23

Kell-e vallástörténetet tanulnia egy tanárnak?

Ellenőrző , 2010.03.25. 08:00

Rabyn egy új témát boncolgat levelében, ez pedig a vallás, ami ma Magyarországon valamiért tabunak számít. Szerinte nem ártana róla beszélgetni, akkor talán elkerülhető lenne rengeteg félreértés.

Üdv!

A napokban járt nálam egy hittérítő néni, aki itt hagyott pár füzetecskét, hogy olvassam el és ha kérdéseim vannak majd tegyem fel őket. Nem vagyok egy ateista típus, csak éppen konkrét valláshoz nem tartozom. Hitem van.
Viszont a néniről eszembe jutott, egy régi történet, amikor karácsonyra készültünk technika órán, és az osztálytársam elmesélte, hogy náluk nincsen karácsony, meg születésnap meg ünnepek (ő volt az aki kikértek a nemzeti ünnepekről is). A technika tanár, mélyen katolikus nő lehetett, mert teljesen kikelt magából, hogy miért nem ünneplik meg Jézus születését, hiszen úgy tudja ők is keresztények. A lány elmondta, hogy nekik minden nap ünnep és bármikor ünnepelhetik Jézust.
Már akkor is ostobának tartottam a tanárnőt, de később rájöttem mi lehet az oka annak, hogy így viselkedett.

Se középiskolában, se az egyetemen nincsen egy picike vallásismereti óra sem. Csak a Bibliával foglalkozunk irodalom órán.
Azt gondolom, hogy azoknak, akik pedagógusok lesznek nem ártana, ha bepillantást nyerhetnének a kereszténység „alvallásaiba „(mint a jehova, mormon) és úgy általában az öt nagy világvallásba (buddhista, iszlám, zsidó, keresztény, hindu), de legalább az elterjedtebb vallásokba. Szerintem ez hasznos lenne mindazoknak, akik emberekkel akarnak foglalkozni. Azoknak meg, főleg akik gyerekekkel. Hiszen a gyerek hozza otthonról a szokásait, a vallását is. Ha tudom azt, hogy ő azért nem vehet részt az iskolai karácsonyi ünnepségen, mert, mondjuk, Jehova tanúihoz tartozik, akkor nem fogom vele csesztetni, illetve a társainak is meg tudom magyarázni, hogy miért nem jön velünk.  

Sajnos jelenleg még a szabadon felvehető tárgyak között sem található olyan kurzus, ami hasonló témával foglalkozna (legalábbis ez ELTE-TÓK-on én még nem találkoztam vele).

Persze ugyanilyen jó lenne, ha a különböző, gyakrabban előforduló kultúrákról többet tudnánk, de helyette tanulhatok olyan tárgyakat, amit a vizsga után el is felejtek és a büdös életben nem lesz rá szükség.

 

Rabyn

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenorzo.blog.hu/api/trackback/id/tr941866814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cartman (ex Cartman) 2010.03.25. 08:13:53

"Ha tudom azt, hogy ő azért nem vehet részt az iskolai karácsonyi ünnepségen, mert, mondjuk, Jehova tanúihoz tartozik, akkor nem fogom vele csesztetni, illetve a társainak is meg tudom magyarázni, hogy miért nem jön velünk."
A csesztetés mellőzéséhez elég lenne csak egy kis empátia :), de egyébként egyetértünk. Legalább választható kurzusként beleférhetne a tanárképzésbe.

matyi10 (törölt) · http://matyi10.blogspot.com/ 2010.03.25. 09:05:59

@Cartman (ex Cartman): Pont a Jehova tanúit? Jó, hogy nem a hitgyülit. :)

Cartman (ex Cartman) 2010.03.25. 09:26:27

@matyi10:
Vagy méginkább a szcientológusokat :).

A Jehovásokkal szerintem amúgy nincs különösebb baj. Igaz, térítenek, de ebből legalább tudom, hogy komolyan gondolják (nem csak divat / máz). És azért nem túl erőszakosak.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2010.03.25. 09:32:44

@matyi10: Pedig sikeres üzleti modelleket is taníthatnának a tanároknak! :)

bontottcsirke 2010.03.25. 09:42:39

Fontos lenne irodalomórába beépíteni, általános információkat leadni. Az irodalmi műfajoknál azt hiszem tárgyalják elsőben, csak hozzá kéne venni a többit is, persze fókuszban a kereszténység mivel olyan állam vagyunk.

Némileg hiányosnak érzem ezt a tudást jómagam is. Szerintem lehet ezt úgy beilleszteni anélkül, hogy nagyon a mélyére ásnánk.

Mégis csak kultúránk része.

bontottcsirke 2010.03.25. 09:44:40

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél:

Azt tanuljon az iskolavezetés. Annak viszont kötelező lenne.

Prezentációs készségek fejlesztésével együtt. És akkor nem lenne több ökörségről szóló értekezlet (kedves kollégák ma maradjon itt mindenki, hiszen a fal színéről lesz szó....)

Cartman (ex Cartman) 2010.03.25. 09:47:26

@bontottcsirke:
Ehhez csatlakozom. Megőrülök a l' art pour l' art értekezletektől...

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2010.03.25. 10:30:54

@Cartman (ex Cartman): Különösebb baj nincs velük, hacsak azt nem tartjuk bajnak, hogy hagyják meghalni a gyereküket, ha pl. vérátömlesztés kellene a megmentéséhez...

Cartman (ex Cartman) 2010.03.25. 10:50:00

@bm613:
Tudtam, hogy van egy ilyen szekta, de nem tudtam, hogy a Jehovások azok. Akkor már csak ezért is a képzés részévé kéne tenni...

kukko 2010.03.25. 11:16:17

Rengeteg olyan témakör van, amiben jó lenne, ha a pedagógusokat képeznék. Ennek hiányában marad az önképzés.
Az értekezleteket a törvény írja elő, és van olyan eset, amikor egy motivált, lelkes pedagógus állítja össze a programot, és még haszna is van. Persze a legtöbb esetben lufihámozás zajlik.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.03.25. 13:05:39

Szerintem sokkal fontosabb lenne, ha megtanítanák írni a tanárokat.
Arra, hogy hogyan kell írásban kifejezni magukat, hogy írják le a gondolataikat.

Arra is meg kellene őket tanítani, hogy olvassák el azt a szöveget, amit kiadnak a kezükből.

Ezek sokkal fontosabbak, mint az, hogy vallástörténetet kurzusként tanítsanak, ugyanis az alapszintű vallástörténet (a négy ábrahámos meg a pár keleti vallás története) belefér kb. 60-70 oldalba.
Vagy végig kell olvasni a vikiépdiának az efféle cikkeit, és minnyá nem lesz büfé belőle az ember. Mert ez megy, mennie kellene magától is.
De az, hogy egy fél oldalt nem lehet úgy megírni, hogy azt el lehessen olvasni, az nagyon gáz! Nem irodalmi minőség az, ami kell, de egy harmadikos-negyedikes általános iskolai szintet illene meghaladni!
Ilyen csapongás, pongyolizmus, mint amit itt sikerült...
Aztán csoda-e, ha a gyerek nem akar tanulni, meg nem figyel? Ha nincs nyelvi kultúra, lehet Jézuskázni.

Koborlovag 2010.03.25. 14:08:13

Már csak azért is helye volna egyfajta vallástörténet képzésnek úgy pedagógusok, mint diákok szintjén, mert ha belegondolunk rengeteg előítélet és számos ember halála szárad már a vallási tudatlanság és fanatizmus oltárán. Talán ezzel azon gondolatok terjedését is lehetne negligálni, miszerint "csúf terrorista önrobbantó muszlimok", meg pl az antiszemitizmus.

Ugyanakkor viszont biztos vagyok benne, hogy számos más, igazán tartalommal bíró téma is akad még, amit bele lehetne tenni az oktatásba - ismeretbővítés gyanánt.

Luthien_ 2010.03.25. 15:07:23

Ez konkrétan tökre nem igaz, hogy nem tanítanak semmit, az 5 világvallást történelemből és társadalomismeretből is tanítják és meg is követelik középiskolában(!), talán még érettségin is előfordulhatnak alapkérdések. A kereszténységet meg ugye elég bőven nyomatják töriből, irodalomból.

Nekem főiskolán művészettörténetből volt vallásokkal foglalkozó kurzusom, de ott ugye művészeti és filozófiai szempontból volt érdekes a dolog. Sosem árt, ha az ember ismeri a dörgést, de ez pusztán műveltségi kérdés szerintem, minthogy szükséges egy pedagógus számára... kivéve ha mondjuk töri/irodalom/művtöri/társism. tanárról van szó.

Squazee 2010.03.25. 15:53:55

Így van töriből azért meg kellett tanulni a vallásoknak az alapgondolatait.

Azért nem véletlen, hogy a Bibliát tanítják irodalom órán, ugyanis sok európai és magyar műben nyomon követhető a keresztény vallás hatása, míg iszlám műveket nem igazán olvasunk és/vagy elemzünk.

A pécsi egyetemen van lehetőség világvallásokról tanulni, erre van egy kurzus. Nem konkrétan tanároknak van, csak úgy mindenkinek, akárkinek.

Nem is azzal van a legnagyobb baj, hogy az ember félreérti a másik vallást, hanem azzal, hogy nem is akarja megérteni és tolerálni azt.

Edömér 2010.03.25. 17:44:22

Nem hiszem, hogy kötelezően kellene a tanároknak vallásismeretet. Ahhoz, hogy elfogadjuk más emberek vallását, csak tolerancia szükséges.
De mondjuk nagyon nehéz toleránsnak lenni, amikor egy óvódást vagy kisiskolást a vallás nevében megfosztanak minden ünnepségtől, és végig kell nézni a gyerek bánatát, mert ő kimarad belőle.

nsocsi http://bezerédj amália.blog.hu 2010.03.25. 22:03:39

@Edömér: Borzasztó hálás lennék,ha néhány,a szocializmusból itt maradt szokást,ünnepet nem ünepelne az óvoda.Nagy része elébe megy az otthoni ünnepnek,teljesen eltér a családi felfogástól,sőt,az óvónők is tudják,hogy pszichológilag is ártanak vele a gyereknek.De ha nem rendeznek látványos,kirakati ünnepeket,akkor nem dolgoznak rendesen,ugye?

nsocsi http://bezerédj amália.blog.hu 2010.03.25. 22:12:49

Pedagógusokkal beszélgettünk a húsvéti ünnepről,és mikor megkérdeztem,hogy azt mivel magyarázzák,hogy a négy evangélista teljesen másképp írja le a történteket,azt mondták nekem,hogy nem értik,hogy van merszem teológiát végzett csoportttársammal erről vitatkozni.Megjegyzem,ő is azt mondta,hogy az öt világvallás maximum szókapcspoltban jött elő,egyáltalán nem foglakoztak vele a teológián.Hogy tanulunk meg valamit,ha a többiről fogalmunk sincs?
Gondolom,így jó.Minél kevesebet tudsz másról,annál könnyebb hinni a saját véleményedben.

fqqdk 2010.03.26. 13:52:46

én pl azt ünneplem minden nap, hogy clear vagyok, meg OT, és hogy Xenunak esélye sincs. hadd ne kelljen már suliba meg dolgozni járnom mindennap... úgyhogy vallásismeretet mindenkinek!

matyi10 (törölt) · http://matyi10.blogspot.com/ 2010.03.27. 09:17:40

@nsocsi http://bezerédj amália.blog.hu: "Borzasztó hálás lennék,ha néhány,a szocializmusból itt maradt szokást,ünnepet nem ünepelne az óvoda" Konkrétan mire gondolsz?

nsocsi http://bezerédj amália.blog.hu 2010.03.27. 11:54:06

@matyi10: mitcsinalegy40evesnyugdijas.blog.hu/2009/12/04/mikulas_te_csodas
Itt már írtam róla,de az óvodások további,ünnekre való begyakoroltatásával sem értek egyet.Mondjuk az ált. gyerekpszichológia sem de ez valahogy kimarad.A korai kiskamaszkor az ilyen dolgok ideje,az iskola alsó tagozata.
De a Mikulás karácsony nem óvodai ünnep,és nagyon eléje megy a családi ünneplésnek.Mondom ezt úgy,hogy nem vagyok egy nagy ünneplő.De ne legyen 3 nappal előbb karácsony az oviban,mint otthon.Ne kelljen versenyezni senkinek az óvodai ajándék-özönnel,a gyönyörű nagy fával,stb.Az óvoda dolga az ünnepvárás,az ünnepek előkészítése.
Márc.15-ével nem volt semmi bajom,állami intézmény,állami ünnep,az ő dolguk.Ráadásul az 5 éves el tudta magyarázni,ki volt Kossuth,és hogy miért harcoltak.:)

Edömér 2010.04.05. 08:40:40

Az ünneplésből kimaradó gyerek szempontjából nézve teljesen mindegy, hogy helyes-e vagy sem az oviban így ünnepelni. Ő csak azt látja, hogy mindenki karácsonyfát rajzol, tojást fest, kokárdát készít, verseket tanulnak, ajándékot kap, ő meg ugye nem.
Lehetne változtatni az ünneplési szokásokon, de az tagadhatatlan, hogy ezek a gyerekek a közösségi élet jó részéből kimaradnak és ez így nem helyes.

Бабаяга 2010.04.06. 12:00:39

Még egy (tök felesleges) tárgyat bevezetni? Már így is állandóan azért sírnak a hallgatók, hogy milyen sok tárgy jut egy-egy félévre. Valaki vagy igényes önmagával szemben és van benne némi empátia, tolerancia, vagy pedig nem. Ez utóbbiaknak eleve semmi keresnivalójuk nincs a tanári pályán.
A van hitem című megjegyzéstől pedig a falra mászok. "Én hiszek a mikrobarázdában..."
Alapvetően a többséget nem érdekel semmilyen vallás, talán azért mert félnek attól, hogy bármelyik is megérinti őket.
A wikipédia helyett pedig ajánlanám Eliade műveit, abból nem csak általános ismereteket lehet szerezni.

Copyright © 2008 Theme Preview All rights reserved. Theme by Laptop Geek. Blog.hu-ra alkalmazta: a Blog.hu Sablonok a Népkertben.

süti beállítások módosítása