110

Néma gyereknek anyja se érti a szavát?

Ellenőrző , 2009.11.04. 08:00

Az anya és gyermeke közötti kommunikáció messzebbre mutat a verbális eszközök használatánál, hiszen már a gyerek sírásából is tudja az édesanyja, hogy mit is akar jelezni neki a baba. Nsocsi újabb levelében egy forradalmian új módszerre hívja fel figyelmünket, ami a jelbeszédet ajánlja a két fél közötti kommunikáció eszközéül. Alapigazság, végy valamit, ami jól működik, aztán reformáld meg!

 

Eddig úgy tünt számomra, hogy az óvodás korosztály még védett állapotban van közoktatásunkban, a bölcsis meg még inkább. Három gyerekem végezte el a bölcsit, ovit, vannak tapasztalataim a gondozónők ,óvónők szaktudásáról, képzettségéről, elhivatotságáról. De mi van azokkal a kicsikkel, akiknek a szülei úgy gondolják, hogy otthon jobb helyük van,és ök majd szerveznek számukra megfelelő programokat? Ugyanis számomra valami megfejthetetlen okból a szülők eldöntötték, hogy a gyerekeknek állandó programokra,kikapcsolódásra van szükségük (a 6 hónapostól 3 éves korig tartó időről beszélek). Van egy ismerősöm, peremkerületi családi házban laknak,telek, játszóhely, patak , tó nyugalom, és minden délután behozzák a városba játszótérre,sétálni. Szegény gyerek otthon nem tölt el egy nyugodt teljes napot az anyukájával,a ki attól fél, hogy ingerszegény lesz a gyereknek a környezet. Eddig azt hittem,ez egyéni túlzás és nem egyformák az elképzeléseink a kisgyerekek neveléséről.
De ma láttam a tévében,hogy tényleg itt a vég. Még beszélni nem tudó babákat és beszélni tudó anyjukat tanítanak jelbeszédre, hogy az anyukák tudjanak kommunikálni a babákkal, addig,míg a kicsik meg nem tanulnak beszélni. Nekem sem volt világos elsőre,de az oktató hölgy magyarázata után sem.Tehát meg kell tanítani jellel,hogy a "még" hogy néz ki, és hülye anyuka utána tudja akar-e még főzeléket a gyerek. Az én kis ostobáim vagy becsukták a szájukat, vagy eltolták a kanalat, vagy a kezemet,de érthető volt, hogy utálják, amit eléjük raktam.Legalább 200 jelet megtanítanak a gyereknek,teljesen értelmetlenül. Amúgy mire megtanul jelezni,beszélni is megtanul.
A gyermekpszichológia alapján a problémák a következők:
-van olyan gyerek,aki akar mutogatni,van,amelyik nem.Az első gyerekem két éves koráig mutogatott,saját,normális jelbeszéddel,aztán két hét alatt elkezdett mondatokban beszélni.A két másik 14 hónapos koruk óta beszél,jeltolmács nélkül.
-minden gyereknek egyéni fejlődési üteme van,ebbben a korban ezt kell maximálisan egyénre szabottan kihasználni,
-minden kisgyerek kialakít anyjával egy olyan gesztus.és nem jel!-nyelvet kezdetben,amit csak ök értenek.Ez a csoda-része a babázásnak.
-teljesn értelmetlen dologra forgácsolják el az időt,pénzt,helyette játszani, mesélni,énekelni kellene a kicsikkel,és otthon,a kedves édesanyjuknak.
A jelenlévő kisfiút megkérték ,hogy mutassa meg hogy autó,-Ő körülnézett és ékes magyar nyelven azt mondta:-autó.
Valaki vegye már a fáradtságot és kezdjen el anyákat és apákat nevelni ebben az országban mert ennek nagyon rossz vége lesz.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenorzo.blog.hu/api/trackback/id/tr41483998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lángharcos 2009.11.04. 09:29:16

Miért van egy olyan érzésem, hogy ez egy olyan dolog, mint amikor pitizni tanítjuk a kutyát, aztán eldicsekszünk vele a haverok előtt? Nyilván, ha a gyerek halláskárosult, akkor érdemes jelbeszédre tanítani. De máskülönben minek?

Lángharcos 2009.11.04. 09:30:37

Jó, akkor még esetleg okés, ha a gyerek testvére halláskárosult, hiszen kell, hogy tudjanak kommunikálni.. De igazán ráér a beszédtanítás után. Sőt, a gyerek már előbb megérti a beszédet, minthogy elkezdene beszélni, hiszen hallja a szavakat, látja, mire érted, csak még nincs meg a motivációja meg a fizikai képessége rá, hogy megformálja a hangokat..

Krajcs · http://uralicowboy.blog.hu 2009.11.04. 09:42:05

Így lesznek a normális gyerekekből degeneráltak. A szülőket tanítani meg több, mint nehéz eset, avagy mondhatjuk; képtelenség. Igen közeli példákon látom, hogy akár szimplán a korral is járhat: Míg egy gyereket fiatalon még teljesen normális hozzáállással volt képes felnevelni, addig öregen már teljesen gügyén áll neki az egész ügynek...

KenSentMe 2009.11.04. 09:49:42

Jó, hát a maga gyerekét mindenki úgy szúrja el, ahogy tudja.. szvsz nekem is az a véleményem, hogy 3-4 éves korig nem érdemes kísérletezni, Jókai sem 2 évesen tanult meg külföldi környezetben, hanem jóval később.. sokkal fontosabb az, hogy az a gyerek élete első pár évében békében, nyugalomban, szeretetben tudjon nőni, mint az, hogy szuperintelligens emberré legyen idomítva.. egyébként ez is érdekes.. mert olyanról már hallottam, hogy valakit úszóbajnokká, autóversenyzővé vagy mondjuk pinpongozóvá idomítottak, de olyat, hogy valakit atomfizikussá? Nonszensz. Azt hiszem, bele kellene törődni, hogy egyes emberek olyan aggyal születnek, hogy meg tudnak tanulni 8 nyelven beszélni normálisan, mások meg olyannal, hogy kettő másikon sem.. azért sem értem ezt a hápogást az észbeli képességek körül, mert általában a magas intelligenciakvóciens birtokában még egyáltalán nincs előnyben az ember sem karrier, sem a nők, sem stb. szempontjából.. makacs, kitartó, feladni és veszteni nem tudó, +megfelelően gátlástalan emberek lesznek nagyon gazdagok, sokszor csak egy érettségi birtokában, ami mögött a valós tudásuk nulla.. ennek fényében különösen mulattságos ez a "zsenivénevelés".

tárhejj · http://atarhely.hu 2009.11.04. 09:59:38

"Néma gyereknek anyja se érti a szavát?" Pontosan :) És nemcsak gyereknek.

Bejjja 2009.11.04. 10:03:41

Újabb pénszerzési lehetőség, újabb bőr, amit le lehet húzni a babavárókról. VRbagoly, egyetértek. Szeretet, nyugalom legyen otthon, törődés. Csak az a szülő nem érti meg a babája jelzéseit, viselkedését, aki nem törődik vele, nem foglalkozik vele.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2009.11.04. 10:13:09

Az okosbabázás szerintem tragikus. Katasztrofális.

Mondom ezt én, a mai felnőtt, egykori okosbaba.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2009.11.04. 10:15:26

@Lángharcos:

azért van ilyen érzésed, mert a motivációk hasonlóak -- a szülő az egóját akarja kiterjeszteni a gyerekére, saját törekvéseinek folytatóját és kiterjesztőjét látja benne.

valójában azonban legtöbbször ezzel hihetetlenül megnehezíti a gyereke önállóvá és felnőtté válását, saját személyes életútjának (boldogságának) megtalálását...

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2009.11.04. 10:19:04

@VRbagoly: Ott a pont. Ez nem a gyereknek kell, hanem a szülőnek. És itt most a szülőt csak a biológiai értelemben használom.
Ennek a végletességnek láttam már brutálisan elrettentő példáját is: az egyik ifjú apuka, az asszony kórházban lévén, nekiállt versenyeztetni az alig pár hetes fiát a szomszédjáéval, miszerint a táp is van olyan jó, mint az anyatej.
Irgalmatlanul kövérre hízlalta szerencsétlen gyereket, és még büszke is volt rá. Akárki magyarázta neki, hogy ez szörnyű, és mekkora egy díjnyertes barom, nem értette miről van szó.

Zentai Katalin 2009.11.04. 10:19:31

Kedves posztoló és hozzászólók!

Zentai Katalin vagyok, babajelbeszéd-oktató. Velem készítettek interjút az egyik csatorna reggeli műsorában, ezt látta a posztoló. Sajnos az ott elhangzottakból (egyrészt a nem szerencsés kérdések, másrészt a saját izgalmam miatt) nem lehetett sokat megtudni, pláne elhamarkodott következtetéseket levonni a módszerről.

A babajelbeszéd külföldön elismert módszer, évtizedes háttérrel rendelkezik. Tudományos kutatások tárgya a téma. Elég csak rákeresni az angol megnevezésére: Baby Signing.

Magyarországon (ahol általában is idegenkedés fogadja az új dolgokat) sok félreértés övezi a módszert, ezekből feljebb is jó néhány olvasható.

Nem a szülők kedvére és a legkevésébé sem ,,zseninevelés'' céljára használjuk, hanem azért, hogy a baba frusztrációját csökkentsük: a még beszélni nem tudó babák is szeretnék kifejezni kívánságaikat, sőt gondolataikat. Nem azért nem tudják elmondani, mert az agyuk nem elég fejlett hozzá, hanem mert a hangképző szerveik nem azok. Kézjelekkel azonban már ki tudnak használni, sokan ki is találnak ,,saját'' jeleket. Ezeket egészíthetjük ki továbbiakkal.

A tanfolyamon _nem_ a babákat tanítjuk jelelni, hanem a szülőket, akik majd a mindennapi életben, játék, mesélés, mondókázás, éneklés során remélhetőleg használják a jeleket. Ha a baba néhány hét után visszajelel, az csodálatos élmény. Hónapokkal a beszéd elkezdése előtt tudnak a babák jelelni, valóban akár 100 jelet is használhat egy 1 év alatti gyermek.

Ha kérdéseitek vannak a témával kapcsolatban, tegyétek fel és meg fogok próbálni válaszolni árjuk.

flamer 2009.11.04. 10:23:02

Csak kérdezném: az, aki elhiszi, hogy "már a gyerek sírásából is tudja az édesanyja, hogy mit is akar jelezni neki a baba", az látott már igazi csecsemőt meg anyát? Basszátok meg, egy átlag anya időnként azt se érti, amit a pár éves gyerek mond.

Lehet, hogy baromság ez a jelbeszéd, de az tuti, hogy az a fikázás, ami itt megy, még nagyobb hülyeség.

gorillka 2009.11.04. 10:26:30

Most durva leszek. Az az anya, aki nem érti meg a beszélni nem tudó gyermekét, hogy mit akar, nyugodtan ássa el magát.
A baba nem frusztrált, mert "nem értik", hanem frusztrált, mert nem figyelnek rájuk.
Kisebbik gyerekem 2 héttel a második életéve előtt szólalt meg (már megvolt a beutalónk a neurológiára), addig szoptattam (lehet megkövezni), nem érezte szükségét a beszédnek. Abbamaradt a szoptatást, el kezdett beszélni.
Nem voltak problémái, mindig tudtam mit akar.
De biztos megnyugtatóbb jelbeszédre járni, mint odafigyelni.

gorillka 2009.11.04. 10:28:11

@flamer: két gyerekem van, lehet, hogy nem igaziak? és én sem vagyok igazi?!

Mirwen · http://newrim..freeblog.hu 2009.11.04. 10:29:13

amikor megtanítod integetni, akkor ugyanezt teszed a gyerekkel. itt arról van szó hogy ha akarod, egy plusz lehetőséget adsz a gyerek kezébe (szinte szó szerint) hogy kifejezze amit akar amíg még nem igazán tudja. a gyerek meg nem hülye, ha akar él vele, ha nem nem. de valahogy mégis minegyik gyerek elkezdi használni, amikor rájön hogy egyszerűbben, és adott esetben kevesebb frusztrációval tud kommunikálni.

A babajeles tanfolyamok meg igazából a szülőknek szólnak, a gyerekek nem a tanfolyamon tanulnak meg jelelni, ott nem is lehet, nincs rá idő.
Otthon ha akar

"Csak az a szülő nem érti meg a babája jelzéseit, viselkedését, aki nem törődik vele, nem foglalkozik vele." ez meg buta általánosítás, pont mint az "aki nem szoptat nem igazi anya"...

de persze minden attól függ hogy mit akartok belelátni. valószínű nektek ez nem tetszik, hát istenem, ez van. nem kell mindenkinek minden tetszen.

ged 2009.11.04. 10:36:38

@Mirwen: az, hogy megtanítod a gyermeked integetni, az a társas érintkezés egy formája, míg azt elmutogatni, hogy mi az 'autó' értelmetlen, te sem teszel ilyet a mindennapi életed során.

nevem 2009.11.04. 10:41:03

Baromira nincs igaza azoknak, akik itt fenn csak kritizálni tudnak. A feleségemmel mi is használtuk a jelelést, nem tanfolyamon tanultuk, hanem megvettünk egy amerikai könyvet. Először nekem is voltak kétségeim, de amikor a gyerek már kezdett szavakat mondani, és én egyáltalán nem értettem, a jelekből én is rájöttem, mit akar a kispocok. Az is meglepő volt, hogy mit fedez fel egy mondjuk egy képen. Olyan apró részleteket, amire nem is gondolnék. Most már beszél rendesen, jeleket jóval kevésbé használ, de előfordul.

Mirwen · http://newrim..freeblog.hu 2009.11.04. 10:46:38

@ged: mindenki megválogatja magának hogy mit akar mutogatni a gyereknek. én pl nem fogok autót mutogatni, de az alapvető jeleket igen: iszik, tej, álmos, enni, fáj, még, elég.
anya vagyok, biztos a rosszabbik fajtából, de a nyolchónapossal például sokszor végig kell zongorázni hogy mit akar amikor sír, hogy éhes, szomjas, unatkozik, fáj valamije vagy fáradt. úgy gondolom, ebben tud majd segíteni.
vagy később, ha éhes, hogy mit enne. lehet hogy adnám neki az almát, amikor banánt szeretne. meg ilyesmi.

flamer 2009.11.04. 10:47:10

@gorillka: Én inkább arra gondolnék, hogy nem vagy teljesen őszinte. Tudom, vannak anyák, akik szerint a szülés sem volt fájdalmas, meg hasonlók, csak valahogy a gyakorlatban ezt még nem nagyon sikerült látnom. Persze, úgy nagyjából be lehet lőni a dolgokat, azt, hogy most nyűgös vagy megütötte magát, de ennyi, a specifikumokat (azt, amit esetleg el tudna mutogatni) baromira nem lehet belőle kihámozni.

gorillka 2009.11.04. 10:55:39

@flamer: miért hazudnék? mi előnyöm származik belőle?

mry314 2009.11.04. 10:56:04

Laikusként(de gyakorló kisgyermekes apukaként), szeretném megkérdezni a nálam sokkal okosabb/témában jártasabb embereket:
Honnan lehet tudni, hogy egy kisgyermek frusztrált?
Ha délután, amikor hazaérek nem akar a nyakamba ugrani?
Vagy megtanítom neki, hogy milyen az, ha frusztrált, és majd ő eldönti, hogy az-e?

Érdekelne egy "illetékes"-mondjuk egy 1 éves gyerek- véleménye is!

Nem lehet, hogy sokan azt gondolják, hogy olyan problémákat kell megoldani, amiket ők generálnak?

Strugamanó 2009.11.04. 11:02:09

Sziasztok!

Én jól ismerem Zentai Katalint és a babajelbeszédet, mi több, Kati kisfiát is közelről ismerem. Sajnos Ti nem, és ezért nem tudjátok, hogy ő a legékesebb példa arra, hogy milyen jó dolog a jelelés.

Kati maga is írta, hogy az a pár perces TV szereplés nem sikerült a legszerencsésebben. Annak a kommentelőnek, aki a bevitt kisgyerek (nem) szereplését hozta fel, üzenem, hogy felnőtt embereknek is furcsa a kamera, a fények, az idegenek, hát még egy kisgyermeknek. Szerintem szinte csoda lett volna, ha nekiáll produkálni magát. Minden babaműsorban ugyanez van: a gyerek vagy szerepel vagy nem, ezt el kell fogadni műsorvezetőnek és nézőnek egyaránt, és ha nem produkálja magát a gyerek, az nem jelenti azt, hogy a tényleg nem is beszél/jelel/bukfencezik stb.

Hadd mondjak egy pár mondatotmagáról a babajelbeszédről! Talán a legfontosabb, hogy a módszer nem állítja, hogy Te nem vagy jó anya, ha nem használod, nem kötelez semmire, csak felajánl egy lehetőséget, amivel élhetsz, ha akarsz. A választás nem a babajelelés és a törődés-odafigyelés között van, ahogy egyesek sugallták! Nem, pont arról szól, hogy az édesanya mondókázik a babával, szeretgeti, mesél neki és _közben_ megtanít neki néhány jelet. Igazából csak úgy lehet eredményt elérni a jelelésben, ha ez a törődés, játékosság, szeretet és biztonság megvan.

Nem cél a többszáz jel megtanítása, csak egy lehetőség. Abszolút baba- és anyafüggő, hogy hány jelet használnak egy babánál. Mire lehet jó a jelelés? Néhány kedvenc példám: A kakaó nem elég meleg, pedig a szülők azt hiszik. A baba meg tudja mutatni, hogy hideg. Azért ez egy kicsit kifinomultabb jelzés, mintha csak nyöszörögne, és anyuka találgatná, hogy mi is a baj (már nem kér kakaót/nem ebben a bögrében kéri/hideg/meleg/más baja van - tudja minden szülő, hogy ez adott esetben nem egyszerű). Másik példa: Rajzol egy gyerek egy krikszkrakszot. Nem tudjuk, mi az. Ő azt mondja: ojó. Megkérdezzük, hogy golyóra vagy ollóra gondolt-e. És akkor ő elmutogatja, hogy ez egy madár (vegy netán pontosan azt, hogy milyen madár), és kiderül, hogy hollót rajzolt. És nem azt fogjuk neki mondani, hogy "Nagyon szép ollót rajzoltál". És végül, de egyáltalán nem utolsósorban: Csodálatos érzés reggel úgy bemenni a kisgyereked szobájába, hogy ő azt mutatja neked jelelve, hogy "Szeretlek". :-)

Kati saját kisfia is jelelt. Most, hogy már beszél, egyre kevésbé fontosak a jelek, de még mindig egy jó játék. És a kisfiú gyönyörűen, értelmesen beszél, kifejezetten választékosan és árnyaltan fejezi ki magát. Meg vagyok róla győződve, hogy a sok foglalkozásnak és a jelelésnek köszönheti.

Azt hiszem, sem Zentai Kati, sem a babajelelés nem érdemli meg a durva reakciókat. Mint mondtam, a babajelbeszéd is CSAK odafigyeléssel és törődéssel működhet, tehát egyáltalán nem arról szól, hogyan rázzuk le a gyerekkel való gondokat a hátunkról, amíg megtanul beszélni. És mivel a módszer cseppet sem erőszakos, nem mondhatjuk, hogy "már a kisgyerekeket sem hagyják békén". Mindenkit arra biztatnék, hogy nézzen egy kicsit alaposabban utána, mielőtt véleményt formál.

gillian 2009.11.04. 11:02:59

@flamer: én állandóan béna töketlen hülye libának éreztem magamm, mert nagyon gyakran volt az az érzésem, hogy fingom nincs, mi baja, miért ordít, mi a csudát csináljak, hogy jobb legyen?! Mindez főleg a 4-5. és a 8-9. hónap körül volt a csúcson. Szoptattam tisztességgel, a gyerek értelmi képességei láthatóan rendben voltak, első és várt gyerek, szeretjük, megfelelő háttér van (anya és apa szeretik egymást, jön nagymama is segíteni, stb.), és mégis, annyiszor nem tudtam, hogyan tudnék neki segíteni, miközben majd' megőrültem, hogy jobbá tegyem a helyzetet. És igen, állandóan azt éreztem emiatt, hogy nem vagyok jó anya. A külső szemlélők szerint azóta is piszkosul látszik a gyereken, hogy rengeteget foglalkozunk vele, csodás szókincse van (most 3,5 éves), empatikus, intelligens, és jelenleg ugyan rohadtul dacos, de összességében szép reményekre jogosító emberpéldány. De gorillka (és sokan mások) szerint én nem foglalkoztam vele akkor és rossz anya voltam, mert nem értettem, mi a baja. GYerekek, ez kibaszott szar érzés!

flamer 2009.11.04. 11:06:16

@gorillka: Elég általános emberi viselkedés az, hogy bizonyos legendákat gondozgatunk magunkban, gyakran nem is tudatosan.
Azt például hogy sírta el a gyerek, hogy nem elég meleg a kakaó?

mry314 2009.11.04. 11:10:12

@Strugamanó:
"Annak a kommentelőnek, aki a bevitt kisgyerek (nem) szereplését hozta fel, üzenem, hogy felnőtt embereknek is furcsa a kamera, a fények, az idegenek, hát még egy kisgyermeknek. Szerintem szinte csoda lett volna, ha nekiáll produkálni magát."

Lehet, hogy a gyerek frusztrált volt? :)

(Bocsánat, de ezt nem tudtam kihagyni, annyira ziccer volt!)

Ui.: Ha esetleg megbántottam, akkor elnézést kérek, nem áll szándékomban senkinek a lelkivilágába taposni!

flamer 2009.11.04. 11:13:19

@mry314: Nem tudom, hogy mennyire meglepő, de az egyéves gyerek is ember, ebből következően kb hasonlóan viselkedik, mint a többi sokmilliárd, ráadásul elég jól látszik rajta, hogy mennyire tudja őket frusztrálni az, ha nem értik őket (ez mondjuk a beszélni tanuló gyerekeknél a leglátványosabb, ahogy vmi beazonosíthatatlan hangsort ismételnek, a felnőttek totóznak és minden egyes sikertelen kísérletnél egyre inkább kiborul szegény, hogy mi a francért nem lehet megérteni azt, amit mond).

Bár gondolom, az itt fikázók többségével egyetemben, még te is leginkább csak képen láttál kisgyereket, különben nem kérdeznél ilyen marhaságokat.

Maestro 2009.11.04. 11:13:25

@gillian: mondjuk ha leszarod a mások véleményét az sokat segít.
ha te látod a gyereken a nevelésed, törődésed eredményét, akkor hol érdekel hogy ki mit gondol arról?

mry314 2009.11.04. 11:17:59

@flamer:
Gratulálok! Látom, csak azt sikerült elolvasni/megérteni a hozzászólásomból, amit akartál! (ha már tegeződünk)

Nem baj, elismétlem: GYAKORLÓ APUKA VAGYOK!!! (Csak azért nagy betűvel, hogy biztosan megértsd!)
A kisfiam 15 hónapos. Nem szokott frusztrált lenni, mivel mi sem vagyunk azok! Szokott szomorú lenni, meg dühös, meg boldog, meg...
de frusztrált az nem!

Mirwen · http://newrim..freeblog.hu 2009.11.04. 11:22:17

a "frusztrált" szót én arra értem amikor sír, és én nem tudom miért. amikor jön hogy kipróbálom hogy enni adok, nem kér, sír tovább. inni adok, nem kér, sír tovább, stb...
utólag én is okos vagyok, hogy ja, fájt a foga...

mry314 2009.11.04. 11:23:08

Csak a tisztánlátás kedvéért:
hu.wikipedia.org/wiki/Frusztr%C3%A1ci%C3%B3
(külön kiemelném azt a részt, ami arról szól, hogy miért van szükség valamekkora frusztrációra...)

Még ha nem is vagyok szakember, azért annyi eszem nekem is van, hogy inkább a belső ösztöneimre hallgatok, akár gyermeknevelésben, akár másban!
Tudom, hogy mindenki(na jó, majdnem mindenki) a legjobbat akarja a saját gyermekének, de ki tudja, hogy mi a legjobb?
Az, amit én mondok, vagy az, amit józsi, vagy az, amit a pista?

flamer 2009.11.04. 11:24:10

@mry314: "Nem szokott frusztrált lenni, mivel mi sem vagyunk azok!"

ROTFL
Most vagy marhára nem érted, hogy mit jelent a frusztráció vagy tényleg ordas nagy baromságokat beszélsz.

mry314 2009.11.04. 11:26:38

@flamer:
Tudod mit, legyen Neked igazad, én beszélek baromságokat, sőt frusztrált is vagyok, mindjárt megyek és felvágom az ereimet, mert így nem tudok tovább élni!

Légy oly kedves, és magyarázd meg, hogy mi a frusztráció?
Hadd tanuljak, egy nálam okosabbtól!

gillian 2009.11.04. 11:27:04

@Maestro: köszi, próbálom, csak nem sok sikerrel :( mondjuk az is baj, hogy ez önmagában egy nagyon pocsék visszajelzés, a tény, hogy nem értem a gyereket, amire persze rátesz egy lapáttal, hogy mások szerint a jó anya (egyáltalán, az ANYÁK) mindig megérti a gyereket... Valszeg az egész alapvetően önbizalom kérdése is, engem elég gyöngén eresztettek el ebben a témában, de anyámnak jutott belőle bőven, és emlékszem, hogy a 9. hónap táján, mikor már rongyokban lógtak az idegeim, egyszer nagyon bömbölt a gyerek, anyám átvette, kb. fél óráig ringatta, majd valódi csodálkozással azt mondta neki, hát eddig mindig tudtam, mi bajod, de most először, nem értem, mi a gond. Egymásra néztünk a férjemmel, és kimentünk, hogy kint röhögjünk kínunkban. Addigra már jónéhányszor láttuk pont olyan tanácstalannak anyámat, mint magunkat. Csak ő ezeket ügyesen elfelejtette :) hiába, aki tökéletes...
Az igazán durva, hogy ennek tudatában is szenvedtem ettől az egész "ügyetlenkedésemtől". Ez van sajnos.

átmeneti kommentelő 2009.11.04. 11:27:11

Azt kérem hogy kell jelelni hogy "frusztrált vagyok"?

monu 2009.11.04. 11:27:17

Én folyamatosan azt látom a 11 hónapos gyerekemen, hogy annyi mindenhez hozzászólna, látom rajta hogy kérdezne, mondana valamit, de legtöbbször nem tudom kitalálni. Miért baj ha ezeket meg tudom beszélni vele? Mi baja lesz ha szélesedik a látóköre? Nem lesz túlhajszolt mert az anyja megtanít neki néhány jelet pelenkázás közben, játékosan. Nem úgy kell ezt elképzelni hogy ülnek a 6-10 hónapos babák szürke köpenyben az előadáson és napi 8 órában jelelni tanulnak. Aztán viszik őket a szomszédhoz villogni, hogy Józsika eljeleli a Toldit.

Ezek a durva okoskodó fikázások szerintem is indokolatlanok, aki pedig azt mondja h mindig érti miért sír egy beszélni nem tudó csecsemő, az hazudik.

gorillka 2009.11.04. 11:31:32

@flamer: Nem kapott kakaót. :-) Miért is kapott volna? Cukros, tehéntejes ital. Nem hiszem, hogy elemi szükséglet egy babának a kakaó. De más elveket vallunk, úgy látom.
Azt sem hiszem, hogy a gyerekünket meg kell óvni minden negatív érzéstől, behatástól.
Nem hiszem, hogy egy nem elég meleg kakaó, vagy egy nem felismert rajz (bár ez más téma) depresszióba vezetné a gyereket.
egyáltalán milyen életkorról beszélünk? 3 hónapos, 12 hónapos, 2 éves? Más és más fejlődési szakaszhoz másképp kell állni.

gillian: úgy gondolom a jeleléses kommunikáció nem a korai szakaszban lép be. Amikor nem tudod miért ordít az 5 hónapos gyereked, az nem a szar anyaság mutatója...

gillian 2009.11.04. 11:35:50

@gorillka: nem tudom, én kb. akkortájt hallottam erről, mikor a pockunk 6 hónapos volt, hasonló korú babával kapcsolatban, ez akkor valami későbbi dolog lenne? lehet, hogy félreértettem
Kb. egy évesen kezdett el szavakat mondani (jellemzően az első megnyilvánulása a "hamm" volt, amivel az elbambult etetőszemélyzetet próbálta kicsit sürgetni), és onnan már nem voltak kommunikációs problémáink

Franky4fingers 2009.11.04. 11:36:45

Ezt a jeltanfolyam őrületet lefordítanám magyarra:

1. Megmutatjuk neked a Kiskegyedbe' hogy milyen az igazi ANYA
2. Te nem vagy igazi anya.
3. Pénzért megoldást kínálunk, hogy igazi anya légy.

Mert abban nincs biznisz, hogy egyszerűen csak családban, szeretetben, jó példamutatással kell felnevelni a gyereket. Bazz. Tiszta Orwell.

nevem 2009.11.04. 11:38:04

@gillian: azt olvastam, 6 hónapos korban a legjobb elkezdeni a jelelést. Mi valamivel később kezdtük, mert akkorra jutottunk hozzá a könyvhöz.

Franky4fingers 2009.11.04. 11:38:15

Oppábocsánat.

És a plusz egy: Nem alakul ki at anya és a gyermek között olyan bensőséges kötődés (lásd poszt), tehát később további nevelőtanfolyamokra lehet menni.

Dezsőjóska 2009.11.04. 11:40:02

@Zentai Katalin: Kedves Zentai Katalin!

Az, hogy a gyerek frusztrálódik, a fejlődésének a része! Ugyanúgy mint amikor elesik és jól megüti magát, de hosszan sorolhatnám a példákat. Ha ezt elvesszük tőle, akkor a gyereknek ÁRTUNK!

3 gyerekes apuka

átmeneti kommentelő 2009.11.04. 11:41:12

@Franky4fingers: igen szépen összefoglaltad az egészséges gyerekeknek szánt fejlesztő foglalkozások lényegét :DDD

gillian 2009.11.04. 11:41:17

@nevem: aha, akkor ugyanaz a dolog mégis teljesen, hát nem tudom, lehet, hogy megkönnyítette volna azt a rémes két hónapot később, most már mindegy

Zsuuli (törölt) 2009.11.04. 11:42:53

Ez az egész pont olyan, mint az, hogy "legyen antibakteriális a lakás"...csak aztán a gyereknek nem lesz immunrendszere...

Betteli 2009.11.04. 11:45:56

Ez a cikk többről szól, mint a jelbeszéd. Arról is szól (olvasatomban), hogy nem kell állandóan pörögni és százféle tanfolyamra járatni a pici babákat / gyerekeket, hanem "csak úgy" együtt lenni otthon és foglalkozni egymással.

A kedvencem a Helen Doron angol...Mivel angol szakon végeztem, megkérdezte tőlem a sógornőm, hogy a 9 hónapos kisfiát szerintem vigye-e Helen Doronra. Először meglepetésemben hangosan felkacagtam (kiröhögtem, bocsánat :)). Aztán azt mondtam, szerintem ne, még korai.
Sajnos nem kérdezhettem meg, hogy nem mindegy-e, milyen nyelven oázik a kicsi és inkább beszélgessen és játsszon vele, ahelyett, hogy mint egy csomagot vagy kiegészítőt hordozgatja, rángatja ide-oda, miközben csak saját magával foglalkozik és folyamatosan lepasszolja, ahogy tudja...

Sok szülőnek ürügy az ilyen tanfolyam, mert különben unatkozna a saját gyerekével és nem tud vele kettesben mit kezdeni.

Egyébként az egyik kislányom is jelelt, ő maga találta ki ezeket, volt jel a "szeret"-re, meg a "még"-re, stb. Magamtól jöttem rá, mi mit jelent, és utána a megfelelő szóval együtt mondva én is mutogattam. Gyönyőrűen és korán megtanult beszélni, és fokozatosan lehagyta a jeleket.

átmeneti kommentelő 2009.11.04. 11:50:04

Érdekes az én gyerekem nem lejelelte hogy szeret hanem megpuszilt, nekem pont tetszett ez is, nem értem miért lett volna jobb ha tanítgatom rá.

bean 2009.11.04. 11:50:30

Ennyi sok értelmes embert. Mondjátok feleim, van nektek ismerősötök akinek jelelni tudó babája van? Nekem van, San Joséban laknak. A gyereket figyelemmel kísértem két és fél éve, amióta született. Mostanra természetesen beszél de mind a szülőknek mind a picinek sokkal kellemesebb volt hogy meg lehetett érteni hogy most éppen mi a baj sokkal az előtt hogy beszélni kezdett volna.

Fikázzatok, mert magyarok vagytok, az megy, de jól. (Én már kanadai vagyok, hál Istennek!)

Betteli 2009.11.04. 11:54:20

@zolnaid: puszit is adott, természetesen :)

Betteli 2009.11.04. 11:55:30

@zolnaid: ja, és nem tanitottam jelekre, mint mondtam, hanem ő találta ki a saját jeleit, mi csak felismertük és használtuk őket egy darabig.

kreativkid · http://www.kreativkid.hu 2009.11.04. 12:01:39

Elgondolkodtató, hogy ha a gyerek későn kezd el beszélni, akkor azt szokták mondani az anyukának, hogy ne érsen már meg mindent, amit elmutogat a gyerek, mert úgy nincs rákényszerítve, hogy beszéljen. Namármost ha elmutogat a gyerkőc mindent, akkor minek strapálná magát a beszéddel? (Mondom én, jelbeszéd nélkül is értette a gyerekeit, mindkettő 1,5 éves volt, mikor az első szót kimondta, miközben a hasonkorú szomszéd gyerekek már összefüggően dumáltak...)

nevem 2009.11.04. 12:05:31

Lehúzást emlegettek itt többen is. Akkor az is lehúzás, hogy a babakajáért, gyerekruhákért fizetni kell a boltban? Aki ilyen vagy olyan tanfolyamot tart, az feltehetőleg ebből szeretne megélni, ezért nem ingyen tartja. Az esetünk mutatja, hogy lehet tanfolyam nélkül is jelelni, nekünk meg a könyv került pénzbe.

mette 2009.11.04. 12:06:03

A kisebbik fiam 2 1/2 éves volt, és iszonyat rejtvényesen beszélt. Az egyik délután kérdeztem tőle öltözés közben, hogy mi volt az uzsonna. Mondott valamit, megkérdeztem még egyszer, akkor is mondott valamit. Az egyik anyuka a segítségemre sietett és mondta, hogy kockasajt. Iszonyatosan szégyeltem magam, hogy ő érti a gyerekemet, én meg nem, de megnyugatott, hogy ő sem értette, csak előtte kint elolvasta.
Egyébként a gyerek cseppet sem frusztrált, amiért nehezen értjük, addig mondja ugyanúgy, míg rá nem jövünk. Ha kitaláljuk, megdícsér: ugyes jad.

Franky4fingers 2009.11.04. 12:11:36

@nevem:
Nem nevezném én ezt lehúzásnak, sőt. Nyilván senki nem várja, hogy ingyenes legyen a tanfolyam, senki nem dolgozik ingyen. Arról van szó, hogy mesterségesen gerjesztett fogyasztói igényről beszélünk.

Van erre egy szép mondás: Amíg lószar van, veréb is van.

Betteli 2009.11.04. 12:12:53

@kreativkid: amikor a kicsi jelelni kezdett, még nagyon kicsi volt, talán 8 hónapos. Utánanéztem, nem történhet-e meg pont ez, amiről írsz, hogy nem is akar majd beszélni, mert úgyis megértjük. Valahol azt írták, hogy a megfelelő szót v. mondatot is mondjuk ki a jellel együtt, és akkor ez nem történik meg. Így is volt, korábban és tisztábban beszélt, mint a kortársai. Azt is írták, hogy ez a 'magától jelelés' kivételesen értelmes babáknál jelentkezik, és persze ezt el is hittem elfogulatlanul :)

Ugyanakkor sok gyereknél szerintem ez igaz, hogy ha megértik akkor is, amikor nem helyesn mond ki valamit (pedig már képes lenne rá), akkor nem fárasztja magát a helyes beszéddel.

Tök jó lenne, ha felismernék a szülők, hogy a gyerekek szavait, mondatait ki kell javítani, vagy még inkább elismételni ugyanazt helyesen és akkor kevesebb logopédiára lenne szükség...

gorillka 2009.11.04. 12:14:48

@kreativkid: erre próbáltam utalni én is. Mivel szoptattam (össze voltunk gyógyulva lelkileg) értettem, hogy mit akar (mutogatott, hangokat adott ki), de ahogy ez a lelki kapocs "megszűnt", beszélt.
Azóta is folyamatosan. csak amikor alszik, akkor van csendben. :-)
Szerintem minden anya-baba párosnak saját kommunikációs készlete van, a fenti módszer ebből alakulhatott ki. És hogy a babát nehogy csalódás érje, a lelkes szülő meg is tanulhatja.
Ami engem érdekelne (és nem angol linket várnék, mert a nyelvtudásom nem elég jó), hogy az ilyen módon felnőtt babák mutatnak-e eltérést pl. kamaszkorban, vagy felnőtt korban a problémák kezelése, ingerküszöb stb. területén.

Franky4fingers 2009.11.04. 12:16:59

@bean:
1. Korlátolt vagy, de nem kicsit. Pont arról van szó, hogy lehet akár jó is ez a jelelés, de minek? Amellett, hogy van előnye, elveszi azt a szépségét a gyereknevelésnek, hogy baba szülő közösen tanul egymással kommunikálni.

2. Hál istennek, hogy kanadai vagy, remélem marha boldog leszel ezzel a mentalitással. Csak kérlek ne gyere majd haza 20 év múlva, hogy kicst törni matyar, mert ájm kenedien...

3. Utálom ezt a korlátolt magyarozást, mert amellett, hogy van benne valami, itt pont nem erről volt szó. És ebben a témában ponthogy nem feltétlen jó a naaagy nyugati példa. Mondom ezt amellett, hogy voltam (és dolgoztam is) egy pár helyen a világban, és tisztában vagyok a magyar mentalitással.

gorillka 2009.11.04. 12:17:05

@Betteli: szerintem nem kijavítani kell a gyereket, hanem neked magadnak kell helyesen beszélni, akkor sem kell logopédiára járni.

Dezsőjóska 2009.11.04. 12:17:06

@bean: Arra felé az is szokás, hogy a rendetlen gyereket nem nevelik, hanem gyógyszerezik. Ezt, ha meg nem sértelek, azért el szeretném kerülni.

Itt sokan említették, hogy egy gondos szülő pontosan tudja, hogy a gyereknek mi a baja, külső segítség nélkül is. Ezt a módszert önigazolásnak tartom.

A fikázás túlburjánzásában egyet értek veled, de sajnos az is magyar szokás, hogy olyanba szólsz bele, amiről fogalmad sincs, mivel nem vagy szülő! Őszintén remélem, hogy kanadai tartózkodásod alatt erről is leszoksz.

Franky4fingers 2009.11.04. 12:18:45

@bean:
Ja. És nem vagy kanadai. Majd a gyereked. Te Kanadában élő magyar vagy.
(mint a hozzászólásod stílusa ezt mutatja is)

nevem 2009.11.04. 12:21:25

@Franky4fingers: Amellett, hogy van előnye, elveszi azt a szépségét a gyereknevelésnek, hogy baba szülő közösen tanul egymással kommunikálni.

Miért venné el? Pont hogy lehetőséget ad rá: a jeleléssel baba, szülő közösen tanul egy kommunikációs formát, a beszéd előttit. Amikor már a gyerek is jelel, nagyon élvezetes!

gorillka 2009.11.04. 12:22:18

@Franky4fingers: előítéletes leszek. Gondolom az jelel a fenti módszerrel a babájával, aki viszonylag korán különböző foglalkozásokra hordja a gyerekét, mert "unatkozik".
Nem azt mondom, hogy ingerszegény környezetet biztosítsunk a gyereknek, de nem tartom gáznak, ha "megtanul" unatkozni, ne adj isten, a képzeletét használva játszik és maga keres új lehetőségeket a készen kapott helyett.

Betteli 2009.11.04. 12:24:28

@gorillka: nagyon sok ellenpéldát láttam. Sok gyerek azt hiszi, ha nem javítják ki, hogy ahogy ő mondja is helyes, hiszen megértik, nem veszi az erőfeszítést, hogy helyesen beszéljen. Gyerektől is függ.

5 évesen a 'tatas' a 'kakas' helyett már elég durva - ennyi idősen már rég képes kiejteni a 'k' hangot, már ami a beszédszervek fejlődését illeti...

Franky4fingers 2009.11.04. 12:24:46

@gorillka:

Nem állítom, hogy nem szép az amikor a baba jelel, de nekem valahogy bazira termélszetellenes továbbra is. Mint azt előttem írták, a jelelés amúgy is kialakul baba-mama (papa) között.

Dezsőjóska 2009.11.04. 12:25:41

@gorillka: Ha a gyereked megkapja a szeretet, akkor kiegyensúlyozott ember lesz, függetlenül attól, hogy 90 vagy 120 az IQja. Te ennyit tehetsz hozzá.

Betteli 2009.11.04. 12:30:31

@gorillka: ebben az unatkozásos dologban maximálisan egyetértek, ugyanilyen előítéleteim vannak :)

elod72 2009.11.04. 12:38:46

Lehetne olyat, hogy akinek tetszik ez a modszer, az csinalja, akinek nem az nem, es a ket oldal nem kop ekozben tuzet egymasra? Ez nem egy fekete/feher kerdes! Nem hinnem, hogy a jeleles megtanitasa art a babanak, az meg egyenesen biztos, hogy a meg nem tanitasa teljesen normalis gyerekekhez vezethet :-)

Ha mondjuk arrol menne a vita, hogy adassunk-e vedooltast a gyereknek, na az tenyleg a gyerek borere megy. (Azaz a bore ala, de mindegy.)

őszimádó 2009.11.04. 12:45:39

Sziasztok!

Én is a kisebbséghez, a jelelő szülőkhöz tartozom és megpróbálom az „előnyök” oldalt képviselni, mert eleinte nagyon kétkedő voltam, de így utólag már örülök, hogy belevágtunk a jelelésbe. Kisfiam játékként fogja fel mint ahogy az egész család is, és hihetetlenül élvezi, hogy kb 12 hónapos korától tud velünk kommunikálni, és hogy pl megoszthatja velünk azt az élményét, hogy már jó pár dolgot felismer a világból. Nyugodt baba, hogy ettől e nem tudom, nyilván a jelelés nem csodaszer és emellett természetesen szüksége van szeretetre és odafigyelésre. Többször előfordult már, hogy nagyon jól jött,hogy tudta jelelni pontosan hol fáj neki, vagy hogy fázik/melege van. Szóval vannak ehhez hasonló hasznos jelek, de mi az egészet egy jó játékként fogjuk fel. És nem járunk más tanfolyamra….
egyébként egyetértek az előttem szólóval, akit nem győztünk meg, az ne csinálja, de tartsa tiszteletben, hogy más ember lehet más véleményen.

Strugamanó 2009.11.04. 12:49:01

@Franky4fingers:

Nagyon sokan támadjátok a babajelelést. Ezzel kapcsolatban meg a vegetarianizmus jut az eszembe. Azt is nagyon divat fikázni, mindig akadnak okosak, akik megmondják, hogy milyen egészségtelen. Pedig az "okosak" közül sokan rendszeresen dohányoznak és a gyorséttermekben tolják a kaját. Aki vegetariánus, az remélhetőleg tényleg odafigyel arra, hogy mit visz be a szervezetébe, ergo lehet, hogy még egészségesebb is.

Mindez a babajelelésre lefordítva: senki nem mondja, hogy nem jó szülő, aki nem jelel a babájával, viszont talán fel lehetne tételezni, hogy aki ezt választja, az azért teszi, mert jónak látja, és nem azért, mert "nem tud mit kezdeni kettesben a gyerekével", ahogy az egyik kommentelő véli. És fel lehetne tételezni azt is, hogy valószínűleg egy csomó időt szán majd a gyerekre, ami azért jó lesz annak a gyereknek.

A sok szemforgató közül vajon mindenki elmondhatja magáról, hogy amúgy nagyon szuper szülő? Remélem, igen. De sajnos lefogadnám, hogy sokuknál állandóan megy a TV és a gyerek ebbe nő bele, vagy chipset, kólát adnak a kisgyerek kezébe (hány fekete fogú gyereket látni az utcán!) stb.

Szóval nem kellene ezen ilyen durván vitázni. A babajelelés egy módszer, ami választható, nem lehúzás, mert ingyen elsajátíthatod, ha akarod és rászánod az időt, nem a gyerekkel való foglalkozás helyett csinálhatod, mert csakis úgy működik, hogy egy csomó időt rászánsz, és soha, senki nem mondta ezzel kapcsolatban, hogy aki nem választja ezt, az ne lehetne nagyon is jó szülő.

Én ezt olyasminek látom, mint a babaúszást. Egy lehetőségnek, amit választhatsz. Nem mondja senki, hogy nem vagy jó szülő, ha nem viszed a babádat úszni. Majd megtanul úszni később, nem gond. Én sem jártam babaúszásra, de jól megtanultam úszni. Ennek ellenére valószínűleg a gyerekemet majd elviszem babaúszásra, mert jó dolognak tartom.

Dezsőjóska 2009.11.04. 13:01:05

@őszimádó: "hihetetlenül élvezi, hogy kb 12 hónapos korától tud velünk kommunikálni"

Haha! Sok gyerek ekkor már beszél :)
Sajnos azt veszem észre, hogy azt hiszitek, hogy ha nem jeleltetek volna, akkor kimaradt volna valami. Hát nem! A gyerek ugyanúgy megmutatja, hogy hol fáj, ha "jelel", ha nem.

gorillka 2009.11.04. 13:03:29

@Strugamanó:
"A sok szemforgató közül vajon mindenki elmondhatja magáról, hogy amúgy nagyon szuper szülő? Remélem, igen. De sajnos lefogadnám, hogy sokuknál állandóan megy a TV és a gyerek ebbe nő bele, vagy chipset, kólát adnak a kisgyerek kezébe (hány fekete fogú gyereket látni az utcán!) stb."
Nem vagyok nagyon-szuper szülő, tele vagyok kérdésekkel, amikre viszont keresem a választ. Szeretnék elég jó anya lenni, ha hibázom beismerem - a gyerekemnek is -, van, hogy felcsattanok és utána elnézést kérek, együtt éljük az életünket, nem nevelem őket, hanem hatással vagyunk egymásra.
Eszünk húst (szeretjük), van hogy nézünk tévét, pattogtatunk kukoricát, évente kb. kétszer van kóla és csipsz a házunkban.
Ebből mit szűrsz le?
Engem az új dolgok hosszú távú hatásai érdekelnek és sajnos azokról általában nem esik szó.

Betteli 2009.11.04. 13:11:51

@Strugamanó: nincs kóla, nincs chips, tévé korlátozva.

És csak szeretnék szuper szülő lenni, de nem tudom, sikerül-e (majd megtudom, remélem, ha felnőttek a gyerekeim).

Biztos van olyan, akit tényleg érdekel a babajelelés, és azért csinálja. De a kedvenc vesszőparipámból, a Helen Doronból kiindulva :) az ilyen tanfolyamokon több az unatkozó szülő, sajnos.

Strugamanó 2009.11.04. 13:18:34

@gorillka:

Nem szűrök le semmit abból, amit leírtál az életetekről. Teljesen normálisnak hangzik, remélem, hogy szépen éltek, nyilván Te is tudod, hogy nem ilyesmire céloztam.

Én pontosan arra próbáltam felhívni a figyelmet, hogy a "leszűrés" mint olyan igazságtalan, demagóg és durva.

A kérdésed jogos, engem is érdekelne, hogy születtek-e már vizsgálatok a módszer hosszútávú hatásairól, szerintem kérdezd meg Zentai Katalintól.

elod72 2009.11.04. 13:22:19

@Strugamanó: A babauszashoz nagy valoszinuseggel rendszeresen fel kell kelteni egy alvo gyereket. (Egy konkret esetet ismerek.) En ezt semmi penzert sem tennem. Az alvo gyerek oriasi kincs...

Nehez megragadni, mitol lesz valaki jo szulo. Aki erre oszinten torekszik, annak en mar megszavazom a pontot. Aki azzal a strategiaval kivanja a sajat modelljet a legjobbnak beallitani, hogy masokat szid, attol meg elveszem a pontot.

Dezsőjóska 2009.11.04. 13:26:12

@Strugamanó: "szerintem kérdezd meg Zentai Katalintól."

Nehéz lenne, mivel megreklámozta a tevékenységét és lelépett. De én elmondhatom, semmilyen hosszútávú hatása nincs. Ez azoknak a szülőknek való, akik akarnak ugyan foglalkozni a gyerekükkel, de nincs fantáziájuk énekelni, vagy olvasgatni. Ez semmiben sem különbözik attól, hogy éppen plüssmacival játszol a gyerekkel. Ugyan az pepitában. Egyetlen apró különbség van. Ha jelelsz, akkor entellektüelnek tűnhetsz a többi szülő előtt!

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.11.04. 13:38:08

@Dezsőjóska: Szerintem ha írsz neki egy levelet, szívesen válaszol, még ha ezt a kommentfolyamot nem is követi. Korrekt, értelmes nőnek tűnt a hozzászólásból, meg hát ebből él.

Mondom ezt úgy, hogy a nagyobbik fiunkkal egyáltalán nem jött be a jelelés. Eljártunk lelkiismeretesen, de a gyerek csak nyáladzott a placcon, ő sem akart semmit csinálni, meg én sem. Bezzeg otthon a TV előtt (háttértévézés) tök aktív volt, mondjuk akkor sem feltétlen velünk, hanem csak úgy. Mi meg örültünk, hogy milyen jól elvan egyedül, és hagytuk is, ha ilyen, akkor ebben kell segítenünk.

A kisebbikkel már nem is mentünk. Szóval a módszer szerintem hülyeség.

(Aztán majd még mondok valamit.)

Strugamanó 2009.11.04. 13:38:53

@Betteli:

A Helen Doron gyerekangolt én nem ismerem, de ezért nem is mondok véleményt róla. Te a babajelelést nem ismered, de azért véleményezed. Nekem ez nem tetszik.

Egyébként szerintem unatkozó szülők mindenhol vannak. Jó esetben egy babajelelő tanfolyamon, ahol esetleg megtanulnak valami jót. Ha mást nem, például mondókákat, versikéket. Sajnos nem mindenki eleve tehetséges szülő, de pl. az ilyen tanfolyamok segíthetnek nekik, nem? Hiszen ha nem ott lennének, akkor esetleg egy plázában unatkoznának, maguk után hurcibálva a gyereket.

Kati (Zentai Katalin) pedig valószínűleg el tudná Neked mondani, hogy hány unatkozó szülő van tanfolyamon. (Nem hiszem, hogy sok.)

Betteli 2009.11.04. 13:42:34

bocsánat, nem a babajelelést véleményezem, hiszen írtam, hogy magunk is jeleltünk.

a gyerekeknek állandó rángatását és a 'töltsük ki az unalmas gyedes / gyeses napokat' jelenséget véleményezem - az nem tetszik.

Strugamanó 2009.11.04. 13:47:42

@Dezsőjóska:

Szia! Én most épp munkaidőben netezek és szólogatok hozzá (fúj-fúj!). Gondolom, ezzel többen így vagyunk. Lehet, hogy Kati most nincs netközelben.

Én ismerem őt, és tudom, hogy fog válaszolni a kérdésekre, hiszen írta is. Nem igazán értem, miért kell rögtön rosszindulatúan feltételezni bármit is? Ti. hogy reklámozott aztán lelépett. Nincs mindenki folyamatosan netközelben!

Zentai Katalin 2009.11.04. 14:09:20

@Dezsőjóska:
Kedves Dezsőjóska! Nem létptem le, csak nem voltam Netközelben.

Nem kötelező minden szülőnek babajelbeszédre oktatni a babáját, ha kellően szeretetteljes és ingergazdag környezetben nő fel a baba, akkor minden tökéletesen működik. Viszont tudnod kell, hogy a babajelbeszéd nem vesz el semmit, attól a bensőséges szülő-gyermek kapcsolattól, ami feltételezhető, ehhez csak még hozzá tehet, még többet adhat, csak előnyei vannak és az rengeteg.

A babajelbeszéd nem egy új dolog, külföldön már régóta alkalmazzák és mögötte komoly tudományos kutatások is állnak.
Franky-nek is mondanám, aki az egészet "természetellenesnek" találja, hogy több mint 20 évvel ezelőtt pszichológusok vizsgálták a babák beszédfejlődését és azt, hogy ún. szimbolikus gesztusokat előszeretettel használnak a még beszélni nem tudó babák. Tehát minden baba spontán mód maga is használ egy-két jelet, vagy akár 10-et is. Ha ezeket kiegészítjük még több jellel, akkor a babátok már fantasztikus dolgokról tud kommunikálni a szülőkkel, nem csak rámutatással a jelen lévő tárgyakról, hanem a nem jelenlévő dolgokról is, sőt akár a múltról is. A babák ezt nagyon élvezik, mert ők már szeretnének kommunikálni, elég értelmesek is hozzá, csak a beszédfejlődésünk nincs olyan szinten.

Dezsőjóska 2009.11.04. 14:21:03

@Zentai Katalin: Köszönöm válaszát. A rosszindulatú kijelentésemet visszavonom. A vita tárgyát az képezi, hogy ez hobbinak elmegy, de a "jelelő" szülők úgy akarják beállítani, mintha enélkül nem alakulna ki kommunikáció az anya és a gyerek között.

Zentai Katalin 2009.11.04. 14:25:45

próbálok még pár dologra reagálni.

Egyáltalán nem kell attól tartani, hogy a baba csak mutogatással fogja megértetni magát. Azok a babák, akik babajeleltek hamarabb kezdenek el beszélni és gazdagabb szókinccsel.

itt most egyből előre reagálnék az esetleges mocskolódásra, hogy megint a "teljesítménykényszer", "okosbaba" "magasabb IQ", stb.
NEM az a LÉNYEG, hogy a gyorsítja a baba BESZÉDFEJLŐDÉSÉT a babajelbeszéd. Én azt szoktam mondani, hogy az csak egy kellemes velejárója, hogy segíti a beszédfejlődést is.

Csak azért érdemes kitérni rá, hogy megnyugtassuk azokat a szülőket, akik attól tartanának, hogy ha jelelnek a babákkal, később kezdenének el beszélni.
ha a babák jeleket használnak (akár spontán jeleket, akár további tanult jeleket), akkor evvel felhívhatják a szüleik figyelmét olyan dolgokra, ami őket érdekli, ezáltal kommunikációt kezdeményezhetnek és a szülők, arról kezdenek el BESZÉLNI, ami a babákat igazán érdekli. Mivel mindenki könnyebben tanul olyan dolkokat, amik iránt érdeklődik, a babák is hamarabb tanulják meg kiejteni az őket érdeklő szavakat.
A jelek segítségével a babák beszélhetnek gondolatairól is, fantasztikus érzés megérteni azt, amit egészen pici babák gondolnak. A pszichológusok már régóta tudják, hogy a babák okosabbak, mint gondolnánk, a babajelbeszéd segítségével sokszor hihetetlennek tűnő dolgokat tudhatsz meg a babádról.

Az, hogy Magyarországon még nem nagyon alkalmazzák, nem ismerik, nem jelenti azt hogy nem jó a módszer, külföldön óvodákban, bölcsödékben is alkalmazzák, egyetemeken pszichológia szakon elismerik a módszer jelentőségét és hasznát.

Zentai Katalin 2009.11.04. 14:46:46

@Dezsőjóska:

Azt hiszem félreérted a babajelbeszédet. persze, hogy nélküle is kialakul kommunikáció anya és gyermeke között. :-)

A babajelbeszéddel a mamák megtanulják észrevenni a lehetőségeket a babájukkal való kommunikációra, más szemmel nézni a dolgokat (gyakran a baba szemével) és egy új (de a babától nem idegen) eszközzel gazdagítani azt, amit már amúgy is csinálnak.

Ezt a szülők, nagyszülők, babák egyaránt nagyon élvezik.
Eszembe jutott egy példa:
Nagyon jó élmény egy beszélni még nem tudó babának is, ha elmegy az állatkertbe. Semmi hátránya nincs, ha nem jelel a baba.
De az én kisfiam 4 nappal az állatkerti séta után is elmesélhette a nagymamájának, hogy látott
MACKÓt aki aludt (ALUDNI jele), TIGRISt, aki FÜRDÖTT és MAJMOT, aki FOGAT MOSOTT (egyébként bottal piszkálta a száját).
Fantasztikus érzés volt a babámnak, hogy "beszélhetett", és jó érzés a nagymamának, hogy mindezt megtudhatta.

Ez a példa csak egy boldog pillanat, de ilyen nagyon sok van, gondolom jelelés nélkül is, azok jeleléssel is megmaradnak, nem veszi el a babajelbeszéd.

Egyébként ezernyi praktikus dolgot is kifejezhet a baba, elvontabb dolgokról is képes kommunikálni, sőt a negatív érzelmek jeleit is nagyon fontosnak tartom. Ha a gyerekek ki tudják fejezni negatív érzéseiket (Pl. MÉRGES, SAJNÁLOM és nemcsak sírással), akkor a bennük lévő feszültség csökken. nagyon-nagyon hasznosak ezek a jelek: a babák abbahagyják a sírás, jelelik érzéseiket. Egyébként ezek az utábbi jelek még később, óvodás korban is nagyon jól alkalmazhatók.

Zentai Katalin 2009.11.04. 15:54:40

@gorillka:

Kedves Gorillka!

Igazad van abban, hogy maga a módszer abból fejlődött ki, hogy "minden baba-mama párosnak saját kommunikációs készlete van".
És ahhoz a néhány jelhez megtaníthatunk még jónéhányat (akár 100-at is), ami lehetővé teszi, hogy a még nem beszélő baba még hatékonyabban kifejezze szükségleteit és megossza velünk gondolatait.
Itt behoznám az apukákat is a képbe, akik sokszor nagyon hálásak a babajelbeszédnek. Az anyukák sokkal hamarabb megértik a gyermekeiket, az apukák viszont az egekbe magasztalják a babajeleket, segítségükkel könnyebben megértik a babáikat.

Sajnos nem tudok neked magyar nyelvű szakirodalmat, tudományos cikkeket ajánlani, mind angol nyelvű (nálunk még tényleg gyerekcipőben jár a babajelbeszéd).
Kérdésedre válaszolva: mindenképp csak pozitív hatása lehet a babajelbeszédnek a későbbi időkre. A babajelelés növeli az önbizalmat, javítja az önértékelést, növeli a kreatív gondolkodást, csökkenti a váratlan érzelmi kitöréseket, stb.
Rengeteg tudományos, éveken át tartó vizsgálatot végeztek a babák beszédfejlődése tekintetében, vizsgálták mind a beszédértést, kifejező beszédet és a mondattani fejlődésüket is és megállapították, hogy a babajelbeszédet használó babák gyorsabban fejlődtek.
Ha belegondolsz, ezek a babák egyszerre kapnak különféle ingert (hallási, látási, mozgásos), így agyuk sokkal kiterjedtebb hálózatot alakít ki a nyelvi ingerek feldolgozására. Olyan kapcsolódások alakulnak ki az agyféltekék között, amik egyébként nem jönnének létre. Agykapacitásukat sokkal jobban kihasználják már ilyen pici korban, és ez csak jó lehet a jövőt illentően is.

De félretéve minden tudományos eredményt, a babajelbeszéd egyszerűen egy jó játék, amibe érdemes belevágni, de senkinek sem kötelező.

gorillka 2009.11.04. 18:06:31

@Zentai Katalin:
Köszönöm a választ, de az érdekelne, hogy mivel "megfosztjuk" a babát a frusztrációtól - ami ellen véd a jelelés - van-e kihatása a személyiségfejlődésre.

gorillka 2009.11.04. 18:11:13

Volt-e vizsgálat - kontroll-csoporttal - ugyanannyi időt tartalmasan együtt töltő, kommunikáló, csak a tanult jelelést mellőző családokkal?

nsocsi http://bezerédj amália.blog.hu 2009.11.04. 19:05:03

@Zentai Katalin: Esküszöm neked, hónapokkal egy éves koruk előtt "jeleztek" velem a gyerekeim,lehet,hogy csak 80 jellel, de teljesen különböző volt a 3 gyerek jelrendszere, sírása, metakommunikációja.Azóta meg a kommunikációja.Az első gyerek 2évesen kezdett mondatokban beszélni,addig mutogatott.A másik kettő 14 hónaposan kezdett beszélni.Semmiféle következtetést nem lehet belőle levonni. Ilyenek és kész.

nsocsi http://bezerédj amália.blog.hu 2009.11.04. 19:21:08

Bocs. Mikor az első gyerekem 24 hónapos korában lemutogatta nekem,egy szó nélkül, hogy nézzem meg, milyen gyönyörű felhők vannak a naplementében,és én válaszoltam neki, hogy igen, kisfiam, gyönyörű - ez volt az a pillanat, amikor úgy döntöttem ,hogy jobb ha mostantól beszélni is fog,ezért csak arra figyeltem ha szóban fordult hozzám. Két héten belül mondatokban beszélt

BigKahuna · http://www.autostat.hu/markatoertenetek/7-markatoertenetek/354-honda 2009.11.04. 19:24:40

hát ez valóban nevetséges... ez is abból a téves elgondolásból táplálkozik, hogy muszáj mindenből a tökéleteset, a legkényelmesebbet megszerezni. sajnos sokan azthiszik hogy ez a gyerekekre is vonatkoztatható és majd ők kifaragják maguknak az ideális csemetét aki már fél évesen tud kommunikálni jelbeszéddel... ez szánalmas, és értelmes fejlődéspszichológus foggal-körömmel küzd az ilyen ellen.

eviana 2009.11.04. 20:49:00

Értetlenül olvastam a posztot és szomorúan az induló hozzászólásokat.
Hogyan lehet véleményt formálni olyan dolgokról, amit nem ismer az illető? Sőt odáig eljutni, hogy a jelelő anya degenerált gyermeket csinál, hogy az anya unatkozik vagy nem foglalkozik a gyermekével megfelelő módon, hogy rossz anya…stb. Miért nem lehet olyan beszélgetést folytatni, ami tisztelettel van a másik ember és véleménye iránt?
Szakmabeli lévén muszáj pár szerzői mondatra reagálnom:
„A gyermekpszichológia alapján a problémák a következők”-kérdem én, pszichológusként írta ezeket? Ha igen, akkor sajnos nem értek egyet. Pszichológusként.
„-van olyan gyerek,aki akar mutogatni,van,amelyik nem.Az első gyerekem két éves koráig mutogatott,saját,normális jelbeszéddel,aztán két hét alatt elkezdett mondatokban beszélni.A két másik 14 hónapos koruk óta beszél,jeltolmács nélkül.”-ezek saját példák, általánosítani hiba, ez nem gyermekpszichológia. Igen egy normális fejlődési ütem példáit hozta, de ez a jelelő gyerekre is igaz és nincs szó semmiféle jeltolmácsról, hanem baba-mama kommunikációról, ami így egy lehelettel színesebb. A gyereket nem kényszerítik olyanra ezzel, amit nem akar!
„-minden gyereknek egyéni fejlődési üteme van,ebbben a korban ezt kell maximálisan egyénre szabottan kihasználni,”- Bizony egyéni fejlődési üteme van minden gyermeknek és ezt támogatja is a jelbeszéd. A normális fejlődés része az utánzás, erre épít a módszer, semmi ördöngősség, plusz idő, eszköz nem kell hozzá, nem zseniképzésről van szó, nagy félreértés.
„-minden kisgyerek kialakít anyjával egy olyan gesztus.és nem jel!-nyelvet kezdetben,amit csak ök értenek.Ez a csoda-része a babázásnak.”- ezt a csodát segíti a babajelnyelv is és miért baj, ha apuka vagy nagymama is megért a csodából valamit? A gesztusok mellett biza használnak jeleket és szívesen teszik, csak figyelni kell rá. A tapsolás, a pápá is jel, ugye nem gondolja ezeket rossznak senki? Nem hinném.
„-teljesn értelmetlen dologra forgácsolják el az időt,pénzt,helyette játszani, mesélni,énekelni kellene a kicsikkel,és otthon,a kedves édesanyjuknak.” Ha akarja valaki, elsajátítathatja ingyen, de mi alapon ítélünk el valakit, mire költi a pénzét? Azt is megszólja, ha máshogy gazdálkodik a szomszéd és egy kategóriával jobb kocsit vesz..stb. Ezek az anyukák is mesélnek, dalolnak, OTTHON és nem kevésbé kedvesek, mint a szerző vagy más anyuka. Nem ez a döntő.
Sajnálom Katát az őt ért támadások miatt. Itt van, válaszol bárkinek a kérdéseire, hiszen nem muszáj tudni miről van szó, viszont muszáj lenne normális hangvételben írni és nem elítélni úgy, hogy fogalmunk sincs miről beszélünk.
Egy bejegyzés nyilván személyes véleményt formál, egyéni érzéseket tükröz, de ha alapvető tévedések vannak benne, melyek indokolatlanul rontják a módszert és tanítója hitelét ezáltal, akkor minimum egy helyreigazítás járna.

Ellenőrző · http://ellenorzo.blog.hu/ 2009.11.04. 20:53:07

@eviana: Egyetértek, Katának fel is ajánlottuk, hogy önálló posztban reagáljon a "támadásokra", illetve kifejthesse a véleményét.

Zentai Katalin 2009.11.04. 21:16:51

@gorillka:
"Volt-e vizsgálat - kontroll-csoporttal - ugyanannyi időt tartalmasan együtt töltő, kommunikáló, csak a tanult jelelést mellőző családokkal?"

Igen, volt, még a 80-as évek legvégén. (De most is születnek ilyen témában kiterjedt kutatáson alapuló doktori disszertációk.)
Linda Acredolo és Susan Goodwyn végzett éveken át tartó kutatásokat, melyekben 17 féle tesztet, vizsgálatot végeztek és nemcsak egy kontroll-csoportot vizsgáltak (nehogy úgy tűnjön, hogy a babajelbeszédes csoport azért teljesített jobban, mert velük sokat foglalkoztak), hanem egy verbális ingereket előtérbe helyező csoportot is állítottak 2. kontrollcsoportnak, így ők is "beavatottaknak" érezhették magukat és rengeteget foglalkoztak a babáikkal (A szülőket arra ösztökélték, hogy támogassák a beszélt nyelv elsajátítását avval, hogy tudatosan megneveznek annyi dolgot, amennyit csak lehet a nap folyamán.) A babajelbeszédes csoport előnyt mutatott a fejlődésben mindkét kontrollcsoporttal összehasonlítva. Eltelt néhány év és még egy vizsgálatot készítettek, az Amerikában amúgy is szokásos, az iskolákban gyakran elvégzett IQ tesztet, az eredmény pedig az volt, hogy a babajelbeszédes csoport tagjai (akik csecsemő korukban jeleltek) átlagosan 12 ponttal magasabb IQ-val rendelkeztek, mint nem jelelő társaik. Ez azt jelenti, hogy 8 évesen a 9 évesek szintjén teljesítettek.

eviana 2009.11.04. 21:28:59

@gorillka:
Kata is biztosan válaszol, de hátha segítek én is válaszommal:
A normális fejlődés része a frusztráció. A helyes anyai válasz erre, hogy csökkenti azt. Ahogy identitása fejlődik a babának és önállósága, úgy képessé válik a kisebb frusztrációkat elviselni, megélni, majd maga is képessé válik önmegnyugtatásra, de ez egy hosszabb fejlődési folyamat.
Fél éves korig az anya részéről még a feltétlen válasz a helyes, később lehet késleltetni, így tanulja meg a gyermek is azt.
A babajelbeszéddel nem vesszük el a frusztrációt, hanem nekünk segít a tárgyának megértésében, könnyebbé válhat az enyhítés. A jól válaszoló anya gyermeke megéli azt, hogy a világ biztonságos, jó, kötődése erősebb, biztonságos, ez a későbbi kapcsolataiban is alapmintaként van jelen. Ezt lehet jelbeszéd nélkül is természetesen. Bizonyos temperamentumú babáknál azonban nagyon hasznos a módszer.
Magam is ismerkedem a módszerrel. Nem tartom károsnak, és a lehetőséget is meghagyom a kisfiamnak, hogy ne használja vagy ne úgy, mint ahogyan a könyvekben írva van.

eviana 2009.11.04. 21:34:29

@Ellenőrző:
Elnézést, elkerülte a figyelmem.

nsocsi http://bezerédj amália.blog.hu 2009.11.04. 21:36:46

Az egész dolog tanulsága számomra,hogy nem gondoltam át alaposan azt,ami tényleg szerencsétlen módon nem "jött le" a műsorból:-hogy ez a dolog azoknak a szülőknek fontos és jó (mellékesen a babáknak is),akik bizonytalanok,nem hisznek önmaguk és babájuk természetes képességeiben.De változatlanul nem értek egyet a kollektív jelezéssel ép, egészséges gyerekeknél.Azonos életkorban iszonyú nagy a szóródás a fejlettségben,a fejlődés tempójában. Ha egyénileg jeleznének a babákkal,modjuk családi körben,az korai egyéni fejlesztés lenne(kedves pszicholőgusok).Amelyik szülő rászorul errre,az tanulja meg nyugodtan hogyan kell így figyelni a gyerekére.

gyuzsu 2009.11.04. 22:00:54

Én cask azt nem értem, hogy ha évezredek óta élünk mi emberek babakorunkban ilyen frusztráltan, akkor hogy maradt még fenn az emberiség? És hogy lehetnek ennek ellenére boldog emberek is?
Nekem minden okosbaba, tanítsunk korán ezt meg azt porgrammal az a bajom, hogy minek siettessük azt, ami az emebrnek adott: Nem lehet, hogy a kommunikációra meg kell érni más szempontból is? MIért rohanunk? Aztán meg panaszkodunk a rohanó világra...

Betteli 2009.11.04. 22:04:15

@Zentai Katalin: "a babajelbeszédes csoport tagjai (akik csecsemő korukban jeleltek) átlagosan 12 ponttal magasabb IQ-val rendelkeztek, mint nem jelelő társaik"

Látom, hogy ez most egy válasz egy itt elhangzott kérdésre, de ez sajnos sok szülő olvasatában azt is jelenti ill. azt sugallja, hogy már a baba 6 hónapos korában tegyünk dolgokat, amitől majd az iskolában vagy akármikor a gyereknek magasabb lesz az IQ-ja, mint a társainak.

Ezért ezt inkább titokban tartanám :) hogy valóban azért menjenek a szülők a tanfolyamra, hogy jobban mgértsék a babájukat, és ne a majdani IQ legyen a szempont...

Zentai Katalin 2009.11.04. 22:08:44

@nsocsi: Azt hiszem, továbbra is félreérted koncepciót.

Nem ,,kollektív jelelés'' folyik a tanfolyamon, hanem a szülők (akik vagy egyedül, vagy babákkal együtt jönnek, választásuk szerint) megtanulják a módszer elméleti alapjait, a jeleket (amelyek helyett használhatnak sajátokat is, ha akarnak), mondókákat, énekeket, játékokat. A babákkal azután családi körben, a mindennapi élet során ismertetik meg a jeleket, mindenki a saját tempójában.

eviana 2009.11.04. 22:18:36

@nsocsi:
Nem kollektív őrületről van itt szó.
"Ha egyénileg jeleznének a babákkal,modjuk családi körben,az korai egyéni fejlesztés lenne(kedves pszicholőgusok)"-ezzel ne haragudj, de nem értem mire gondolsz vagy hogy illik ide. Kifejtenéd bővebben?
A szülők nevelése, beszédtanítása és egyebek sem fejlesztések, igaz? Korai egyéni fejlesztést szakember végez, az arra rászorulónak specifikusan.

Az IQ eltérésekről az a véleményem, hogy nem ez a cél a módszerrel és nem is tud csodát tenni. Az értelmi képesség olyan potenciál, mely a nevelés, környezet hatására is csak egy veleszületett maximumot képes kihozni, tehát a babajelbeszédtől nem lesz több, sem más módszertől, legfeljebb többet tudsz kihozni a gyermekedből. Viszont ennek sok útja van, nem kell hozzá feltétlen tanfolyam.

kisbogi 2009.11.04. 23:27:49

Egy egyszerű példa a gyermeki frusztrációra.. szerintem minden kisgyerekes szülő átélt már hasonlót:
A baba éhes, szopizni/enni szeretne, de nem tudjuk azonnal kielégíteni az igényét, mert 1. épp úton vagyunk, vagy 2. most értünk épp haza, és még ki kell hámozni a babát megannyi réteg ruhából, vagy 3. épp nyakig kakás, és muszáj előbb tisztába tenni, vagy 4. tápszeres baba, és még forr a víz, stb. stb. stb. Mit tesz ilyenkor egy átlagos szülő? Egyrészt sietni kezd: például gyorsabban kavarja a tápszert, jobban igyekszik a peluscserével, esetleg gyorsan félredobja a levetett kinti/téli ruhát a szép komótos összehajtogatás helyett... s mindeközben próbálja megannyi eszközzel (énekkel, kedves szóval, mondókával, akár grimaszolással) jobbá, kellemesebbé tenni a hangulatot, amíg a babának várnia kell. S mindezt miért tesszük? Mert - noha minden gondolkodó szülő tudja, hogy e frusztrációs helyzetek elkerülhetetlenek, sőt egyesek azt is tudják, hogy ezt a helyzetet nevezik például frusztrációnak, sőt ismét egyesek még azzal is tisztában vannak, hogy a frusztráció a fejlődéshez fontos, szükséges és elengedhetetlen - egyikőnk sem szereti, ha a kisbabánk szomorú. Ha sír. Ki tudja, talán a génjeinkbe van kódolva, hogy így cselekedjünk: próbáljuk vigasztalni amikor csak lehet, ahogyan csak módunk van rá.
S mit változtat egy ilyen szituáción a babajelbeszéd? Néhány másodpercet, esetleg perceket, amik másképp sírással telnének, így nem annyira. Néhány könnycseppel kevesebbet. Picivel hamarabb mosolyt. Talán több biztonságérzetet is...
Ugyanúgy megéli a gyermek a frusztrációt, ahogy bármely más baba. Nem marad ki semmilyen szükséges rosszból. A szülő ugyanúgy azt szeretné elérni, amit a többi anyuka/apuka is... a különbség mindössze annyi, hogy a jelelő babának/szülőnek van még egy eszköz a tarsolyában. Mintha elsőre eltalálnánk épp azt a dalt, azt a mondókát, azt az éneket ami épp segít...
A jelelés nem "szükséglet". Nem tesz senkit jó szülővé, ahogy rosszá sem. A jelelő szülők nem alkotnak külön kasztot, hanem épp olyan emberek, anyák és apák, mint bárki más. Nincs semmilyen szakadék a "két tábor" között, itt is ott is gondoskodni vágyó, felelősségteljesen gondolkodó emberek vannak. Csak egy aprócska, leheletnyi különbség van, egy finom, hajszálnyi + eszköz/lehetőség a jelelés oldalán. Épp olyan leheletnyi, mint az a számtalan másik apró különbség (pl. altatási szokások, hozzátáplálásbeli felfogás különbségek), ami egymástól különböző szülővé tesz mindannyiunkat.

Pal.co · http://www.hallatlan.hu/ 2009.11.05. 03:16:44

egyszerűen a kétnyelvű mama és papa esetében is jót tesz - de legalábbis nem árt - ha kezdetektől két külön nyelvet hall a gyerek.
Miért is ártana?
Azok az őskövületek, akik még ma sem tudják elképzelni, hogy a jelnyelv alkalmas a gondolatok megosztására, ám már csattogtatni képesek a billentyűzetet, egy órára rászabadítanám a www.hallatlan.hu oldalra.
Miért nehéz elképzelni, hogy felnő egy újabb generáció, akiknek már nem lesz fogyatékosság a jelnyelv, a siketek kommunikációs csatornája?
No de tényleg, lehet-e bármit veszíteni?
"De ma láttam a tévében,hogy tényleg itt a vég. " - tehát megy nálad a tv.. :) -ehhez nem gratulálok. A felismeréshez viszont igen, mármint abban az esetben, ha a régi, begyöpösödött gondolkodásmódra értjük.
Frusztráció vagy meg nem értés, vagy félreértés, esetleg egyetértés .. ? megértés, nézés, látás, belátás stb.
Nosza! Gondolkodj mielőtt leírsz vmit! Mert ez nem élő beszéd, itt van időd átgondolni mondanivalódat.. mondani-való vagy nem való - ez itt a kérdés :)

nsocsi http://bezerédj amália.blog.hu 2009.11.05. 08:29:30

@utazgató: szerintem te sem olvastál figyelmesen.Nem a fogyatékosok, siketek jelnyelvéről volt szó,és nem kétnyelvű családokról.A tv tényleg ment délelőtt, és mivel ritkán van ilyen, azért csodálkoztam ennyire.

gorillka 2009.11.05. 09:43:34

Észrevehető, hogy a felnövő generációnak nem erőssége a türelem, a stressztűrés, alkalmazkodás, monotónia-tűrés. Egyre erősebb és több ingerre van szüksége.
Nem végeztem tudományos kutatást, személyes tapasztalat.
Nem lehet-e, hogy köze van ehhez annak, hogy minden szabadidőt "hasznosan" és tervezetten töltenek el már egész pici korban és elébe megyünk a spontán kialakult fejlődési szakaszoknak?
Annak idején mi még azt tanultuk, hogy ingergazdag környezet biztosítása elég a baba fejlődéséhez, viszont nem szabad semmit siettetni.
És itt jön képbe a posztoló egy félmondata: "...mert ennek nagyon rossz vége lesz."
Én is aggódom, nem tudom mi az oka, mi viszi "számomra nem kívánt irányba" a fejlődést és hol a határ?

nevem 2009.11.05. 10:12:10

@nsocsi: Neked még mindig nincs fogalmad az egészről. Az nagyjából mindegy, hogy milyen jeleket használunk. Az amerikai könyv pont a siketek jelnyelvét ajánlja és mutatja be (ahogy néztem, az összes Baby Signing-program erre épül), mert akkor a gyerek olyanokkal is tud kommunikálni, akikkel beszéddel nem. Persze Magyarországon vagyunk, ahol a siketeket fogyatékosnak nevezik és hülyének tartják; mi is megkaptuk egy rokontól, hogy nehogy már a fogyatékosok nyelvét használjuk!

Csatlakozom utazgatóhoz: gondolkodj, mielőtt írsz!

eviana 2009.11.05. 10:49:47

Utoljára írok, mert fölösleges ugyanazt hússzor leírni, ha nem értik vagy nem akarják érteni. Akik ismerik valóban a módszert, azok leírták, abból lehet tájékozódni.

Bizony a siketek nem fogyatékosak!!!! Egyébként nem is lehetne már ezt a szót használni, helyette a valamiben való akadályoztatottság a helyes.

Gorillka, még mindig egy kalap alá veszel mindenféle babaprogramot, fejlesztést, módszert. Vannak persze amik siettetnek, amik célja a pénzszerzés vagy unaloműzés vagy felvágás. Ha újra átolvasod, akkor látod, hogy ez nem erre a módszerre illik. Rossz helyen pattant a labdád.

Sok ellenző érdekes mód a maga projekcióját terjeszti ki. Azzal ócsárolja a többi anyát, amit tulajdonképpen maga tesz: azt hiszitek ezzel vagytok jó anyák, hogy ti tudjátok mi helyes a gyereknek?-kérditek ti. És válaszban magatoknak elmondjátok, hogy ti vagytok a tutik, mert ti nem így, hanem úgy neveltek. A párbeszéd önmagatoknak, önmagatokról szól, hiszen a jelelők közül senki nem gondolja, hogy kevesebb problémája lenne, hogy kitűnik valamivel (én sem terjesztem, pont ezért a tudatlanság miatt). Vagyis nyilván akad aki így van ezzel, de nem nagyobb százalékban, mint más anyukák.

Olyan sok jót dolgot adhat ez a tudás, kár, hogy az érzelmek elvakítják a tudás befogadását. Ha nem is alkalmazza valaki, azért még lehet reálisan látni és örülni a jónak.

gorillka 2009.11.05. 12:11:09

@eviana:
"még mindig egy kalap alá veszel mindenféle babaprogramot, fejlesztést, módszert. Vannak persze amik siettetnek, amik célja a pénzszerzés vagy unaloműzés vagy felvágás. Ha újra átolvasod, akkor látod, hogy ez nem erre a módszerre illik."
Azon nem csodálkozom, hogy a módszer támogatói szerint ez üdítő kivétel a babaprogramok közül.
Megnéztem Flóra indavideóját, elolvastam az okoskezek.hu-n írtakat.
Ezekből nem úgy tűnik, hogy a 6 hónapos beszélni nem tudó baba elmondja, hogy szeretné újra megnézni a medvét az állatkertben.
Flóra "szerencsétlen" videóján számtalan általam és gondolom többek által is használt "jel" köszön vissza. Nem sok újat láttam... Nekünk is van hasonló homevideónk :-)
A honlapról pedig az derül ki számomra, hogy a jelelésre, csakúgy, mint a beszédre meg kell érni. Mindegy, hogy 6 vagy 8 hónaposan kezded el tanítani a babádat, egyéni fejlettségi szint szerint alakul ki a jelelés (mondjuk 9 hónapos korban).
Linda Acredolo adatlapján is már totyogó gyermekecskék képei láthatóak jelelés közben.
Amit én leszűrtem (akárhol is pattog az a labda) ez egy szabadidős tevékenység kisbabás családoknak. Ebben a formában OK.
Zentai Katalin írta első kommentjében "Nem a szülők kedvére és a legkevésébé sem ,,zseninevelés'' céljára használjuk, hanem azért, hogy a baba frusztrációját csökkentsük:"
Ez közvetetten azt sugallja, hogy aki nem alkalmazza ezt a módszert, az bizony frusztrált babát nevel, ahonnan egyenes az út a depis baba felé. (sarkítottam)

nsocsi http://bezerédj amália.blog.hu 2009.11.05. 12:55:19

@nevem: SIKET NYELVRŐL SZÓ SEM VOLT!!!!!SIKETEKRŐL SEM. Olvassátok már el normálisan, amit írtam,légyszi.

nevem 2009.11.05. 13:39:29

@nsocsi: Nem kell kiabálni. Lehet, hogy nem volt szó, de a babajelbeszéd a siketek kézjeleit alkalmazza halló babákkal való kommunikációra. De alkalmazhatna más jeleket is, nem a jelek kialakítása az érdekes, hanem a beszéd kialakulása előtti kommunikációs képesség javítása.

Copyright © 2008 Theme Preview All rights reserved. Theme by Laptop Geek. Blog.hu-ra alkalmazta: a Blog.hu Sablonok a Népkertben.

süti beállítások módosítása