20

Zoli, nincs pénz!

Ellenőrző , 2010.03.17. 08:00 · 1 trackback

Olvasónk az Indexen megjelent, Pokorni Zoltánnal készült interjúra reagál röviden. Az oktatáshoz pénz kell, azzal nagyon sok problémát meg lehetne oldani, de hogy honnan is kellene annak a pénznek jönnie, illetve, hogy szándékában áll-e a Fidesznek több pénzt tenni az oktatásba, azt nem derül ki az interjúból.

Kedves Ellenőrző blog!

Az Indexen olvasható egy interjú Pokorni Zoltán volt-leendő oktatási miniszterrel, aki megmondja a tutit. Most is, mint mindig. A jó iskolához pénz kell. Eddig stimmel, mi is tudjuk, jól is hangzik. A feladat adott, a cél konkrét, pénz kell és lesz minőségi oktatás, azt is pontosan megtudjuk a cikkből, hogy hogyan. Min kell változtatni, hogyan kell ezt megtenni, látszik, hogy egy nagyon átgondolt koncepcióról van szó, Pokorni Zoltán tudja, hogy miről beszél. Arról, amiről akar, a vágyairól. Vajon melyik gyakorló pedagógus ne tudna ugyanígy, vagy még jobban összefoglalni az oktatás megreformálásának lépéseit? Mindenki tudja, hogy javítani kell a hátrányos helyzetű gyerekek körülményein, addig nem tud bekapcsolódni az oktatásba, amíg nincsenek meg a tárgyi feltételek. Nagyon szépen levezeti, hogy hogyan is képzeli mindezt az óvodás kortól kezdve, min és hogyan lenne ildomos változtatni. Ennek a tervnek a kifutási ideje így kb. 10-15 év, ha van megfelelő anyagi fedezet a finanszírozásra, de nincs. Ez a szomorú igazság, hogy az oktatásból csak kiveszik a pénz, beletenni egyik kormány sem akart eddig, úgy is elzörög valahogy az a szekér. Kedves Pokorni Zoltán, a Fidesz tervezi, hogy több pénzt szán az oktatásra, vagy ez is csak egy olyan választások előtti, jól hangzó szólam?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenorzo.blog.hu/api/trackback/id/tr61846108

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kánaán és ami mögötte van 2010.03.18. 10:25:27

Eddig rossz volt, most jó lesz - eljő a kánaán az oktatásba. Azt mondjuk még nem tudjuk, hogy honnét és azt sem, hogy pontosan ki fogja finanszírozni. De hát ez annyira nem is lényeges. Amíg a nagyok, ott fent, elsakkoznak erről, mi nézzük meg, hogy za...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.03.17. 08:48:33

Valaki, aki nagy valószínűséggel befolyással bír majd arra, hogy ebben az országban mi fog történni, felvázol egy tervet (mellesleg olyat, amibe elvi szinten sem tudok belekötni és pragmatikusnak is tűnik megfelel), erre a reakció az, hogy lesajnálják, hogy ezt úgysem...

Menj, és akaszd fel magad! Komolyan! Az én gyerekeimnek ne nyomjad a negativizmusod.

bölcsésztanár 2010.03.17. 09:19:38

Bocs, de már a poszt címén felhúztam magam. Kedveskék, számoljunk már egy pillanatra! Mi pénz elfolyt az elmúlt években itt-ott, fel se bírnám sorolni mindet (közbeszerzési pályázatok megkerülése, autópálya, BKV, pályázati pénzek, önkormányzati sutyi-mutyik stb a végtelenségig). A Fidesz pl. ezt akarja felszámolni, és ha a Fidesz-közeli cégek már csak az ötödét nyúlják le ezeknek, mehet is a lóvé az oktatásba, egészségügybe, ide-oda. Szomorkodjon a megváltoztathatatlanon, aki akar!

matyi10 (törölt) · http://matyi10.blogspot.com/ 2010.03.17. 09:35:31

Eddig azért kárhoztatták a fideszt mert nincs programja. Most valaki mond valamit akkor meg egyből belekötnek. Jellemző gratulálok.

Cartman (ex Cartman) 2010.03.17. 09:54:33

Megelőlegezed a bizalmatlanságot? Korrekt dolog, pláne ilyen nyolc év után... :)

Egyébként szerintem nem is kellene (sokkal) több pénz az oktatásba. Inkább az elosztáson kellene javítani.

misc · http://misc.blog.hu 2010.03.17. 11:57:58

már az is megnyugtató változás lesz, hogy az oktatási miniszter nem közveszélyes idióta, hanem tényleg ismeri a közoktatás helyzetét, és tudja, mivel lehetne javítani rajta. enélkül hiába öntenénk a pénzt az oktatási rendszerbe, értelme nem lenne..

Benbe · http://www.benbe.hu 2010.03.17. 12:08:46

@SCUMM: A miniszter még meglátjuk, ki lesz, Pokorni úr mindenesetre ténylegesen tanított már iskolában (nem úgy, mint például a tanárképzés oktatóinak jórésze).

Az, hogy mennyi pénz kell, nehéz kérdés. Egyrészt, ha tényleg meg akarják tartani az összes kis iskolát, akkor ahhoz kell egy kevés pénz, de több ahhoz, hogy a falvak infrastruktúráját, közlekedését, vonzerejét fejlesszék. Ez a terv falufejlesztési tervet jelent, ami viszont már nem olcsó, igaz, a bokoriskola koncepcióval, önkormányzati kisbusszal együtt maga az oktatás kiadás csekély lehet.

Több pénz fog kelleni ugyanakkor tananyagfejlesztésre. Sajnos mostanság ezen a címen a semmittevés zajlik, nem hiszem, hogy komoly szakemberek kevesebbért vállalnák az érdemi munkát, mint amennyiért most komolytalan szaremberek a semmittevést vállalták.

Rengeteg pénz fog kelleni tanárképzésre, tanártovábbképzésre is, mert a jelenlegi helyzetében a pedagógusi kar képtelen lesz megfelelni a követelményeknek. Ahogy pedig a modern tananyagokat oktatják, az a színvonal szerintem senkinek nem hiányzik.

Nekem meggyőződésem, hogy mindezt csak magyar szellemi tőkével megoldani nem fogjuk tudni. Vannak nálunk rutinosabb országok, nem kellene nekünk a semmiből kitalálnunk, hogy hogyan kell jól fizikát vagy irodalmat tanítani. Viszont meg kel tudnunk fizetni külhoni ktatási szakértőket, sőt, sokat segítene, ha az iskolák meg tudnának fizetni a mai magyaroknál fölkészültebb, nyitottabb, modernebb külföldi tanárokat.

Jelenleg egy cseh tanár átlagosan négyszer annyit keres, mint egy magyar, de föltételezem, náluk komoly teljesítménybérezés is van. Ennek mindenképp fölé kell mennünk.

szumurri 2010.03.17. 14:15:49

@Cartman (ex Cartman): Nem kell "megelőlegezni" semmit. Pokorni Zoltán már bizonyított:
"A közoktatásban dolgozók bruttó átlagkeresete 2001-ben 1992 óta a legalacsonyabb szintre, a nemzetgazdasági átlagos keresetek 80 százaléka alá süllyedt." (mek.niif.hu/01300/01399/html/pedagogusok.html De kereshet "OECD-s" linket is, aki akar...)

bontottcsirke 2010.03.17. 16:38:42

@kolbászoszsömle: Egyetértünk kivételesen most nekem is az ilyen postoktól forog a gyomrom.

Gondolj bele ha mindenki így gondolkodna, mint ez a reménytelen postoló.

Még mondhatnám a tuti felkészült választót is, aki szerint mindegy kire szavazunk mert úgysem fog változni semmi.

Cartman (ex Cartman) 2010.03.17. 17:11:29

@szumurri:
Kilenc éve volt. Hátha nem lépünk még egyszer ugyanabba a folyóba... Mást úgyse tehetünk, mint reménykedünk. Nem akarom nagyon politikai irányba terelni az itteni beszélgetést, de a szoci-szadi őrületnél csak jobb jöhet...

szumurri 2010.03.17. 17:59:51

@Cartman (ex Cartman): Reménykedni lehet. Viszont mindenképpen érdemes lesz figyelni arra, hogy mi az, amit mondanak és mi az, ami ténylegesen történik...

sorstárs 2010.03.17. 18:04:01

@szumurri: Az igaz, hogy akkor is kevés volt a fizetés , mégis nyugodtabban dolgoztam, mert nem volt ilyen ámokfutás, mint az elmúlt években. Viszon sok pedagógus nem a saját fizetését kevesli, hanem azt tartják pofátlanságnak, hogy a saját fizetésükből kell megvenni az osztálydekorációtól kezdve a táblagyurmán keresztül, a piros tollig mindent. Mert erre az iskola költségvetésében nincs pénz. És ez évtizedek óta így van. Csak halkan kérdezem , van olyan banki ügyintéző, aki az írószereit maga vásárolja ? Persze biztos vannak gazdagabb iskolák is. Én sajnos olyanban még nem tanítottam.

zizizuzu 2010.03.17. 18:20:54

@Benbe:

Hát, barátom, van egy kicsi rálátásom külföldön tanító kollégák munkájára, és hidd el, az esetek többségben nem vagyunk elmaradva semmivel sem.

Talán azzal kellene kezdeni, hogy egy gyerkőcnek minek kell megtanulni az egyetemes történelmet, olyan szinten, ami magasabb, mint a külföldön tanító kolléga tudása?
Személyesen tapasztaltam, amint egy most érettségiző diák lepipált egy svéd történelemtanárt a II. világháborús ismeretekből. Az osztálya előtt. Talán itt kellene elkezdeni kapirgálni.
Ha az általános iskolában nálunk is csak annyi lenne a feladat, hogy normálisan megtanuljanak írni-olvasni és 1 idegen nyelven beszélni, gyorsabban haladhatnánk középiskolában talán. Mert mostanra kezdi az elsős éveit a szoci éra, és el kell szomorodnom, súlyos funkcionális analfabéta a gyerekek legalább fele. Ha az érettségi nem lenne kötelező, mert minek lenne? Miért tudja egy kőműves, ki volt az a Moliére? Minek? Vagy minek tanulja meg a valószínűségszámítás alapjait, kombinatorikát, mikor maximum a téglákat kell majd megszámolnia?

De hozhatsz ide külföldi tanárt, nagyon szívesen tanulnék jómagam is tőlem jobbtól, csak az a baj, ahol eddig voltam tanulmányúton, sehol sem a tanár képzettsége-tehetsége volt a jobb.

A következőkért pedig köpködni fognak, de az első dolog, hogy megoldjuk a pedagógus munkájának mérését, utána pedig bért emelünk. De nem 5e forintokat, hanem súlyos százezrekről beszélek. A pedagógus munkájának mérése pedig nagyon nehéz feladat. Mondok példát, jó?
Pl, az egyik diákom országos szakmai versenyen az első 3-ban jutott tovább a döntőbe. HH-s gyerek, ÉK-Borsodból.
Vegyünk egy másik gyerkőcöt mondjuk Budáról, aki szintén itt jutott be. Melyik kolléga végzett jobb munkát?

Egyébként hozhatsz de ide akármilyen szakértőt, ma a legnagyobb motiváló tényező a pénz. Ha az nincs, minden elsorvad egy idő után. Marad maximum 5% fanatikus, a többi vagy befásul, vagy elhagyja a pályát.

bontottcsirke 2010.03.17. 18:50:09

@zizizuzu: Respect.

Én is tökéletesen így látom a dolgokat

1. szelekció
2. célok meghatározása
3. Pénzjuttatás
4. Megfelelő viselkedési kód (törvényi szabályozás)
5. Jutalmazás kemény munkáért

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2010.03.17. 20:39:42

@szumurri: Nemcsak a tanári fizetések voltak rettenetesen alacsonyak, hanem ugyanolyan kapkodó koncepciótlan oktatáspolitika folyt, mint előtte, és sajnos utána is. Nem vagyok meggyőződve, hogy olyan kidolgozott elképzeléseik lennének az oktatásról. Sajnos a többi pártnak sincsenek.
A tantestületekben viszont az ő regnálásuk óta van jelen a politika.
(Szerintem még fajsúlyosabban, mint a Kádár-korszakban)

ppppalika 2010.03.18. 00:50:45

@matyi10: "Eddig azért kárhoztatták a fideszt mert nincs programja. Most valaki mond valamit akkor meg egyből belekötnek. Jellemző gratulálok. "

A programjukat megnézve, abban nem kap lényegi szerepet az oktatás. Külön területeken megjelenik, de önálló, egységbe szervezett koncepció nincs. Tehát nem szerepel náluk a prioritások között.

ppppalika 2010.03.18. 00:53:38

@zizizuzu: "Pl, az egyik diákom országos szakmai versenyen az első 3-ban jutott tovább a döntőbe. HH-s gyerek, ÉK-Borsodból.
Vegyünk egy másik gyerkőcöt mondjuk Budáról, aki szintén itt jutott be. Melyik kolléga végzett jobb munkát? "

Pusztán ennek alapján nem eldönthető.

zsooofi 2010.03.18. 02:35:59

@zizizuzu: "Pl, az egyik diákom országos szakmai versenyen az első 3-ban jutott tovább a döntőbe. HH-s gyerek, ÉK-Borsodból.
Vegyünk egy másik gyerkőcöt mondjuk Budáról, aki szintén itt jutott be. Melyik kolléga végzett jobb munkát? " - Ennél hülyébb feladványt is régen hallottam. Attól, hogy HH-s, lehet okosabb gyerek. Csalódott vagyok...

Kíváncsi leszek a programra, ha van olyan. Pozitívan várom, VALAMI biztos fog történni! :-)

zizizuzu 2010.03.18. 10:43:40

@zsooofi:
Pontosan!

Erre akartam rávezetni a társaságot. Attól még, hogy pl HH-s, nem biztos, hogy többet kell vele foglalkozni. De lehet akár az ellenkezője is......
Szóval nagyon nehéz ez a teljesítménymérés.....

zizizuzu 2010.03.18. 10:46:43

@zsooofi:

Mellesleg miért vagy csalódott? Nem említettem, hogy nehezebb dolgom volt, vagy többet kellett dolgozni. Csupán egy kérdést tettem fel, és ez alapján te eldöntötted, hogy én nehezebbnek ítéltem meg a munkámat, mint a budai kollégámé.
Nem a feladvány volt a hülye....

ppppalika adott teljesen helyes választ.

zsooofi 2010.03.18. 23:52:43

@zizizuzu: Oké, jogos, én értelmeztem félre. Azt hittem, ez egy költői kérdés volt. De köszi:)

Copyright © 2008 Theme Preview All rights reserved. Theme by Laptop Geek. Blog.hu-ra alkalmazta: a Blog.hu Sablonok a Népkertben.

süti beállítások módosítása