandek ellenere csak egy kis virtualis hajhuzas lett belole...

Giorgio 2009.11.12. 09:43:04

Én akkor lennék elégedett ha a felfüggesztve szó azt jelentené hogy a fára...

Menjen a büdös picsába az aki egy iskolában tanárral szemben a fizikai erő bevetését tartja megoldásnak. Vegyük már észre hogy ezek az emberek képtelenek ara hogy a társadalom hasznos tagjai legyenek, nem képesek alkallmazkodásra, nem ismerik a becsület, tisztelet, lelkiismeret szavak jelentését. Nekik minden csak jár, nekik csak jogaik vannak.

Amíg nem lépnek fel ellenük az eddigieknél sokkal-sokkal keményebbben addig ez az ország csak süllyedni fog egyre lejjebb és lejjebb.

2009.11.12. 09:51:04

@elod72: Te nem vagy eszednél.

Alapvető élelmiszer 2009.11.12. 09:53:48

Mit akartál ezzel a poszttal?

Néhány poszttal ezelőtt érdekes, volt rá mód megfenyíteni két kisdiákot (13 éves lányok videózták egymást). Miért nem lehet ezt minden esetben eljátszani, hm? Igenis, ha (cigány) gyerek szülője megüti a tanárt, akkor ugyanúgy igazgató, gyivi, szülők behívása, diákok behívása, stb.? Jah, hogy sokkal kényelmesebb itt siránkozni, mint tenni valamit?

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2009.11.12. 10:00:55

@elod72: LETÖLTENDŐVEL. Mégis, ha téged megpofozna valaki, te milyen büntivel elégednél meg? Ha kisétálna a tárgyalásról, és még egy évig nem pofozhat meg senkit az eléggé elrettentő lenne, hogy másnap másvalaki ne pofozzon meg újra? Egy év börtön - ebből nyolc hónapig tuti hűsöl - eléggé elgondolkoztató, hogy legközelebb ne csináljon ilyesmit.

Ms. Mazsola · http://msmazsola.blog.hu/ 2009.11.12. 10:04:08

Én sem igazán értem a célt ezzel a poszttal. A Btk. a könnyű testi sértést két évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni. (Most a leköpdösős-fenyegetős esetről nem szólnék, szerintem ott nem kevesellhetik a büntetési tételt a tanárok, főleg a többihez viszonyítva.)Alsó határt nem szab meg. A tanár közfeladatot ellátó személynek minősül, így fokozottabb védelemben részesül, ennek következménye a fent leírt büntetési-lista. Ha magánszemély lenne a sértett, ennyi eredménye sem lenne.
Érdemes még megvizsgálni, hogy mennyivel nagyobb visszatartó ereje van egy felfüggesztett büntetésnek, mint a letöltendőnek ilyen típusú bűncselekmények esetén. Nem küldik be a szülőt/rokont/elkövetőt 5-6 hónapra egy gyakorlatilag bűnözőképzővé vált fogházba, hanem ott lebeg a feje felett, hogy ha 2/1 évig nem viselkedik jogkövetően, akkor le kell ülnie a büntetését. Pedagógusoknak hadd ne magyarázzam, ez mennyivel többet ér, mint fél évig etetni egy BV intézetben, ahol egymástól egészen más dolgokat hallanak az összezárt emberek, nem azt, hogy ha majd kimegyünk, hűdejókleszünk.

Ms. Mazsola · http://msmazsola.blog.hu/ 2009.11.12. 10:08:22

@Ms. Mazsola: Elnézést, kifelejtettem, hogy szerintem ellenkezne a sokak által hiányolt példastatuálás a diszkrimináció elvével. Főleg, ha esetleg egy cigány származású elkövető esetén történne. Az egyes bűncselekményt kell a bíróságoknak büntetni, nem pedig egy társadalmi torzulást (lásd: tanárok tiszteletének csökkenése) orvosolni.

pirosmate 2009.11.12. 10:11:40

???

Oké, semmilyen konfliktust esetén sem helyes pofonnal lezárni a vitát. Ugyanakkor a realitás azért ennél vadabb. Nem 10 millió hippi és szerzetes országában élünk. Ki az, aki nem keveredett még soha szóváltásba? Mondja már el valaki értelmesen, hogy miért lenne ez alól a pedagógus kivétel? Sőt.

Ha csak abból indulok ki, hogy 16 év alatt hány retardált, alkalmatlan, pikkelős, komplexusos nyomorulttal találkoztam, nem meglepő, hogy időnként levernek valakinek egyet. Ehhez tegyük hozzá a sok nagypofájú, lusta, elkényeztetett, erőszakos kis pöcsöt, meg azok szüleit. A tanárverés/diákverés esetetekben egyik, vagy mindkét fél nyilvánvalóan a fenti két kategóriába esik. Egy iskola egyértelműen a konfliktushelyzetek melegágya, jobban, mint egy "normális" munkahely.

És igen: ha valaki ököllel vesz elégtételt, számoljon a tarifával. Nem csak az iskolában, hanem a kereszteződésben, koccanás után is.

elod72 2009.11.12. 10:11:56

@RAMBO: Nem vagyok jogasz, de mint a felsorolasbol is lathato, kiszabhato letoltendo bortonbuntetes is. Nagyon nagy szerencse, hogy ha engem pofozna meg valaki, nem nekem kellene eldontenem, hogy mi legyen a buntetese. Erre valo a jog, ugye? Azon lehet vitatkozni, hogy a jogszolgaltatas es az igazsagszolgaltatas mennyire fedi egymast. Feltetelezem, a nagy tobbseg szigoritast szeretne mindenutt, akar a halalbuntetes visszaallitasaval. Azt is hiszem, hogy ez egy letezo problema, amit jogi eszkozokkel abszolut lehetetlen orvosolni, szigoritva sem, enyhe buntetesekkel sem.

elod72 2009.11.12. 10:16:52

@zulu :-)

You may say that I'm a dreamer
But I'm not the only one
I hope someday you'll join us
And the world will be as one

John Lennon - Imagine

Cactus71 2009.11.12. 10:37:42

Csak érdekesség képpen:

Egy rendőr megtámadása általában 10-50.000 Ft pénzbírságot, jobb esetben 3-6 hónap felfüggesztettet (csoportosan, felfegyverkezve, stb.) jelent.

Állatkínzás átlagos büntetési tétele, 4-6 hónap letöltendő.

Rablás: 1-2 év letöltendő. (fiatalkorúaknál 3-6 hónap, felfüggesztve.)

Röhej ez az igazságszolgáltatás. Akarom mondani jogszolgáltatás. Az az elv, hogy az elkövető lehetőleg mennél kissebb testi, és lelki sérülést szenvedjen, elvezetett oda, hogy az áldozat csak mint statisztikai adat jelentkezik az eljárásban. Illetve mint gátló tényező.

Meglátásom szerint, a hivatalos személy, illetve a közfeladatot ellátó személy (ide tartozik pl. a tanár, mentős, tűzoltó, metró biztonsági őr) büntetési tételénél egy nullát simán oda kellene még a végére biggyeszteni. Akkor nem egy év, hanem 10 év jönne ki. Lenne idő végig gondolni, hogy érdemes volt-e egy intő miatt megütni a tanárt.

scavengario 2009.11.12. 10:41:27

Szigorúbb szabályozás kellene, be lehetne venni a pénzbüntit a szülőnek. Bár a sok papíron munkanélküli, villás-mercis apukától nehéz levonni.

Persze ha visszaütök a gyereknek olyat, hogy összecsuklik, akkor rögtön én leszek megcibálva.

Szalacsi_Dezső 2009.11.12. 10:57:15

Na, most bárki kerülhet olyan szituba, hogy elönti a fejét az indulat és elcsattan egy-két pofon. (és most ne mondja senki, hogy ő biztos nem, mert ha itt tud anyázni, akkor csak fel tud menni benne a pumpa máskor is) Akkor is börtönbe akarná csukatni saját magát?
Távol álljon tőlem, hogy a tanárverőket védjem, sőt. Na de van a büntetőjogban a fokozatosság elve, meg az enyhítő és súlyosító körülmények stb, szóval ha a sajtóból csak azt halljuk, hogy ennyiért ennyi, akkor nagyon sok mindent nem tudunk az ügyről.
Azért megnéznék egy-két véres szájjal "börtönözőt", hogy felelősséggel a vállán mit "merne" kiszabni ilyen ügyekben.

s_timcsi · http://autostat.hu/cikk-kereso 2009.11.12. 11:01:04

Gondolom az esetek 90%-ban az "elkövető" nemzetiségi volt! Akkor nem várhatunk érdemi eredményt az ügyben!

Kreta 2009.11.12. 11:03:29

Ha megütöd a gyerekemet elverlek én is, ilyen egyszerű. Nem börtön az iskola ahol smasszerek azt tehetnek amit akarnak az alájuk rendelt "kis szemetekkel" hanem a jövőt kéne nevelniük. Ha a tanár nem alázza meg, nem bánja a gyereket, és csak a szűlő pattog, akkor oké a büntetés, de a volt tesitanárom pl. rendszeresen szadizta a diákokat hülyeségek miatt.

Durbints 2009.11.12. 11:03:37

A '70 években próbáltam volna meg akár rosszul nézni a tanárra

elod72 2009.11.12. 11:08:20

@s_timcsi: Hello Timcsi! Itt egy nemzetisegi kommentel, aki meg sose utott meg senkit. Ot parszor a szulei. O meg parszor (<5) a lanyat. De azt is szegyelli. Nem hiszem, hogy ezutan valtoztatok, pedig mint most toled megtudtam, szabadon megtehetnem.

Kreta 2009.11.12. 11:09:24

@durrbints: milyen jó volt! Lada, Dacia, 3 évente nyugat, Coca-cola-s üveg a vitrinbe. Próbáltál volna meg rosszul nézni bárkire, pláne egy rendőrre ...

Kicsijoe 2009.11.12. 11:22:56

@Giorgio: Háttudod,nem tudom...egyik véglet,másik véglet.Tudom,kultúr népek közt nem szokás szájonvágással intézni a konfliktust,de van egy-két (és nem feltétlenül a klasszikus alkoholistamolesztálós tesitanárra kell gondolni) tanerő,aki nagyon-nagyon megérdemelné...Van erről egy nagyon jó saját sztorim.OSztálykirándulás : orvosfeleség tanárnéni-érdekes egy karakter,de lényegtelen-és egy csapat éretlen,viháncoló 14 éves tini,akik nyári negyven fokban titkon nem tisztán isszák a fantát.Egyre pikánsabb témák,ofő szól szépen párszor,hogy nem kéne de,egyik lány már annyira spicces volt,hogy visszaszólt neki elég szemtelenül,célozgatott arra,hogy tán csak nem dugatlan a tanárnő,mire a tanárnő arca lángba borult,és egy hatalmas csattanós pofont kevert le neki lendületből.A lány viszont elkényeztetett,egyszem gyerek volt,egy egyetemi tanárnő egyedül nevelt lánya,akit még életében nem ért fizikai erőszak.Dolgozott az alkohol is,kislány megvadult,és fúriaként vetődött a tanárnőre.Én közéjü ugrottam,ekkor már mindkettő örjöngött,és ahogy szétlöktem őket,a tanárnő seggrehuppant.A sztori vége : én kaptam egy tantestületi rovót,mert a történteket sajnos senki nem látta,,és különbenis,egy egyetemi tanár lányát,és egy orvosfeleség pedagógust meghurcolni nem lehet,ellenben valaki hátán el kell verni a tanárnő méltóságán esett csorbát. (több,mint 10 éves a történet) .Így utólag visszagondolva,akkor nagyon-nagyon igazságtalannak éreztem,hogy apám miért nem húzza végig a hajánál fogva a kedves tanárnőt a flaszteren,és megmondom őszintén,egyszer,két éve mikor a gyerekemet sétáltattam odajött jópofizni,és olyan stílusban küldtem el,hogy igen szaporázta a lépteit,mai napig nem tudom,honnan vettem az önuralmat,hogy akkor ne tépjem meg TÉNYLEG.

Amióta a iskolákban nem lehet testi fenyítést alkalmazni,néhány tanár olyan kreatív lelkiterrort alkalmaz a rend fenntartására,hogy sokszor megértem a szülők reakcióját.Arról nem beszélve,hogy az ember jónéhány iskolában hiába megy panaszkodni az igazgatóhoz,az semmit nem tesz.Nekem pl volt olyan tanárom (igaz,ipari alkesz,középiskolában) aki nem általott megpofozni egy 18 éves lányt (5 éve) mert az visszaszólt neki,amikor kivette a kezéből a cigit.Szerintem egy 50 éves férfi semmilyen körülmény között ne üssön pofon egy 18 éves nőt,és ha megteszi,akkor igenis megérdemli,ha a letépett karjával erőszakolja meg hátulról a lány apja/bikája.Legalábbis nincs jogalap pamplogni.

A hajhúzós anyuka is-tekintsünk el a roma származástól-azért tépte meg a tanárnőt,mert az szintén meghúzta a lánya haját.Hát én kérek elnézést,innentől azt mondom,hogy nem a tévében kell picspogni,hanem a fal felé fordulva magába szállni.Mert a hatelemis cigányasszonytól nem várok többet,de az adófizetők pénzén kitenyésztett pedagógustól igenis elvárom,hogy ne ezen a szinten mozogjon.

Gclass 2009.11.12. 12:47:55

Ha megütnek egy tanárt először pénzbírság és házi őrizet legyen a "jutalom"
második esetben pedig be kell darálni kutyakajának... ez szerintem eléggé elrettentő :)

scavengario 2009.11.12. 14:36:39

@Kicsijoe: valamiben igazad van valamiben nem. Szerintem.
Itt nyilván büntetést érdemel az a tanár, aki erőszakot használ, de azért ne felejtsük el, hogy nagyon sok ember, aki ellenzi az erőszakot, simán pofáncsapna egy vele nagyképűsködő, vagy beszólogató tinit az utcán. Mert van méltósága és nem akarja elviselni, hogy egy éretlen kis suhanc megalázza. Ez a foglalkozástól független. Azt a tanárt, akit leanyáznak egy órán 3-4x, érthető, hogy a végére elszakad a cérna. De nyilván az a cél, hogy az ilyen helyzeteket minél jobban kezelni lehessen és erőszak nélkül oldjuk meg.

Ehhez mit szólsz?
englishrussia.com/?p=1512
Nálunk is előfordul. Velem az egyik ezt megpróbálná, hát nem verném meg. De az orrát minimum eltörném.

melkaart 2009.11.12. 17:12:35

Nem akarom felmenteni a verekedő tanárokat, sőt. Mindössze érdekesnek találom, hogy a szülők java elismeri, hogy ütötte meg a gyerekét (engem is ütöttek, sajnos nincs gyerekem még, de nem zárom ki a lehetőségét - igyekszem kerülni, de az én szüleim sem verekedős emberek, mégis elcsattant egy-két pofon). Van egy-két-három gyerek egy szülőre bízva, olyan körülmények között, hogy vannak bőven eszközei ezen kívül is. Egy tanár napi átlag 100 diákkal foglalkozik 10-30as csoportokban, évről évre. Hangsúlyozom, nem pártolom a pofont - de el tudok képzelni olyan szituációt, amikor kell(ene) - mondjuk ötödikes gyerek hozzávág egy széket az osztálytársához - hát akkor nem sokon múlott, hogy elveszítsem birkához hasonlatos türelmem. Meg aztán van olyan szülőm is, aki rendszeresen veri a gyerekét, de ha a suliban kapna egy pofont, szedné le a csillagokat is. Ellenpontként olyan is van, aki kifejezetten kérte, hogy keverjek le egy pofont a gyerekének, ha szemtelen (na persze, jó vicc lenne - mindenesetre vn ilyen is).

melkaart 2009.11.12. 17:21:36

Másrészt meg ugyan mit segít az ha megveritek a tanárt? Tényleg jó lesz attól a gyereknek, ha látják, amikor aput vasban viszik el? MEg jó az, ha ezt tanulja meg, mint konfliktuskezelési eljárást? És ha belefut nála erősebbekbe/megvillan egy kés az utcán, és ő követné az otthoni mintát?
Aztán meg a gyerekek sem ám igazmondó juhászok. Anyám óvónő, vádolta meg őt is gyerek, hogy megütötte. Alig 30 kmre onnét töltötte épp a szabadságát családdal, a kérdéses napon. Ha a tisztelt szülő ezt netán egy kis pedagógusveréssel honorálta volna, akkor lehetséges, hogy utoljára némi krómacélt látna. Nagyon közelről.

pirosmate 2009.11.13. 09:24:25

Csak a lényegről nem beszél senki. Honnan indultunk, és hogyan jutottunk idáig?

A poroszos iskolai gyakorlat korábban is támogatta a fegyelmezést, fizikai formában is. Intő, rovó, körmös, tockos, karcer. A nyolcvanas években jártam általános iskolába, és senkinek a szeme sem rebbent egy-egy indokkal elhelyezett kokitól, sallertől, fülhúzástól. Igaz, nem ez volt a mindennapos gyakorlat, és 99%-ban oka volt, ha kiosztott minket az a pár idősebb férfi tanár, akire ez jellemző volt.

Ezzel szemben az angolszász iskolarendszerben a legdrámaibb büntetés a kitiltás. Minden hóhányó rémálma. Megvonják tőle az okosodás lehetőségét, ha ideiglenesen is. Bűnbánat és alázat. Nálunk meg halálra röhögné magát a diák, ha ezt kapná "büntetésként".

Ennyi.

A pedagógusveréshez zárszóként még annyit, hogy a paragrafus senkit sem mentett még meg semmitől. Adót csalni is büntetendő, ittasan vezetni is az. Egyetlen dolog segíthet, ha visszaállítjuk valahogy a pedagógia respektusát. Kiválasztás, megbecsülés. Ma se egyik, se másik nincs.

Copyright © 2008 Theme Preview All rights reserved. Theme by Laptop Geek. Blog.hu-ra alkalmazta: a Blog.hu Sablonok a Népkertben.

süti beállítások módosítása