103

Mi a magyar oktatás baja?-Prinz Dani válaszol

Ellenőrző , 2010.03.13. 08:00

Prinz Dani önálló posztban válaszol a kommentekben felmerülő kérdésekre, meglátásokra, nem mintha olyan sok ellenvélemény merült volna fel a tegnapi poszt kapcsán, de Dani szerint maradtak a tisztázandó részletek.



Miután elolvastam a hozzászólásokat, amik a cikkemhez érkeztek, fontosnak érzem, hogy válaszoljak néhányra.

Coming out

Kezdjük a kilétemmel kapcsolatosakkal. Valóban diák vagyok, névvel is vállalom az írásaimat, Prinz Daninak hívnak, 19 éves vagyok. Ezt egy gyors internetes kereséssel bárki beláthatja. Nem vagyok harmadikos gimnazista, elsőéves egyetemista vagyok. Ez rossz hír azoknak, akik örültek, hogy egy harmadikos gimnazista is tud összefüggő mondatokat írni. Nekik vigasztalás lehet, hogy már második gimnazista koromban is tudtam, például a Népszabadság 2007. június 12-én megjelent számában: 
http://www.nol.hu/archivum/archiv-449920
Azt is jól vették többen észre, hogy a posztomban vannak helyesírási és stilisztikai hibák, ennek fő oka valószínűleg az, hogy 2007 szeptembere óta nem sokat beszélek és írok magyarul. Ez természetesen nem mindenki szerint jó kifogás.

Szülő vagy iskola

A ,,kinek a felelőssége?” kérdéssel is több probléma van, és valószínűleg nem volt világos, hogy mi erről a véleményem. A legtöbb dolog nem csak a szülő és nem csak az iskola felelőssége, azt is rendkívül nehéz eldönteni, hogy egyáltalán hol húzódnak a határok. Viszont szerintem a kérdés egy rossz megközelítésen alapul. Ha én felnövök és bűnöző lesz belőlem, akkor az részben a szüleim hibája, részben az iskoláé, és nyilván részben a sajátom is. Ugyanígy, ha viszont utánam dobnak egy Nobel-díjat, akkor az részben köszönhető a szüleim nevelésének, a tanáraim áldozatos munkájának, és a saját kitartásomnak. Legalábbis az esetek nagyobb részében mindhárom tényező fontos. A probléma értelmes megközelítése az lenne, hogy megkérdeznénk: ,,mindenki megtett-e minden tőle telhetőt?”. Ha mi otthon a szüleimmel egész nap csak tévét nézünk, senkit nem érdekel, hogy megcsinálom a házifeladatomat és egyáltalán nyilvánvalóan a családi hátterem miatt nem megy nekem a tanulás, akkor normális reakció egy tanártól, hogy ez nem az ő felelőssége? Szerintem ez emberi szempontból is rossz, de oktatáspolitikailag is tévedés. De továbbmennék. Ha a gyerek otthon azt hallja, hogy a cigányok (vagy a gádzsók) rossz emberek, akkor cinikus lenne a pedagógus részéről azt mondani, hogy ez politika és magánügy, nem az én felelősségem, hogy a gyerekek ne legyenek rasszisták.
Szóval úgy tűnik, egyáltalán nem egyértelmű, hogy hol a határ. Az viszont biztosnak tűnik, hogy nem igaz, hogy az iskolának nincs felelőssége olyan kérdésekben, amikről sokan úgy gondolják, hogy kizárólag a szülő hatáskörébe tartoznak. A tanárok sem tudnak bármit elérni, minden szempontból megváltoztatni a gyerekeket (ez nem is lehet cél), de szerintem a legtöbben nem is tesznek meg mindent, tisztelet a kivételnek.

,,A sok hülyeséget kevés hülyeséggel írjuk felül”

Ez volt talán a legjobb hozzászólás. Nézzük meg először mi az a sok hülyeség. Amikor arról beszélek, hogy túl sok felesleges dolgot tanulunk az iskolában, a legtöbben azzal válaszolnak, hogy de ez is meg ez is fontos, illetve hogy a gyerek nem tudhatja, mi lesz belőle később, nameg az általános műveltség.

Vegyük sorra ezeket az érveket. Az az állítás, hogy ,,az egyiptomi történelem nem érdekes” nem túl releváns oktatáspolitikai szempontból, ugyanis ez teljesen szubjektív. Kinek érdekes? Miért érdekes? Mi az egyáltalán, hogy valami érdekes? Engem például nem érdekel az egyiptomi történelem, de teljesen elfogadható, ha valakit meg de. Én például buszvezető szeretnék lenni, de teljesen elfogadható ha valaki meg egyiptológus vagy történelemtanár. Ezt a problémát szerintem a rendelkezésre álló idő végessége szempontjából kell megközelíteni. Ha a diáknak egész életében csak egy történelem órája lenne, akkor az egyiptomi történelemmel töltenénk el azt? Erre valószínűleg legtöbben nemmel válaszolnának. És ha azt kérdezném: ha a diák egész életében csak négy éven keresztül fog történelmet tanulni, akkor érdemes ezt olyan kérdések taglalásával eltölteni, amiknek majdnem, hogy semmi hatásuk nem lesz az életére? De ennél eggyel jobb, ha ezt megfordítom: ha a diák csak négy éven keresztül fog történelmet tanulni, akkor helyes-e egyáltalán nem foglalkozni azokkal a kérdésekkel, amik meghatározzák majd az életét, azt a társadalmat, amiben élni fog? Míg az utolsó előtti kérdésre lehet azt válaszolni, hogy de igenis a régebbi történelmi eseményeknek is komoly hatása van a világunkra, sőt szerintem ez egy jó válasz is lenne, az utolsó kérdésre hülyeség lenne azzal válaszolni, hogy nem, csak azért sem fogunk az órán olyan dolgokkal foglalkozni, amelyeknek rendkívül nagy hatása van a mindennapi életünkre és a közbeszédre. Ha eljutottunk idáig, akkor viszont mivel a történelemoktatásra fordított idő véges, biztos, hogy valahogyan az utóbbi kategóriába tartozó dolgokkal kell helyettesíteni néhány az előbbibe tartozó dolgot. Ha belátjuk, hogy nem tudunk mindent megtanítani négy év alatt, akkor bizony választanunk kell. Ez aztán tovább általánosítható: nem csak a témakörök, de a tantárgyak és a tudásterületek között is választani kell. És itt választunk rosszul.

A gyerek nem tudja még, hogy mi lesz belőle, nameg az általános műveltség szintén egy gyakori érv az általános mindenre kiterjedő magyar oktatás mellett. Ez körülbelül annyit jelent, hogy csak azért is beleverek a gyerekbe minden tantárgyból egy csomó mindent, hiszen amikor gimnáziumba megy még nem tudhatja, hogy majdan orvos lesz vagy ügyvéd. Itt több probléma van. Egyrészt ez nem tűnik túl hatékonynak. Másrészt, miért gondoljuk azt, hogy pont ettől a hozzáállástól jön majd meg a gyerek kedve bármelyik szakmához? A középiskolában tanult biológiának és kémiának semmi köze nincs egy orvos munkájához, nem beszélve arról, hogy mivel is foglalkozik egy ügyvéd. A középiskolai tantárgyak nagy része inkább pont arra jó, hogy elvegye a kedvünket ezektől a dolgoktól. Harmadrészt, nem is gondoljuk úgy, hogy a gyerekek nem tudják idejekorán eldönteni, hogy mik szeretnének lenni. Ezért vannak szakképző iskolák és szakközépiskolák, nem? Hogy lehet az, hogy van aki már 14 évesen el tudja dönteni, hogy ő az építőiparban akar dolgozni, míg másoknak 18 éves korukig kell várniuk, hogy eldöntsék, hogy inkább programozóként vagy magyartanárként tudnak érvényesülni? Negyedrészt, megint a külfölddel hozakodnék elő. Nem minden országban van ennyire általános gimnáziumi oktatás, és nekem ebben a pillanatban úgy tűnik, hogy Magyarországnak nem megy túl jól sem oktatási szempontból, se úgy egyébként.

És mivel írjuk felül? Segítene a magyar oktatáson, ha a jelenleg tanított anyagot 10%-kal csökkentenénk, de egyébként nem változtatnánk semmit? Hát persze, hogy nem. Ha eddig 14 versszakot kellett megtanulnom a Toldiból, és ez szerintem hülyeség (nem állítom, hogy az, legalább fejlődött a memóriám, ami fontos!), és a későbbiekben csak tizenkettőt kell majd, akkor jobb lesz nekem? Valószínűleg nem, így csak többet fogok tévét nézni. Az viszont elképzelhető, hogy ha csak tizenkét versszakot kell megtanulnom, viszont lefolytatunk egy érdekes vitát a versről (már amennyiben ez lehetséges), az jobb, mint a korábbi állapot. Nekem úgy tűnik, hogy a jelenlegi inkább az első megoldást választja. Így a gyerekek nettó hülyébben jönnek ki az iskolából, ,,kisebb a kapacitásuk”, mint korábban, ahogy erre több hozzászóló is felhívja a figyelmet.

Kréta-tábla kombó

Lehet-e megoldás az intelligens tábla a magyar oktatás bajaira? A hozzászólásokból is kiviláglig, tudjuk, hogy ami igazán számít az az, hogy tud-e a tanár tanítani. A rossz tanár intelligens táblával is rossz, vagy rosszabb, mint korábban. A legjobb tanárok intelligens tábla nélkül is képesek lehetnek lekötni a gyerekeket. Viszont az a különböző ,,infokom eszközök” segíthetnek nekik. Véleményem szerint egyébként az intelligens tábla programnak nem itt kell keresni a buktatóit. Hanem ott, hogy az én gimnáziumomban már akkor feltűntek, amikor még nem lehetett kinyitni az ablakokat, mert kiestek volna a keretből és az épületben számos helyen beázás volt. Lehet, hogy nem az intelligens tábla lett volna az első, amire szükségünk volt. De ki tudja.



 

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenorzo.blog.hu/api/trackback/id/tr251835947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

matyi10 (törölt) · http://matyi10.blogspot.com/ 2010.03.13. 13:43:43

Szia Dani :)

Pár sorban összeszedtem én a gondolataimat. Remélem nem lett túl zilált. Ha esetleg vannak kérdéseid a kommentemmel kapcsolatban tedd fel őket bátran.

Igazad van abban, hogy az emberek nem változtak meg abból a szempontból, hogy megszüli őket az anyjuk úgy, ahogy őket, meg az ő szüleiket is megszülték. Ellenben a környezeti hatások megváltoztak. Ma sokkal több audio, vizuális és informális hatás éri az embert mint akár húsz évvel ezelőtt. Ebből következően az egységnyi információra fordított idő csökken. Ma pergőbbek a filmek cselekényei mint mondjuk húsz évvel, ma egy átlag felhasználó szörföl az interneten, Tehát nem elolvassa az infót, csak átfut rajta, mert többre nincs idejej jön a következő. Amíg régen az embernek albumok formájában sorakoztak a zenék a polcán ma gigabyte-okról beszél ha zenetárát jellemezni akarja. Sokáig sorolhatnám a példákat de talán ebből is kiviláglik számodra, hogy a megváltozott környezet miatt ma jóval nehezebb lekötni egy deákot (sok esetben felnőttet is) egy hosszabb távú feladattal mint egy korábbi generációt. Azt is nagyon helyesen látod, hogy a társadalom, szűkebb értelemben a nevelők (pedagógus és szülő) példamutatása is fontos. Nekem is voltak hasonló meglátásaim a húszas éveim környékén. Az engem kritizáló generációknak mindig csak azt feleltem: Rendben van, hogy mi szörnyetegek vagyunk, de ti neveltetek minket. Ez a Te esetedben sincs másképp. Az itt kommentelő harmincasok és negyvenesek nevelik a Te generációdat. Ők azok, akik szintén nézik a BK-t, cigarettázva beszélgetnek az évzárón Himnusz közben, és még sok rossz példával járnak elől; miközben azon hüledeznek, hogy az ő idejükben ez nem így volt.

Még egy tipikus hibát észrevettem a kommentekben, ami több évtizedes probléma szintén. Felnőtt kész emberek nyilatkoznak arról, hogy ennek meg annak mi volt az értelme az oktatásban. Szerintem ez azért problémás mert rossz mintát adnak a fiataloknak abból, hogy szelektálni kell a megtanulandó dolgok között. Egy bizonyos szelekció igyis-úgyis létrejön szerintem kár még lovat is adni a tanuló ifjúságnak.

A második cikkedben leírtakra csak annyi: Egyrészt szerintem téves a 4 év történelem tanulás. Hiszen ha téged mint első éves egyetemistát veszünk alapul akkor az általános iskolát is belevéve 3+4 évet tanultad a történelmet. Igaz, hogy a gimiben a már megtanultak kerültek újra elő, persze részletesebben így a már elvileg meglévő tudásanyagra épül újra ugyanaz, kiegészítve. Ez az ismétlő módszer segíti elő a tudás elmélyülését.

Egyiptomi gazdaság létjogosúltsága pro és kontra.

Régóta húzodó kérdést vetettél fel, amit az előző cikkeidben lévő kommentekeből is az sejlik fel, hogy másokat is foglalkoztatnak szerintem teljesen feleslegesen. Maradva a konkrét példánál: Az egyiptomi kultúra és tudomány korának egy meghatározó tényezője volt ezért az utána jövő generációnak illik tudnia létükről berendezkedésükről, illetve az állam működéséről. Ez persze első blikkre valóban feleslegesnek tűnhet, hiszen ezzel a tudással sem fűteni, világítani nem tudsz de még megenni sem lehet. De ha jobban belegondolsz nagyon sok olyan tudás van még az ember életében, amire a fentebb leírt tulajdonságok ráillenek mégis szükségünk van rá.

Ja és még valamire felhívnám a figyelmedet: Az utóbbi húsz év másról nem szólt, mint, hogy az oktatásunkkal gondok vannak ezért meg kell reformálni. A reformok "eredménye" nagyjából az lett, hogy teret engedtek azoknak a törekvéseknek, akik az oktatásból ki akartak venni könnyítő szándékkal; és azoknak akik az egyén döntésére bíztak nagyon sok dolgot. (pl. buktatás alsóban) Az eredmény katasztrofális lett mert az amúgy is jobbításra szoruló oktatás teljesen elértéktelenedett. Ha belegondolsz abba, hogy ezután minden olyan kérésnek helyet kellene adni, ami arra törekedne, hogy az általa feleslegesnek ítélt dolgokat kivegye valószínűleg a végén semmi nem maradna tanulnivaló.

Véleményem szerint a mostani tudásszint, amit megkövetel egy gimnázium az a minimum vagy még annál is kevesebb. Ezt valóban ki lehetne egészíteni olyan alkalmakkal, ahol a leadott anyagot megtárgyalhatná tanár és diák, de erre valószínűleg azért nem kerül sor mert a pedagógusnak vagy motiválatlan, vagy bebiflázta ő is a 4 év tananyagát és csak megzavarnád kérdéseiddel, esetleg neki is 24 órából áll egy nap. Javaslom Neked, hogy ebből a célból keres más fórumot. Ha igazán érdekel egy kérdés előbb-utóbb megkapod a jó választ.

dr.pupak30 2010.03.13. 14:07:54

Teljesen egyetértek a poszttal. A magyar iskolarendszer még mindig a monarchiabeli alapelvekre hajaz, vagyis egy polgári, minden tudományterületre kiterjedő általános műveltség beleverése a diákba. anno persze ez kellett, hogy valaki felelős beosztást tölthessen be. a sikerhez alapelvei manapság: innováció, kommunikáció, adott szakterület igen jó ismerete, a megtanult dolgok alkalmazni tudása, kooperáció, dinamika és egyéb személyes jellemzők, mint magabiztosság, kiválló kommunikációs készségek. Könnyű belátni, hogy a magyar iskolarendszer ezek egyikét sem fejleszti. Ilyen emberek nélkül nincs sikeres társadalom.
ezen kívül a sikeres tanulás titka, az egyszerűsítés, a fölösleges információk kiszűrése, minél több érzékszerve bevonása, a vizualizálás, majd az olvasott információk már megtanult, vagy látott külső világhoz való kapcsolása. vannak ezekre módszerek, melyek 0 forintba kerülnek, csak a tanár olvasottságán, és a diák motíválásán múlnak.

2010.03.13. 18:26:58

Gratulálok Dani a posztodhoz. Hol élsz most? Ott milyen az oktatás?
A történelem tanulása fontos : nem az évszámok bebiflázása, hanem a szisztematikus gondolkodás elsajátítása miatt. És én örülnék, ha csak ez lenne a probléma a magyar oktatással. Minden jót neked!

Gábor mester 2010.03.14. 11:11:28

A pedagógia rétjén minden marha legelni akar - ez jutott eszembe, nem a posztról v. a kommentekről, hanem a tárgyról. Persze, hogy az oktatás(-nevelés) döntő tényezője a pedagógus, ez úgy állt a brossurában is anno. Azt egy másik okos mondta, hogy aki tudja, csinálja, aki nem tudja, tanítja; aki tanítani se képes, az irányítja... Nos, a magyar oktatásügyet nem magyarok és nem az oktatásügyhöz értők irányítják - mint úgyszólván minden mást ebben az éltanulóból a bányászbéka alteste alá zuhant országban. "Tetszettek volna forradalmat csinálni!" - Tessenek a megfelelő kockába tenni az x-et 11-én!

dr. trafik nomac 2010.03.14. 11:24:37

kolbászoszsömle:

Elfogadhatatlannak tartom, a mindent tanuljunk meg egy picit modellt, tobb oka is van ennek:
1.
- Azt sugaljuk, hogy az iskola pontos ralatast ad a vilagra, reszletek nelkul. Roppantul bosszant, hogy minden nap azzal szembesulok, hogy meg az egyetemen is "hibas" kepleteket, "kifeljetett" tortenelmet, "meghamisitott" irodalmat tanitanak. Ez midnen tantargyra fenn all. Megprobalom kifejteni.:
Fizika: Itt a gyerek bemagol egy halom elmeletet, meg kepletet, amik semmire sem jok, mert ha valoban ki kell szamoljak valamit (mint mernok), akkor pontosabbak kellene (sokszor az egyetemi megoldasok sem eleg jok), tehat nemcsak haszntalan oktatni, de felre is vezeti az embert, mert a dolgok valojaban nem ugy mukodnek mintahogy tanuljuk, legjobb esetben is csak hasonlitanak.
Tortenelem: Egyiptom meglehetosen fajsulyos, igy okkal gondolja az ember, hogy akkoriban csak Egyiptom letezett, holott a bolygo mas reszen is haladt a tortenelem, esetlegesen nem kevesse lenyeges tortenelemmel. Ezzel az ember nagyjabol akkor talakozik, amikor eljut odaig, hogy beutazza picit a foldet. Vagyis, a tortenelem nem, hogy javitan a vilaglatason, de meglehetosen eltorzitja sajatos sulyozasaval, es a vilgatortenelmi ralatas hianyaval

Irodalom: A koltok jobbara erzekenyebb emberek mint az atlag, ebbol a diaknak az jon le, hogy a muveszet az egyfajta tudomanyos mufaj, amit picit szeszelyes emberek irnak. Aztan elegge nagy lesz a meglepetes, ha kiderul, hogy egy muvesz nem picit szeszeleyes, es a tarsadalomban nagyon is fontos szerepe van, de nem azert mert naphosszat verset elemezget. Hanem mert verselemzes heleyett, vagy kabitoszert sziv, vagy kurvak utan rohangal, vagy topreng, ahelyett, hogy dolgozna, es ezzel bizony tarsadalmi problemakra mutat ra. Azaz egy nagyon hamis kepet adunk a diakoknak. - Jo a Lezbosziakat megemlitik, mert tortenelmi tavlatbol mar nem latszik annnyira problemasnak az ugy. -
2. Tananyag mennyiseg:
Ma egy szakma, vagy egy tudomany kepviseloje kenytelen specialozalodni, sokszor szinte erthetetlenul kis reszletekre, mert annyira nagy az adatamennyiseg, hogy ahhoz, hogy az elvarasoknak meg tudjak felelni, meg tobb, meg ujabb, vagy meg pontosabb produktumot kell eloallitsak. A felkesz reszleteknek ilymodon nincs semmi haszna, mert nem tanuljuk meg a dolgok valodi megsimereset, viszont lesz egy halom ismeretunk dolgokrol, amik melyebb megertes nelkul ertektelenek, sot felreertelmezhetove valnak.

A helyzet az, hogy ezek megertesehez/belatasahoz, a legtobb tanar egyszeruen buta.

Netuddki. 2010.03.14. 11:33:44

"Lehet-e megoldás az intelligens tábla a magyar oktatás bajaira?"

Mi köze az intelligens táblának az oktatás bajaihoz?
Ugyanaz a mutyizás!
Az oktatási tárcát hozzá nem értő politikusok vezetik, a befizetett adónkat ellopják, mutyiban a haver cége "intelligens" táblákat szállít nem kis pénzért.
Ezt tessenek végiggondolni, aztán azt hogyan lehetne változtatni!

tzi 2010.03.14. 11:36:47

Azon erdemes elgondolkodni, hogy ez a 'mindent bele' magyar oktatas hova vezet... aszongyahogy altalanos muveltseg, hat my ass. Arcok 85% funkcionalis analfabeta, a magyarok altalanos muveltsege a beka segge alatt.
Akkor meg mar jobb lenne inkabb kevesebbet, de alaposabban, nem?

matyi10 (törölt) · http://matyi10.blogspot.com/ 2010.03.14. 12:04:41

@Gábor mester: Köszönjük a posthoz nem tartozó bujtatott politikai agitációt csipetnyi rasszista felhanggal. Csak tudnám miért nem moderálják ki az offolókat.

Jaffar 2010.03.14. 12:09:17

A középiskola/szakmunkásképzö/gimi mellé kötelezöen bevezetném 1 VILÀGNYELV alapfokú vizsgáját. Eleve könnyebb lenne már, ha valaki továbbtanul. A felsöoktatásban meg 2 világnyelvet, melyböl az egyik lehet alapfokú, míg a másik min. középfok. Idegen nyelvek ismerete nélkül nem megy. Szerintem meg skandináv típusú oktatás lenne a legjobb, ahol 16 éves koráig "ált. iskolába" jár a gyerek, majd akkor dönti el, hogy mi legyen belöle. Utána elég lenne 2 éves szakmunkásképzö vagy szakközép. De szerintem 100-ból 95-nek fingja sincs arról 14 éves korában, hogy mi is szeretne lenni. Aztán elmegy fösuliba és huszonpár évesen kiderül, hogy az államilag finanszírozott föiskola szart sem ér, mert mégsem azt akarja csinálni a csávókám. Márpedig, ha valakinek nem tetszik a munkája, akkor azt szarul is fogja végezni. A jelenleg oktatok 2/3-a marhára nem oktatni akar, hanem csak elleni és a zavarosban halászni, minél többet keresni, minél kevesebb melóval. A feleségem 1 éve végzett Sopronban (fösuli) és jó ha 3-4 tanára volt, akit érdekelt is az, amit oktatott. Eleve ök színvonalasan is tették azt, ergo sokat lehetett belöle tanulni. A többi meg csak politizál meg sír.

szakértőbb 2010.03.14. 12:24:11

Kedves Dani!

Gratulalok a poszthoz!
Engedj meg nehany felvetest azert:

1. szulo vs. iskola:
Velemenyem szerint a szulo dolga a gyerek nevelese, az iskolara mutogatni szegenysegi bizonyitvany kb. Az iskolanak semmi nincs a kezeben a neveles eszkozeibol jo kozelitessel.

2, "A sok hülyeséget kevés hülyeséggel írjuk felül”"

Erdekes, hogy folyton felmerul ez a "mit tanuljanak a gyerekek/tanulok?" AZ az erzesem, ez az iskola leteben gyokerezo ellentmondas, ugyanis nehany elvetemelult kivteltol eltekintve semmi nem akarnak, ami tanulasnak szamitana...Ezert tallatak ki egyes "reformpedagogiak a jatszva tanulast".

Ha tetelesen vegigneznenk a teljes tananyagot, azt hiszem gond nelkul barmelyik reszere ra lehetne mondani, hogy felesleges.
Tehat tfh. mondjuk olvasni nem art talan tudni. Irni mar eleg ugye geppel. Szamolni vegkepp felesleges, hiszen ott a szamologep... Es igy tovabb.
Kerdesem: mirol es hogyan szeretnel vitatkozni egy vers kapcsan, mikor fogalmad sincs a versekrol? Hogyan elemzel tortenelmi szituaciokat, mikor mondjuk az Egyiptomot ugyebar kihagyjuk..
"Tanuljunk gondolkodni tenyanyag helyett". Legyen. Aztan mi a francon gondolkodsz? Jo par pelda azt mutatja, hogy ha gondolkodni kell(ene), a diakok donto tobbsege halott:-)) (Nem mentseg, de a tanarok is..)

Hogyan tanulsz nyelvet tenyanyag hijjan? Mert abba beleszokott tartozni az adott orszag/nyelv kulturaja is... Persze, feleslegesen, tudom. Azt eszrevetted-e, hogy regen oroszul nem tudtak a diakok, most meg nemetul es angoul nem tudnak? Mer' hog tanulni kene. Igen am, de a gyerek human beallitottsagu ("= hulye a matekhoz") esnincs szegenynek nyelverzeke (="lusta tanulni"). Ilyenkor mit csinaljunk? Csokkentsuk tovabb a tananyagot, hogy legyen ma' neki is diplomaja...

Es vegezetul:

> Ha a gyerek otthon azt hallja, hogy a cigányok (vagy a gádzsók) >rossz emberek, akkor cinikus lenne a pedagógus részéről azt >mondani, hogy ez politika és magánügy, nem az én felelősségem, >hogy a gyerekek ne legyenek rasszisták.

hat, igen. sajnos ez is a szulo felelossege, mert ketlem, hogy tanarkent nagyobb hatasa lenne a gyerekre, mint a gyerek szulojenek. Mondhatja a tanar, hogy nem szabad, oszt' jo van.

A papoknak sem szabad(na) gyerekekt molesztalni, de biztos nem mondta nekik a tanaruk eleget...

Egyebkent ennel mar csak az lenne cinikusabb, ha azt mondana a tanar netan, hogy nem is... aztan mondjuk hazafele vagy a szunetben egy "utos" ellenpeldara bukkan...
Az oriasi baj, hogy ha a tanar olyanokat predikal, amiknek az ellenkezojevel talalkozik a gyerek nap, mint nap, akkor a tanar szavahihetosege valik 0-va...
Es most raadasul nem az elozo temara gondoltam, hanem peldaul arra, hogy tanulj, mert megeri...

Szumma: csupan arra szerettem volna felhivni a figyelmet (iskolatol fuggetlenul), hogy a szulok felelosseg oriasi, az iskola meg akkora, amekkora. Ha az iskola rosszul nevelne, akkor is van szuloje... Persze, jo lennenek jobb iskolak, de az iskola csak olyan, mint a tarsadalom, amiben mukodik:-(((

Aggie 2010.03.14. 12:24:31

@pupak30:
Nalad a pont. A vilag olyan nagyon megvaltozott, hogy nem Hermann Ottohoz hasonlo polihisztorokra, hanem jol kommunikalo, a lenyeget jol lato emberekre van szukseg. Az informaciokat pedig meg lehet talalni interneten vagy mas adatbazisokban - ingyen!
Amit meg kellene tanulni valoban az, hogyan lehet az informaciohalmazbol megerteni, hogy peldaul mi tortent Egyiptomban. Egy magyar diak nagyon jol tudja az informaciokat, de nem erti a lenyeget. Egy brit diak lehet, hogy nem fog tudni csak max. 1-2 evszamot, de szabatos mondatokban le tudja irni vagy el tudja mondani a velemenyet rola. Lehet vitatkozni melyik a job - az viszont nem kerdes, hogy az eletben valo boldogulashoz melyik a fontosabb.

Jaffar 2010.03.14. 12:25:54

@szakértőbb:
A tanárnak (és a politikusoknak is) eleve PÈLDÀT kellene mutatnia. Ehelyett mi történik? Nálunk a tanárok, söt még a papok is politizálnak.

jewel79bp 2010.03.14. 12:44:11

Szerintem Daininak teljesen igaza van.
A sok hülyeség-kevés hülyeség témához példa:
Miért nem lehet mondjuk olyan alapvető számításokat tanulni matematikából a gimnáziumban, mint mondjuk egy autó éves fogyasztásának a kiszámolása (valós adatokkal) esetleg kamatszámítás, de nem három kiló alma példájával, hanem hogy ha felveszel ma az OTP-nél X eurós hitelt, akkor mennyit kell visszafizetned 20 év múlva? Elvileg mindenki tanult kamatszámítást az iskolában, de hogy ki tud-e számolni egy ilyen fontos és a család életét eldöntő számítást, az már nem olyan biztos.
Biológiából ezerszer fontosabb lenne az egészséges életmódra nevelés, megismerkedés az alapvető emberi betegségekkel, a kockázatokkal, vagy mondjuk azzal, hogy melyik erdei gomba mérgező, mint mondjuk az egyszikűekről és a kétszikűekről tanulni.

aqua12 2010.03.14. 12:50:25

Dani által leírt rendszernek lesz egy következménye: hasonlóan nem fogunk tudni alap dolgokat, és jól át lehet majd verni bennünket nem egy területen.
Csak egy példa (gondolom többen hallották már):
"A dihidrogén-monoxid színtelen, szagtalan, íztelen és minden évben számtalan embert gyilkol meg. Ezen halálozások legtöbbjének oka a DHMO véletlen belélegzése, de a dihidrogén-monoxid veszélyei nem ezzel végzõdnek. Szilárd formájával hosszabb ideig való érintkezés súlyos szövetkárosodást eredményez. A DHMO szervezetbe való bevitelének szimptómái a fokozott izzadás és vizelés, és gyakran felfúvódottsági érzés, tengeribetegség, hányás és a test elektrolitikus egyensúlyának felborulása. Azon személyeknél ahol a függõség kialakult a DHMO elvonás azonnali biztos halált jelen"

Amerikában 50 ember közül 43 igennel válaszolt a betiltására, 6 nem tudja, és csak 1 ember jött rá, hogy miről is van szó!

Nem lenne jó, ha ez lenne Mo.-on is. Nem állítom, hogy itt meg kéne tanítani a kémiát részletesen, de azért azt, hogy ilyeneknek, és egyéb reklámokban található átveréseknek nem dőlünk be, azt igen.

aqua12

Zuzu Petals 2010.03.14. 13:16:50

Szerintem egyáltalán nem kellene tovább csökkenteni a tananyagot.
Én jó pár éve érettségiztem, és elég elszomorítónak tartom, hogy röhögve tudnék jelest szerezni még mindig egy történelem érettségin (holott műszaki vonalon mozgok). Nekem nem volt megterhelő a tananyag mennyisége . Főleg jó tanáraim voltak, a legtöbbje igen jól használható vázlatokat adott, a lényeget kérte számon, ezáltal mi is megtanultuk, hogy melyik 10 szóval lehet megjegyezni egy adott húsz sort. persze voltak gyengébb tanárok is, de az általuk oktatott anyagot pedig fel tudtuk dolgozni magunktól, mert a lelkiismeretesektől megtanultunk tanulni. Kommunikációs problémáim sincsenek, mert elég sok volt a szóbeli számonkérés, ami pedig igencsak fejleszti az ilyenféle készségeket (a gyerek magától és a többiektől szépen lassan elles trükköket, hogy egy egy nem jeles feleletből hogyan hozzon ki egy jeggyel jobbat csupán önmarketinggel, magabiztosnak tűnéssel). Elég szomorú, hogy a diákok annyira igénytelenek manapság, hogy nem mennek könyvtárba, pedig az interneten szerencse kell ahhoz, hogy megbízható információra bukkanj.
A szülő neveljen, a tanár tanítson, a gyerek meg tanuljon.
Az pedig óriási marhaság, hogy a mai fiatalokat nehezebb lekötni. Nehogy azt gondolja a kis tini, hogy 10 (vagy még több) éve nem tudtak volna a fiatalok jobb programot kitalálni maguknak, mint az iskolában ücsörgés.
Szerintem minél több dolgot kell megismertetni a diákkal, hogy képet kapjon arról, hogy mennyi minden érdekelheti a Győzike Shown kívül. Az az információ ugyanis ami nem érdekel, úgyis hamarosan átkerül a passzív memóriámba. Attól még senkinek nem lett baja, hogy többet tudott, az ellenkezője viszont már vezetett végzetes hibákhoz.
(És mellesleg jegyzem meg, hogy eléggé a béka segge alá került az oktatás néhány év alatt, ha 16 éves koráig nem tudják megtanítani a gyereket a magyar helyesírás alapvető szabályainak alkalmazására - illetve vannak, akiknek ez nehezebben megy, azokat pedig szoktassák rá, hogy vásároljanak egy "Magyar helyesírás szabályait", abban minden benne van)

Zuzu Petals 2010.03.14. 13:31:28

Ja, a lényeg kimaradt:
A probléma (amellett, hogy a szülők jelentős része elhanyagolja a gyerekek nevelését) a tanerő alulmotiváltsága. Szerintem az órák 75-80%-ában megoldást jelenthetne egy fix módszertan alkalmazása, a maradék időben pedig a tanár döntse el, mit kezd a diákkal. Adjanak nekik fix vázlatokat, a számonkérések is legyenek ugyanilyen arányban felülről vezényeltek (a kikérdezett anyag, a szóbeli számonkérések száma...), így a "lusta" tanerő is tudna érdemi munkát végezni.

dr.pupak30 2010.03.14. 13:42:27

@Zuzu Petals: a mondanivalódban látom a magyar társadalom egyik nagy gyengélyét amit sajnos az iskolában minden diák megtanul. a hihetettlen merevséget, ami miatt magyarország sosem fog az elitbe tartozni. a helyesírás fontos, de korántsem annyira mint sokan szeretnék beállítani. megnyugtatlak, hogy van néhány ezer ember a világon, akit érdekel, hogy tudsz-e magyarul helyesen írni vagy nem. ellenben sokkal jobban érdekli őket, hogy tudsz-e angolul helyesen írni vagy nem. ezen kívül a nyelv folytonosan változó dolog. sajnos ez van, a nemzetállamok és a nemzetállami ambíciók lassan eltűnnek, globalizálódunk. ebben a világban legkvésbé sem azok tudnak talpon maradni, akiknek mindenre kiterjedő ismereteik vannak, és az általános műveltség kultuszához ragaszkodnak. felejtsd el, mert azon kívül, hogy verheted a melled, hogy te melyik magyar egyetemen végeztél semmit sem ért. megnyugtatlak, európában senkit nem érdekel, mekkora műveltséggel rendelkezel és magyarországon hol kaptad a diplomád. európa nékül pedig senkik sem vagyunk. szomorú de ez van. vagy felismerjük ezt és alkalmazkodunk, vagy még jobban eltávolodunk.

eax_ 2010.03.14. 13:44:41

@aqua12: "Nem lenne jó, ha ez lenne Mo.-on is."

El kell, hogy keseritselek, de mar nagyon regen ez van.

zoldborso 2010.03.14. 14:00:51

@matyi10:
"Az egyiptomi kultúra és tudomány korának egy meghatározó tényezője volt ezért az utána jövő generációnak illik tudnia létükről berendezkedésükről, illetve az állam működéséről. Ez persze első blikkre valóban feleslegesnek tűnhet, hiszen ezzel a tudással sem fűteni, világítani nem tudsz de még megenni sem lehet. De ha jobban belegondolsz nagyon sok olyan tudás van még az ember életében, amire a fentebb leírt tulajdonságok ráillenek mégis szükségünk van rá. "

Mit jelent az, hogy "illik tudni" valamit?
Mi szükségünk van az olyan tudásra, aminek SEMMI hasznát nem vesszük, és elfelejtjük pár éven belül, illetve csak annyi marad az egészből, hogy milyen rohadt unalamas volt, és mennyire nem érzékeltük, hogy ez kellene nekünk bármire is?
Miképpen lehetne érvnek tekinteni a fentieket: nem látszik, hogy bármi haszna lenne, és mégis lásd be, hogy szükséged volt rá! Mi?

Kezdem azzal, hogy történelemtanár vagyok.
Ennek ellenére nem tudom belátni, hogy a történelemkönyvekben szereplő fogalmak és tények minimum 60%-ára mi szüksége van egy általános képzésben tanuló diáknak -- miközben úgy kerül ki az iskolából, hogy képtelen megkülönböztetni a szociális demagógiát a szocializmustól, a liberalizmus mint szitokszó tartalmát a liberalizmus mint történelmi formáció tartalmától stb. -- és így fog szavazni menni!
Ugyanígy Danihoz hasonlóan nem tudom belátni, hogy mi szükség van arra, hogy a gimnazista gyerekem bemagolja, hogy milyen fajta észtersavak vannak, miközben nem tudja, hogy veszélyes több különböző tisztítószert összeönteni, stb.

Pedagógiai tény, hogy a használaton kívüli adattömegek 75%-át elfelejtjük 5 éven belül.
Mi értelme van tehát adattömegekkel tömni tele a diákok fejét?
Amire a szakmájukhoz szükségük lesz, azt úgyis megtanulják majd, amikor a szakmájukat tanulják illetve kezdik gyakorolni, és fejben is marad, mert rendszeresen felhasználják majd.

Belőlem sem azért lett történelemtanár, mert ezt vagy azt a korszakot tanították nekem -- hanem a múlt megértése mint olyan érdekel. Egy csomó mindent nem tanítottak nekem anno -- pl. Kína történelmét MÉG AZ EGYETEMEN SEM, egyszerűen nem volt szigorlati anyag -- pedig igenis olyan korban élünk, amikor hasznos lenne tudnunk egyet és mást a közeljövő vezető nagyhatalmáról. De AZT megtanították, hogy hogyan férhetek hozzá a forrásokhoz, a szakirodalomhoz, és utána tudok nézni, ha felismertem, hogy érdemes! UGYANIS TUDOK OLVASNI ÉS SZÖVEGET ÉRTELMEZNI!
Csatlakozom mindazokhoz, akik itt és másutt is azzal érvelnek, hogy az egész curriculum elavult! Igen, elavult, még a kötelező olvasmányokat is azért unják halálra a gyerekek, mert nem érdekesek, nem úgy vannak összeválogatva, hogy érdekesek, hanem hogy úgymond "tanulságosak" legyenek. Ezt a hajdani tekintélyelvű iskolában le lehetett nyomni a gyerekek torkán, ma azonban nem érdemes ezzel próbálkozni. Látványos az eredménye: NEM TANULNAK MEG OLVASNI.

A magyar oktatásnak személy szerint én abban látom a legnagyobb hiányosságát, hogy az alapokat nem tanítják meg, mert sürget az idő, hogy a nagy adattömegeket le lehessen nyomni a gyerekek torkán. Ők meg visszaböfögik a felmérőkön, rövidtávú memóriából egy átlagos képességű gyerek simán végignyomja az iskolákat. Hosszú távon azonban a nagy üresség...
A tanárok jelenleg abba az irányba kénytelenek fejlődni, hogy hogyan lehet a tananyagot a legkészebbre rágva a gyerek szájába tölteni -- igen, szájbarágás folyik, mert ez hoz látványos eredményt, és EZ AZ ELVÁRÁS. Ezért lehet, hogy jóhírű iskolákból funkcionális analfabéták kerülnek ki. Szöveget értelmezni nem kell megtanulni a ma iskoláiban, hiszen ez hosszas tökölést igényelne, elüldögélést adott esetben bonyolult érvelési szerkezetű szövegek felett -- még olvasni sem nagyon, főleg ha a gyereknek kielégítő a hallás utáni memóriája. No meg a csontig csupaszított jegyzetek elolvasására azért még képesek azon az olvasási szinten is, amire eljutnak.

Teljesen egyetértek mindazokkal, akik azt mondják, hogy felesleges adathalmokat bebifláztatni az internet korában. No de olvasni, értelmezni meg kéne tanulni, mert azt rövid távon nem várhatjuk, hogy a tudást közvetlenül fejbe lehetne tölteni a netről.
És struktúrákat, összefüggéseket, tipikus mintázatokat is meg kell tanítani, ehhez meg persze kell valami, amin illusztrálni lehet -- akár kémiai reakciókról, akár történelmi folyamatokról van szó. De hogy konkrétan mi lesz az illusztráció, az esetleges. Sokkal fontosabb, hogy érdekesen legyen előadva, mert annak van motiváló ereje, akkor fognak figyelni, követni az érvelést, megérteni a lényeget -- persze megfelelően hangsúlyozva, hogy mire rámaszkodhatunk az általánosításkor, megemlítve más példákat is az adott folyamatra...

contemplator 2010.03.14. 14:01:48

Sokan jelezték, ha nem is írták le konkrétan, az iskola lényege, hogy megtanítson tanulni. A technika tantárgynként változhat, és független a tananyag mennyiségétől. Jóval könnyebb a tanerőnek, ha ezt "életszagú" példákkal tudja elmélyíteni (pl. az autó éves fogyasztásának kiszámolása). De lássuk be, itt is az alpvető matematikai műveletek alkalmazásáról van szó, amit el kell sajátítani (akár Egyiptom jellemzőit az ókorban). Az "életszagú" példák alkalmazása a tanerő kreatívitásán múlik. Olvasott, naprakész ismeretekkel kell rendelkeznie a saját tantárgyából, hogy vonzóvá tudja tenni azt egy mai fiatal számára. Tapasztalatom szerint ennek hiány érhető tetten a pedagógustársadalom egy részén. Hiba azt gondolni, amit tíz-húsz éve megtanultunk, azt nem kell frissíteni. Érdemes lenne megnézni, mennyi tanár adja be évrő-évre ugyanazt a tanmenetet, mennyien ragaszkodnak az évtizedes tankönyvekhez.
Könyvtárosként tudom, hiába van elképesztő számú adatbázis az olvasó kezében, ha nem tudja megfogalmazni a keresőkérdést, nem fog a keresett információhoz jutni. Ez pedig gondolkozást, azaz munkát igényel, amihez a tanult dolgokat kell alkalmazni. Hiába ül az internet elé ilyen képességek hiányába valaki, valóban csak szörfölni lesz képes.

Zuzu Petals 2010.03.14. 14:10:58

@pupak30: Nem tudom, miért gondolod, hogy az általános műveltségem mellett nem tudok helyesen beszélni/írni angolul, ez alap már(És akármit is mondasz, az embernek először az anyanyelvét kell megtanulnia helyesen használni). Úgy gondolom, hogy egy ember minél nagyobb ismeretanyagra támaszkodik, annál nyitottabb a világra.
A kérdés itt az, hogy kell-e tovább csökkenteni a tananyagot a középiskolában. Merevség ide vagy oda, bizony nagyon sok mérnök/orvos/tudós végez hasznos munkát külhonban. Olyanok,akik még ezt a sok felesleges "szart" mind-mind megtanulták anno. Kárukra vált? Vagy Te esetleg hallottál olyan esetről, hogy valaki, aki külföldre ment dolgozni hazaküldetett a nyelvismeret hiánya miatt?

zoldborso 2010.03.14. 14:12:35

@aqua12:

Ez egy nagyon kényszeredett, teljesen életszerűtlen példa. Gondolom a tojásrántotta kémiai összetételét még egy vegyész sem tudja fejből, hiszen oltári bonyolult lehet, és még őt is át lehetne verni egy ilyen viccel. No és akkor mi van?

A Te gondolkodásod a magyar oktatásnak, és közfelfogásnak azt az alapszemléletét tükrözi, hogy "az a fontos, hogy MIT NEM TUDSZ".
Az életben azonban az fog rajtad segíteni, amit tudsz, és nem az, amit nem tudsz.
Még véletlenül sem fogsz leszokni a vízfogyasztásról a fenti vicc miatt, hiszen hogyan is lehetne betiltani a gyakorlatban?

A másik meg az a hülye sznob elitista szemlélet, amely alapján az a fontos, amit mi tanultunk, a mi műveltségünk, a mi kultúránk.
Egy busman semmi hasznát nem venné annak a tudásnak, amit a mi gimnazistáink kapnak az iskolában, a mi iskolásaink valószínűleg sokkal több hasznát látnák annak, amit egy busman tanít a saját gyerekének.

Egy ilyen fokig globalizált világban amúgy sem várható, hogy BÁRKI is univerzális műveltséggel rendelkezzék.

Zuzu Petals 2010.03.14. 14:20:01

@zoldborso: "Amire a szakmájukhoz szükségük lesz, azt úgyis megtanulják majd, amikor a szakmájukat tanulják illetve kezdik gyakorolni, és fejben is marad, mert rendszeresen felhasználják majd."
Ezért van ennyi rossz tanár, ugye?
És még annyi, hogy Te mivel magyarázod azt, hogy a mai 25 év felettiek értik a szöveget?

@vitapartner: Tökéletesen egyetértek. Én szeretek könyvtárba járni, mert sokkal megbízhatóbb információkhoz jutok, mint a túlértékelt internet segítségével. És valóban, a kérdésekhez meglévő információ szükséges.

contemplator 2010.03.14. 14:36:57

@Zuzu Petals: Azért megérne egy kört a 25 év felettiek olvasásértése is. A problémák az alsótagozatban kezdődnek, s ezek csak halmozódnak a középiskolára. Éppen ott, a kezdeteknél kéne a legalkalmasabb embereknek működniük. Nekem sok a rossz tapasztalatom erről. Az 6-10 éves gyerek még hisz a felnőttekben, a tanároknak, illetve tanítóknak. Ha ott elrontják, akkor a szülő csak sok munkával, idővel tud korrigálni. A legtöbb szülőnek pedig ehhez se ideje, de gyakran képessége sincsen.

I_Isti 2010.03.14. 14:38:59

@vitapartner: Általában egyetértek azzal, amit írtál, viszont azzal nagyon nem, hogy az "Sokan jelezték, ha nem is írták le konkrétan, az iskola lényege, hogy megtanítson tanulni. "
Az iskolában olyan tudásanyagot kell elsajáttíttatni a tanulókkal, amelyek versenyképessé teszik őket a munkaerőpiacon, és minden területen, ahol versenyezni kell.
Miközben itt az iskolarendszer hibáiról értekezünk, az a cég, ahol dolgozok kapcsolatban van egy indiai(!) informatikai céggel, amelyben 1400 programozó várja azt, hogy ráugorhasson arra a projektre, amivel meg fogjuk őket bízni. Ez még csak nem is a legnagyobb ilyen jellegű programozó cég. (Tehát addig vacakolunk, míg olyan országok is lehagynak minket a high-tech iparágakban mint India. A programfejlesztéshez igazából nem jelentős tőkeerőre van szükség - mint pl az energetikai iparhoz - hanem nagyon jól képzett, strapabíró és a korszerű módszereket ismerő és alkalmazni tudó programozókra. Viszont ezek a korszerű módszerek lehet, hogy 5 évnél fiatalabbak... ha az iskolában csak tanulni tanították volna meg őket, akkor állandó lemaradásban lennének, mert mire teljesen elsajátítják a korszerű módszereket, addigra azok elavulnak...)

Zuzu Petals 2010.03.14. 14:42:58

@vitapartner: nem állítottam, h a 25 év felettiekkel nincs gond, csak azt, hogy azóta a helyzet csak rosszabb lett, holott az oly sokat kifogásolt elsajátítandó tananyag mennyisége csak csökkent. Tehát az oktatás problémájának megoldása bizonyíthatóan nem ezen a vonalon kell elinduljon.

Zuzu Petals 2010.03.14. 14:51:05

@I_Isti: Az, hogy megtanulsz tanulni még nem jelenti azt, hogy máshoz nem értesz. Amúgy a speciális dolgokat majd megtanítja az egyetem. Az indiaiak pedig már jó néhány éve lenyomják a programozókat nemcsak itt, hanem a világ bármely pontján. Nem sok olyan munkakör van szerintem, ahova bekerül az ember, és máris képes a munkavégzésre (most nem titkárnőkről meg betanított munkásokról beszélek), folyamatosan szükséged lesz a tanulás képességére, ha sokáig szeretnél foglalkoztatott lenni. Ha gyorsabban gondolkodsz, hamarabb elsajátítasz új dolgokat, akkor bizony előnyben részesülsz. Csak meg kell nézni a HR-esek tesztjeit az egyes állásinterjúkon: nyelvi feladat, egy olyan lap, amin szövegértést vizsgálnak, logikai feladatok...

dr.pupak30 2010.03.14. 14:52:37

@Zuzu Petals: szerintem az orvosokat ne vegyük ide, az egy más kategória, ott elengedhetettlen az óriási tudásanyag fejben tartása.
a megtanult óriási anyagmennyiség senki kárára nem válik, aki képes rá emlékezni. az pedig könnyen belátható, hogy a magyar diák nem arról híres, hogy a bemagolt anyagot később is fel tudja idézni. pár hét múlva elfelejti. én arról a káros felfogásról és reflexekről beszélek ami az iskolában uralkodik, amit a gyerek magába szív és lesz belőle egy tehetettlen, tanulástól megundorodott, szorongó idegbeteg. tisztelet a kivételnek. mert ez az ösznépi pszichózis magyarországon igen nagy mértékben az iskolarendszer eredménye.
te biztos jól beszélsz angolul, legalábbis azt hiszed. magyarországon mindenki azt hiszi, aki elvégzett egy középiskolát, amíg el nem megy külföldre és rájön, hogy hunglishel nem sokra megy, mert a szépen bemagolt, hosszú kerek mondatokat senki nem érti és csak nevetségessé teszi magát vele.
arról nem is beszélve, hogy az embereknek fogalmuk sincs a kultúrális tényezőkről, ami ugye bizonyos jelentéstartalmakat igen nagy mértékben képes megváltoztatni. inkább ilyen praktikus dolgokra kéne helyezni a hangsúlyt, mint polihisztorokat nevelni, úgy, hogy abba mindenki károsodik.

dr.pupak30 2010.03.14. 14:56:01

@Zuzu Petals: nekem napi kapcsolatom van indiai programozókkal. megsúgom senkit nem nyomnak le, csak sokan vannak, nagyobb a merítés, ez a kitörési pont a szegénységből így néha találnak egy-két jót. egyébként lusták és szakmailag sem tartoznak az elithez szerintem, csak mindenhol ott tudnak lenni, mert sokan vannak, segítik egymást és mindenki azt hiszi mennyire jók.

NDT · http://nemdomi.blog.hu 2010.03.14. 15:10:34

Persze, hogy az ember csomó mindent elfelejt abból, amit megtanul. De ha nem tanul semmit, akkor nincs miből felejteni... Valaki azt írta előttem, hogy 75%-ot felejtünk 5 év alatt. Nem mindegy, hogy a maradék 25 az objektíve mennyi.
Ami speciel a történelmet illeti: rendkívül fontos! Ahhoz, hogy az ember átlássa a politikai-gazdasági helyzetet manapság, nem árt tudni, hogy mi vezetett ide. És igenis az ókortól kezdve fontos szinte minden! Azt sokszor én sem értem, miért nem tanulunk pl. a Távol-Kelet történelméről, mert érdekelne. Ennek sajnos az időhiány az oka.
Ami a nyelveket illeti: nem tartom helyesnek, hogy olyan kis gyerekeknek elkezdik nyomatni (ha játékosan is) az angolt, aki még magyarul sem tud. Egy nyelv megtanulásához elég lehetne 4 év, viszont kevés a jó nyelvtanár, és amit még valaki itt írt: ha a gyerekek alulmotiváltak/lusták és nem tanulnak, akkor a tanár akár fejre is állhat, nem lesz eredménye.

Zuzu Petals 2010.03.14. 15:17:30

@pupak30: Hanyagoljuk szerintem az angol tudásom. ha nem hiszed, hogy normális kiejtéssel, választékosan beszélem az irodalmi "britisinglist", csinálok egy Skype-accountot, és beszélgethetünk.
A tananyag évről-évre kevesebb (halomnyi ilyen óra van már, hgy kommunikáció, társadalomismeret, etika...). Sajnos az előző hozzászólásoddal kicsit elbizonytalanítottál, mert kettőnk közül valamelyikünknek problémái vannak. Vagy neked szövegértési vagy nekem kifejezési. Lényeg. Beindult évek óta egy folyamat, amelynek folyamán jelentősen csökkent a megtanulandó anyag mennyisége. Nekem meggyőződésem, hogy a korábban érettségizettek nem funkcionális analfabéták tömegesen, akiknek nincsen keresnivalója a munkaerőpiacon. Meggyőződésem, hogy nem az anyag mennyiségével van a gond, hanem inkább magatartási problémák vannak, nem elkötelezett a tanerő (vagy csak hülye vagy nem tekintélyt parancsoló a megjelenése...), és még sorolhatnám. Rengeteg középiskoláról (mert itt középiskoláról volt szó, mi másról tudna nyilatkozni egyáltalán egy 19 éves gyerek - az orvosos felvetésed ezért nem állja meg a helyét) lehet tudni, hogy színvonaltalan a képzés. Ezért mondtam, hogy fel kellene állítani egy egységes normarendszert. A témazáró dolgozatokhoz adjanak ki javítókulcsot, vegyék fel a szóbeli feleleteket (hogy a gyerek ne mondhassa, hogy a tanár kib@szik vele, és a tanár se élhessen vissza a hatalmával) és tárolják néhány napig. Definiálja az oktatási tárca a kötelező tananyag 80%-át (a vázlatok és a számonkérések terén is)
Szerinted hol vannak ebben az országban polihisztorok? Jó középiskolákból nagyobb tudású diákok kerülnek ki, és ők bizony azon kevesek közé fognak tartozni, akik szépen beszélnek angolul.
De sajnos szar középiskolából használhatatlan tuskók mennek tovább szar felsőoktatási intézményekbe. Egységes és szigorú számonkérési rendszer kellene, és ha a diák az anyagot nem tudja, akkor bukjon meg, és nem kell mindenkinek kitűnőnek lenni. A kitűnő legyen valóban kitűnő. Évek óta sorvasztják az oktatást. Csökken az anyag, a tanárok nem fegyelmezhetnek (még az is befásul, akinek korábban voltak ambíciói).
A városban, ahonnan származom van vagy 10 középiskola (nem csak gimnázium természetesen), de abból csak 2-3-ban folyik olyan képzés, amivel a végzett diákoknak esélyük nyílik arra, hogy sikerrel végezzenek a legnehezebb magyarországi szakokon. A többiben nincs fegyelem, és szarok a tanárok, a diákok nem is tanulnak meg semmit, még ezt a nevetséges érettségit is csak épphogy megcsinálják sokan. A baj az, hogy közülük is sokan tovább tanulnak.
Nem értem komolyan, hogy miért kell mindenkinek érettségi bizonyítvány és diploma? A gimnáziumban szerintem inkább többet kellene tanulni, ezt persze lehetne újabb felfogásban.

contemplator 2010.03.14. 15:21:53

Én nem látom, hogy a tananyag mennyisége csökkent volna, sőt bővült. Én nem tanultam informatikát ált. iskolai szinten pl., de a mostani lurkók ugyanúgy tanulják azokat a tantárgyakat mint én. Maximum a megkövetelt ismeret mennyisége (kimenet) csökkent.
Ha a gyerek a felsőtagozatba már jó szövegértési képességekkel lép át, akkor lehet a tananyag minőségéről gondolkodni. Alulról kell éítkezni, megfejelve egy jó tanár/tanító képzéssel, ahol jóval több gyakorlati tanításra van szükség. Ma egy átlag egyetemista 1-2 hónapos gyakorlati tanítással beléphet az iskolába. S itt nem lehet érvényes az az elv, hogy menetközben belejön. Könyörgöm, ne az én gyerekeimen gyakoroljon!

NDT · http://nemdomi.blog.hu 2010.03.14. 15:23:32

@zoldborso: Bár minden iskolás elsajátíthatná a lándzsával való vadászat rejtélyeit egy busman vendégtanártól.

matyi10 (törölt) · http://matyi10.blogspot.com/ 2010.03.14. 15:24:41

@zoldborso: Kedves borsó!

Felvetéseidre sajnos nincs időm válaszolni. Illetve nem mindegyikre. Este folytatom megigérem. :)

"Mit jelent az, hogy "illik tudni" valamit?"

Azt, hogy az adott tudás hozzátartozik az általános műveltséghez.

"Mi szükségünk van az olyan tudásra, aminek SEMMI hasznát nem vesszük, és elfelejtjük pár éven belül, illetve csak annyi marad az egészből, hogy milyen rohadt unalamas volt, és mennyire nem érzékeltük, hogy ez kellene nekünk bármire is? Miképpen lehetne érvnek tekinteni a fentieket: nem látszik, hogy bármi haszna lenne, és mégis lásd be, hogy szükséged volt rá! Mi?"

Nem tudom kinek a nevében használod a többes szám első személyt. Valóban én is megéltem azt, hogy az iskolában tanulván feleslegesnek ítéltem meg bizonyos fajta tudást. De ha eltelik egy kis idő az ember életében és ne adj’ Isten bölcsebbé válik akkor belátja (jó esetben), hogy amit ő anno feleslegesnek ítélt azért mégiscsak jó ha van. Mondok egy-két példát. Ha egy átlagembert megkérsz soroljon fel 10 verset a magyar irodalomból jó eséllyel körülbelül 8 iskolai tananyag lesz. Tekintettel arra, hogy nem foglalkozott vele azóta és ha az iskolában nem kérték volna rajta számon akkor még ennyit sem tudna. Fentebb már leírtam, hogy sajnos ez a folytonos átalakítás és reform az utóbbi 20 évben a gyakorlatban úgy jelent meg, hogy egyre kevesebb lett a tananyag és azt is nehezebben tanulják meg.

"Kezdem azzal, hogy történelemtanár vagyok.
Ennek ellenére nem tudom belátni, hogy a történelemkönyvekben szereplő fogalmak és tények minimum 60%-ára mi szüksége van egy általános képzésben tanuló diáknak"

Érdekes akkor, hogy tanítod meg az anyagot? Rá van írva az arcodra: Gyerekek, amit most leadok nektek az teljesen felesleges nyugodtan felejtsétek el?

"-- miközben úgy kerül ki az iskolából, hogy képtelen megkülönböztetni a szociális demagógiát a szocializmustól, a liberalizmus mint szitokszó tartalmát a liberalizmus mint történelmi formáció tartalmától stb. -- és így fog szavazni menni!"

Ez szerintem inkább társadalom ismeret semmint történelem. De lehet, hogy már nem külön tantárgy a kettő. Tényleg Téged mi tart vissza, hogy megtanítsd a lurkóknak ha már ennyire fontosnak tartod. Hm?

"Pedagógiai tény, hogy a használaton kívüli adattömegek 75%-át elfelejtjük 5 éven belül.
Mi értelme van tehát adattömegekkel tömni tele a diákok fejét?"

Mi alapján szelektálod a meg nem tanulandó anyagokat? Félek ha bedobnád a diákok körébe ezt a kérdést a végén mindenki kivenné a neki nem tetsző részt és nem lehetne mit tanítani.

"Amire a szakmájukhoz szükségük lesz, azt úgyis megtanulják majd, amikor a szakmájukat tanulják illetve kezdik gyakorolni, és fejben is marad, mert rendszeresen felhasználják majd."

Igen szépen összefoglaltad a szakbarbár definícióját. Egy ember, aki semmihez nem ért csak, amiből megél. Az iskolának azért nyitott egész embereket kell(ene) nevelnie nem robotokat.

"Belőlem sem azért lett történelemtanár, mert ezt vagy azt a korszakot tanították nekem -- hanem a múlt megértése mint olyan érdekel. Egy csomó mindent nem tanítottak nekem anno -- pl. Kína történelmét MÉG AZ EGYETEMEN SEM, egyszerűen nem volt szigorlati anyag -- pedig igenis olyan korban élünk, amikor hasznos lenne tudnunk egyet és mást a közeljövő vezető nagyhatalmáról. "

Tehát Kína izgalmasabb mint Egyiptom. Rendben. De mit csinálsz ha egy olyan mentalitású diákot tanítasz mint, amilyen Te vagy? Közli, hogy Kína őt nem érdekli, sokkal inkább Ausztrália?

"De AZT megtanították, hogy hogyan férhetek hozzá a forrásokhoz, a szakirodalomhoz, és utána tudok nézni, ha felismertem, hogy érdemes! UGYANIS TUDOK OLVASNI ÉS SZÖVEGET ÉRTELMEZNI!"

Igen. Az olvasást és a szövegértést a legtöbben az általad feleslegesnek ítélt tananyag rendszeres olvasásával és értelmezésével tanulják meg. Ha jól veszem ki a szavaidból, te is.

"Csatlakozom mindazokhoz, akik itt és másutt is azzal érvelnek, hogy az egész curriculum elavult! Igen, elavult, még a kötelező olvasmányokat is azért unják halálra a gyerekek, mert nem érdekesek, nem úgy vannak összeválogatva, hogy érdekesek, hanem hogy úgymond "tanulságosak" legyenek. Ezt a hajdani tekintélyelvű iskolában le lehetett nyomni a gyerekek torkán, ma azonban nem érdemes ezzel próbálkozni. Látványos az eredménye: NEM TANULNAK MEG OLVASNI."

Én pedig messzemenőkig nem értek egyet azzal, hogy elavult lenne. Szerintem az alapkoncepció jó a poroszos oktatásnak legfeljebb korrigálásra szorult volna a kilencvenes évek elején, amikor vitathatatlanul voltak vele problémák. Csak az a legnagyobb baj, hogy egy olyan rendszer váltotta fel, ami egyik résztvevőjének (tanár, diák, szülő) sem kedvez. Teljesen hibás következtetés az is, hogy a kötelező olvasmányok milyensége miatt nem tanulnak meg olvasni. Olvasni azért nem tanulnak meg mert nincs szülői minta és akarat az olvasás elsajátítására. Nekem ne mondja senki, hogy ha egy gyermek minden nap elsőtől nyolcadikig naponta (4) elolvas 10 mondatot és értelmezi, akkor nyolcadik végére nem fog szép hangsúlyosan olvasni. Egyébként te milyen olvasmányt tartanál ideálisnak? A Harry Pottert?

dr.pupak30 2010.03.14. 15:39:08

@Zuzu Petals: akkor azon kevesek közé tartozol, akik jól beszélnek egy idegen nyelvet. :)
szerintem a képzés globálisan mindenhol szar, köszönő viszonyban sincs a globális gazdaság szükségleteivel. módszerekről meg már nem is beszélek. 30-40 fős osztályok, aki elé kiáll a tanár és beszél és rajzolgat a táblára. 90% oda sem figyel, mert képtelen rá. ugyanez vontakzoik az elitista felsőoktatásra is.
19. századi beidegződések, technikák. szánalom. a mennyiséghez nem tudok hozzászólni. amikor én voltam középiskolás, akkor sok volt, szerintem fölöslegesen. megtanultam sok mindent pl "divide et impera" amivel ma manapság az ebédlőasztalnál tudok a csajoknak imponálni. már amennyire ez valakinek imponál, mert tapasztalatom szerint senkinek.
ezzel a felfogással sem tudok mit kezdeni, hogy szar tanuló, szar középiskola, szar felsőoktatási intézmény. szerintem szar tanuló nincs, a mai felsőoktatási rendszerben szar intézményről beszélni nevetséges, ugyanis európai viszonylatban mindegyik szar. a jelenlegi módszerekkel nem is lehet más.
azt sem értem, miért baj, ha sok felsőoktatási intézmény van. minél többen vesznek részt a felsőoktatásban annál jobb. ezt csak azok hangoztatják akik egy "jobb" intézményben szereznek papírt, de kevésbé sikeresek az életben mint mások. vagy azok, akiknek a meglévő papír birtokában érdekük a mások lehúzása, hiszen az így bizonyított felsőbrendűséggel könyebb a maradék irányítása és manipulálása

contemplator 2010.03.14. 15:44:08

@matyi10: Valóban fontos a szülői minta. Hivatásom kapcsán foglalkozom az olvasáskutatással, s látom, hogy ez nemcsak egy-két éve probléma. Kevesen olvasnak, például az orvosok körében is maximum a szakirodalom jöhet szóba, sokszor még az sem. Ha a gyereket Harry Potter-en keresztül lehet olvasásra nevelni, akkor azzal kell. Utána majd jöhet a "Pál utcai fiúk" világa. Ugyanis a gyerek a ma él, tudja mi a korosztálya bestsellerje, elsődlegesen azzal foglalkozik. Nem lehet évtizedekre olyan kánonokat betartani, aminek nincs értelme.
Még egy dolog zöldborsó védelmében a történelem kapcsán. A gyerek ötödikben olyanokat tanul a görögök kapcsán, mekkora volt a kronoszi palota négyzetméterben. Közben matekból még nem is vették a területmértékeket. Tehát számára értelmezhetetlen a palota nagysága. Szóval az poroszos, tekintélyelvű út elég nagy korrigálásra szorul/szorult, hozzányúltak, sajnos átgondolatlanul.

NDT · http://nemdomi.blog.hu 2010.03.14. 15:44:56

A kötelező olvasmányokról: nagyon tudom sajnálni azt, aki alig olvas el párat közülük. Ha mindet elolvasná, legalább 30 év élettapasztalattal több lehetne.

dr. trafik nomac 2010.03.14. 15:52:01

Zuzu Petals:
"Sok ismeret a karukrva valt-e?"
Irtam korabban, hogy igen nagyon is, amit altalanostol egyetemig tanaultunk, nagyon sok dolog kifejezettem karomra valt, es sokszor nehezemre esik kikerulni, hogy ne a "jonak" hitt kepleteket, mintazatokat hasznaljam.

NDT · http://nemdomi.blog.hu 2010.03.14. 15:52:52

@vitapartner: És ha a Tvájlájt a menő, akkor azzal kell olvasásra nevelni? Ez messzire vezet, és nem a jó irányban.
Aki ötödikben még nem tudja, mi az a négyzetméter, az nem is lesz hatodikos... Illetve most már lehet...

dr. trafik nomac 2010.03.14. 15:56:49

@I_Isti:
India: Milyen pelda ez ? Dolgoztal mar indiaiakkal ? En a vilag tobb pontjan is, fuggetlen projekteken, es midnenutt total hulyek voltak, nehogy mar az legyen a pelda. Meg a kinai okltatas akkor mar nem ? Vagy a Japan.

contemplator 2010.03.14. 16:02:18

@NDT: Igen. Könnyen befogadható szöveg, amíg pl. Jókai egy mai gyerek számára nem. De ez így volt a 19. században is, amikor Jókai volt a Tvájlájt, s egy 18. századi (nézz meg egy Ányos verset) már neheézkesnek számított. Hagyjuk az "ezek a fiatalok" szlogent. Mondom, előbb kapassuk rá őket az olvasásra egyszerűbb/mai mondanivalókkal, legyen szövegértés, hogy utána értelmezni tudják Jókai húszoldalas tájleírásait.

Zuzu Petals 2010.03.14. 16:06:14

@pupak30: De sokan szar felsőoktatási intézményben tanulnak olyan dolgokat, amikre a társadalomnak nem igazán van szüksége. Mindezt súlyos állami pénzekért. Lehet, hogy a "jobb" intézményben végzettnek az a baja, hogy ezen fiatalok "kitaníttatására" is keresnie kell... A felsőoktatást a gazdaság igényeihez kellene igazítani, és magas színvonalon tartani (magas színvonalra emelni), hogy kis országként támaszkodhassunk a szellemi tőkénkre.
Szerintem a kitűnőhöz tartozzon kitűnő tudás is, legyen a tanrend úgy kialakítva, hogy a legnagyobb hülye is elvégezhesse a középiskolát anélkül, hogy megfeszülne. De akárki akármit mond, amit most az érettségihez kérnek az közröhej.
Okosok dolgozzanak ki egy értékelhető és hasznosítható tudást nyújtó anyagot vázlatokkal, számonkérésekkel.
Egyébként továbbra is inkább középszintű oktatásról van szó, mert a posztot egy 19 éves fiatal srác írta, másról nemigen tud érdemben nyilatkozni. felsőoktatásról beszélgessünk egy másik fórumon. Szar középiskolák pedig igenis vannak. sajnos, nagyobb mennyiségben mégpedig, mint jók.

Zuzu Petals 2010.03.14. 16:15:09

@nomac: Nevezd már meg kérlek, hogy milyen téves matematikai képleteket vertek beléd középiskolában/általánosban? Mert szerintem meglehetősen egzakt tudomány. És műszaki vonalon inkább tapasztalati képleteket fogsz alkalmazni (amiben max. egy logaritmus van, de általában csak egy összetettebb másodfokú egyenletről van szó), esetleg közelítő eljárásokat (kb. ez is, mint az előző, csak itt lehet, hogy 1x deriválnod is kellene), vagy a számítógép lefuttatja helyetted a differenciál-egyenletrendszereket.
Elég sok műszaki/közgazdasági vonalon tevékenykedő embert ismerek, de ilyet soha senkitől nem hallottam még. Nem lehet, hogy a tanároddal volt valami igen komoly probléma?

dr.pupak30 2010.03.14. 16:17:11

@Zuzu Petals: hát ha azt vesszük mint értékmérőt, hogy az adott intézményből hány embert veszenek fel felsőoktatásba, akkor tényleg vannak szar középiskolák. ha észrevesszük az embert is mögötte, nem biztos, hogy annyira szarok, ugyanis jelenlegi politikai elitünk, akik tönkrevágták az országot, ezekből a "jó" hírű intézményekből kerültek, kerülnek ki. az ország megbukott, vele együtt az "elit" közép és felsőoktatás is. lehet, hogy inkább bíznék egy-két kulcsfontosságú pozíciót valamely gyenge intézményből kikerülőre, aki jóindulatú. elképzelhető, hogy kevesebb kárt okozna mint a mostani nagyokosok.

dr. trafik nomac 2010.03.14. 16:24:05

Zuzu Petals:
- A Newtoni mechanika szerinted mire jo oszinten ?
- A matematika az mar egy kicsit mas, mer ott modszertan van. Viszont szerintem a legbetegebb modszer, azok a bevasarlo kosaras matekpeldal. Ki a tokom akar megodlani sokismeretlenes egyenleteket, nekem ez munkam, de inkabb integralok (amit lehet), ami elsore bonyolultabbnak tunik, de sokkal kozelebb all az emeberi gondolkodashoz. Semmi szukseg tobbvaltozos egyenlet megoldast oktatni altalanosban.
- Tornetelembol, meg pont a tortenesz irta iment, amire en is utaltam, hogy a vilag tortenelme sokkal nagyobb, mithogy csak egyes elemei legyenek fontosak. Amugy meg a tortenelem mindig is erdekelet, aztan Egyiptomrol csak felnottkent tudtam meg szamomra nagyon fonts, es erdekes dolgokat, amik parhuzamba allithatoak a mai tarsadalommal, ahelyett az iskolaban szamomra teljesen felesleges dolgokkal tomtek Egyiptomrol.

Zuzu Petals 2010.03.14. 16:26:00

@pupak30: ezzel tökéletesen egyet tudok érteni. De sajnos azt hozzá kell tennem, hogy azokban az intézményekben, amikről fentebb beszéltem, sajnos lehetetlen volt az érdemi oktatás már sok évvel ezelőtt is, azóta a helyzet csak romlott. A tanár már nem is küldheti ki a gyereket az óráról, nehogy megsértse annak jogait. De mi a helyzet ilyenkor a többi 29 gyerek tanuláshoz/tudásszerzéshez való jogával? Ez már a szülők és a szociális kérdésekkel foglalkozó szakemberek felelőssége. Szerintem egy jó módszertannal lehetne "sokat" tudni, kevesebb erőbefektetéssel. A baj itt az, hogy ebben az országban olyanok vannak döntéshozó pozíciókban, akik valójában semmihez sem értenek, ennek azonban ők az ellenkezőjéről vannak meggyőződve.

Zuzu Petals 2010.03.14. 16:58:03

@nomac:
- A Newtoni mechanika szerinted mire jo oszinten ? ===> erre azért egy építész-/építő-, de még egy gépészmérnök is hosszasan tudna válaszolni. A szummaF=m*a pl. az egyik legalapabb képlet a fizikában (de az úr másik 3 törvénye sem elhanyagolható jelentőségű, és alkalmazott is - Műszaki Egyetemen szinte mindenki Newtonnal kezd), és nagyon sok esetben a gyakorlatban is alkalmazzák a fent említett mérnökemberek. Newton és Kirchoff feltevéseit számtalan tudományterületen alkalmazzák. Mindegy, nem ez a lényeg.
A többihez meg annyit, hogy az iskola szvsz nem arról kell szóljon, hogy ki mit akar, hanem arról is, hogy valamit csak kell! Ugyanis sokan a középiskola elvégzése után kikerülnek a munkaerőpiacra, ahol viszont senkit nem fog érdekelni, hogy az egykori diák mit szeretne és mit nem. A szülő minél kevésbé nevel, az iskolának annál többet kell követelnie, mert elkényeztetett kis f@szkalapokkal nem fogunk sokra menni, ők ugyanis csak a könnyebb utat fogják keresni. Egyértelmű, hogy a leadott anyag nem lehet mindenkinek a szíve csücske, ezért ha valami érdekel, olvass utána, de azt fogadd el, hogy sokszor olyan dolgokat kell tenned, amit rohadtul nem szeretnél csinálni.

dr.pupak30 2010.03.14. 17:04:05

@Zuzu Petals: elhiszem, hogy nem könnyű, de a magyar oktatási rendszer azt várja, hogy a világ alkalmazkodjon hozzá, pedig szerintem fordítva kéne. biztos a problémásabb diákokkal való foglalkozásra is vannak módszerek, csak nem alkalmazza senki, könyebb a diákot lehülyézni, meg pénzhiányra fogni

dr. trafik nomac 2010.03.14. 17:27:34

@Zuzu Petals:
"- A Newtoni mechanika szerinted mire jo oszinten ? ===> erre azért egy építész-/építő-, de még egy gépészmérnök is hosszasan tudna válaszolni."

Hehe, te csak ezt hiszed. Szivesen meghallgatnam azt a hosszu valaszolast. A helyzet, hogy mind az epiteszek, mind a gepeszek, , es villamosmernokok kepesek ugy megepiteni egy vizieromuvet (es meg is epitik), hogy az F=ma-rol az sem tudjak mi az. A masik, hogy az egesz Newtoni fizika-t el kellene felejteni, mert komolyabb szamitasokra nem alkalmas, tekintve, hogy egy egyszerusitett model, ami csak felrevezet. Eleg szornyu, de jol peldazza a mindet tomjunk a gyerek fejebe felfogast, hogy MTA tagtol hallottam, hogy centrifugalis ero, sicc...

Zuzu Petals 2010.03.14. 17:35:16

@pupak30: pont ez az szerintem, hogy a magyar diák egyáltalán nem hülye, csak egyre lustább. Kellenek változások mindenképp. voltak eddig is, csak ahelyett, hogy segítettek volna, csak még lejjebb húztak minket. Nagyobb hangsúlyt kell fektetni a nyelvoktatásra. Én pl. nem engedném középiskolába azt a diákot, aki alapszinten nem tud angolul (számolás, útba igazítás...). De itt meg kell jegyeznem, hogy csak turisztikai szempontból is jó, ha többet tud az ember egy birkánál. Nekem az a személyes tapasztalatom az, hogy a külföldiek le vannak nyűgözve, ha pontosan tudod, honnan jött az illető, ismersz művészeket az országából (és nem csak az aktuális popüdvöskét), szóval, ha többet tudsz az ő hazajáról, mint a más országbeliek. Márpedig egy 30 év felettinek főleg ilyenektől lesz egy nemzet "barátságos", nem pedig attól, hogy könnyen össze lehet inni az emberekkel.

dr.pupak30 2010.03.14. 17:42:56

@Zuzu Petals: a külföldiekkel kapcsolatban neked igazad van tényleg másképp néznek rád akkor, ha tudsz valamivel többet róluk, mint az átlag. a baj ezzel csak az, hogy ettől még ugyanúgy lenéznek, ha kele európai vagy. tudom, mert külföldön dolgozom. ebből nekem semmilyen előnyöm nem származott külföldön, sőt inkább csak hátrányom, mert rájönnek, hogy a saját munkaerőpiacukon komoly versenytárs vagyok.
viszont bármit megadnék, ha nekem középiskolában mondjuk a tranzisztorok gyártási eljárásai helyett megtanítottak volna normális C-ben programozni, vagy biológia (sazkközépiskolában) helyett pl a pénzpiacok rejtelmeiről hallottam volna. vagy megtanultam volna, hogy mi mozgatja a részvények árfolyamait. akkor talán most nem kéne külföldön lennem. ugyanis azzal, hogy néhány latin mondatot is tudok, mert történelem órán tudni kellett, nem keresek pénzt.

Zuzu Petals 2010.03.14. 17:45:26

@nomac: pedig közelítésnek sokszor jó, és meglennél lepve, hogy hány mérnök alkalmazza a mai napig. De a Newtoni mechanika ismerete nélkül igen nehéz lenne megérteni pl. a végeselem-módszert. nekem ez a szakmám, úgyhogy megkérlek, hogy csendesedj el a témában, mert én kb. csak ezt megszerzett tudást alkalmaztam az egyetemen, ma már számítógép számol helyettem, de Newton kihagyásával a büdös életbe nem értettem volna meg, mit csinál a gép. Pont erre utaltam fentebb, hogy az ország alapvető baja, hogy az emberek az elképzeléseikről hiszik azt, hogy tényleges, biztos tudás. A vízerőmű inkább Kirchoff, és áramlástan, és a tervezése pedig az építőmérnök dolga, nem pedig építészé (és megnyugtatlak, hogy minden mérnök, még a vegyész is ismeri Newton törvényeit, ennek pedig lehet valami oka).
Kérlek, ezentúl, ha egy témában tájékozatlan vagy, inkább maradj csöndben.

Zuzu Petals 2010.03.14. 17:55:40

@pupak30: Ebben teljesen igazad van, és nekem is az a véleményem, hogy a jelenlegi tananyag korszerűsítésre, átalakításra szorul. Amivel nekem bajom van, hogy rengeteg fórumon hallom/olvasom, hogy sok az anyag. Ez pedig marhaság. legyen nagyobb az anyag, de állítsák úgy össze, h legyen a diáknak általános műveltsége is amelett, hogy a gazdaság számára is hasznosítható tudást szerez. Szerintem informatika, angol, és közgazdaságtan kel új tárgyként, nem pedig etika meg filmismeret (ilyen már van, és arról szól, h a diákok filmeket néznek órán, de abból is szarabbakat, mert Fellimivel nem lehet lekötni a diákságot... pfff)
Ha Magyarországon nincs megfelelő szakember, hát hozzanak külhonból. Nem érdekel, oldják meg! Vizsgálják globálisan a gazdaságot, és az alapján csináljanak egy mintatantervet, amit egzakt módon kérjenek számon. Ja, és 5 évente vizsgálják felül. Legyen nagy az anyag, legyenek kitűnők a legjobbak, de az elégséges szint is képviseljen egy vállalható szintet, amit még minden diák el tud sajátítani. Szerintem.
Szerinted?

Zuzu Petals 2010.03.14. 18:00:16

@pupak30: Ja, és annyit, hogy egy minőségi oktatással talán jönne ide pár beruházó/fejlesztő az olyanok képességeiért, mint Te, és neked sem külföldön kellene konkurálnod.

dr.pupak30 2010.03.14. 18:03:48

@Zuzu Petals: ezzel teljesen egyet tudok érteni. bennem azért van kis düh, mert emlékszem, anno középiskolában, meg később is mennyit szívtam különböző anyagokkal, tantárgyakkal, amiből semmit sem profitálok. rengeteg fölösleges stressz stb.
Szerintem is a legfontosabb területek amit erőltetni kell: informatika, matematika, közgazdaságtan, nyelvek, meg természetesen ami a minimális műveltséghez kell. ehhez hozzávennék még, illetve bevezetnék olyan tantárgyakat, amelyek a sikerhez elengedhetettlen készségeket fejlesztik még ha ezek a lexikális tudást nem is fejlesztik. igen gyorsan megváltoztatható lenne a mai depressziós, pesszimista társadalom.

Zuzu Petals 2010.03.14. 18:10:54

@pupak30: A lexikális tudást is számon lehet kérni úgy, h egyéb képességek is fejlődjenek. Sok szóbeli felelet, illetve megfelelő számú kifejtő jellegű kérdés. Osztályozzák a stilisztikát is. ezzel máris javítják a kommunikációját a gyereknek.
egyébként valakinek mindig rossz, mert a reálost gyakran nem érdekli a humán, és fordítva. De akár egy 30 fős osztályt ketté is bonthatnának érdeklődés alapján. Mert egy 14 éves gyerekről már lehet tudni, h teljesen satu a matematikához vagy éppen leszarja a perzsákat.

Zuzu Petals 2010.03.14. 18:13:23

nem látom az előzőt, de valahol olvastam, hogy néha a következő hsz-szel megjelenik az előző. próba

Cartman (ex Cartman) 2010.03.14. 19:08:50

@nomac:
"A helyzet az, hogy ezek megertesehez/belatasahoz, a legtobb tanar egyszeruen buta."
Búzakalász hasonlat megvan? Mert ebből a megnyílvánulásodból világos, hogy a Tiéd még igencsak üres...

Kedves Kollégák / Tisztelt Bloggazdák!
Ezen a ponton muszáj feltennem a kérdést, hogy miért kell ezen a fórumon eltűrni, hogy mindenféle frusztrált pubi idebüfögjön ilyesmiket? (A fenti még nem is számít a durvábbak közé.) Miért nem moderáljátok a sok mocskolódást?

Félreértés ne essék: az értelmes kritikát szívesen fogadom, de nagyon sokan csak azért jönnek ide, hogy régi sérelmeiket (és ebből a szempontból mellékes, hogy esetleg jogos sérelmeket) itt, rajtunk torolják meg. Ideje lenne eldönteni, hogy ez egy szakmai fórum, vagy dühöngő...

Annak örülök, hogy nem csak szakemberek látogatják a blogot, mert így megismerem pl. a szülők véleményét is egy-egy témában, de nagyon unom a sok sértegetést. Arról nem is beszélve, hogy sok kommentelő nem veszi figyelembe, hogy ez is egy szakma (vagy inkább hivatás), és legalább minimális ismeretek kellenének a fenenagy kritikai érzék mellé. Vissza-visszatérő kérdés pl. az oktatás tartalmi szabályozása. Annak a szakmának pl., amit jelenleg tanítok, iszonyúan eltolták az új OKJ szerinti követelményrendszerét. (Kb. három szakmányi ismeretet szuszakoltak be egybe.) NEM TEHETEK RÓLA! NEM TEHETEK ELLENE SEMMIT! A legjobb tudásom szerint tanítom a rám eső tárgyakat, és bízom benne, hogy előbb-utóbb születik egy normális szabályozás. Ennyi.

Cartman (ex Cartman) 2010.03.14. 19:10:20

@nomac:
"A helyzet az, hogy ezek megertesehez/belatasahoz, a legtobb tanar egyszeruen buta."
Búzakalász hasonlat megvan? Mert ebből a megnyílvánulásodból világos, hogy a Tiéd még igencsak üres...

Kedves Kollégák / Tisztelt Bloggazdák!
Ezen a ponton muszáj feltennem a kérdést, hogy miért kell ezen a fórumon eltűrni, hogy mindenféle frusztrált pubi idebüfögjön ilyesmiket? (A fenti még nem is számít a durvábbak közé.) Miért nem moderáljátok a sok mocskolódást?

Félreértés ne essék: az értelmes kritikát szívesen fogadom, de nagyon sokan csak azért jönnek ide, hogy régi sérelmeiket (és ebből a szempontból mellékes, hogy esetleg jogos sérelmeket) itt, rajtunk torolják meg. Ideje lenne eldönteni, hogy ez egy szakmai fórum, vagy dühöngő...

Annak örülök, hogy nem csak szakemberek látogatják a blogot, mert így megismerem pl. a szülők véleményét is egy-egy témában, de nagyon unom a sok sértegetést. Arról nem is beszélve, hogy sok kommentelő nem veszi figyelembe, hogy ez is egy szakma (vagy inkább hivatás), és legalább minimális ismeretek kellenének a fenenagy kritikai érzék mellé. Vissza-visszatérő kérdés pl. az oktatás tartalmi szabályozása. Annak a szakmának pl., amit jelenleg tanítok, iszonyúan eltolták az új OKJ szerinti követelményrendszerét. (Kb. három szakmányi ismeretet szuszakoltak egybe.) NEM TEHETEK RÓLA! NEM TEHETEK ELLENE SEMMIT! A legjobb tudásom szerint tanítom a rám eső tárgyakat, és bízom benne, hogy előbb-utóbb születik egy normális szabályozás. Ennyi.

Cartman (ex Cartman) 2010.03.14. 19:20:39

@pupak30:
"ha nekem középiskolában mondjuk a tranzisztorok gyártási eljárásai helyett megtanítottak volna normális C-ben programozni"
Nekünk általános iskola ötödik osztályában(!) már tanítottak programozást (igaz, nem C-t, hanem Basicet). A '80-as évek közepén! Sőt, nyolcadikosként már gépi kódban is programoztunk. Ma - ha valaki nem akar emelt szintű érettségit tenni - elvégezheti a középiskolát úgy (középfokú informatika érettségivel együtt!), hogy nem kell feltétlenül programoznia.

Zuzu Petals 2010.03.14. 19:29:11

@Cartman (ex Cartman):
Nyilván nem az olyan oktatókkal van a gond, akik rendelkeznek némi hivatástudattal.
Egyébként nagyon érdekelne, hogy mint egy ilyennek tűnő pedagógus, Te miben látod a közép- és általános szintű oktatás hibáit, és milyen megoldást javasolnál? Mert szerintem ezeknek a fórumoknak a lényege pont a "több szem többet lát" dolog lenne a lényege, hogy a kívülállók is megismerjék a szakma véleményét.

Cartman (ex Cartman) 2010.03.14. 20:12:10

@Zuzu Petals:
Már gondolkodtam rajta, hogy írok ide egy posztot erről, de iszonyú hosszú lenne. Az általános iskolába nem mernék belemenni, nem értek hozzá. A középiskolával kapcsolatban csak egy néhány példa, mind megérne akár külön-külön posztot:
- A már oly sokszor emlegetett tartalmi szabályozás átalakítása. Pl. amit itt is sokan hiányoltok: közgazdaságtan, egészségtan (ilyen van, de - ha jól tudom - nem kötelező), állampolgári ismeretek (ennek keretében pl. lehetnének vezetett viták), stb. Az etika - mint ötlet - szerintem egyébként nem rossz, de nem tudom, konkrétan mi a tartalma.
- A szakképzés moduláris, kompetencia-alapú átalakítása alapvetően jó irány, de néhány szakmában még van mit javítani rajta (a már előbb is említett tartalmi szabályozás, elmélet-gyakorlat arány). Egyes érettségire épülő szakmák esetén meg kellene oldani, hogy az alapozó képzés után elég legyen (két év helyett) egyéves szakmai képzésen részt venni.
- Innovatív pedagógiai módszerek alkalmaz(tat)ása. Ezzel az a gond, hogy sokkal komolyabb tanári felkészülést igényel, mint a frontális oktatás. Meg kéne fizetni... És ellenőrizni is kéne.
- Igazi, jól működő továbbképzési rendszer. Most is van hétévente kötelező továbbképzés, de az leginkább is... hogy is mondjam... nem annyira tudás-, inkább pénzügyi erőforrás-transzfer :).
- Fegyelmezési eszközöket a pedagógusok kezébe! Itt is felmerült már pl. az Arizona-program, vagy az amerikai detention-rendszer. A családtámogatások átalakítása úgy, hogy iskolába jár(at)ásra ösztönözzenek.
- A pedagógusok anyagi / erkölcsi megbecsülésének javítása. Ezzel párhuzamosan meg kell oldani a tanárok minősítését FÜGGETLEN szakmai szervezet által. Pedagógus-életpálya kialakítása, a jó tanárok szakmában tartása adminisztratív eszközökkel is. Most van számos olyan intézmény, ahol szeptembertől-júliusig, határozott időre alkalmazzák a pedagógusokat. El lehet képzelni, milyen komoly didaktikai munka folyhat egy ilyen "iskolában".
- A jelenlegi finanszírozási rendszert is át kellene alakítani. A mennyiségi helyett a minőségi oktatást kellene premizálni.

Hirtelen ennyi jutott eszembe. Ha lenne annyi időm (és látnám értelmét :) ) tényleg lehetne mindről legalább annyit írni, mint a vitaindító poszt.

ludimagister 2010.03.14. 20:25:21

@Cartman (ex Cartman): Szívemből beszél kedves kollega! Már sokszor tapasztaltam, az iskoláról, tanárokról mindenkinek van véleménye (általában rossz),azt keresetlen szavakkal a képembe(képünkbe) vágja. Én pedig (aki szintén nagyon sok problémát látok, az oktatásirendszert katasztrófálisnak találom)kényszert érzek, hogy védjem pedagógustársaimat. Magam hatvan felé járva, történelem-latin szakos tanárként, igyekszem lépést tartani a szakmai ujdonságokkal, használom az internetet, digitális táblát. Póbálok motiválni alig kezelhető kamaszokat, beszélek, vitázok, érvelek, példát mutatok (még sose beszélgettem, dohányoztam stb.a Himnusz éneklése közben)és úgy látom a saját tantestületem 90%-a így tesz. Ennek ellenére tehetetlennek,eredménytelennek érzem magam és tudom, hogy ez nem az én hibám!

dr. trafik nomac 2010.03.14. 21:02:25

Zuzu Petals:
Ha szamitogep szamol helyetted, akkor megerthetned, hogy mennyire hasztalan tudas ez. Ha nem teszed, esetleg lehetnel jartassabb, nem tudom mit csinalsz, de en nap mint nap dolgozok gepeszmernokokkel, es epiteszekkel is, viszont nem nagyon latom az alkalmazott fizikat, akarhany diplomaja is van (amugy jo lenne ha latnam). Viszont nagyon elo tudjak adni, hogy mennyire fontos a sok iskolazottsag. Engem nem frusztral, mert nekem is van, de hogy nem ott tanulja meg az ember az uzleti+tudamanyos gondolkosdat az biztos. A kettot kulon-kulon esetleg.
Tanarok meg sirankozhatnak, de annyi elkurt projektet lattam mar professzoroktol is, nem veletlenul irtam az MTA-s elszolast is peldanak, hogy okkal allitom, hogy nem jol van ez igy.
Newtoni mechanikara irjal mar igaz peldat, amit valoban hasznalnak, es nem csak azt hiszed, hogy hasznaljak. Es ne keverjuk ide a Newtoni matematikat, mert szamitpogepes modellekben az valoban elterjedt, es jo is. Az sem erdekel, amit a kis laborodban kiszamolsz, azten az epieteto majd mast rak be. Persze a modelbol biztos felhasznalunk dolgokat, de ez egy igen szuk reteg, Egy elcseszett modelt, miert is kell miden iskolasba beleverni? Amugy ha esetleg talakoztral fizikaval, akkor tudhatnad, hogy nem neves fizikus is igen csak karosnak tartja, a rosszul egyszerusitett modellek hasznalatat.
De ne feledkezzunk meg a tortenelem, meg az irodalom temakorrol sem, nagyon elmentunk szaklmaba, ugyanaz a baj ott is.
Igazan jo tanaraim, minden megallapitast ugy kezdtek, "LEHET", ez nagysaguk vedjegye is lehetne. A tanari aroganciat azert is utaalom, mert el is hiszik, hogy amit tanitanak az igaz, pedig ennek igen kicsi a valoszinusege, ezert is iratam korabban, hogy butak.

dr. trafik nomac 2010.03.14. 21:05:01

hogy nem neves fizikus = neves fizikus (akart lenni - bocs)

szekertabor · provo.blog.hu 2010.03.14. 21:05:48

Szerintem pedig a következők miatt igenis szükség van az általános, és minden tudományterületre kiterjedő műveltségre:
Ha nem akarunk nagy tömegben funkcionális analfabétákat nevelni, akkor nem elég általában megtanítani a gyerekeket olvasni, hanem az írott szöveg megértésére is szükség van. A szövegértés pedig nem csupán azt jelenti, hogy valaki eligazodik egy szépirodalmi szövegben, hanem pl. azt is, hogy képes kezelni adatbásokat, mint a telefonkönyv vagy a menetrend, felismeri és értelmezi a víz vagy a mészkő vegyi képletét, vagy eligazodik egy műszaki cikk kezelési útmutatóján. Ezt a készséget csak gyakorlás, mégpedig rendszerezett szakszövegeken történő gyakorlás útján lehet elsajátítani. Tehát nem az a cél, hogy "megtanítsuk" pl. a történelmet, hanem hogy megtanítsuk a diákokat történelmi témájú szövegek és szaktudományos munkák értő olvasására, ami minden későbbi szakismeret megszerzésének előfeltétele.
A távlati cél nyilván "innováció, kommunikáció, adott szakterület igen jó ismerete, a megtanult dolgok alkalmazni tudása, kooperáció, dinamika és egyéb személyes jellemzők, mint magabiztosság, kiválló kommunikációs készségek", stb. Azonban ezek kialakítása nem tud megtörténni "általában", csak valamilyen tananyagon keresztül.
Általában jó kommunikációs képességei annak lesznek, aki széleskörű műveltségénél fogva jó szókinccsel, érzékletes és szabatos kifejezőkészséggel, jó asszociációs képességekkel rendelkezik. Márpedig ezeket szisztematikus és szerteágazó tudományterületenkénti képzés nélkül nem lehet megszerezni, gyakorlás nélkül pedig nem lehet megőrizni. (Kivéve talán a kereskedelmi rádiók műsorvezetőit, no de csődbe menne bármilyen cég, ha a termelését ennyire felszínes és összefüggéstelen kommunikátorokra bízná.)
Az intelligencia is csak ballaszt, ha valaki pusztán tesztek kitöltésére tudja használni, ahol elég megtalálni a sorból kilógó képecskét, de nem társul hozzá széleskörű és rendszerezett tudás.

Tehát összegezve: Lehet vitatkozni a tananyag tartalmán, lehet sőt kell fejleszteni egy-egy tudományterület életkorhoz illő tananyagát, de borzasztó tévedés azt gondolni, hogy bármit is nyerünk azzal, ha komplett tudományterületeket kiemelünk az oktatásból, vagy összefüggéstelen szövegtöredékekre redukáljuk azokat. Látszólag valóban sikeresebbek azok a társadalmak, ahol az iskolai oktatásból beszélni is alig tudó makogó félidiótákat engednek útnak (USA), de ne feledjük, hogy emiatt majd minden posztra, ahol érteni is kell valamihez, kénytelenek hagyományos képzést kapott első generációs bevándorlókat alkalmazni.

IZs 2010.03.14. 21:05:56

@Cartman (ex Cartman): "- A szakképzés moduláris, kompetencia-alapú átalakítása alapvetően jó irány, de néhány szakmában még van mit javítani rajta " szerintem nem jó az irány, nem jó a sok pénzért kitalált új OKJ, iskolai körülmények közt csak rengeteg munkával átdolgozva alkalmazható, a vizsgákon saját gyakorlati feladatokkal vizsgáztatva az iskolák objektív értékelése se valósulhat meg, a többi mondandód telitalálat, egyetértek.

NDT · http://nemdomi.blog.hu 2010.03.14. 21:15:45

@vitapartner: az a baj, hogy ha mindig így haladunk, eljutunk a képregényekig. Valahol vissza kéne fordítani ezt a folyamatot. Vagy legalábbis elérni, hogy ne romoljon a helyzet. Lehet, hogy Jókai nehéz, de előtte a gyereknek már több Fekete könyvet is el kellett olvasnia, meg mondjuk egy Bambit vagy Két Lottit, meg egy Egri Csillagokat stb. Szóval mire Jókait kell olvasnia, addigra már-amennyiben elolvasta ezeket a könyveket, és nem a rövidítetteket és nem filmváltozatokat nézett-rendelkezik azzal a szókinccsel és egyebekkel, hogy élvezni tudja. Márpedig ezeket a könyveket el lehet olvasni.

dr.pupak30 2010.03.14. 21:17:02

természetesen a mocskolódást nem kell eltűrni, a néhány ingerültebb hozzászólás oka pedig szerintem az, hogy sokan érzik, főleg akik az oktatás részei, hogy az egész nem jó irányba megy, amit ott kapnak (nem a tudás, hanem a beidegződések) az sok esetben nem segíti, hanem inkább gátolja őket a munkaerőpiacon.
engem frusztrál, hogy magyarországon nagyon sok a jó szakember, de az ötletek sosem jutnak el a megvalósítás szakaszába, minden marad a régiben. a társadalom rendkívül rossz állapotban van. nézzünk körül, egészségileg, erkölcsileg, közérzetileg, emberileg nulla. az iskolában töltjük el a legtöbb időt a legfogékonyabb korszakban ott lehetne többet tenni az egész országért. ha önállóan nem megy miért nem tanuljuk meg a nálunk sikeresebb országok módszereit rendszereit pl. skandináv országok?

NDT · http://nemdomi.blog.hu 2010.03.14. 21:17:28

a kommentemet akarom!!! (na, léciléci blogmotor)

dr.pupak30 2010.03.14. 21:23:02

@ludimagister: az egész tanár kiáll és magyaráz a diák hallgat és visszaad módszer elavult. közös munka kellene minnél több média bevonásával és a diák mindjárt érdeklődő lenne. persze ehhez tényleg kell pénz.

IZs 2010.03.14. 21:27:11

@nomac: nem igazán értem miért oly fontos, hogy belássuk a newtoni mechanika alkalmazhatatlanságát és feleslegességét, de legyen és örülök, hogy nem fizikát tanítok, amit azonban végképp nem értek az alábbi mondatod: "Igazan jo tanaraim, minden megallapitast ugy kezdtek, "LEHET", ez nagysaguk vedjegye is lehetne. " ???

Ha tehát mondjuk a kúp különböző metszeteinek szerkesztését tanítom ( ábrázoló geometria)és el is hiszem, hogy amit tanítok az igaz, pedig ennek igen kicsi a valószinűsége, szerinted buta vagyok? vagy félre értettem valamit?

dr.pupak30 2010.03.14. 21:32:06

projekt rendszerű dolgok kellenének, melyek a munkahelyen vannak.
pl. következő óra anyagának kidolgozása 5 fős csoportokban, minél több média bevonásával. az óra elején annak bemutatása, a többi csoport beleszólhat vitatkozhat. uram bocsá ha nem elég a 45 perces óra akkor még 45 percet ráhúzni. majd az óra vége felé a tanár kijavítaná a hibákat, majd a végén összefoglalná az anyagot. így csökken a tanár kiszolgáltatottsága, mert nem mint tanár, hanem mint egyenrangú fél vesz részt az órai munkában stb.

dr. trafik nomac 2010.03.14. 21:40:11

NDT: Tudom, hogy sokan szeretik Jokait, viszontl egalabb annyian nem. En azt gondolom, hogy Jokait elvezni egyfajta perverzio, szoval nem a gyerekemet kinozzuk mar ezzel.

Cartman (ex Cartman) 2010.03.14. 21:43:38

@ludimagister:
Abban, hogy ezen a fórumon kapunk hideget-meleget, kicsit mi is hibásak vagyunk azért. Kevés tanár szánja rá magát, hogy írjon ide egy-egy színvonalas kis írást. Néhány poszt viszont, amit (elvben) pedagógusok írnak, kifejezetten gyenge. Sokszor nem csak tartalmi, hanem stilisztikai, és - ami még szomorúbb - helyesírási tekintetben is.

@IZs:
A vizsgákon korábban is saját gyakorlati feladatokat adtunk. Vagy Nálatok máshogy volt? Ahány féle szakma van, szerintem nem is reális elvárás, hogy mindre központi feladatsorokat dolgozzanak ki. Ettől függetlenül tény, hogy a vizsgáztatás iszonyúan túl van bonyolítva, azt lehetne egyszerűsíteni.
Azzal viszont végképp nem értek egyet, hogy olyan nehéz lenne átdolgozni iskolarendszerű oktatásra az OKJ moduljait. Tananyagelemekre kell bontani, amit aztán tantárgyakká kell összeállítani. Szerencsés esetben egy-egy modul akár közvetlenül is tantárgyiasítható. És nyilván nem kell átdolgozni minden évben... Bár lehet, hogy most nemsokára esedékes lesz... :)

NDT · http://nemdomi.blog.hu 2010.03.14. 21:44:34

@nomac: Gratulálok. Szerinted csak olyan könyveket kéne olvasni az iskolákban, amiket kivétel nélkül mindenki szeret?

dr. trafik nomac 2010.03.14. 21:50:22

@IZs:
-Newtoni mechanika hasznalhatosaga igen szuk koru, nem azt mondom, hogy nem kell fizikat tanitani, sot szerintem meg tobbet, hiszem az a vilag maga. De egy gyereknek nem magyarazat arra, hogy azert esek vissza foldre, mert F=ma, plane, hogy nem is igaz.
- "Ha tehát mondjuk a kúp különböző metszeteinek szerkesztését tanítom ( ábrázoló geometria)és el is hiszem, hogy amit tanítok az igaz," Igen butasag, mert valoszinu vannak mas modozatok, amit mas korulmenyek kozott, de akar adott esetben is celravezetobbek, erre midennkeppen fel kell hivni a figyemlet annak akit oktatunk.
Miert latom azt, hogy egeszen komplex fizikai elmeleteket is be tud mutatni egy-egy jo tankonyv, akar az "ididota" amerikai egyetemen, hogy az kerdeseket ebreszt a hallgatoban, es nem pedig szajaba tolja a vaalszokat. A problemakat felveti, es nem megoldasokkal operal. Jelen tudasunk szerint nincs semmire sem meg pontos, es kielegito valasz, es ez ami elorebb mozgat ja dolgokat. Persze csak akkor, ha errol tudunk, es nem beleverjuk a gyerekbe a "tudast", hogy ettol aztan okos leszel. Attol lesz okos valaki, ha kerdeseket tud feltenni, marpedig a legtobb iskolaban aki kerdez, az mar nem is erti, pedig pont forditva van.

dr. trafik nomac 2010.03.14. 21:52:06

@NDT: Szerintem meg lehet valasztani. Az emberek valamiert nem egyformak, miert nem olvashatnanak az emberek mast ? Az a nagy helyzet, hogy szinte mindenki szeret olvasnmi, csak meg kell neki talalin a megfelelo konyvet.

NDT · http://nemdomi.blog.hu 2010.03.14. 22:01:14

@nomac: Ez igaz, de ahhoz, hogy megtalálja a neki tetsző könyveket, ismerni is kéne néhányat. Így sokan leragadnak annál, hogy mi az aktuális bestseller. Éppen mivel sokfélék vagyunk, nehezen hiszem el, hogy egy olyan-egyébként nem túl magas színvonalú-könyv, mint az Alkonyat, mind a nemtudomhánymillió olvasójának ideális könyve. Lehet, hogy sokuknak pl. Marquez sokkal jobban tetszene, ha valaha is a kezükbe vennék. Ezért jó minden kötelezőt elolvasni. Azt hiszem az irodalomra (amennyiben normális fiatalokról beszélünk) lehetne alkalmazni a "mindent ki kell próbálni egyszer" elvet.

dr. trafik nomac 2010.03.14. 22:07:23

@NDT: "mindent ki kell próbálni egyszer" elvet, azert nem olyan egyszeru veghezvinni, egyreszt az ember ideje is veges, masreszt ha valami nem tetszik, akkor minek olvassam vegig? Igen valoban tobbfele merites kell, nem lehet a muveket, csupan, tartalom, meg szerzo szerint csoportositani, de igen is dontse el a diak, hogy tetszik, vagy nem tetszik, mert akkor er valamit az egesz, ha van sajat velemnye, es ebbe az is beletarozik, ha valamit 1 oldal utan felretesz, mert szerinte vacak. Vannak persze konyvek, melyek az elso borzalmas 50 oldal utan lesznek igazan jok, de most ha 1 ilyen kimarad, de elolvas helyette sok mast, ugyan ki banja ?

IZs 2010.03.14. 22:35:41

@nomac: Valaki már írta, az iskola feladata , a tanulás technikáját elsajátítsuk, de ezzel együtt az agy edzése is megtörténik,és ha egy bádogosnak munkafeladata elvégzéshez szükséges a kúpszeletek ismerete, szerkesztésének elsajátítása én továbbra is tanítani fogom az általam ismert módszert,és ezzel nem csak az eszét pallérozom, de a vizsgára is felkészítem, és felhívhatom a figyelmét mondjuk az AutoCadre mint más lehetőségre de a műhelyben lehet mégis az elsőt fogja alkalmazni.
@Cartman (ex Cartman): de igen, mi is csináltuk, és láttam más iskolák feladatait és színvonalát is, és reméltem az új vizsgákon kiderül micsoda különbség van a két iskola közt.
Nem ismerem minden szakma modulrendszerét, biztos van ami jó, de azt tapasztaltam az ismeretek egymásra építését nehéz ebben a rendszerben megvalósítani, nincsenek a modulokhoz illő tankönyvek, a meglévők drágák és csak egy része kell, tehát nem vetetjük meg, saját anyagot írni-rajzolni 5-6-7-8 modulhoz, igen sok óra, akkor érné meg ha több évre szólna, de ki tudja mit hoz a jövő?

Zuzu Petals 2010.03.14. 23:00:55

@nomac: Enélkül a szar nélkül összedőlnének az épületek, kell a közlekedésmérnököknek, sok gépésznek. Ez úgy kb. a gazdaság 40%-a, de nem ragozom tovább. Sikerült a leginkább alkalmazott dolgot kiragadnod...
@Cartman (ex Cartman):

Szerintem egyesével csinálj rövid posztot minden egyes tárgyból + a fegyelmezésről meg amit még fontosnak tartasz. engedd, hogy az emberek elmondják, mi kéne, aztán add tovább az egészet egy civil szervezetnek/alapítványnak, hogy fogalmazzanak meg egy olyan indítvány/nyílt levelet, ami a tanerő, az átlag ember, a diák és a szülő érdekeit képviseli. de ez csak egy tipp, viszont van pár szervezet, aki ilyenekért is begyűjti az 1%-ot.
Vagy kérj meg itt vkit,h összegezze.
De lehet, szar ötlet...

Cartman (ex Cartman) 2010.03.14. 23:10:58

@IZs:
Igen, ebben mindben igazad van. Én is csak az elképzelést, az irányt tartom jónak, a gyakorlati megvalósítás - a mi szakmánkban legalábbis - borzalmas. Az alap szakképesítés (ahogy már írtam is) iszonyúan túl van tervezve, ráadásul nem adhatók rész-szakképesítések, nincs se ráépülés, se elágazás. A gyakorlat-elmélet arány 50-50%. Az új OKJ logikája láthatóan nem érintette meg a tananyag tervezőit. Ráadásul a mi képzésünk elég speciális, szinte semmilyen tankönyv nem áll rendelkezésünkre. Az a kevés, ami van, az meg szót sem érdemel.

dr. trafik nomac 2010.03.14. 23:11:55

@Zuzu Petals:
"Enélkül a szar nélkül összedőlnének az épületek, kell a közlekedésmérnököknek, sok gépésznek"
Kellene, de nem hasznaljak, szoval lehet megsem kell. Kamu ez, mint oly sok "hasznos" tudas, gyakoralti szemlelet kellene. Ti ragaszkodtok a modszertanotok helyessegehez, en meg az mondom, hogy dubjuk kutba az egeszet, es neveljunk olyan embereket, akik gondolkodnak. Az az ironokus az egeszben, hogy akikrol az iskolaban tanulunk, nagyreszt kiestek az ugyonilyen elvu oktatasbol, mundjuk az utbbi 150 evben, ez azert sokat elarul.

IZs:
"de a műhelyben lehet mégis az elsőt fogja alkalmazni."
Az ilyen gondolkodas miatt tartunk itt, nem tudom lattal-e mar badogost, de elobb hasznal autocad-et, mint kiszerekszeti a lemezt.

Cartman (ex Cartman) 2010.03.14. 23:38:34

@Zuzu Petals:
Az ötlet nem rossz, de nekem nincs erre időm. (Tanítás + vállalkozás + család...) Ha komolyan szeretném kidolgozni a témákat (másképp mi értelme lenne?), ahhoz komoly kutatásokat kellene végeznem. Ld. új OKJ. A fent említett gondok mennyire általánosak? Van olyan szakma, ahol jól működik a rendszer? Nekünk tartottak erről anno egy meglehetősen inspiráló továbbképzést, ami után lehangoló volt, mennyire rossz a mi szakmánkra kidolgozott anyag. Tulajdonképpen csak annyit jelentett nálunk a moduláris, kompetencia-alapú átdolgozás, hogy a korábbi tananyagot modulokra bontották, és hozzácsapták(!!!) az időközben a számítógépes feldolgozás miatt kihalt szakmák "maradványait". Pedig a vezérlő elv - szerintem - nem rossz...

Az a másik, hogy ezekben a kérdésekben úgyis a politika dönt. Pontosabban már döntött. Biztos vagyok benne, hogy a Fidesz szakpolitikusainál már minden elő van készítve, csak arra várnak, hogy megtörténjen az utolsó formalitás, a választás. Kíváncsi leszek, mi van a tarsolyukban. Az biztos, hogy rendpárti fordulat következik, csak az a kérdés, hogy mekkora. Szerintem egyébként kár lenne felrúgni mindent (még ha politikai okokból gyökeres változásokat is kommunikálnak), mert az ördög úgyis a részletekben lakozik. Egy-két aprósággal is sokat lehetne javítani a mostani rendszeren, és van olyan is, amit egyáltalán nem kéne bántani. Pl. a szakképzés finanszírozása - a mai magyar viszonyokhoz képest - kifejezetten jó (legalábbis az én tapasztalataim szerint).

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.03.14. 23:55:16

@nomac: "- Azt sugaljuk, hogy az iskola pontos ralatast ad a vilagra, reszletek nelkul. "
Amikor én jártam iskolába, pont az ellenkezőjét mesélték. Igaz, én műszaki középiskolába jártam.

"Fizika: Itt a gyerek bemagol egy halom elmeletet, meg kepletet, amik semmire sem jok, mert ha valoban ki kell szamoljak valamit (mint mernok), akkor pontosabbak kellene (sokszor az egyetemi megoldasok sem eleg jok), tehat nemcsak haszntalan oktatni, de felre is vezeti az embert, mert a dolgok valojaban nem ugy mukodnek mintahogy tanuljuk, legjobb esetben is csak hasonlitanak."

Azért én az U/I-re fel merem tenni az életem, meg arra is, 1/2mv^2.

"Tortenelem: Egyiptom meglehetosen fajsulyos, igy okkal gondolja az ember, hogy akkoriban csak Egyiptom letezett, holott a bolygo mas reszen is haladt a tortenelem, esetlegesen nem kevesse lenyeges tortenelemmel." Valahol szelektálni kell. Én inkább az érdekességet jiányolom, mint azt, hogy tanítsanak egy kis Catal Hüyüköt, amiről amúgy sem tudnak túl sok mindent.

"Irodalom: A koltok jobbara erzekenyebb emberek mint az atlag, ebbol a diaknak az jon le, hogy a muveszet az egyfajta tudomanyos mufaj, amit picit szeszelyes emberek irnak. " az irodalomtanításra haragszom és pont fordítva látom a problémát.
Hogy azt meséli az irodalomoktatásunk, hogy az irodalom maga nem egy tudományos műfaj, hanem valami más. Elhiteti a szerencsétlen diákkal, hogy Csokonai a szimultán verseit kiböfögte, mert akkora agya volt, meg, hogy Janus Pannonius hexametereket szart, és csak istenáldotta tehetség van a műveik mögött, a hosszú évek kitartó munkája meg említésre sem méltó.

"A felkesz reszleteknek ilymodon nincs semmi haszna, mert nem tanuljuk meg a dolgok valodi megsimereset, viszont lesz egy halom ismeretunk dolgokrol, amik melyebb megertes nelkul ertektelenek, sot felreertelmezhetove valnak." Ebben sem értünk egyet. Felismerhető emberalakot lehet rajzolni két-három vonallal. Az általános- és középiskolás anyag egy ilyen skicc a világról.

Persze abban van valami, hogy ha az ember az egyetemen biológiát tanul, akkor előtte elég sokat kell felejtenie a középiskolai anyagból, ha meg kémiát, akkor abból, de skiccnek elmegy.

Cartman (ex Cartman) 2010.03.15. 00:13:46

OFF

Dani!

Elolvastam a Népszabadságos cikked. Ha nem vagyok túl indiszkrét, kire fogsz szavazni? :)

Zuzu Petals 2010.03.15. 00:17:30

@Cartman (ex Cartman): Szerintem kezdetnek az is elég, ha csak bedobod az ötletet, hoyg aki a blogra látogat, mondja el az ötleteit. Aztán passzold tovább valakinek, aki ezért kapja a fizetését. Egy az egyben mehetnek a posztok szerintem, de legalább teszel valamit. Én már nagyom unom a blogokon mérgelődést. Annyit tudok segíteni, hogy szabad időmben szétnézek, hogy esetleg milyen szervezetek foglalkozhatnak ilyen dolgokkal. Sajna nekem is kevés időm van, de folyton csak pofázok én is, és idegelem magam.
No, mindegy, holnap visszanézek, aztán majd meglátjuk... :)
Jó éjt!

bontottcsirke 2010.03.15. 08:36:19

Én a tananyag modernizációjának első lépéseit már látom, engem inkább a túlképzés idegesít.

Én mint idegen nyelvet oktató tanár feleslegesnek tartom, hogy erre egyetemeket képeznek embereket, amikor egy kétéves okj-s tanfolyam is elég lenne.

Sőt amit pedig egyetemen tanultam azok döntő többségét sosem fogom használni még elméleti szinten sem.

Ellenben a pedagógiai tanulmányokat meg elnagyolják, pont azt amit meg kéne tudni, ha az ember tanítással foglalkozik.

Cartman (ex Cartman) 2010.03.15. 11:10:22

@Zuzu Petals:
Az a helyzet, hogy nem szeretném zászlóra tűzni és lobogtatni a véleményemet. Ez lenne a leggyorsabb és legbiztosabb módja, hogy repüljek a munkahelyemről... :)

Pozitívan 2010.03.16. 14:37:04

Kedves kollégák, ne legyetek már olyan sértődősek! Az itt elhangzó negatív vélemények teljesen jogosak, akinek nem inge, az meg ne vegye magára! Igenis a legtöbb tanár hülye. És itt nem a szaktantárgyi tudásról, hanem emberismeretről, empátiáról, segítőkészségről, pedagógiai érzékről, problémák megoldásáról, spontaneitásról, nyitottságról, a fiatalokról alkotott véleményéről és úgy egyáltalán az egész világhoz való viszonyulásról beszélek. Én a magam részéről nem veszem fel a sértéseket mert tudom, hogy nem rám vonatkoznak, viszont látom azokat, akikre meg nagyon is. De ismeretlenektől milyen kritikát várhatok, ha nagyjából tisztában vannak az emberek azzal, hogy kik kapnak tanári diplomát? Én is olyanokkal kaptam kézhez anno a papíromat,
- akik nem is akartak tanítani, aztán mégis ezt művelik,
- akik a cigányok oktatásáról úgy nyilatkoztak, hogy egy sorba állítani őket, aztán jöhet a géppuska,
- egyiknek az anyja azt mondta, hogy elmehetek a bánatba az ötleteimmel, ha majd én is letanítottam x évet, majd én is utálni fogom az egészet (hál'Istennek nem így van),
- soroljam még?

Cartman (ex Cartman) 2010.03.17. 08:59:52

@Pozitívan:
Nem értünk egyet. A legtöbb tanár - szerintem - egyszerűen csak motiválatlan. Az "alkalmatlannak" minősített tanárok 80-90%-áról rögtön kiderülne, hogy igenis képes jó pedagógussá válni, ha megfelelő motivációt kapna. És itt nem csak a mocskos anyagiakra gondolok, hanem igazi sikerélményekre, a pedagógiai munka objektív mérésére és az azon alapuló elismerésre.

Másrészt engem nem az zavar, ha elhangzik itt, hogy xy tanár (nem feltétlenül névvel-címmel :) ) ezért és ezért hülye, hanem a sok általánosító mocskolódás (minden tanár hülye, csak a hülyék mennek tanárnak, stb.). Ráadásul ezekben a megszólalásokban semmi előremutató nincs, csak arra jó, hogy ebbe az irányba tematizálja a blogot, mélyítse a kommunikációs szakadékot.

Egyébként érdemes kicsit körülnézni az országban. Minden más területen rend és hatékonyság honol? Csak az oktatás a fekete bárány? Ugye, azért nem így van. Bizony vannak hülye orvosok, mérnökök, ügyvédek és közgazdászok is. Sőt, előfordulnak korrupt köztisztviselők, politikusok is. De ott sem mind az. És sok helyen - akárcsak az oktatásban - a rendszerbe is rengeteg hiba van kódolva.

Pozitívan 2010.03.17. 12:53:56

@Cartman (ex Cartman):

Tegye fel a kezét, aki azért ment tanárnak, mert szeretett volna emberekkel foglalkozni, szerette a diákságot és még ma is így érez! Na, aki nem tette fel, az véleményem szerint alkalmatlan.

Motiváltság? Persze, hogy jól esik az elismerés, de nagy kérdés, hogy kinek mi az. Kapok az igazgató úrtól egy nemzeti színű vállveregetést, mert jó volt az ünnepség. Egy diák kimondottan hozzám fordul segítségért, nem feltétlenül iskolával kapcsolatos ügyben. A legidiótábbnak kikiáltott emberke három év múlva is szó szerint idézi amit órán mondtam. Ha az utcán szembehaladok egy volt diákkal, nem megy át a másik oldalra, hanem odajön és megkérdezi mi van velem. Nekem ez elég.

Lehet, hogy én vagyok zűrös, de már azt is megkaptam "a pofámra" a kollégáktól, hogy idealista vagyok, meg könnyű úgy órára menni, hogy minden diákot szeretek. Valóban könnyű, mert nem sok kis gazembert látok, hanem sok érdekes és értékes emberpalántát. A villanyszámla problémámat, vagy egyéb más gondjaimat sem őrajtuk vezetem le. Nekem az a legnagyobb motivációm, hogy látom mennyit fejlődnek a kezem alatt és a szalagavatókon, ballagásokon büszkén nézem az osztályokat. Nagyon sok kollégámon pont az ellenkezőjét látom, és dühít egy kissé, hogy mit keresnek még a helyükön?!

OK, talán kissé elragadtattam magam, de ennyi szétcseszett családi háttérrel rendelkező diák láttán úgy érzem, hogy igenis több az iskola és a tanár feladata, mint leadni az aktuális anyagot, oszt annyi. Ráadásul a középiskolás korosztályban adódik az utolsó lehetőség arra, hogy az ember kicsit helyrebillentse egy fiatal kifordult lelkivilágát, ami nagyon fontos lenne. És nem sajnálom az időt egy kis beszélgetésre az új osztályaimnál a "kapcsolatunk" elején, mert egy kiegyensúlyozott, jó légkörben a tananyag leadása és befogadása is könnyebben megy.

Cartman (ex Cartman) 2010.03.17. 17:04:14

@Pozitívan:
Aha. Nem hagytál ki esetleg valamit?

Kitalálom! Fényevő vagy! Vagy Nálatok már működik a közösségi pénz, és tudsz gyermekmosollyal fizetni.

Jó, akkor jöjjön ugyanez kevésbé szemét megközelítéssel. Mennyiért maradnál még a tanári pályán? A mostani fizetésed 80%-a elég lenne? Vagy 70% is? 60% még elmegy? Esetleg még ennél is kevesebbért is ugyanilyen lelkesedéssel tanítanál?
- Apa! Szeretnék egy tornacipőt! Csak nekem nincs az egész osztályból. Az utcai cipőmben kell tornáznom. Mindenki rajtam röhög!
- Értsd meg, fiam, nem megy. Szegények vagyunk. De apa legalább azt csinálja, amit szeret...
Ha Te mondjuk a mostani béred 50%-a alatt már nem maradnál tanár, biztos, hogy aki 40%-ért elvállalja, az jobb, elhivatottabb pedagógus Nálad?
Az egyetemen megtanultuk, milyen összetett lehet a tanulási motiváció a gyerekeknél. Miért baj az, ha egy pedagógus motivációja sem csak ennyi: szeretek tanítani? Félreértés ne essék, örülök, hogy szereted a munkádat, de nem valami bölcs ezt így kommunikálni. Mert a tanári hivatás is munka. Munkabérért (is) végezzük.

(Írom mindezt úgy, hogy alapvetően szerencsés vagyok anyagi téren. Tehát pl. az én anyagi motivációm elképzelhető, hogy gyengébb a Tiédnél. De ettől még simán lehet, hogy Te vagy a jobb tanár.)

Pozitívan 2010.03.17. 21:20:03

@Cartman (ex Cartman):

Egy kis dühöt érzek a válaszodban, szerintem félreértesz. :(

Az egész "vitánk" onnan "robbant" ki, hogy azt mondtam: a legtöbb tanár hülye. Én itt tanárként azokra gondolok, akik bemennek az osztályba és próbálják osztani az észt, nem pedig azokra, akik elhagyják a pályát, mert kevés a fizetés.

Természetesen van egy olyan összeghatár, ami alatt már én sem dolgoznék tanárként bármennyire is ez a szívem vágya, de akkor már nem hívnám magam tanárnak. És természetesen ugyanúgy, mint sok más embernek, nekem sem ez az egyetlen pénzforrásom. Mindenki tudja, hogy egy "mezei" tanári fizetésből nem lehet normálisan megélni. Ergo: az marad a pályán, aki fényevő :), vagy megengedheti magának, hogy tanárként jól érezze magát (mint én), vagy - amit Te is írsz - elvállalja óccsóér is (ettől egyébként még nem feltétlenül alkalmatlan), vagy csak azért van még a pályán, mert nem tud máshová elhelyezkedni (ez véleményem szerint a teljességgel alkalmatlan). Biztos lehetne másképp is csoportosítani. Na, én az utolsó kategóriát tartom a legborzasztóbbnak és úgy érzem, ebből van a legtöbb.

Itt akkor már vissza is kanyarodtunk oda, ahonnan elindultunk, hogy miért olyan a tanárok megítélése, amilyen. Erre mondom én azt, hogy ezen nincs mit megsértődni.

A több pénz pedig szerintem nem azokat motiválná lelkiismeretesebb munkára, akik a körben vannak (és az én felfogásomban alkalmatlanok), hanem az elvándoroltakat csábítaná vissza. Rögtön lehetne szelektálni.

Természetesen fogalmam sincs mi lenne a mindenki számára jó megoldás, de úgy látszik az "okos" embereknek se nagyon.

Cartman (ex Cartman) 2010.03.18. 08:28:45

@Pozitívan:
Nincs bennem düh. Ahogy írtam is, csak azzal volt bajom, ahogy kommunikáltad a motivációdat. És most, ennek tükrében: "és természetesen ugyanúgy, mint sok más embernek, nekem sem ez az egyetlen pénzforrásom" pláne igaz, amit írtam. Egyszerűen inkorrektnek tartom a többi tanárral szemben, ha ilyen körülmények között "megfeledkezel" az anyagi motivációról. Mert biztos van olyan tanár is, akinek a fizetése az egyetlen pénzforrása. És az is lehet, hogy ő a jobb pedagógus. Mert ő CSAK a hivatásának él.

"Az egész "vitánk" onnan "robbant" ki, hogy azt mondtam: a legtöbb tanár hülye." Ha van kedved, olvasd vissza, amit erre írtam. Minden szavát tartom. Motiválni kell a tanárokat. Erkölcsi megbecsüléssel, a kirúgás fenyegetettségével (de nem úgy, mint most: ha nem tetszik a pofád, repülsz...), és főleg: pénzzel. Igazi versenyhelyzetben - hidd el - rögtön kiderülne, hogy nincs is olyan sok ténylegesen alkalmatlan a pályán.

EGYDIAK 2011.01.22. 04:11:12

Más szemléletmód kell, nem kell semmilyen költséges reform. Tudomásul kell venni, hogy minden megváltozott, ami régen jól bevált az ma már nem életképes. A legnagyobb probléma a motivációban van. Se a diákok, se a tanárok nem motiváltak, és miért nem? A tanárok azért, mert nem kapják meg a tiszteletet a diákoktól, kevés a fizetésük is, így mi motiválná őket abban, hogy valóban oktassanak is, mégpedig nem is akárhogyan! Hatékonyan! Mit jelent ez? Azt jeleni, hogy igenis mondják el minden óra elején a diáknak 5 percben MIÉRT kell tanulnia az adott anyagot! Hiszen azért tanul a diák, hogy azt hasznosítsa majd az életben. Márpedig, egy kezemen bőven megtudnám számolni, hány tanár mondja ezt el, legalább néha. És mi van akkor, ha nem tud egy indokot sem mondani? Lehet, hogy nincs is rá szükség? Érdekes nem? A mai világban a diákok szabadidejéért meg kell küzdeni.

Ma amikor egy átlagos kollégiumi szobában 4 emberre 4 számitógép jut, rajtuk a rengeteg játék, facebook, msn, filmek, sorozatok meg ki tudja még mik. Egyszóval szórakozás, kikapcsolódás. És akkor bemegy egy előadásra reggel, ahol az anyagot rém összezsúfolt powerpointos diákban magyarázza a tanár. Ez már önmagában is abszurdum, ugyanis egy átlag diák nem tud egyszerre figyelni a diára, a tanárra, ÉS MÉG jegyzetelni is. A power pointnak a tanár által elhangzottakat kellene megerősíteni képi anyaggal!. Ezenkívül el kellene mondania, sőt videókkal, képekkel animációkkal kellene bemutatnia, mire lesz ez jó neki, ha megtanulja. Ezt úgy hivják, hogy motiváció. Ugyanis a diák miután visszamegy az óráról a koliba, miután hallott egy zavaros, összefüggéstelen anyagot, valószínűleg nem fogja elővenni, mikor ott van a kikapcsolódást, és szórakozást kínáló számitógép, tv, inkább leül elé, és pihen. Ez így van rendjén egészen addig amig ezen a tanár nem tud változtatni, megkérdezheti bárki bármelyik kollégistát, mennyire igazak ezek. Régen nem volt számitógép. Az ember ha hazament, vagy tanult, vagy nézte a tv-t (ha volt), vagy elment sportolni, átment a barátaihoz. Ez ma már NINCS!

Tehát mi a feladat? Érdekessé és hatékonnyá kell tenni az oktatást! Le kell kötni a diákok figyelmét, el kell érni, hogy ha felmegy a koliba, és leül a gép elé, akkor utánanézzen a neten (ami mellesleg egy gigantikus adatbázis, és - régen pedig ez hiányzott - mégsem arra használják a diákok, hogy kutassanak rajta) az elhangzott előadásal kapcsolatban, mert annyira megfogta valami, amit LÁTOTT, HALLOTT, VAGY TAPASZTALT. Igenis törvényben kéne rögzíteni, egy órai anyagnak hány százalékának kellene lennie gyakorlati példának, hogy a diák választ kapjon a MIÉRT-re. Miért tanulja ezt meg? A középiskolákban és még az általánosiskolákban detto ez a helyzet. Nézzék csak meg. A diákok nem tisztelik a tanárokat, verik őket. De MIÉRT? Mert a diákokat nem köti le az unalmas órai anyag. A plázákban lógnak, és miért? Mert unalmas hely az iskola. Inkább odamegy, ahol jólérzi magát, szórakozik, kikapcsolódik.

Jó példa az irodalomóra, miért nem olyan kötelező olvasmányokat adnak fel, amit megértenek a diákok? Egy Egri csillagok nagyon szép mű, de nem szeretteti meg az olvasást a diákkal. Sokkal több diákregényre lenne szükség, amelyiknek a nylevezete könnyű. És ha felnőnek, már szeretnek olvasni, elolvassák az Egri csillagokat is, és meg is fogják érteni miről szól. Rengeteg olyan olvasmányt olvastatnak, ami régi beidegződéseken alapul, de nem szeretteti meg az olvasást. A többi tantárgynál is érdemes szétnézni ezügyben.

Ha a tanár elérné, hogy olyan órákat tartson, ami leköti a diák figyelmét, akkor nem lenne semmi gond. Nem lenne verekedés, mert a diákok figyelnének, és jó lenne bejárni a suliba is, "vajon ma milyen izgalmas dolgot fogunk tanulni?". Itt megszületne az erkölcs is, mert a tanár kivívná magának a tiszteletet, és szeretetet. Ehelyett a tanár nem érti, miért ilyen a diák, miért nem tanul, miért ilyen tiszteletlen. Manapság az átlag diák NEM TUDNI akar valamit, hanem TÚLÉLNI, és pont. Ebből pedig nagyon nagy baj lesz, ha kikopik az a generáció, akinek még valóban mély tudása volt, mert rászánta a szabadidejét.

A mindenféle oktatási vezetőkkel pedig csupán annyi a baj, bármilyen szakállamtitkár vagy iskola igazgató, vagy bárki lehet, nem ismeri jól ezt a problémát, mivel ő nem ebben nőtt fel. Ez egy vadonatúj dolog, és érdekesmódon a diák-tanár verések is nem olyan régóta szaporodtak el ilyen mennyiségben. Érdemes lenne felmérést készíteni minden óra után, vajon a diákok mennyire elégedettek az elhangzott anyaggal kapcsolatban, mennyire értették meg elsőre, mennyire volt élvezetes. Szerintem siralmas tesztek születnének.

Hogy mit kéne tenni még pontosan?

- Egy kiadványt kellene készíteni, amiben le vannak írva azok az alapvető szabályok amik kellenek a hatékony tanításhoz. A legtöbb tanár szakember is. Sokan vannak, akik korábban 20-30 évet eltöltötek a szakmájukban, mielőtt oktatni kezdtek volna, tele vannak gyakorlati tapasztalattal, miért ne tudnának ezekből összeállítani egy nagy csokorral, és óra elején adagolni a diáknak? Hogy felkeltse az érdeklődését! Semmibe sem kerül, ingyen van!

- Használniuk kellene, (ahol lehet) a modern prezentációs technikákat, DE csak KIEGÉSZÍTÉSKÉNT! Ez nagyon fontos. A legtöbb tanárban teljes zavar alakul ki, amikor leül a power point elé, "most a teljes anyagot rátegyem e egy diára, vagy csak felsoroljam, esetleg valami képet tegyek be, hogy csináljam???" Nem tudják hogyan kell hatékony előadásokat csinálni, erre pedig van két jó könyv is:

Steve Jobs a prezentáció mestere - Hogyan legyünk őrülten hatásos előadók

http://bookline.hu/product/home!execute.action?id=97896&type=22&_v=Gallo_Carmine_Steve_Jobs_a_prezentacio_mestere_Hogyan_legyunk_orulten_hatasos_eloadok

Reynolds, Garr: PreZENtáció (2009)

http://bookline.hu/product/home!execute.action?id=80864&type=22&_v=Reynolds_Garr_PreZENtacio

Igen, ami feltűnhet, hogy 2009 és 2010-es kiadásúak. Aligha hiszem, hogy bármelyik tanár olvasta is volna őket. Mert minek? Igaz? "Én leadom az anyagot, azért mert a diák nem tanulja meg, az az ő gondja" HÁT NEM! Az a tanár gondja! Az ő dolga az, azért fizetik, hogy tanítson, bármi áron, de a tudását adja át, mégpedig olyan módszerekkel, hogy a diák könnyen vegye az anyagot, keltse fel az érdeklődését! Ezt bármelyik egyéb munkahelynél is elvárják, hogy hatékonyan dolgozzon! Ha ezt sikerül a tanárnak elérni, akkor a diák követi, mert motivált lesz, kiváncsi lesz, és ez az egész kulcsa! Tanulni fog, mert érdekli!
Az, hogy egy egész évfolyamból mondjuk 200-ból 150-en megbuknak matekból az kit minősít, ha nem a tanárt? Leadta az anyagot érthetően? Sokszor még aki tényleg belevetné magát a tanulásba, mert esetleg sikerült felhergelnie magát egy adott tárgyra, az is nagyot csalódik, és egyszerüen nem tudja megtanulni, mert nem érti! Nem egy nyelvet beszél a tanár és a diák. Ehhez még hozzá jön, a sokszor ismételt főkérdés: "Minek tanuljam én ezt, ha egy kicsit sem értem miről beszél a tanár?"

- Ezenkívül, ami rendkívül fontos lenne, hogy minden szemeszter elején, első órán, minden új tárgynál, a diák megkapja kinyomtatva a féléves tematikát! Majd pedig röviden végigmennének rajta, miről fognak tanulni. Itt is lehetne már adagolni, gyakorlati példákat.

A lényeg, hogy legyen egy átfogó képe a diáknak az adott tárgyról, és erről legyen egy kinyomtatott papír is a kezében, ne valami honlapról töltse le, mert a diak lusta, majd letölti, ha jön a ZH, és véletlenül rátalál. Meg ennyit talán az iskola is be tud ruházni. Egy 200 fős szemináriumnál ez 200 fénymásolt papírlap, kb 1500 Ft! Sok? Ugyanmár! Vicc!
Minden tanár ossza ki ezt! És nézzék át! Ezt is egy kezemen megtudnám számolni, hogy ki az aki egyáltalán a tematikát összeállította volna első órára! Pedig egy kulcselem!

- Lehetne, az adott témához keresni youtube videókat, vagy a Discovery - Hogyan készült? -ből bemutatni időnként egy oda kapcsolódó részt! Csak mondtam valamit! Hogy jogdíjas? Vagy nem lehet nyilvánosan vetíteni? Oldják meg a nagyfőnökök! Ha lehetett milliárdokat költeni ingyen Windows-ra talán erre is lehet áldozni pármilliót!

- Minden tárgynál döntsék el mi a fontos, és mi nem az! Mi a lényeges, és mi a lényegtelen! Milyen szempontok alapján? Hát amiről eddig szó volt! Mire lesz szüksége várhatóan a munkaerőpiacon a jövő nemzedékének! Egy műszaki szakembernek nem feltétlenül kellene filozófiát tanulnia! Mert nem ezzel fog foglalkozni! Persze az általános műveltség, bla bla, nem ezért ment oda, nem ezért fizeti a tandíjat! nem is érti miért kell ez neki, és mellesleg teljes joggal! Ha kolbászért megyek le a boltba, és csak úgy kaphatok kolbászt ha veszek hozzá egy pezcukorkát, persze megveszem, de nem értem, hogy miért kellett?

- A tanítóképző főiskolákon is nyilván olyan múltbeli szakemberek tanítanak, akik nagyon jól megtanulták a saját rednszerükben, amiben felnőttek, mit is jelent, hogy oktatás! És ez nagyon jó dolog, meg szép, tisztelni kell őket ezért! DE! A világ megváltozott a számitógép, és mindenféle egyéb szórakozási módok miatt. Ezzel lépést kellene tartani a tanároknak is! És nem arról van szó, hogy csináljunk az anyagból paprikajancsit, és legyen szlenges, laza meg liberális! Szó sincs róla, csak legyen logikus, érdekes, és öröm legyen tanulni! Erre ma már rengeteg eszköz áll rendelkezésre! Csak szét kell nézni, rendszerbe állítani, és kitűzni a célt: Hatékony, gyakorlatias (szóban, és prezentácioban is elég), logikus (jól struktúrált), és örömteli oktatást! Ha ez sikerülne, leköröznénk mindenkit, olyan okosak lennénk!

Mellesleg ez egész Európában probléma! Csak van, ahol eleve így tanítottak, van ahol meg felismerték ezt!

- És végül, a követelményremndszer! Követelni kell! Ha jól működik ez a fajata oktatási módszer, ez szinte problémát sem jelenthetne, met a diák szivesen tanul, akkor bátran számot ad tudásáról! Puska nélkül! Mert sikerélményt okoz neki a tanulás! És ami sikerélményt okoz, az boldoggá tesz, és ami boldoggá tesz, azt szívesen csináljuk! De mint már fentebb említettem, a diák lusta, tehát követelni kell, szigorúan! Aki még az élvezetes és izgalmas előadásokra se hajlandó bejárni, annak nincs helye egyik iskolában sem! És ezzel a Felsőoktatási mizéria is letudva, hogy akkor hány vizsga után rugják ki a diákot? Tényleg ez lenne a megoldás? Vicc! Ez már csak következmény, egy korszerűtlen rendszerben. Mint a diák-tanár verések, a plázageneráció, mind csak KÖVETKEZMÉNY! A a valódi okokat kell megfejteni, az pedig ez!

Ezek egy diák gondolatai voltak, aki nap mint nap részese ennek a rossz, régi és elavult rendszernek, és aki felkívánja nyitni még időben az illetékesek figyelmét, mielőtt túl késő lenne!

EGY DIAK

EGYDIAK 2011.01.22. 04:13:20

Bár, már elült a vita, konkrét dolgokat javasolnék, egy kis bemelegítő után. hátha még olvassa valaki:

Más szemléletmód kell, nem kell semmilyen költséges reform. Tudomásul kell venni, hogy minden megváltozott, ami régen jól bevált az ma már nem életképes. A legnagyobb probléma a motivációban van. Se a diákok, se a tanárok nem motiváltak, és miért nem? A tanárok azért, mert nem kapják meg a tiszteletet a diákoktól, kevés a fizetésük is, így mi motiválná őket abban, hogy valóban oktassanak is, mégpedig nem is akárhogyan! Hatékonyan! Mit jelent ez? Azt jeleni, hogy igenis mondják el minden óra elején a diáknak 5 percben MIÉRT kell tanulnia az adott anyagot! Hiszen azért tanul a diák, hogy azt hasznosítsa majd az életben. Márpedig, egy kezemen bőven megtudnám számolni, hány tanár mondja ezt el, legalább néha. És mi van akkor, ha nem tud egy indokot sem mondani? Lehet, hogy nincs is rá szükség? Érdekes nem? A mai világban a diákok szabadidejéért meg kell küzdeni.

Ma amikor egy átlagos kollégiumi szobában 4 emberre 4 számitógép jut, rajtuk a rengeteg játék, facebook, msn, filmek, sorozatok meg ki tudja még mik. Egyszóval szórakozás, kikapcsolódás. És akkor bemegy egy előadásra reggel, ahol az anyagot rém összezsúfolt powerpointos diákban magyarázza a tanár. Ez már önmagában is abszurdum, ugyanis egy átlag diák nem tud egyszerre figyelni a diára, a tanárra, ÉS MÉG jegyzetelni is. A power pointnak a tanár által elhangzottakat kellene megerősíteni képi anyaggal!. Ezenkívül el kellene mondania, sőt videókkal, képekkel animációkkal kellene bemutatnia, mire lesz ez jó neki, ha megtanulja. Ezt úgy hivják, hogy motiváció. Ugyanis a diák miután visszamegy az óráról a koliba, miután hallott egy zavaros, összefüggéstelen anyagot, valószínűleg nem fogja elővenni, mikor ott van a kikapcsolódást, és szórakozást kínáló számitógép, tv, inkább leül elé, és pihen. Ez így van rendjén egészen addig amig ezen a tanár nem tud változtatni, megkérdezheti bárki bármelyik kollégistát, mennyire igazak ezek. Régen nem volt számitógép. Az ember ha hazament, vagy tanult, vagy nézte a tv-t (ha volt), vagy elment sportolni, átment a barátaihoz. Ez ma már NINCS!

Tehát mi a feladat? Érdekessé és hatékonnyá kell tenni az oktatást! Le kell kötni a diákok figyelmét, el kell érni, hogy ha felmegy a koliba, és leül a gép elé, akkor utánanézzen a neten (ami mellesleg egy gigantikus adatbázis, és - régen pedig ez hiányzott - mégsem arra használják a diákok, hogy kutassanak rajta) az elhangzott előadásal kapcsolatban, mert annyira megfogta valami, amit LÁTOTT, HALLOTT, VAGY TAPASZTALT. Igenis törvényben kéne rögzíteni, egy órai anyagnak hány százalékának kellene lennie gyakorlati példának, hogy a diák választ kapjon a MIÉRT-re. Miért tanulja ezt meg? A középiskolákban és még az általánosiskolákban detto ez a helyzet. Nézzék csak meg. A diákok nem tisztelik a tanárokat, verik őket. De MIÉRT? Mert a diákokat nem köti le az unalmas órai anyag. A plázákban lógnak, és miért? Mert unalmas hely az iskola. Inkább odamegy, ahol jólérzi magát, szórakozik, kikapcsolódik.

Jó példa az irodalomóra, miért nem olyan kötelező olvasmányokat adnak fel, amit megértenek a diákok? Egy Egri csillagok nagyon szép mű, de nem szeretteti meg az olvasást a diákkal. Sokkal több diákregényre lenne szükség, amelyiknek a nylevezete könnyű. És ha felnőnek, már szeretnek olvasni, elolvassák az Egri csillagokat is, és meg is fogják érteni miről szól. Rengeteg olyan olvasmányt olvastatnak, ami régi beidegződéseken alapul, de nem szeretteti meg az olvasást. A többi tantárgynál is érdemes szétnézni ezügyben.

Ha a tanár elérné, hogy olyan órákat tartson, ami leköti a diák figyelmét, akkor nem lenne semmi gond. Nem lenne verekedés, mert a diákok figyelnének, és jó lenne bejárni a suliba is, "vajon ma milyen izgalmas dolgot fogunk tanulni?". Itt megszületne az erkölcs is, mert a tanár kivívná magának a tiszteletet, és szeretetet. Ehelyett a tanár nem érti, miért ilyen a diák, miért nem tanul, miért ilyen tiszteletlen. Manapság az átlag diák NEM TUDNI akar valamit, hanem TÚLÉLNI, és pont. Ebből pedig nagyon nagy baj lesz, ha kikopik az a generáció, akinek még valóban mély tudása volt, mert rászánta a szabadidejét.

A mindenféle oktatási vezetőkkel pedig csupán annyi a baj, bármilyen szakállamtitkár vagy iskola igazgató, vagy bárki lehet, nem ismeri jól ezt a problémát, mivel ő nem ebben nőtt fel. Ez egy vadonatúj dolog, és érdekesmódon a diák-tanár verések is nem olyan régóta szaporodtak el ilyen mennyiségben. Érdemes lenne felmérést készíteni minden óra után, vajon a diákok mennyire elégedettek az elhangzott anyaggal kapcsolatban, mennyire értették meg elsőre, mennyire volt élvezetes. Szerintem siralmas tesztek születnének.

Hogy mit kéne tenni még pontosan?

- Egy kiadványt kellene készíteni, amiben le vannak írva azok az alapvető szabályok amik kellenek a hatékony tanításhoz. A legtöbb tanár szakember is. Sokan vannak, akik korábban 20-30 évet eltöltötek a szakmájukban, mielőtt oktatni kezdtek volna, tele vannak gyakorlati tapasztalattal, miért ne tudnának ezekből összeállítani egy nagy csokorral, és óra elején adagolni a diáknak? Hogy felkeltse az érdeklődését! Semmibe sem kerül, ingyen van!

- Használniuk kellene, (ahol lehet) a modern prezentációs technikákat, DE csak KIEGÉSZÍTÉSKÉNT! Ez nagyon fontos. A legtöbb tanárban teljes zavar alakul ki, amikor leül a power point elé, "most a teljes anyagot rátegyem e egy diára, vagy csak felsoroljam, esetleg valami képet tegyek be, hogy csináljam???" Nem tudják hogyan kell hatékony előadásokat csinálni, erre pedig van két jó könyv is:

Steve Jobs a prezentáció mestere - Hogyan legyünk őrülten hatásos előadók

http://bookline.hu/product/home!execute.action?id=97896&type=22&_v=Gallo_Carmine_Steve_Jobs_a_prezentacio_mestere_Hogyan_legyunk_orulten_hatasos_eloadok

Reynolds, Garr: PreZENtáció (2009)

http://bookline.hu/product/home!execute.action?id=80864&type=22&_v=Reynolds_Garr_PreZENtacio

Igen, ami feltűnhet, hogy 2009 és 2010-es kiadásúak. Aligha hiszem, hogy bármelyik tanár olvasta is volna őket. Mert minek? Igaz? "Én leadom az anyagot, azért mert a diák nem tanulja meg, az az ő gondja" HÁT NEM! Az a tanár gondja! Az ő dolga az, azért fizetik, hogy tanítson, bármi áron, de a tudását adja át, mégpedig olyan módszerekkel, hogy a diák könnyen vegye az anyagot, keltse fel az érdeklődését! Ezt bármelyik egyéb munkahelynél is elvárják, hogy hatékonyan dolgozzon! Ha ezt sikerül a tanárnak elérni, akkor a diák követi, mert motivált lesz, kiváncsi lesz, és ez az egész kulcsa! Tanulni fog, mert érdekli!
Az, hogy egy egész évfolyamból mondjuk 200-ból 150-en megbuknak matekból az kit minősít, ha nem a tanárt? Leadta az anyagot érthetően? Sokszor még aki tényleg belevetné magát a tanulásba, mert esetleg sikerült felhergelnie magát egy adott tárgyra, az is nagyot csalódik, és egyszerüen nem tudja megtanulni, mert nem érti! Nem egy nyelvet beszél a tanár és a diák. Ehhez még hozzá jön, a sokszor ismételt főkérdés: "Minek tanuljam én ezt, ha egy kicsit sem értem miről beszél a tanár?"

- Ezenkívül, ami rendkívül fontos lenne, hogy minden szemeszter elején, első órán, minden új tárgynál, a diák megkapja kinyomtatva a féléves tematikát! Majd pedig röviden végigmennének rajta, miről fognak tanulni. Itt is lehetne már adagolni, gyakorlati példákat.

A lényeg, hogy legyen egy átfogó képe a diáknak az adott tárgyról, és erről legyen egy kinyomtatott papír is a kezében, ne valami honlapról töltse le, mert a diak lusta, majd letölti, ha jön a ZH, és véletlenül rátalál. Meg ennyit talán az iskola is be tud ruházni. Egy 200 fős szemináriumnál ez 200 fénymásolt papírlap, kb 1500 Ft! Sok? Ugyanmár! Vicc!
Minden tanár ossza ki ezt! És nézzék át! Ezt is egy kezemen megtudnám számolni, hogy ki az aki egyáltalán a tematikát összeállította volna első órára! Pedig egy kulcselem!

- Lehetne, az adott témához keresni youtube videókat, vagy a Discovery - Hogyan készült? -ből bemutatni időnként egy oda kapcsolódó részt! Csak mondtam valamit! Hogy jogdíjas? Vagy nem lehet nyilvánosan vetíteni? Oldják meg a nagyfőnökök! Ha lehetett milliárdokat költeni ingyen Windows-ra talán erre is lehet áldozni pármilliót!

- Minden tárgynál döntsék el mi a fontos, és mi nem az! Mi a lényeges, és mi a lényegtelen! Milyen szempontok alapján? Hát amiről eddig szó volt! Mire lesz szüksége várhatóan a munkaerőpiacon a jövő nemzedékének! Egy műszaki szakembernek nem feltétlenül kellene filozófiát tanulnia! Mert nem ezzel fog foglalkozni! Persze az általános műveltség, bla bla, nem ezért ment oda, nem ezért fizeti a tandíjat! nem is érti miért kell ez neki, és mellesleg teljes joggal! Ha kolbászért megyek le a boltba, és csak úgy kaphatok kolbászt ha veszek hozzá egy pezcukorkát, persze megveszem, de nem értem, hogy miért kellett?

- A tanítóképző főiskolákon is nyilván olyan múltbeli szakemberek tanítanak, akik nagyon jól megtanulták a saját rednszerükben, amiben felnőttek, mit is jelent, hogy oktatás! És ez nagyon jó dolog, meg szép, tisztelni kell őket ezért! DE! A világ megváltozott a számitógép, és mindenféle egyéb szórakozási módok miatt. Ezzel lépést kellene tartani a tanároknak is! És nem arról van szó, hogy csináljunk az anyagból paprikajancsit, és legyen szlenges, laza meg liberális! Szó sincs róla, csak legyen logikus, érdekes, és öröm legyen tanulni! Erre ma már rengeteg eszköz áll rendelkezésre! Csak szét kell nézni, rendszerbe állítani, és kitűzni a célt: Hatékony, gyakorlatias (szóban, és prezentácioban is elég), logikus (jól struktúrált), és örömteli oktatást! Ha ez sikerülne, leköröznénk mindenkit, olyan okosak lennénk!

Mellesleg ez egész Európában probléma! Csak van, ahol eleve így tanítottak, van ahol meg felismerték ezt!

- És végül, a követelményremndszer! Követelni kell! Ha jól működik ez a fajata oktatási módszer, ez szinte problémát sem jelenthetne, met a diák szivesen tanul, akkor bátran számot ad tudásáról! Puska nélkül! Mert sikerélményt okoz neki a tanulás! És ami sikerélményt okoz, az boldoggá tesz, és ami boldoggá tesz, azt szívesen csináljuk! De mint már fentebb említettem, a diák lusta, tehát követelni kell, szigorúan! Aki még az élvezetes és izgalmas előadásokra se hajlandó bejárni, annak nincs helye egyik iskolában sem! És ezzel a Felsőoktatási mizéria is letudva, hogy akkor hány vizsga után rugják ki a diákot? Tényleg ez lenne a megoldás? Vicc! Ez már csak következmény, egy korszerűtlen rendszerben. Mint a diák-tanár verések, a plázageneráció, mind csak KÖVETKEZMÉNY! A a valódi okokat kell megfejteni, az pedig ez!

Ezek egy diák gondolatai voltak, aki nap mint nap részese ennek a rossz, régi és elavult rendszernek, és aki felkívánja nyitni még időben az illetékesek figyelmét, mielőtt túl késő lenne!

EGY DIAK

sorstárs 2011.03.08. 20:37:44

@EGYDIAK: Akkor mit szóljunk ahhoz az egyetemi tanárhoz, aki az első előadáson kijelentette,hogy ő tavaly is csak 8 embert engedett át a vizsgán 120-ból, aztán lead egy olyan előadás, aminek a felében a bolonyai rendszert szidja, a másik felében meg úgy magyaráz, hogy ha nem tanultak volna a témáról a gimiben egy szuper rajz tanártól még azt sem értették volna, hogy egyáltalán miről beszél. Ez Mo. egyik legjobbnak mondott egyeteme.

Copyright © 2008 Theme Preview All rights reserved. Theme by Laptop Geek. Blog.hu-ra alkalmazta: a Blog.hu Sablonok a Népkertben.

süti beállítások módosítása