139

Iskola=bolondokháza

Ellenőrző , 2009.09.15. 14:03

 

 

Ehhez az elkeseredett hangú levélhez nem fűzünk kommentárt, csak közzétesszük, ahogy kaptuk.

 

Örömmel olvastam az eddig megjelent írásokat, sokukkal egyet is értettem tanárként, vagy szülőként- de a mai nap -ami egy átlagos idióta nap az iskolában- megfogalmazódott bennem az elhatározás, hogy elég volt.
Elég volt a hülye kölykökből, akik még 9.-ben sem tudnak olvasni, elég az idióta, kontraszelektált  kollégákból, elég a homokos férfi tanárokból, elég a sok lelki nyomorultból, akik abban lelik örömüket, hogy abba rúgjanak, akinek egy kicsit jobban, vagy könnyebben megy, legalábbis szerintük.
Igen, rossz tanárnak lenni. De jó tanárnak a hülyék között még ennél is rosszabb. Mindenki irigy, mindenki azt lesi, hogy a másiknak hány órája van, milyen az órarendje, van-e lyukasórája, utálják-e a gyerekek, nem hiába a legszebb öröm a káröröm.
És tényleg, minden tanár hülye. Vagy azért, mert hülyének született, vagy azért, mert ott maradt a hülyék között és már belefáradt, belehülyült. Én feladom. Nem akarom idegbeteg, alkoholista, gyógyszerfüggő lelkinyomorékként végezni. Ha maradok, ez vár rám, látom az idősebb kollégáimon. Nem várom meg. Nem várom meg, de a szívem szakad meg, mert teljes szívemből csináltam amíg bírtam.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenorzo.blog.hu/api/trackback/id/tr811383594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2009.09.15. 17:00:01

@fakalapács: Na most elmondom neked, hogy pont azért van gebasz a szakiskolákban (pl. abban is amiben tanítok), mivel megemelték a tankötelesség korhatárát 18 évre. Aki elmegy szakoktatásba, az nyilván dolgozni szeretne (most már leginkább külföldön). De mi történik? 9. és 10. osztályban ugyanazt tanulja, mint előtte 8 évig, persze hogy elunja magát a 11. osztályra (már ha eljut addig 18 éves koráig), amikor is elkezdődnek az igazi szakmunkák. Pedig 14 évesen még lehetne velük foglalkozni.

Beau D.N. · http://beau.hu 2009.09.15. 17:01:59

@viks: te teljesen hülye vagy? látom kiszűrted a lényeget..

testlife 2009.09.15. 17:03:49

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: Ha úgy kéne végigdolgoznod az iskolai szüneteket, mint egyes pedagógusoknak, akkor sikoltozva cserélnéd el. Azon kívül: még a jól működő, viszonylag nyugodt életű iskola is csontig leszopogat rólad mindent egy tanév alatt. 10-15-szörös a megterhelés intenzitása egy iskolában, mint egy átlagos szállítmányozási cégnél.

Beau D.N. · http://beau.hu 2009.09.15. 17:04:05

@szmoker: ehemm.. szóval Liberté barátunk hobbiszinten űzi a net-felszabadítását (önjelölt "náczy-vadászat", "éljen május elseje", stb)?
Ezt jó tudni, majd ehhez mérten váltok vele szót ezután.

synthesizer 2009.09.15. 17:09:12

@hoel: Te ökör! Nem az a baj, hogy a munka szar, hanem hogy a munkakörülmények szarok.

Hogy a te idióta analógiáidat használjam, nem az a baj, hogy a péknek korán kell kelnie, hanem ha patkány van a lisztben. Nem az a baj, hogy az éjjeliőr éjjel dolgozik, hanem ha nem védi meg a törvény. Nem az a baj, hogy az orvos sokat ügyel, hanem hogy nincs pénz elvégezni fontos vizsgálatokat.

Végül:
Nem az a baj, hogy tanítani nehéz, vagy hogy nehéz esetekkel kell foglalkozni, hanem hogy a tanárok jelentős része szellemileg és lelkileg is alkalmatlan, a gyerekek is szellemileg és lelkileg alkalmatlanok, a szülők is szellemileg és lelkileg alkalmatlanok, ha meg tenni akarsz valamit akkor megbasznak (fizikailag vagy lelkileg vagy anyagilag).

atomanti_35 2009.09.15. 17:09:14

@Gee Halen: Tudom, én is tanítottam, de ott hagytam (még az ezredforduló táján), mert tele volt a reformokkal a cipőm. Igaz ezek a reformok arról szóltak, hogyan lehet lebutitani a magyar oktatást, mindez 1992 körül a világbanki projekttel kezdődött (szakiskolában). Sikerült.
@sertésmájkrém : tegyük fizetőssé az oktatást , de akkor mi lesz az esélyegyenlőséggel ??? Nem inkább rendet kéne tenni az országban minden területen, de amíg fejétől bűzlik a hal addig nem lehet !

Szürkemedve · http://www.medveutja.hu 2009.09.15. 17:09:35

Én már régen letettem arról, hogy a most 2 éves lányomat közoktatásba adjam. A lányom szerencséje, hogy meg fogom tudni fizetni a Waldorf iskolát.

Бабаяга 2009.09.15. 17:11:08

@nemdomi: Van ilyen is, de én szülőként nem bírtam már a sok kontraszelektált barom, boldogtalan nőszemélyt a gyerekeim egyházi iskolájában, ezért vittem őket egy másikba. (Szintén egyházi)
Ez a levél azért esett jól, mert így legalább tudom, hogy miért nem tanítok normál keretek közt (=idióta tanárikar), hanem csak a gyerekek, akikből csak egyetlen osztály az, aki nem képes befogni a száját, ellenben ők 33-n vannak.

Void Bunkoid 2009.09.15. 17:11:32

Nem tökmindegy? Alapvetően a mai fiatalságot az jellemzi, hogy _nem akar dolgozni_. Ha észrevennétek, szinte minden fiatal az ilyen hangzatos területeken akar elhelyezkedni, hogy marketing, meg média, meg menedzsment.

Aki meg "szakmunkás" akar lenni, sok leányzó pl igen, az meg mind műkörmös vagy kozmetikus vagy sminkes vagy ilyesmi akar lenni.

Tessék mondani, ha nincs termelő munka, akkor mit kell menedzselni? Ha nem termelnek alapvető dolgokat, akkor miféle melóból lesz az embereknek pénze műkörömre, meg ilyesmikre?

A mai fiatalság szinte kizárólagosan szellemi vezetőként/az egész munkamenet legvégén levő szolgáltatási ágazatban tudja magát elképzelni. Vagy - a másik, még rosszabb eset - a világon semmiféle elképzelése nincs arról, hogy mi a franc akar lenni, sokszor még huszonévei végén is, és inkább belevág egy második/harmadik, szintén piacképtelen diploma megszerzésébe, csakhogy ne kelljen dolgozni menni. Az állam meg ehhez asszisztál, jelenleg ha egyidőben végzi el valaki, akkor KÉT diploma állami finanszírozással megy. Akárhogyan is egy időben, az erőforrásokat fizetni kell vmiből.

De nyugi, semmi baj, majd előbb-utóbb úgyis teljesen összeomlik majd ez az egész francos kártyavár, és majd valamelyik kedves szomszéd államunk - mondjuk, most éppen ők a sláger, Szlovákia :P - felvállalja az összes terhünket, meg rendet ígér, meg ilyen-olyan programokat - tulképpen egyetlen puskalövés nélkül elfoglalja az országot. Mi meg, éhezve és megalázva, de örömtáncot fogunk lejteni, hogy navégre, valaki majd segít. Aztán majd jól megtanítanak minket kesztyűbe dudálni, majd a 20-30 évvel későbbi fiatalság majd szépen megtanulja, hogyan is kell malter keverni, kenyeret sütni, utat építeni, hasonló. Természetesen szlovák nyelvű tankönyvekből, szlovákul :P

Beau D.N. · http://beau.hu 2009.09.15. 17:12:26

@Szürkemedve: erről eszembe jutott egy vicc..

**********************************************

Elemi iskola, 1915:

A gazda elad egy zsák krumplit 6 koronáért.
A termelési költség 4 korona.
Számold ki a gazda hasznát!

Általános iskola, 1980:

Az ABC-ben kapható egy zsák burgonya 21.- Ft-ért.
Ennek az előállítási költsége 18 Ft 70 fillér.
Számold ki, mennyi a szocialista állam haszna egy zsák burgonyán.

Általános iskola, 2006:

Egy agrárközgazdász elad egy adott halmaz subterrain solanum tuberosumot
egy adott halmaz pénzért (=G). G számossága 50.
A G=g elemei számára g=G azonosság érvényes.
A termelési költségek (=H) halmaza 10 elemmel kisebb számosság, mint a G halmaza.
Számítsa ki a H halmaz, mint a G részhalmazának a képét,
és adja meg az X megoldási halmazt a következő kérdéshez:
Mekkora a nyereséghalmaz számossága?
Számológép használata nem megengedett!

Waldorf-iskola, 2006:

Rajzolj le egy zsák krumplit, és énekelj hozzá egy dalt!

Nemzetközi iskola, USA, 2006:

Egy farmer elad egy zsák krumplit 50 dollárért, az előállítási költség
40 dollár, ebből következően a nyereség 10 dollár.
Húzd alá a "krumpli" szót és legalább 15 más kultúrkörből származó iskolatársaddal beszélgess róla!
A fegyver használata nem megengedett!

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2009.09.15. 17:13:03

@fakalapács: Egyébként röhej, hogy a magyar egyetemi diploma lassan arról ad tanubizonyságot, hogy tudsz-e olvasni. De erről egy egész bizottságnak kellett megbizonyosodnia.

kuki123 2009.09.15. 17:14:04

áhh én értem mit akar mondani még egy tanár se tűrta meg, vagy ha még is akkor nem eléggé és nem az igazgató asztalán.
ez itt a probléma XD
komolyan:
A tanári probléma a fizetés, a bérfeszültség, nem több.
Buzi tanárt nem lenne szabad általános iskolába felvenni (van bőven hetero tanár is), max egyetemre.
A diákok részéről a tanárral szembeni tiszteletlenség meg az elmúlt 20 év liberális szemete felelős, ennyi na persze a gyereket nem csak a tanár tanítja hanem elsősorban a szülő.
még 10 évvel ezelőtt sem mertük volna csinálni hogy szemétkedünk a tanárral vagy visszaszólunk, ha ilyen volt akkor annak súlyos retorziója volt, megvetettük a rossz, és rosszul viselkedő tanulókat, egy osztályfőnöki intő már durva dolognak számított egy igazgató intőről meg az egész iskola beszélt annó most meg: jó poén sőt gyűjtik őket, Nem lehet verni a gyereket? faszt nem 1-2 pofon olyan nevelő erejű hogy 100 óra elbeszélgetés nem ér annyit.

ha változást akarsz akkor a jobbikra szavazol

A gyereknek maximum tanulni van joga, de az is inkább kötelesség.

_wood_ 2009.09.15. 17:17:52

@testlife: én végigdolgozom az iskolai szüneteket.

panaszkodni meg mindenki szeret, de az a konstans hiszti, ami itt megy, az ezen kicsit túlmutat.

...persze lehet, pont rossz posztokat/hozzászólásokat olvastam el.

kuki123 2009.09.15. 17:18:13

@Beau D.N.: Általános iskola, 2006:
aki ezt leírta agyon kéne lőni, de minimum a diplomáját bevonni

synthesizer 2009.09.15. 17:18:59

@volánrulz: Annak a kérdésnek nincsen értelme. Ezt valami dilettáns találta ki.

kegyetlen 2009.09.15. 17:19:06

@viks: egyetértek.

Azért sok érv nem volt ebben a levélben, szidni lehet minden szakmát, minden területet, és nincs tökéletes állás.

Az emberek pedig mindenhol idióták (pontosabban, aki nem tök egyedül éli az egész életét, annak konfliktusai mindig lesznek); minden szakmában másba őrülnek bele (ahogy ezt mások is megfogalmazták előttem). Máshol is kevésnek tűnik a pénz, mert abból sosem elég (hallottatok már bárkit arról beszélni, hogy meg van elégedve a munkahelyével és a fizetésével? Ez alapvető emberi hozzáállás, mindig jobbat szeretnénk... ha mértékletesek vagyunk, ez végülis jó dolog, ez visz előre).

Szerintem is szomorú, hogy buzizásra vetemedik a egy tanár, ez is mutatja, hogy állunk egymáshoz. Sőt, sajnálnivaló, hogy szerinte "idióta, kontraszelektált" kollegák vannak csak, és "homokos" férfi kollegák. Vagyis a nőkkel az első a baj, a férfiakkal meg hát mit talált, lebuzizza őket.

Mire lyukadt ki a posztíró? Hogy mindenki irigy rá, mert ő a király. Ő jobb mindenkinél. Nem tudjuk, mitől jobb, itt sok szakmai témára nem tértünk ki ugye. Itt egy dolog látszik: az illető felsőbbrendűnek tartja magát és azt gondolja, az összes problémáját kizárólag ez okozza. Ez a meg nem értett géniusz esete lenne? Kétlem.

Én kritikusan szemlélek minden olyan megnyilvánulást, ami ilyen igazságokra épít. Biztosan van hiba a kedves posztíróban is, és lehet, hogy rajta is segítene, ha nem csak magát sajnálná és ha nem csak az idiótákat, kontraszelektáltakat és a homokosokat okolná minden bajáért. Ennyire nem lehet egyszerű a képlet.

Lépes Elek 2009.09.15. 17:19:29

@fakalapács: Lassan ideje lesz összevonni a szemöldököt.

Csavarhúzós 2009.09.15. 17:19:30

"Elég volt a hülye kölykökből, akik még 9.-ben sem tudnak olvasni,"
- az végül is mindegy, hogy milyen okos, ha amúgy kezelhető. Végül is az okosoknak igazából nincs szükségük tanárra, azok maguktól is tanulnak.

"És tényleg, minden tanár hülye" - a "minden" és egyéb generális mondatok az erős érzelmi telítettséget jelzik, másként fogalmazva hogy az illető már nem akar gondolkodni.

Szomorú amúgy, hogy menet közben lesz tele valakinek a hócipője. Még szomorúbb lesz a bolognai rendszer után, amikor a tanári Msc diploma máshol nem igazán lesz elfogadott. Jobban kellene szűrni a tanárjelölteket, hogy csak az menjen tanárnak, akinek nincsenek illúziói, és ettől függetlenül szívesen csinálja.
Ehhez vonzóbb bérek is kellenének, mert jelenleg nincs kiből szűrni, mert nincs elég jelentkező:
orankivul.blog.hu/2009/07/24/tanarhiany

Sőt nem csak ilyen kiégett emberek mennek el a pályáról. (Értük is kár, mert vagy a bemenetnél kellett volna kiszűrni őket, illetve a maradékot pszichésen felkészíteni, hogy jobban bírják, illetve magát a kiégést megakadályozni kisebb pszichés terheléssel:
orankivul.blog.hu/2009/08/28/pihenoev
)
Szóval van aki nem azért megy el, mert "Nem akarom idegbeteg, alkoholista, gyógyszerfüggő lelkinyomorékként végezni", hanem mert nem olyan szerencsés hogy kapott a szüleitől lakást, és anyagilag nem lát jövőt magának ezen a pályán. Például:
oktatasfilozofia.blog.hu/2008/08/07/tanari_fizetes

synthesizer 2009.09.15. 17:21:18

@kegyetlen: Nem láttál te se iskolát belülről gondolom érettségi óta...

ergerberger 2009.09.15. 17:21:31

A néger és a cigány tanárokból is elég, vagy csak a homoszexuális kollégáiddal szeretnél leszámolni?
És a leszbikus tanárnők is lámpavasra kerülnek, ha rajtad múlik, vagy ott azért még van egy kis játéktér?

Lépes Elek 2009.09.15. 17:23:35

@Szürkemedve: meg fogom tudni fizetni a Waldorf iskolát.

Majd rájössz, hogy kár.

Lépes Elek 2009.09.15. 17:26:36

Ne tessék már törölni, hogy a Waldorf egy rakás szar.

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2009.09.15. 17:26:38

@ergerberger: Van nektek valami keresőmotorotok, hogy ugrotok minden megjegzésre az index blogjaiban?

Vad.Korte (törölt) 2009.09.15. 17:27:51

Mondjak én is bajokat?

Az a baj, hogy a csodálatos liberális vezetésű minisztériumok bezárták a speciális iskolákat és most elárasztják a normál osztályokat a viselkedészavaros, erősen diszlexiás, diszgráfiás, diszkalkuliás, valamint ezek tetszőleges kombinációjával megáldott gyerekek. Az a baj, hogy az sikolák dupla és tripla fejpénzt kapnak értük, miközben nincs speciálisan képzett pedagógus, s ha lenne se tudna speciálisan foglalkozni velük, mert közben ott van sok sima kis átlagos gyerek. Nem a hátrányos helyzetben lévő gyerekek ellen beszélek, hanem az oktatáspolitika ellen, ami megszüntette azt, hogy velüök szakintézmény foglalkkozzék.

Az a baj, hogy az egyenlő esélyek azt jelentik sokak fejében, hogy vigyük le legalulra a mércét, hogy bárki átugorhassa.

Az a baj, hogy nem lehet buktatni, pardon, osztályt ismételtetni egy gyerekkel alsóban, mert jaj, a jogai, meg jaj a kis lelke. Így olyan gyerekek ülnek második-harmadik osztályban, akik 5 alatt a kezükön számolna, akik nem tudnak olvasni, és ha kibetűzik a szavakat, fogalmuk sincs arról, mit olvasnak. Tudom, mert a gyerekeim osztálytársai között egy normál pesti általánosban vannak ilyenek.

Az a baj, hogy a saját kislányom, aki nem olvasott még folyamatosan harmadikban sem, 5-st, azaz JELES-t kap olvasásból. Ő elhisiz, hogy elérte a maximumot (én nem!), másrészt meg ugye aki 3-st kap, az hogy olvas...?

Az a baj, hogy ma kétféle ember megy tanárnak. Az egyik az elhivatott lelkes, igazi pedagógus, van belőle egy iskolában 1, egy nagyobbak 2-3. A többiek alapból fásult, érdektelen nők, akiknek tetszik a 2-2,5 hónapos nyári szünet, és akiket szépen eltart a férjük. Félszívvel járnak be, nem tanítanak, csak leadják az órát, kicsit keménykednek a dogánál, de az is inkább alibi. OK, van egy harmadik féle is, akinek a tanári pálya nem hivatás, hanem foglalkozás, így becsülettel elvégzi, amit rá szabnak, de ez minden. Ők mondjuk 15-20%. Tudom, mert tanítottam én is.

ergerberger 2009.09.15. 17:31:01

@Gee Halen: "Van nektek valami keresőmotorotok, hogy ugrotok minden megjegzésre az index blogjaiban?"

Rajtam kívül még kire utalsz a többes másodikkal?
Egyébként van.

Vad.Korte (törölt) 2009.09.15. 17:32:39

Az a baj, hogy ahol lenne pénz, ostobaságokra, kirakatra költik. Remek példa erre gyerekeim általános iskolája az egyik budapesti külső kerületben, ahol az EU-s pénzből pl. liftet építettek az iskolának, miközben az udvar egy lebetonozott placc, a növényvilágot az a pár szuper strapabíró gyomnövény képviseli, amelyikek bírják. Az udvaron _semmilyen_ játék nincs, csak beton. A balesetveszélyt egyes pedagógusok úgy védik ki, hogy megtiltják a futkározást.

synthesizer 2009.09.15. 17:33:51

@Vad.Korte: "Az a baj, hogy nem lehet buktatni, pardon, osztályt ismételtetni egy gyerekkel alsóban, mert jaj, a jogai, meg jaj a kis lelke."

Meg az baj, hogy felsőben meg a szülei vernek meg, vagy ha túl erős vagy, akkor kiderítik anyád telefonszámát és halálosan megfenyegetik.

Ezek után persze a tanár bemegy, ledarálja az anyagot a könyvből és leszarja ki figyel vagy ki nem. Fel sem néz, mert nem mer a szemekbe nézni. Aztán mindenki átmegy 2-es hármassal, mert ha sokat buktatna, akkor beszól az igazgató, hogy ezt nem kéne, rá fognak nézni az iskolára és az nem jó. Tehát szavaznak a jegyekről, és megszavazzák a 2-est.

NDT · http://nemdomi.blog.hu 2009.09.15. 17:34:03

@Beau: az általam ismert egyházi iskolák közül egyikben sem volt még példa ilyesmire... de nemsokára, ha így "haladnak" nyugaton, és mi is követjük őket, akkor nem válogathatja majd meg a tanárokat egy egyházi intézmény sem, kötelező lesz minden iskolában egy meleg tanárt foglalkoztatni. Na AKKOR lesznek melegek az egyházi intézményekben.

Vad.Korte (törölt) 2009.09.15. 17:36:29

@synthesizer:
Na igen, tanári tekintély nulla... :-(

Oszika 2009.09.15. 17:38:05

Nálunk ha a szülőnek nem jó a 4-es, 5-öst kell adnunk, nehogy a szomszéd faluba írassa át a csemetéjét. Az iskola ugyanis "szolgáltat"- állítja főnököm. És a tankönyvrendelést is meg kellett szavaztatni szülői értekezleten - bizonyára a szülők értenek hozzá, hogy melyik tankönyvcsalád jobb. A szülők mindegyike próbál beavatkozni az ülésrendbe, állandóan reklamálnak amiatt, hogy kivel ül a gyermekük. Ez csak néhány példa alsó tagozatból.

synthesizer 2009.09.15. 17:44:25

@Oszika: Az fasza. Kérdés hogy az iskola mit szolgáltat. 5-ösöket, vagy tudást.

Szét kéne választani az oktatást meg az osztályzást. Központi vizsga minden évben. Akkor majd végre azért sírnak, hogy tényleg tanuljon a gyerek.

Бабаяга 2009.09.15. 17:44:38

@Vad.Korte: Tény, hogy integrálni kell. A speciális csoportba az kerülhet, akinek van papírja arról, hogy legalább középsúlyos értelmi fogyatékos. Ezt nem minden faluban osztják. Sajnos a legtöbb szülő el se viszi (Pest megye keleti részében Ceglédre) a gyerkőcöt, hogy kikerüljön a normál osztályból. Ahol tanítok, van speckós csoport: szeretek hozzájuk járni, mert kiscsoportban jól kezelhetők és lehet, hogy a tanulásban lassabban haladnak, de sokkal érzékenyebbek. Ja, és a tavalyi nyolcadikosaim a speckóban szebben olvastak, mint a normál osztályba járók.
Az integráció és differenciálás jegyében ma egy átlag 25-s osztályban van két enyhén fogyatékos, 1-2 hiperaktív, vagy egyéb magatartási zavarral rendelkező, 5 szociálisan fogyatékos (olyan családokban élők, akiket súlyosan elhanyagolnak), 5 valamilyen tanulási nehézséggel küzdő. 8 átlagos képességű, a maradék pedig legalább valamilyen műveltségi területen kimagasló. Mivel a tanítók már nem tanulják, miként kell osztott osztályban tanítani, így differenciálni se tudnak igazán.
A gyerek meg miért tudna a fenekén ülni, ha születése óta a képernyő előtt nevelkedik, állandó zajban (valami mindig szól). Egyre inkább tapasztalom, hogy alapvetően fél a csendtől, szüksége van valamilyen zajra. Az óvónénik még küzdenek, hogy csendre szoktassák a gyereket, de egyre reménytelenebb. Nyüzsiben pedig nehezebb tanulni.

Vad.Korte (törölt) 2009.09.15. 17:47:07

@Oszika: Speciel az ültetés miatt én is reklamálok. Ha a gyerekem padtársa szórakozik, és nem hagyja dolgozni a gyerekemet, akkor igenis bemegyek és elültettetem. Ha nem lát, mert magas ül előtte, vagy messze van a táblától, akkor is.

Egyébként a szavazósdin ne csodálkozz! Nézd meg, az élet má
s területein is szavazunk mindenről, amihez nem értünk. Elég csak megnézni a népszavazásokat, hogy legyünk-e NATO tagok pl, vagy hogy melyik szolgáltató csinálja meg a liftet a házban, stb.

Én, amikor még tanítottam, szörnyen viselkedtem. matek dolgozatban új példákat adtam fel, tehát nem szóról szóra ugyanazt, ami órán volt. Aki nem tudta 30%-ra (nem 50-re!!), egyest kapott. Akinek az átlaga 1,5 alatt volt, megbukott. Vagyis a fele osztály. Mentek a szülők az igazgatóhoz, volt külön szülői, minden. Nekem meg engednem kellett.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2009.09.15. 17:48:01

@Szürkemedve: Rohadt fórummotor... jó hosszan írtam, és megzabálta... de leírom újra.
Waldorfba NEEEEEE! Két példa jön, és nem azért, mert ezerből tudok két negatívat, hanem mert összesen ennyit tudok róla...
1. Egy barátom öccse járt Waldorf oviba és 4 évig maradt az iskolában is náluk. Az ovi jó volt, ezt még javasolhatjuk a lányodnak is, főként ha nehezen kezelhető gyerek. Ez a srác sem volt egy egyszerű eset, de sokkal jobb lett a helyzet, miután átvitték a Waldorf oviba. Ahogy az anyja mondta: amióta az oviban szabad az asztalon mászkálni, otthon sem akar a gyerek :-) Szóval oviban jó ez a filozófia, hogy (az ésszerűség és biztonság adta kereteken belül) azt csinál a gyerek, amit akar.

De tanulásra ez a hozzáállás nem alkalmas. Még egy nagykamasznak, aki már többé-kevésbé látja, mit akar, és mire van szüksége hozzá, neki is általában kell külső kényszer (számonkérés meg ilyesmik) ahhoz, hogy rendesen tanuljon. Csak a nagyon komoly gondolkodású, elhivatott srácoknál működik enélkül. Márpedig szabadság és kreativitásfejlesztés ide vagy oda, igenis kell tanulni is az iskolában... A Waldorf iskolában meg nem kell. Lesz a gyerekből egy boldog, kiegyensúlyozott, kreatív, de tökéletesen tudatlan ember, aki semmihez nem ért, és nem is lehet tanítani, mert az alapjai hiányoznak.

Ennek a gyereknek a szülei szerencsére 4 év után rájöttek, hogy ez nem jó. Ötödikben sorozatban kapta az egyeseket minden tárgyból, hiszen 11 évesen életében először szembesült azzal, hogy tanulni és gyakorolni is kell... És nem hülye gyerekről van szó, akkoriban 2 évvel idősebbek közt nyert sakkversenyeket, a kortársaival egyszerűen nem volt értelme leülnie játszani.

2. Magántanárként dolgozom, neten hirdetek. Két hete hívott egy orvos, akinek van egy 12. osztályos fia. A gyerek csak két évet töltött Waldorfban, saját választása volt, hogy 9. után átment oda, sajnos a szülők nem ellenkeztek. Nagyon élvezte a két évet, mert nem szeret tanulni, és ott nem kellett, de most már ő maga is rájött, hogy ez így nem lesz jó.

A haditerv az, hogy keresnek egy iskolát, amely hajlandó őt magántanulói státuszban átvenni, mivel ha rendesen bejárna, csak szívna, nyilván semelyik tanárnak nem lenne ideje arra, hogy az ő lemaradásával foglalkozzon, és emellett magánúton felkészíttetik minden tárgyból a 12-es anyag vizsgáira, meg az érettségire. Nem tudom, végül sikerült-e megszervezniük, azóta nem hívott újra a doktor. Ma hívtam, de épp rendelt, este tudunk beszélni. A Waldorf-iskola hatása mindenesetre ennyiből is látszik, bár nyilván többet tudnék mesélni, ha túl lennénk a sráccal pár órán.

Vad.Korte (törölt) 2009.09.15. 17:50:38

@Бабаяга: Nem, nem kell integrálni! Klassz a statisztikád. Nézd meg, hogy a normál osztályban a normál gyerek szív, mert nem lehet vele haladni. Van egy nagy bazi kert, és beleültetünk a kaktusztól az orchideáig mindent, meglocsoljuk kétszer egy héten, aztán csodálkozunk, hogy kivirít a gaz, de megfullad a kaktusz, kiszárad az orchidea. De sebaj, 8 év után átrakjuk őket egy másik, újabb 4 év után egy harmadik kertbe, közbe meg sírunk, hogy már nincs annyi virág, se paradicsom, pálmafa, mint régen. Gratulálok.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2009.09.15. 17:55:58

@Vad.Korte: Integrálni matek fakton kell :D Nem tudom elképzelni, hogy a jó tanulóknak jót tenne, ha fogyatékosokkal vannak egy osztályban... toleranciát persze tanulnának, az is fontos, de azt ne magyarázza be nekem senki, hogy a tanulásban nem hátráltatják az osztályt azok, akiknek nehezebben megy. Csak az általános iskolai osztályomat tudom példaként felhozni, amolyan átlagos társaság volt természetesen, mindenféle külön válogatás nélkül a környék gyerekeiből (jó környék, tehát még az országos átlagnál jobb is volt). Akadt pár hülye, 4.-ben másodszor megbukva hozzánk került egy enyhén retardált gyerek is. Nehogy már ettől jobb lett volna a jobbaknak... igaz, nem is nagyon hátráltatták az ilyenek az osztályt, mert nem nagyon foglalkoztak velük a tanárok külön. De ha még plusz energiát, időt áldoztak volna rájuk, akkor szerintem még kevesebbet tudtunk volna haladni, nem? Paradox volna fordítva...

Vad.Korte (törölt) 2009.09.15. 17:56:22

(Most mennem kell, este, holnap folytatjuk. Üdv!)

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2009.09.15. 17:56:31

@Vad.Korte: Integrálni matek fakton kell :D Nem tudom elképzelni, hogy a jó tanulóknak jót tenne, ha fogyatékosokkal vannak egy osztályban... toleranciát persze tanulnának, az is fontos, de azt ne magyarázza be nekem senki, hogy a tanulásban nem hátráltatják az osztályt azok, akiknek nehezebben megy. Csak az általános iskolai osztályomat tudom példaként felhozni, amolyan átlagos társaság volt természetesen, mindenféle külön válogatás nélkül a környék gyerekeiből (jó környék, tehát még az országos átlagnál jobb is volt). Akadt pár hülye, 4.-ben másodszor megbukva hozzánk került egy enyhén retardált gyerek is. Nehogy már ettől jobb lett volna a jobbaknak... igaz, nem is nagyon hátráltatták az ilyenek az osztályt, mert nem nagyon foglalkoztak velük a tanárok külön. De ha még plusz energiát, időt áldoztak volna rájuk, akkor szerintem még kevesebbet tudtunk volna haladni, nem? Paradox volna fordítva...

quesada 2009.09.15. 18:05:37

No akkor hogy is van ez?
Ha minden tanár hülye, akkor most eggyel kevesebb hülye van a pályán?
egy tanár

SLacc 2009.09.15. 18:05:41

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: Én is. Csórók vagyunk, noha nem annyira, de nem fogok 72 évet dolgozni, hogy ugyanennyi szabadságom legyen. Ráadásul nem is lehetne ennyi, mert maximálva van. Valamit valamiért.

SLacc 2009.09.15. 18:07:50

A főnökségen meg sok múlik. Aki velem egyenrangú, letojom. Tanítottam egyháziban, nos ott a főnökség házi volt. Nem egyház, hanem ...

Aldo · http://autostat.hu/markakereskedesek-szervizek 2009.09.15. 18:10:06

szomorú, de abszolút megértem. a tanári szakmát nagyon kevesen tekintik hivatásnak és iszonyatos dolgokat művelnek oktatás címen... arról nem is beszélve, hogy egyre lebecsültebb, egyre kevésbé megfizetett szakma ez ma. a nincstelenség és a maradi hozzáállás mindig feszültséget szül. a magyar oktatás irtózatos állapotban van és teljes reformért kiált!

SLacc 2009.09.15. 18:12:52

@Gee Halen: A projekt alapú oktatás azonban meg efelé néz.

Krajcs · http://uralicowboy.blog.hu 2009.09.15. 18:13:24

A posztíró mondandójának minden eleme (beleértve az emlegetett puha pöcsöket is) elég masszívan jelen volt nálunk az iskolában. Intrika oldalról a leginkább. Nehéz elképzelni ezek után, hogy ez más állami iskolákban nem így lenne.

Бабаяга 2009.09.15. 18:13:59

@bm613: Az integrálás szerintem is arra jó, hogy az se fog figyelni az órán, aki egyébként érdeklődő. Ha pistike kedvéért újra elmondom, akkor a jó képességű kikapcsol, hiszen ő már elsőre megjegyezte, és elfoglalja magát. Az integráció eredménye, hogy nem 10-zel van fegyelmezési gond, hanem mind a hússzal.

Utolsó igazi munkahelyemen volt egy fiú, aki egész évben összesen csak 30-35 napig tette tiszteletét. Hol az anyja falazott, hol a doki néni. Betöltötte a 16-t, tovább küldtük volna, hogy ismételje a hetediket a túlkorosok általános iskolájában. Anyuka kijárta az önkormányzatnál, hogy folytassa már nálunk, mert azt az iskolát nagyon szereti, ragaszkodik hozzá. Az önkormányzat pedig utasította az iskolát, hogy a gyerek marad. Én pedig elmentem szülni.

SLacc 2009.09.15. 18:20:39

@Aldo: Nagyon érdekes a másik oldala a dolognak, ti. elvárások. Próbálom úgy tanítani a matekot is, hogy valami módon a dolgok "mögé" lássanak a kölkök, de nagyon nehéz alapok nélkül. Görcsölök itt, erre jön a központi mérés, és a gyerekeim, bár próbálom megértetni velük, rosszul teljesítenek. Ellenben a magoltatós márpedig-ez-így-van kolléga jó eredményt ér el. Akkor kezdjem a magoltatást? Nem, még ennyire nem ábrándultam ki, még próbálkozom. Olvasni is tanítok 9-ben, szorzótáblázunk is.

A tiszteletet meg ki kell vívni, egyre nehezebb lesz. Nálam munkazaj van, ami leginkább a fejből "kihallatszó" számolást jelenti. Elég nehéz kivívni, főleg, ahol én tanítok. De nem lehetetlen. A szülőkkel sem lehetetlen, eddig soha nem volt kezelhetetlen szülő. Kezelhetetlen gyerek sem. Pedig nálunk átlagosan 2 osztályonként azért van börtönviselt...

fullánkhegyező 2009.09.15. 18:21:41

@Bejgli:

" Amúgy remélem, a levélíró nem nyelvtanoktató - irígy??! isten bizony nem kötekedésből :)
Amúgy nem kötekedésből,de helyesen írta,hogy irigy rövid i-vel.Amúgy tényleg nem kötekedésből,de az istenbizony nem egybeírandó?

SLacc 2009.09.15. 18:28:55

@synthesizer: Na ilyet nem tűrök, mert jogaim vannak. Ne szavazzak a szaktárgyi jegyekről. Soha. Az a szaktanár dolga. Majd a javítóvizsgán, ami most már akárhány tárgyból lehet tenni, több tanár előtt megmutatja, hogy mire képes.

Píter 2009.09.15. 18:29:19

,,elég a homokos férfi tanárokból" - ezek szerint a homokos női tanárokkal nincs problémája a cikk/levél írójának?! diszkrimináció! xD amúgy ritka nagy hülye lehetsz.

Neocon 2009.09.15. 18:32:10

Csak batoritani tudlak: hagyd ott a palyat nyugodtan, en is nyugodtabban fogok aludni, tudva, hogy nem ilyen gyokerek tanitjak a gyerekeket.

SLacc 2009.09.15. 18:32:26

@synthesizer: Ötösöket vagy tudást: legyen 20 osztályzat, 1-6-ig megbukott, szülő adhat 5-öst. :-)))

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2009.09.15. 18:35:39

@Neocon: hanem még nagyobb gyökerek és idealisták.

Az efféle tökagyú megjegyzések helyett beszéljenek a tesztek: minden felmérés szerint mindenben utolsók vagyunk.

louise 2009.09.15. 18:36:23

@Neocon: Miért lenne gyökér? Te csak aludj nyugodtan, legalábbis addig, amíg nem láttál közelelebbről egy tanári kart. Utána már azon imádkoznál, hogy jöjjenenk vissza azok a tanárok, akiket érdekel, hogy kikkel dolgoznak.

louise 2009.09.15. 18:38:56

@Píter: Majd akkor mondj véleményt, amikor kiugrik a gyereked a 10.-ről, mert egy buzi tanár zaklatja. Pár éve történt egy pesti középiskolában. Egyébként szerintem is hülye aki az őszínte érzéseit kiteszi közszemlére. Tudhatná, hogy a mai világban mire számíthat.

HgGina 2009.09.15. 18:40:50

@viks:
A csoda már régen megtörtént valóban. Téged is nyilván egy buzi tanított magyarra, azért nem tudod a "hadd" szót 2 d-vel írni. A gyerekeidnek pedig szintén jó lesz, ha buzik lesznek a tanáraik.
Apropó... a gyerekeidnek ki az apja? Cak nem az anyjuk egyben az apjuk?

SLacc 2009.09.15. 18:45:12

Az iskola nem az érzésekről meg pártpreferenciákról, meg egyházi hovatartozásról kellene szóljon. Én nem tűrök ilyet. A tudás a mérendő, én ezt próbálom mérni. Érdekes azonban, hogy egy-egy helyen más is számít, nagyon is, pl. anyagiak. Mostani iskolám az álom: hagynak úgy dolgozni, ahogy szerintem, egy ideális iskolában kell. Az, hogy a gyerekek nem egyszerű, jól kiszámítható, oktatáshoz megfelelő háttérrel érkeznek, nos, ez van. Itt jön a képbe, hogy nevelni is kell, ez szerintem 10 éves kor felett nehezedik (nem mintha előtte könnyű lenne).

louise 2009.09.15. 18:45:28

@quesada: Így van, bár nem mondta, hogy ténylegesen felmondott.

Píter 2009.09.15. 18:49:39

@louise: Majd akkor írj ilyen kommentet, ha a gyereked a vonat elé feküdt, miután a középiskolában leb*aszta a tanár 1 újságpapír meggyújtása miatt. (mint ahogy az 1-2 éve történt a szent istván gimnáziumban)

Limonade Joe 2009.09.15. 18:51:07

@nemdomi:
No, azért nem fenékig tejföl. Két gyerekem egymást követve járt katolikus általánosba. Évről-évre ment le a színvonal. A legjobb tanárok hagyták ott. Hiába jobbak a feltételek, egyre több ott is az elvetemült, neveletlen seggfej kölök. Ki pedig nem rúgják, mert ezeknek a kölköknek apja-anyja tejel a legjobban. 6. után mindkét gyerek elment egy állami gimnáziumba. Persze ott is vannak rossz tanárok, ott is vannak seggfej kölkök, de mindketten szeretnek/szerettek oda járni. Persze meg kellett keresni az ideális helyet.
A fiamat ugyan felvették egy régi, jó hírű katolikus gimnáziumba is, de végül az állami mellett maradtunk. A 6 év alatt a katolikusból egy csomó volt osztálytársa kopott ki. Nem buta gyerekek. Csak nem bírták a céltalan szívatást. Az államiban nem volt drog, nem volt pia (több, mint normális). A deviánsok pedig két év alatt saját maguktól kikoptak. 32-ből 3. De örülök, hogy túl vagyok az iskola választás kínján, mert egyre nehezebb lesz jó sulit találni. És csak hab a tortán a bolognai rendszerre való áttérés. Milyen tanárok lesznek ebből?

louise 2009.09.15. 18:52:04

@Píter: Ha jól tudom, még nem zárult le a nyomozás és nem tudjuk miért feküdt a vonat alá a gyerek. Valószínűbb egyébként, hogy a szülőktől tartott a várható következmények miatt. De egyébként ez hogy jött az én kommentemhez? Hogy ha azok a tanárok buzik lettek volna, akkor nem fekszik a gyerek a vonat alá?

Píter 2009.09.15. 18:59:11

@louise: Úgy, hogy az alapján, hogy állítólag volt egy általad leírt eset, ezt általánosítva kivetíted minden "olyan" tanárra nézve, ami abszolút nem fair. Plusz az süt a kommentedből, hogy a hetero tanárok szentek és köztük nem lehet pedofil, zaklató stb beteg ember. Mondjuk ha a tanárok 3-5%-a meleg, és azok közül volt egy ilyen ismert eset, akkor a 97-95%-nyi hetero között valszeg sokkal több volt/lehet. Elég csak a középsuliban a jó kis csajokat d*gó férfi )tesi)tanár(ok)ra gondolni...

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2009.09.15. 19:03:10

Ingyenes oktatás, gratulálok. Ha legalább egy minimális tandíj lenne (mondjuk évi 30.000 HUF) már az is elég lenne, hogy a teljesen reménytelen homokzsáktöltelék inkább otthon maradjon, vagy jobb esetben felpofozzák a szülei ha évet kell ismételnie.

louise 2009.09.15. 19:04:39

@Píter: Ebben is van igazság, ilyet én nem hallottam, de nem azt jelenti, hogy nincs ilyen. Szerintem nagy baj, hogy egyáltalán vannak buzi tanárok, akár férfi, akár nő. Biztosan korlátoltnak tűnök, de én azt gondolom, hogy olyan ember nevelje a gyerekeket, aki képes és alkalmas rá. Ha a levélíró nem érzi magát erre már alkalmasnak, akkor jó döntést hozott.

Píter 2009.09.15. 19:04:42

@Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer: Akkor pl. a nemnaponbarnultak egyből mennének hőzöngeni a parlament elé...

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2009.09.15. 19:05:35

@Píter: Aki emiatt vonat alá fekszik, az lelkileg súlyosan sérült. Az ilyen már attól is öngyilkos lett volna, ha elveszíti a kvarcóráját, vagy összepörköltözi a vadiúj pulcsiját.

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2009.09.15. 19:10:05

@Píter: Miért? Pont olyan elbánásban részesülnek, mint a "többség". Végre egyenlőek lehetnek. Erre vágytak mindig, nem?

NDT · http://nemdomi.blog.hu 2009.09.15. 19:13:17

@Limonade Joe:
Az a helyzet, hogy mindig minden egyre sz@rabb.
Szerintem sok öngyilkos diákról szóló sztori van, ezekben az esetekben valószínűleg a szerencsétlen diákkal volt a baj, nem az iskolával. Normális ember nem ugrál ablakon ki/vonat elé akkor sem, ha kirúgják.

Píter 2009.09.15. 19:23:23

@Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer: ,,Ingyenes oktatás, gratulálok. Ha legalább egy minimális tandíj lenne (mondjuk évi 30.000 HUF) már az is elég lenne, hogy a teljesen reménytelen homokzsáktöltelék inkább otthon maradjon, vagy jobb esetben felpofozzák a szülei ha évet kell ismételnie."

Píter: Akkor pl. a nemnaponbarnultak egyből mennének hőzöngeni a parlament elé...

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer:
Miért? Pont olyan elbánásban részesülnek, mint a "többség". Végre egyenlőek lehetnek. Erre vágytak mindig, nem?

Ha fizetni kellene a jobb helyekért vagy az összesért, akkor szerinted egyenlőség lenne szerintük? Szerintem egyből menne a nincs pénzünk, nem fizetünk stb. Plusz rögtön jönne az ombuci meg egyéb sóhivatalok, hogy azt nem lehet, mert bla bla...

changebug (törölt) 2009.09.15. 19:32:20

Kedves levélíró,
nem akarlak elkeseríteni, máshol is faszok az emberek.
egy manager vagy egy ügyintéző ugyanolyan lelki nyomorult mint egy tanár. Ez nem a ti specialitásotok, legfeljebb most titeket rugdosnak, most ez a divat. Keress magadnak egy másik állást (kis esélyes, de hátha jobb) és tanítsd otthon 5ezer forintos óradíjért a sok elkényeztetett kölköt és szarj bele az egészbe. Vagy próbálj szerezni távmunkát és akkor még az idegbetegekkel sem találkozol.
Mivel manapság ritka az emberhez méltó normális munka ezért az emberek elhülyülnek. Ha pedig havonta 1x leiszod magad nem leszel alkoholista és nem fog a hátrányoddá válni.

wjozsi 2009.09.15. 19:33:07

A kontraszelekcióról annyit, hogy bár nem tartom magam különösebben tehetségesnek, mégis helyesebbnek láttam tanítói (főiskola) és tanári (egyetem) diplomám ellenére pályát módosítani. Most egy multinál éppen ötször annyit keresek, mintha maradtam volna. Tudom, hogy a pénz nem minden, de ekkora különbséggel szemben nehéz érvelni.

Pedig gyerekkoromban mindig arról álmodtam, hogy majd tanítani fogok...

SLacc 2009.09.15. 19:36:01

Kínzó kérdés: a buzik a veszélyforrások? A hetero tanárok miért nem veszélyforrások egy tetszőleges (közép)iskolában?

bjuli 2009.09.15. 19:36:18

"elég a homokos férfi tanárokból"
tényleg nem a szerzőnek való ez a pálya, ajándékkosarat is küldök neki, ha elhagyja.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.09.15. 19:38:11

Hát nem mondom, én is egyre kevésbé bírom idegekkel.... többek között az efféle megaláztatásokat:

agyzaj.blog.hu/2009/09/15/friss_friss_friss_rejtveny

bjuli 2009.09.15. 19:38:23

@louise: gondolom, ki is borulnál, ha a jellemzően idióta magyar tanár helyett oscar wild tanítaná a gyereked. igen, korlátolt vagy.

bjuli 2009.09.15. 19:39:06

wild=wilde na ez az :) bárcsak ő tanított volna engem is :)

Бабаяга 2009.09.15. 19:41:49

@Limonade Joe: és a gyermekeid a katolikus iskolában phd-k voltak? Mármint ph diákok? (Ez a fiam szóvicce) Mert amiket írsz, azt én is átéltem hat évig. Aztán amikor az utolsó jó is megszűnt, felszámolták a lány-fiú külön osztályokat, akkor nem csak a fiam ment hatosztályos gimibe, de vittük a két kisebbet is.

Nádasi Balázs 2009.09.15. 19:42:23

Szomorú olvasni a kommentek egy részét, mert noha többnyire jó szándékkal vannak tele, egyértelműen dilettánsok írták; olyanok, akik egyszerűen nem értenek hozzá, csak van-volt iskolai tapasztalatuk, akár diákként, akár szülőként, akár tanárként. De pusztán a jó szándék nem elég, mert mint tudjuk (tudjuk?), hova vezet a miből kikövezett út. (Nem a sárga köves útra gondolok, amit mindig követni kell.) Szóval nem első benyomásra kell egy ilyen fontos dolgot véleményezni, nyilván sok-sok minden van a háttérben mindig, amit nem tudunk. Az igazság sose fekete-fehér.

Amit tudunk, és amit gond nélkül le lehet írni: ha a szülői háttér rossz, a gyerek is nehezen kezelhető, nehezen tanítható lesz. Ugye egy másik mondás, mi szerint nem mindegy, mi esik a gyerek fejére otthon. Ha kulturált közegből jön a gyerek, oda is fog érkezni. Ha műkörömépítő az anyuka, az apuka meg kigyúrt csávó, akkor a szülő pedagógussal való kapcsolattartása az lesz kb., hogy "Ne basszá' má' fő' mer' berúgom az arcodat!" -- Ugye azt is szokták mondani, róluk, hogy "és ezeknek lesz gyereke!?"

60'-as években a sci-fi íróknak volt egy olyan félelmük, hogy mivel a gyerekek nevelését átvette a média, azokból idióták lesznek. Talán 451 Fahrenheitre lehet gondolni, de akár olyan filmekre is, mint a Brazil, ami persze jóval későbbi. És mivel tudjuk, hogy a nevelés színterei között miközben első az otthon, a második (még mindig nem az iskola) pedig a tágabb környezet, ahol a gyerek az idejét tölti, amennyiben ez nem más, mint a konzumidiótákat nevelő, amerikai típusú "veddmegélvezd" környezet, akkor a gyerekek az órán is erről fognak beszélni. Vagy sms-ezni.

Ehhez képest az, hogy az iskola állami, egyházi, Waldorf-, egyéb magán, nem számít annyira. Ha a gyereket otthon jól nevelik, akkor lehet tanítani is. Akármilyen pedagógiai reformot kitalálhat akárki (persze Magyar Bálint gondolatai a gyerekek védelmében, miszerint a gyerek ne bukjon, mert lelkileg rosszul esik neki, hát azokra nagyjából úgy kell tekinteni, hogy akármikor akármilyen pedagógiai vita van, meg kellene kérdezni a véleményét, és az ellenkezőjét csinálni); amíg a kultúra az, ami folyik, ömlik ki a tévéből, addig talán nem véletlen, hogy Jobbik-szerű pártok erősödnek meg, melyek a "vidéki ősbunkó" kőprimitív gondolkodásmódjával hangzatos, de nem működő megoldásokat akarnak megvalósítani. És hogy ezeknek sokan be is dőlnek, diplomások közül is, de azt is tudjuk, hogy a diplomaosztás nem pótolhatja az észosztást.

Van egy hatalmas változás, ami most van, amit meg lehetne lovagolni, amire nagyon oda kell nézni. Az internetezés lassan kezd annyira megszokott lenni, mint a mobiltelefon. Ez hatalmas változás, mert itt mindenkinek lehet hangja, a tévénézéssel szemben mindenki aktívan alakíthatja, hogy milyen szórakozásban vesz részt. Egy tanulatlan tizenéves akármikor rákereshet az interneten József Attila összes verseire, olvashat történelmi blogokat, olvashat az evolúcióról, letöltheti a The Universe sorozatot, és magyar feliratot hozzá. Ahogy megteheti, hogy közepesnél rosszabb, egyetlen rossz mondanivalóval rendelkező költők verseit találja meg; olvashat arról, hogy mit kéne csinálni a *tetszőleges kisebbségi-vel, mert ők tehetnek mindenről; olvashat az Intelligens Tervezésről, vagy letöltheti a neonáci együttesek számait. Hatalmas nevelőerő van az internetben -- amit az iskolai tanításban ki kéne használni. Persze, a szabadidejében még jobb, ha valami fizikai aktivitást végez a gyerek, de egy jó szülő ügyel arra, hogy végezzen. Persze egy jó szülőnek van annyi pénze, és odafigyel annyira a gyerekre, hogy a gyerek sportoljon; és azért teheti azt meg, mert őt is úgy nevelték, és lett olyan munkája.

Talán az önkormányzatoknak és az államnak hatalmas felelőssége van abban, hogy akármilyen módon rászorultság esetén INGYENES délutáni programokat tudjon kínálni az iskola a gyerekeknek, amit igénybe vehetnek (a pocsék oktatási rendszerű USA-ban ez tudtommal azért létezik). Persze ez is olyan, hogy ha a szülő hülye, akkor akárki akármit csinálhat. Hülye szülők gyerekei meglepő módon magatartászavaros, kötekedő, szemtelen gyerekek. Hát ja. Szóval: a probléma továbbra is több annál, mintsem hogy a tanári pálya kontraszelektált, vagy hogy jobb-e az egyházi iskola a normálnál vagy az alapítványinál.

Szerintem.

Taktikai Atompingvin 2009.09.15. 19:55:00

@Liberté__73: Szeva Liberté miért nem jelölsz vissza ismerősnek? Na mindegy... Mi a bajod a katolikusokkal?

bjuli 2009.09.15. 19:57:14

@Nádasi Balázs: "Ha műkörömépítő az anyuka, az apuka meg kigyúrt csávó, akkor a szülő pedagógussal való kapcsolattartása az lesz kb., hogy "Ne basszá' má' fő' mer' berúgom az arcodat!" -- Ugye azt is szokták mondani, róluk, hogy "és ezeknek lesz gyereke!?"

Műkörömépítő anyuka és kigyúrt apuka nem egyenlő az érzelmi intelligencia hiányával. A szeretet elég sok dolgot felülír, és bár egyetértek a háttér fontosságával, a háttér azt is jelentheti, hogy szeretnék, ha a gyerek azt csinálná, amit szeret. A tanár azt akarja, hogy sokat tanuljon, a szülő meg azt, hogy tegyen meg mindent, amit csak tud. Sok szerencsétlen háttérrel rendelkező gyerek épp a szülők támogatása miatt képes kilépni a szülők számára is élhetetlen környezetből. Szóval nem biztos, hogy szerencsés ítélkezni (ahogy általában nem az).

Alhazred 2009.09.15. 19:57:54

szar suliban taníthat a levélíró, nálunk csak a kölkök között vannak hülyék :)

a JÓ 2009.09.15. 19:59:03

@Silverf@x: Nyugi, én tavaly érettségiztem az ország egyik legjobb gimnáziumában (amikor jelentkeztem, épp 5. volt), és már ide is beszivárogtak a HÜLYÉK.
Amíg nem engedik a középiskoláknak, hogy kedvükre válogassanak a felvételin (mióta eltörölték a szóbelit, ugye csak a központi írásbeli alapján tudnak válogatni), addig nem lesz jobb. Szomorú.

kegyetlen 2009.09.15. 20:11:47

Továbbra is tartom az álláspontomat, miszerint ha ebben az országban csak buzizó, cigányozó, idiótázó és kontraszelektáltozó emberek vannak, (és ezek az emberek akármilyen pályán dolgozva is csak nyafognak, hogy milyen sz.r és hogy a többi mennyire ostoba) (még ha ez igaz is) (mi az, hogy igaz?) és senki sem képes valami alapvető jóindulattal közeledni a többihez, akkor ezt az országot be lehet zárni úgy, ahogy van.

kegyetlen 2009.09.15. 20:13:37

Ja és fontos elmondanom, hogy a pedofilok döntő többsége a (részben nős, családos) heteroszexuálisok közül kerül ki.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.09.15. 20:25:19

@kudarc: @Morphine: @testlife: @SLacc:

A szünetekről: pedagógus az én feleségem is, tudom...

Egyébként a tanári szakmával (nem a hivatással, hanem annak mai magyar leképezésével) egy nagy baj van. Hogy szélsőségesen el van nőiesedve a pálya. Ennyi nő összezárva soha nem szül jó vért.

Az a néhány férfi meg, aki ott van, vagy hímsoviniszta öregúr, vagy homokos álférfi (gondolom a cikkírónak is ezekből van elege, akik a sok nő közt az elvegyülést választották), esetleg tornatanár, és ki sem teszi a lábát a szertárból - saját jól felfogott érdekében.

Aki ezek után normális férfiként viselkedik, az általában kívülállóként tekint egyfajta sztoikus nyugalommal az arcán a chicken-fight újabb és újabb fordulóira, és ha a véleményét kérdezik, akkor csak legyint, és mosolyogva közli, hogy "Hagyjál békén ezzel a hülyeséggel!" Jobb napjaiban esetleg rávilágít arra, hogy miért olyan kicsinyesek ezek a játszmák...

Alhazred 2009.09.15. 22:05:34

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: kivéve a szakképző iskolák, ahol a férfiszakmákat férfiak oktatják-tanítják. igaz, az ilyen iskolákban nem is lehet túl egyszerű nőnek lenni :)

Szürkemedve · http://www.medveutja.hu 2009.09.16. 07:32:58

Nádasi Balázs:

Kérlek magyarázd meg, hogy 11-15 éve, amikor középiskolába jártam hogyan volt magyarázható, hogy üzleti gazdaságtan órán az anyagból egy percet sem, de AVON katalógusból komoly mennyiséget haladtunk.
Pontosan tudtuk, hogy a tanárnő kicsi fia pontosan milyen problémákkal küszködik éppen.

Nyilván mi kölykök, erre rájátszottunk. De szerinted tanERŐ az, aki ezt így hagyja? 2 évig ment. Semmit (tényleg semmit!) nem tanultunk.
Átlagjavító ötöstantárgy volt.

És azoknak, akik hozsánnázzák a katolikus iskolákat: én is olyanba jártam.

Öcsém is oda járt (6 évvel fiatalabb), a helyzet csak romlott.

Természetesen ott is volt jó tanár. A karból kb. 5. Aki tudta hogyan kell a vérszívó kamaszokhoz szólni úgy, hogy azok figyeljenek rá (mindnek más módszere volt) illetve tanultunk is órán.

Amikor én továbbtanuláson gondolkodtam (11 éve ugyebár), akkor az volt a gyakorlat, hogy az jelentkezett tanár szakra, akit máshova nem vettek fel.

Gondoljátok ezt át. Az ment tanárnak, aki másra nem volt jó. Ezek most aktívan tanárkodnak. Természetesen akkoriban is volt pár ember, aki hivatástudatból jelentkezett tanári szakokra - azért, mert tanítani, nevelni akart. De ők elenyésző kisebbségben voltak (ezt láttam az egyetemen is).

Egyetértek azzal, hogy a szülői háttér kiemelt fontosságú. A jelenlegi helyzetet az iskolákban viszont egyszerre két faktor határozza meg:
1) a kölykök szülők általi neveletlensége (akik sokszor tudatosan/tudattalanul a tanár lenézésére nevelik a gyerekeket)
2) a tanerő, aki képtelen tiszteletet kivívni egy osztályteremben, aki úgy gondolja, hogy neki "jófej" tanárnak kell lennie, mégpedig abban az értelemben, ahogy azt a kölykök gondolják - óriási hiba. Ebből lesz a farsangi bulin sztriptízt bemutató némettanárnő. Most komolyan, szerintetek egy ilyen után mennyire fogják tisztelni ezt a szerencsétlent?

Én adom a hátteret. Tiszteletre, szeretetre nevelem a gyermekeimet (egy két éves és kettő a pocakban), általában az ismerősök a lányomnak csodájára is járnak ("ilyen rendes gyereket régen láttam"). Pedig a "titok" egyszerű: elvek és következetesség. A felesleges szigort meg kukába kell dobni. Aurea mediocritas, stb.

Az elvárásom pedig, hogy ne "rontsák el" a gyerekeimet. Ezért fogom Waldorfba íratni őket. Mert amit látok/hallok a közoktatásból (ex és jelenleg is dolgozó tanároktól) az alapján a környékére sem akarom vinni egyiket sem.

Amit meg látok/hallok a Waldorf sulikról, az alapján ott van erre a legtöbb esély (ott sincs kolbászból a kréta, tudom).

Áldás
Szürkemedve

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2009.09.16. 10:06:38

@Szürkemedve: Ahogy gondolod. De számoljatok a férjeddel együtt azzal, hogy amit a gyereknek nem tanítanak meg az iskolában, ráadásul úgy, hogy egy vagyont fizettek érte, azt nektek kell munka után vagy hétvégén... és hogy ez szinte a teljes tananyagot jelenti az összes tárgyból.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2009.09.16. 10:14:06

@bm613: bocs, feleségeddel... nem tudom, miből vettem, hogy anyuka vagy, a képet meg nem néztem

Liberté__73 2009.09.16. 12:59:17

@csodagyerek:
1, Kopjál le az sk. készített avataromról, de iziben.
2. A katolikusokkal semmi bajom, csak a katolikus egyházzal és annak szervezeteivel. De ez itt erősen offtopic lenne.
3. Nyilván azért nem jelöllek vissza, mert nem ismerlek. Ez neked nem tűnt fel még?

melkaart 2009.09.16. 16:31:47

A cikket olvasva: van, hogy besokall az ember. Tanár vagyok, férfi, hetero - létezem egyáltalán? A gyerekek hozott tudása romlik, ez tény - 12-ben is van, aki nem tud olvasni - mégis leérettségizik, aki csinálta, tudja, hogyan.
A tanárképzésről pár gondolat: egyetemen talán 2 olyan tanárom volt, aki látott igazi gyereket az elmúlt 20 évben. Gyakorlaton a tanárom birtokában volt a végső igazságoknak - a könnyebb osztályaim kb. 10 perc alatt darálták volna le (az illető szakmai színvonaláról, osztogatott nullás osztályzatot - épp lehet, de az ötfokozatú rendszerbe nem tudom hogy fér be - na ő tanít gyakorlatot...)
Tény: a tanárszak sokaknak alibiszak, gyakorlógimnáziumban végeztem, a legjobb kistanáraink közül senki sem akart tanítani - de szeretném hinni, hogy nem vagyok a társadalom szemete. Közgáz után akár pénzért is elmehetnék dolgozni, de mindig tanítani szerettem volna. Nem sok a pénz, de megélünk belőle, sőt azt hiszem, a gyerekeim is tisztességben fel tudom nevelni - nekem ennyi elég. A kollégák fúrásáról - szomorú világ lenne, ha nem tudnám ezt magam mögött hagyni, amint kilépek a kapun. Senkit nem akarok bántani, de aki felveszi az iskolai atrocitásokat, az meg is érdemli - nem történhet olyan, hogy egy diák kihozzon a sodromból - mármint komolyan. Sem egy kolléga. Tudom, hogy mit csinálok, miért csinálom, melyik csoporttal hova akarok eljutni - van az a néhány ember, akivel el lehet jutni akár messzire is, van sikerélmény - aki ebben nem talál annyi örömöt, hogy vigyorogva csinálja tovább, az csináljon mást szvsz...

Szürkemedve · http://www.medveutja.hu 2009.09.16. 19:59:11

@bm613: valamiért csak most olvastam a korábbi írásodat.

Köszönöm a tapasztalatodat, meg fogom fontolni.

SLacc 2009.09.17. 23:50:40

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: Vagy csinálja, a legjobb belátása szerint, olyan minta alapján, ami követendő. És abból nem enged. Hogy ezt meddig lehet? Nos, ez jó kérdés, de nem akarom elhagyni a pályát. Minden évben nehezítik azonban a férfiszerep közvetítését. Pedig ezeknek a gyerekeknek van igényük rá.

Copyright © 2008 Theme Preview All rights reserved. Theme by Laptop Geek. Blog.hu-ra alkalmazta: a Blog.hu Sablonok a Népkertben.

süti beállítások módosítása