7

Szabad-e verni a gyereket?

Ellenőrző , 2009.10.01. 16:31

A verés és az intelligencia közötti összefüggésről jelent meg egy cikk tegnap. Levélírónk ezzel a cikkel kapcsolatban írja le saját életére vonatkoztatott gondolatait.

Tisztelt Ellenőrző!

Egy tegnap az Indexen megjelent cikk komolyan elgondolkoztatott. A verés nyomott hagy a gyerek IQ-ján, vagyis minnél többet ütöd a gyereket, annál butább lesz. Nem vagyok pszichológus, de gyakorló tanárként nekem is feltünt, hogy egy nonfunkcionális családból jövő, több pofont, mint simogatást kapó gyerek ritkán osztályelső, habár nem is zárható ki ez sem.

Van saját gyerekem, akire soha, semmilyen körülmények között sem emelnék kezet. Engem viszont gyakran vertek, bár igaz, nem pofoztak, ahhoz anyám keze kicsi volt, de szerencsére volt fakanál és szíj kéznél. Van két diplomám, egy pár nyelvvizsgám és egész jól elboldogulok az életben, még ezt a levelet is össze tudtam hozni. A cikk kapcsán elgondolkoztam rajta, hogy ha mindez igaz, akkor az hogyan befolyásolhatta volna a fejlődésemet. Mi minden lehetett volna belőlem, ha nem vernek? Atomfizikus, agysebész, elbocsátott BKV-vezérigazgató? 2,8 % a differencia. Nekem ehhez konkrétan a 2,8%-os tej kapcsolódik, ami a fogyókúra szempontjából nemkivánatosan sok zsírt tartalmaz, szóval a 2,8 az sok. Az egy 100-as IQ-nál +/-2,8 pont. Hát, nem tudom, talán mégsem ezen múlt, hogy nem lettem agysebész, de azért nagyon durva, hogy anyám általában pont azért vert, mert nem tanultam és rossz jegyeket hoztam. Szegény, ha tudta volna, hogy pont az ellenkezőjét éri el vele, nem strapálja magát ennyire a jövőm érdekében.

Ezek után hogyan neveljem a saját gyerekemet? Üssem, vagy ne üssem? És egyáltalán, csak a szülői pofonnak van butító hatása? Nem mindegy, mert ha az utóbbi, akkor egy magára és a gyereke IQ-ra valamit is adó szülő megkér valakit, hogy verje meg a gyerekét, így aztán a kecske is jól lakik, és a káposzta is megmarad.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenorzo.blog.hu/api/trackback/id/tr241419000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

elod72 2009.10.01. 17:44:25

Jól sikerült poszt, ügyesen van megírva!

Nem vagyok róla meggyőződve, hogy egyetlen komoly kérdés is lenne benne, de ez az érzés nem von le semmit élvezeti értékéből.

Ha mégis lenne: ne tessék ütni/üttetni a gyereket. Akkor se, ha a hivatkozott tanulmány egy butaság, mivel aki veri a gyerekét az jó eséllyel egyéb módon is gátolja a fejlődését. Nem lehet megmondani, hogy mi történt volna az adott gyerekkel, ha nem verik, amúgy meg minden szempontból ugyanúgy nevelik. Nem a verés az egyedüli különbség a két csoport között. Ennél értelmesebbek azok a tanulmányok, amelyekben egypetéjű, egymástól külön nevelkedő ikreket hasonlítanak össze. Ilyenkor a genetikai háttér azonos, minden különbség az eltérő környezeti hatásokkal magyarázható.

DrJohnson 2009.10.01. 19:19:55

Azért az biztos, hogy én annak idején azt a néhány atyai pofont, amit kaptam, többnyire kiérdemeltem (bár akkor még nyílván más volt a véleményem). Nem gondolom, hogy ez bármennyire is visszavetett volna a fejlődésben.

IZs 2009.10.01. 19:45:33

A post írójának: határozza el, hogy a kedves mamától eltérően, nem veri a gyereket, de ha nagy néha, súlyos esetben, tehetetlenségünkben odacsapunk, az a meglepetés erejével hat, ergó eredményes lehet.
Amúgy valószínüleg az idexes cikk kacsa hitelességű, elod-dal egyetértve ahol rendszeresen verve nevelnek, ott más hiba is van, ezek hatása okozza a fejlődésbeli elmaradást.

Csavarhúzós 2009.10.01. 22:38:10

A 2,8 IQ nem nagy különbség. Észrevetted, hogy a tanév elején született gyerekek okosabbak, mint a nyáriak? Kábé átlagosan ennyivel - 14 éveseknél, később a különbség csökken. Valószínűleg nem vetted észre, úgyhogy a 2,8 IQ-pont nem észrevehető, csak ha direkt méri a kutató.
Amúgy ez olyan "brit tudósok" felmérés. Olyan, mint hogy megállapítják hogy a távvezeték közelében élés növeli az (amúgy ritka) fiatalkori agytumor kockázatát. Ezt leközlik az újságok, mert jól hangzik, aztán a szakmai vitát, ahol a kollegák ízekre szedik a megállapításokat, már nem. Például hogy a statisztikákból az is látszik, hogy más rákfajták meg szignifikánsan ritkábbak, az meg elég furcsa hatás, hogy egyes rákokat okoz, másokat megelőz. Valójában arról van szó, hogy nem ugyanazok élnek a távvezetékek alatt, és nem ugyanolyan módon élnek, mint a belvárosokban, emiatt más átlag jön ki minden tulajdonságra. A verésről is valószínűleg be lehetne látni előnyös tulajdonságokat is, statisztikailag kijöhet, hogy a vert gyerekek ügyesebben bicikliznek vagy jobban szolmizálnak (minimálisan, mint ahogy az IQ-eltérés is minimális), ez még nem jelent ok-okozati kapcsolatot. Mikor nagynéném a családba fogadott egy cigánylányt, nagymamám úgy vélekedett, hogy szerinte ha rendszeresen mosdatják + tisztességre nevelik, akkor ki fog fehéredni. Ő is hibás ok-okozati összefüggést látott bele statisztikai jellegű tapasztalataiba :-)

Lásd még:
orankivul.blog.hu/2009/07/29/sotetkekek_iqja

matyi10 (törölt) · http://matyi10.blogspot.com/ 2009.10.01. 23:19:49

"Ezek után hogyan neveljem a saját gyerekemet? Üssem, vagy ne üssem?"

üssed csak :)

GMÁTÉ 2009.10.03. 00:34:58

Üssem vagy ne üssem? Jézusom ember, hol élsz?

WToma · http://lazalom.blog.hu 2009.10.11. 12:03:22

Én életemben talán egyszer kaptam pofont apámtól, abban se vagyok biztos, hogy tényleg megtörtént, vagy csak be volt ígérve, régen volt már. De ha tényleg jogos volt, akkor nem is fájt 2 percnél tovább.

Copyright © 2008 Theme Preview All rights reserved. Theme by Laptop Geek. Blog.hu-ra alkalmazta: a Blog.hu Sablonok a Népkertben.

süti beállítások módosítása