5

Te is lehetnél Tóásó Előd?

Ellenőrző , 2010.04.03. 08:00

Gyakran halljuk, hogy a megalázóan alacsony fizetés könnyű prédává teszi a pedagógusokat, ennek egy példáját írta meg nekünk Petrus. Levelében Tóásó Előd példáját hozza fel, aki a havi 80 000 forintos fizetés kilátástalanságát cserélte el Bolíviára. Sajnos nem alakultak jól a dolgai, az eset fejleményeit mindannyian ismerjük.

Kedves Ellenőrző!

Egyik reggel hallgattam egy rádióbeszélgetést azzal a két fiatal riporterrel, akik meglátogatták a Bolíviában raboskodó Tóásó Elődött. Mivel korábban már láttam egy beszélgetést az apjával és a nővérével, nagyjából kirajzolódott bennem egy kép arról a fiatalemberről, aki kalandot keresve elindult Bolíviába, aztán a szerencsétlen véletlenek folytán olyasmibe keveredett, amire korábban álmában sem gondolt volna. Nem voltam vele tisztában, hogy hogyan is került ő Bolíviába, de a rádióbeszélgetésből ez is kiderült, és őszíntén megmondom, hogy szíven ütött, amit hallottam. Miért is ne ment volna el Bolíviába, mit várhatott volna az életétől 28 évesen informatika tanárként, havi 80 000 fizetéssel? Gyakorlatilag úgy hangzott, mintha Eduardo Rózsa Flores a siralomházból mentette volna ki azzal, hogy rábeszélte erre a bolíviai útra. Vagyunk egy páran ebben a siralomházban, és megdöbbent, hogy úgy gondolnak ránk, mint potenciális balekokra, akik minden lehetőséget megragadnak, csak kiszabaduljanan onnan. Bármelyikünk lehet egy következő Tóásó Előd?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenorzo.blog.hu/api/trackback/id/tr451887857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bontottcsirke 2010.04.03. 08:40:42

Gondolom nem úgy kezdenek pénzt csinálni az emberek, hogy rögtön mennek Bolíviába.

Balekok ellen az élet nem véd......

matyi10 (törölt) · http://matyi10.blogspot.com/ 2010.04.03. 10:52:22

Igen bármelyikünk lehet, akinek nem felel meg a 80e-s fizetés helyette sokkal inkább egy bolíviai börtönben óhajt megpenészedni. Tóásó államellenes bűncselekményben vett részt és ezért azt kapta, amit megérdemelt. Nem kell sajnálni.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2010.04.03. 13:41:30

Ráadásul ha informatika szakon végzett, akkor még tanári diplomával is nyugodtan megpróbálhatott volna keresni egy programozói vagy rendszergazdai állást. Azt meg elég jól megfizetik, ha tényleg tud az ember. Ha már (akármilyen okból) nem akar vagy nem tud tanári állást szerezni, akkor sem csak a dél-amerikai zsoldosság marad...
Ismerek egy fiatal töritanárt, ő jelenleg Londonban pincér. Gyalázat az országra nézve, hogy még ezzel is jobban jár, hiába szeretett volna mindig is tanítani, de ez van... és ez is sokkal jobb lehetőség. Bolíviában valószínűleg még ennél is kb. 2 nagyságrenddel több pénzről volt szó, Előd megpróbálta, és megszívta. Én nem sajnálom.

Intizar 2010.04.05. 14:34:38

Előd urat közvetve sem ismerem, de Rózsa-Floresről konkrétan tudom, hogy nem pénzért ment oda, hanem merő idealizmusból, akár egy Jókai-hős (komolyan beszélek, Jókait nagyra becsülöm, és több ízben találkoztam már a való életben is a hőseivel). Ezt is lehet úgy tekinteni, hogy nagyon félrement élet - én a magam részéről azért úgy tekintem. De nem kell rögtön lealázni őket azzal, hogy csak a pénz érdekli őket. A nyolcvanezres fizetés (bár megnézném, hogy az itt nagy arccal ítélkezők családot hogyan tartanának el belőle) az eszmények nélküli beszűkült életnek a metaforája, nem okvetlenül csak azt jeleni, hogy pontosan nyolcvanezer forint.

Buzzword 2010.04.06. 20:44:36

Közép/ált. iskolai informatikatanárnak tényleg csak a nagyon lúzer code monkey-k mennek el, akiknek fingjuk sincs, mi fán terem az OOP, csak scriptelnek mint egy hülyegyerek (tisztelet a kivételnek, aki valóban TANÍTANI akar, kb. 1% ez az érték)
Olyanokból meg nem kell romantikus hőst csinálni, akik lelövetik magukat, mert feláll a faszuk a terepszínű pizsamától.

Copyright © 2008 Theme Preview All rights reserved. Theme by Laptop Geek. Blog.hu-ra alkalmazta: a Blog.hu Sablonok a Népkertben.

süti beállítások módosítása