73

Hová való ez a gyerek?

Ellenőrző , 2010.02.24. 08:00

Marcella segítséget kér tőlünk, nem talál SNI-s, sok részképesség zavarral kűzdő gyermeke számára megfelelő iskolát, azzal kell szembesülnie, hogy sok mindent ígérnek, de végül a legtöbb csak ígéret marad. Sajnos, esete nem egyedi, úgy tűnik az erre specializálódott alapítványi iskolák is jobban szeretik a pénzt, mint a gyereket.

Aki tud neki segíteni, legyen szíves írja meg nekünk!

 

Tisztelt Ellenőrző!


  ...........................  nevű gyermekem számára szeretnék önöktől segítséget kérni.
Leírom ............... élettörténetét. Sajnos sokszor vizsgálják őt, de 16-évesen még mindig nincs a számára megfelelő helyen. Minden szakirodalomban azt olvasom, hogy mindaz ami vele történik milyen káros, de hiába keresem a számára megfelelő helyet, mindig vizsgálják, elhelyezik, aztán fél év múlva elküldik.
Kálváriánk 5 éves korában kezdődött ,óvónői kérték hogy mint szülő kérjem a NEV-tan vizsgálatát. Itt megvizsgálták, majd egy évig rajzkészségét fejlesztették.
7-évesen szintén óvónői kérésre, mint szülő kértem a gyermek iskolaérettségi vizsgálatát.
Megállapításuk szerint gyermekemnek kis létszámú feljesztő osztályra lenne szüksége, de mivel ez Magyarországon nem jól működik, ne vigyem oda. Keressek egy tanárt, mutassam meg neki a szakértői véleményt, s ha ő ezek után bevállalja ,vigyem abba az iskolába.

Én így tettem, így került a Dohány-utcai általános iskola normál első osztályába. Itt nagyon sok baj volt vele, a tanárnő nehezen, de elviselte, negyedikben a tanítónő kérésére elvittem a Tanulási Képességeket Vizsgáló Szakértői Bizottság elé. Döntésük, hogy bár 75 IQ-t mértek, nem enyhe értelmi fogyatékos ( én kértem ha az, mondják ki, és oda viszem, ahova ők ajánlják, hisz ezért jöttünk). Állították, ők érzik más tesztben jobban teljesítene. Mivel IQ-ja alacsony Diszes osztályba nem mehet.
Ezért szokjak a gondolathoz ez a gyerek buta így 5.-6.-szor meg fog bukni ,vigyem vissza a normál suliba, és örüljek hogy ott elviselik. Ötödikes korában újabb vizsgálatra kültdék, így elmentünk az Országos Beszédvizsgáló Szakértői Bizottság elé. Innen nehezen, de bekerültünk a Szivárvány Magántanoda Általános Iskolába. Ide 3,5-évet jártunk. Itt is jelezték, Ő a legnehezebb esetük, kérték pszichiátriai vizsgálatát.

A II.-kerületi Ali utcában vizsgálták. Ritalin és Risperdál nevű gyógyszerekre állították be.
Embertelen körülmények közt, egy szobába 10-gyermek, se egy játék, se normális körülmények. Többször meglátogattam látogatási időn kívül, soha nem találtam se pszcihiátereket se más szakembert a közelben, csak a szakképzetlen takarító nénit, konyhásokat, néha felvigyázókat.
A gyerekek őrjöngtek, ............... nem. Állítólag miattam nem, mert szeret engem és tudja, nekem elvárásom, hogy ne dühöngjön. A gyógyszer a figyelmére nem hatott, de a monotóniatűrését segítette. Mivel hol lehetett kapni, hol nem, így egy idő után nem szedtük. 14-évesen újra elülvizsgátják. Vélemény: organikus eredetű magatartászavar, SNI- nem integrálható.

15-évesen bekerül a Magyari Gyula Szakiskolai részébe. Fél év után jelzik, ő a legnehezebb esetük, nem tudnak mit kezdeni vele. Újra pszichiátria, eredmény ugyanaz. Mivel a gyógyszerek a való világban nem használtak, így nem szedtük. Több agresszív társa van, ő is ilyenné válik, mivel rendkívül befolyásolható. Megjelennek deviáns magatartásformák, lop, hazudik, dohányzik. Iskolából egy székdobálási ügy miatt eltanácsolják.(nem ő dobta a széket). Most ebből rendőrségi feljelentés is folyamatban van. Osztályfönőkével új iskolát keresünk már megint,( mit érezhet ...........?!), mivel mondják ebbe a speciális SNI-s osztályba se való. A Nagy Szivárvány tanoda igazgatója elmondja, idén először indítanak SNI-s nem integrálható gyerekeknek osztályt, 9-en lesznek egy osztályban, 1 tanító lesz velük egész nap.

Elmondom neki, csak akkor engedem ide a gyereket, ha tényleg megfelelő szakemberek fogadják, és biztosít arról fél év múlva nem kell új sulit keresnünk. Megkérdem látott-e már 16-éves magatartászavaros, deviáns részképesség problémás, 75-ös IQ-val rendelkező gyereket, megnyugtat itt a helye. Ezek után betették egy 26 fős osztályba ezzel csak az első szülőin szembesültem. Lám, nem bírnak vele. Törvényileg megtehetik ezt? Most kezelhetetlen mondják, vigyem a pszichiátriára. Kérdem mi a gond? Sokszor szemtelen, de osztályfőnők nem tud kirívó esetről, de sok a panasz rá, órákon nem együttműködő, nem figyel, nem ír, fekszik, alszik.

Ezért vigyem el a pszcihiátriára. Sajnos már az itthoni hangulat is rémes. Mit tehet az ember, ha saját gyereke meglopja? Ordít, dühöng. A gyerek azt érzi, te se szereted, azt mondja az egészért te vagy a hibás, mert állandóan ordítasz. Segítséget sehol sem kapunk, mindenhol a havi 70-80 ezer forintot kérő alapítványi iskolákat ajánlják számunkra, de ezt pedagógus fizetésemből, havi kiadásaink mellett nem engedhetjük meg magunknak.

Úgy tudom, hogy Magyarországon az oktatás ingyenes, és azt tapasztalom, hogy ezt általában a fogyatékkal élők számára biztosítják is, ám az én gyermekem nem fér bele egyetlen oktatási formába sem, sehol sem biztosítják számára, hogy fejlődhessen. Kérem, hogy a fent leírtak alapján segítsenek végre a gyermek számára megfelelő iskolát intézményt találni. Mit tegyünk? Hol van az ilyen gyermek, felnőtt helye?

Budapest, 2009. február 23.


Segítségüket köszönöm:




.............. Marcella
Cím:
Telefon:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenorzo.blog.hu/api/trackback/id/tr641784811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

misc · http://misc.blog.hu 2010.02.24. 08:36:58

szomorú történet.. valószínű, hogy az állandó iskolaváltás és a bizottságokhoz járkálás sokat rontott a helyzeten.

zako1 2010.02.24. 09:12:49

Szívesen írnék valami biztatót, de nem tudok. Addig fogják ide-oda rakosgatni, amíg be nem tölti a 18. életévét (tankötelezettség), aztán viheted ahova tudod. Valószínűleg később még több baj lesz vele, bandákhoz fog csapódni (mert úgy tűnik befolyásolható), a dohányzás lesz a legkisebb problémád vele. Kisebb lopások, betörések, kábítószer, börtön. :(((
Papíron egyébként a 75-ös IQ tényleg nem minősül enyhe értelmi fogyatékosságnak, de nagyon közel áll hozzá. Lehet, hogy egy megismételt mérésen becsúszott volna 70 alá. Nagyon sajnállak, de ma Magyarországon esélytelen, hogy normális helyet találj neki.

(Egyébként pedig nem akarok nyelvtannácinak tűnni, de milyen pedagógus vagy, Marcella? Borzalmas a helyesírásod, rosszul tagolt a szöveg, néhol alig lehet értelmezni. Bocs, de nagyon zavaró.)

Major Paine · http://www.nekemnincs.hu 2010.02.24. 09:17:57

ritkán kommentelek, de ez most "megfogott". Magyarország nem tud ezzel mit kezdeni, a civil társadalom pedig gyenge, erőtlen, irányított. Szociális felelősségvállalás, amit a politikai "elit" hangoztat, pedig marad igéret, mert ezeknek teljesen mindegy. Itt mindenki magáért harcol - ha tud.
Azért a szülő se piskóta:"...kis létszámú felylesztő osztályra lenne..." FELYLESZTŐ...? naa... :)
@paráznabillegető: várd ki a végét, szerintem csak MÉG nincsenek.

driopios 2010.02.24. 09:20:26

Hmm, gyűlnek a nyelvtannácik a címlapról. Aranybánya ez nekik...

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2010.02.24. 09:36:55

Basszátok meg, aki ebben a posztban nekiáll helyesírási hibákat keresni, az elmehet a jó kurva anyjába!

Akinek meg nincs érdemi mondanivalója, az meg inkább fogja be a pofáját, ha valaki segítséget kér, akkor nem belerúgunk, a pofájába röhögünk, és még telefonnal videóra is vesszük, hogy a webkettő jegyében majd vicceskedő megjegyzéseket tegyünk!

Sajnos segíteni én sem tudok Marcellának, de szívesen várom a fikázni vágyó felhasználók emailjeit! Katt a nevemre, köcsög! Inkább nekem, mint Marcellának!

paráznabillegető 2010.02.24. 09:46:22

@Major Paine: ah, ugyan. a világon sehol sincs ez megoldva.
vannak szép szólamok, meg vannak patyomkin intézmények, amivel pár szerencsés gógyis megütötte a főnyereményt. a többiekmeg... rábasztak. de hát végülis egyszerű: az élet mázli és különben sincs az a pénz.
és tényleg nincs. gyakorlatilag a világban a normáliak is sok helyen éhenhalnak, vagy legalábbis nyomorognak.
ez nem "súlyos" probléma, értitek.

prodigy 2010.02.24. 09:47:37

Sajnos, a magyar iskolarendszer alkalmatlan a 71-85 IQ szintű gyerekek kezelésére. Főleg nagy településeken.
Sajnos, minél nagyobb egy település, annál kevésbé tud megértésre találni az ilyen gyerek. Egy kisebb településen szerintem talán van esélye normálisan szocializálódni, nevelődni. A gyereked ehhez már túlkoros (sajnos, ismét!), de a többiek közül (vannak jónéhányan!) talán egy vidéki kis létszámú iskola lehet mentsvár. Ahol nem küldözgetik azonnal más tanintézménybe mindenféle kihágás miatt.

Doubledeceker 2010.02.24. 09:53:30

"Rosszul tagolt a szöveg, néhol alig lehet értelmezni."

Lehet, hogy a te Iq-dal is komoly baj van, mit nem tudtál ezen a szüvegen értelmezni?

Bassza meg ez nem szépirodalom. Le a nyelvetan nácikkal.

Hihetetlen, hihetetlen.

Nem csak a pedagogúsok nem tudnak, mit kezdeni egy ilyen gyerekkel, de majd felnőtként a társadalom sem tud mit kezdeni vele.

Nagyon sajnálom a posztolót, egy x évesen elhúnyt gyerek is kissebb csapás, mint egy sok évig gondozásra szoruló fogyatékos.

Peetee 2010.02.24. 09:59:12

A kulcsszó el van rejtve a szövegben:

NEVELÉS KÉRDÉSE!

Mostmár nem sokat lehet tenni, az első 5-8évben kellett volna foglalkozni a gyerekkel, és akkor nem lenen 16éves 75-ös az IQ-ja...

marczy 2010.02.24. 10:10:50

Itt senki nem felelős. Ez a magyar társadalom MA ENNYIRE KÉPES. Egy ismerősöm fia Down-kóros, szerencsére az apuka gazdag és megtehette, hogy országról országra járt... Ha itt maradt volna, az a poklok poklát jelentette volna a családnak. Dánia után Angliában kötött ki.
Én a német helyzetet tudom, ott is sokkal jobb lett volna, öcsém volt kint, középsúlyos értelmi fogyatékosokkal foglalkozott. Volt abban a camphillben minden, autista, Down, súlyosan epilepsziás stb. stb. És ezeket az embereket is lehetett a camphillben dolgoztatni (volt sajtgyáruk, kertészetük, minden), a gyerekeket tanítani (megvolt erre is a szakember), állandó orvosi felügyelet alatt álltak, ezt is házanként egy ember szervezte.

És NEM a börtönök létszámát gyarapítják, és NEM kerültek embertelen körülmények közé. A Lipót bezárása meg már csak a hab a tortán. Döbbenet. Nem véletlenül építették a Lipit oda, ahova stb. stb. stb.

Doubledeceker 2010.02.24. 10:21:13

@nyuszómuszó:

Az helyesírni tudás vagy sem is részben adottság kérdése, tudom, tudom fejleszthető....

De a szövegértés, és az értelmes gondolkodás is ilyen. Ja jó fej vagy rugsz egyet a segítség kérőn. Ne baz nem tud helyesen írni, és akkor nem ember?

Foglalkoztál a valódi felvetéssel? Nem, mert ahhoz meg kellett volna érteni a szöveget. A helyesírás csak annyi, mint a ruha az emberen. Lehet szar helyesírás mögött elképesztő zseniket találni.....

Tudom én sem tudok, és még csak zseni sem vagyok, de nem rúgok bele minden döglött oroszlánba, de kisebb állatokba sem.

Faszomért nem lehet érdemben hozzászólni.

Annak a másik állatnak meg, aki nevelésről beszél, szintén azt javaslom, hogy olvassa el ezt a hibáktól hemzsegő de különben értelmes szöveget, nekem nem úgy tűnt, mintha az anyuka nem foglalkozna a gyerekkel. És ha valakinek 75-öüs az IQ-ja tanulási zavaros és egyéb problémákkal is küzd, azért ez nem olyan egyszerű, hogy ja hát fejleszthető, biztos az anya a hülye....

Kibaszottul undorító ez a magyar (igy kicsivel mentalitás).

Érdembeli segítséget adjatok vagy kussoljatok.

csíraborjú 2010.02.24. 10:27:36

Marcella, nézd meg ezt az oldalt:
www.vadaskertalapitvany.hu/

Nem iskola, csoportokat tartanak, de lehet, hogy tudnak valamiben segíteni nektek.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.02.24. 10:32:14

@zako1: A részképességzavarok öröklődhetnek.

Kellene keresni valami kertészetet, vagy ilyesmit, ahol dolgozni tudna a gyerek, hogy máshol is kapjon megbecsülést, ne csak a hülye haverjai között.

Ysu 2010.02.24. 10:37:36

@Peetee: A leggondosabb és legtörődőbb nevelés is kevés, hogy a 75-ös IQ-ból 120-t csináljon. Ez a szomorú igazság. És nem az első 5 év dönti el, hogy a gyerek figyelemzavaros lesz-e. A jó, szeretetteljes nevelés kihozhatja a maximumot a gyerek meglévő adottságaiból, de ha ez az adottság organikus sérülés miatt korlátozott, akkor hol igazságos, hogy az eredményért a nevelést hibáztatod? Nem kívánom Neked, hogy saját bőrödön tapasztald, lehet kiváló neveléssel is kevésbé kiváló képességű gyereket nevelni.
A posztra pedig csak annyit: kívánom, hogy sikerüljön valami megoldást találnia a levélírónak, drukkolok, és minden jót kívánok.

NoNight · http://anothernonight.blog.hu/ 2010.02.24. 11:13:29

@marczy: Ezt azért így nem mondanám. Az autista unokaöcsémnek sikerült megfelelő iskolai környezetet találni, ahol rengeteget fejlődött a korábbi önmagához képest... s mindezt itt Pesten.

A levélből pedig egy részletet ragadnék ki:

"A II.-ker Ali utcában vizsgálták. (...) Embertelen körülmények közt, egy szobába 10-gyermek, se egy játék, se normális körülmények."

Ez 17 évvel ezelőtt is így volt... alkalmatlan nevelők, alkalmatlan pedagógusok, ótvar környezet.

nyomasek_bobo · http://sopron.e-cafe.hu 2010.02.24. 11:17:08

Nem kellett volna leállni a Ritalinnal.

2010.02.24. 11:30:27

@Peetee: Az IQ tesztek általában tényleg a tanulási képesség mérésére lettek kitalálva (persze, hogy erre mennyire jók, azon lehet elmélkedni, vitázni szerintem nem érdemes), mindenesetre a felnőttkori IQ-mérés is ebből ered, azt korrigálják életkor alapon. Ami a lényeg: az IQ-érték (tehát a konkrét szám, vagy a százalékos kifejezés) jellemzően nem változik az idő előrehaladtával, ahogy Ysu is írja, ha meg igen, akkor is visszafelé, pl. sérülések esetén.

Mike36 2010.02.24. 11:38:36

Mo. ilyen. Legyen valami gebasz, magadra hagynak. megy az egymásra mutogatás, hárítás, másra tolás. majd megoldják máshol, itt nem, tessék a 2-es ablakhoz állni :((

Vidéki 2010.02.24. 11:38:47

Talán az segítene, ha egy rózsadombi elit iskolába felvennék.

A sok liberális nevelésben részesült nyájas szívű diák talán szárnyakat adna neki és magával rántaná őt felfelé.

Mike36 2010.02.24. 11:40:30

arról nem beszélve, hogy mihez kezd egy ilyen gyerek magával amikor felnő? és hány ilyen és hasonló eset lehet ebben az országban

Mike36 2010.02.24. 11:41:30

@Vidéki: hagyjuk már, hogy mindenről a liberálisok tehetnek. ha nem lettek volna liberálisok, még mindig jobbágyként túrnád a földet

Liguana 2010.02.24. 11:46:09

Kedves olvasok!

Eredeti vegzettsegem szocialpedagogus. Oktatasom soran tobbszor szembesultem azzal sajnos, hogy nem megfelelo emberek probaltak atadni a tudast. Volt olyan oktatom, aki nyelvtanarkent tartotta nekunk az orat arrol, hogy a serult gyermekekkel, hogyan kell banni. Sajat bevallasa szerint is, az internetrol szedett le cikkeket es az volt szamara a jegyzet az orahoz. Majd mi meseltunk neki, gyakorlataink soran, mit tapasztaltunk az intezmenyekben. Azt hiszem, ez a dolog nyitja. Nincs megfelelo kepzes, tehat nincsenek megfelelo szakemberek. Persze a szeretettel is sokat el lehet erni, de sajnos az keves.
Az iro gyermeke tobbszorosen hatranyos helyzetben van, halmozottan serult es ezt valoban nehez kezelni, de lehet. Csak sajnos valoszinuleg nem Magyarorszagon...

Valamint, persze, nagyon nagyon fontos a csalad, de biztosan mindenki latott mar olyat, hogy egyutt felnott testverek is teljesen kulonbozoek lesznek, pedig ugyanazok neveltek fel oket, a kornyezet is ugyanaz stb.

Oszinte tisztelet Marcellanek, hogy nem adta fel, hogy turi, csinalja es nem rokkant bele az elmult 16 ev sikertelensegebe. Oszinten remelem, hogy nem megy ra az egesz csaladja erre es remelem, hamarosan szuletik megoldas a kerdesben!

Mike36 2010.02.24. 12:02:00

@SakiCitizen: gratulálok
megvolt mai napra a hőstett, ugye?

Énszóltam 2010.02.24. 12:15:57

Az eddigi hatalom(mánián) lévő kormányok ennyit tudtak. Kiengedték az őrülteket is mint ahogy írták előttem, közénk az utcára. Én csak egy új pártot látok a mostani mezőnyben, aki elég bátor és képes lenne tenni ez ellen, mivel a magyar emberek érdekeit nézi. Talán ez az utolsó esély a posztban is leírt gyereknek is.

Czumpákovics Izidóra 2010.02.24. 12:20:15

Valóban nincs felkészülve a magyar oktatási rendszer az ilyen típusú problémás gyerekekre - különösen igaz ez a középszintű oktatásra. A cél többnyire kihúzni a tankötelezettség végéig, aztán szélnek ereszteni a fiatalt. Azt hiszem a Zöld Kakas Liceum és a Belvárosi tanoda foglalkozik drogproblémás,viselkedészavaros fiatalokkal. Azt hiszem ezek alapítványi formában működnek- ergo fizetni kell valamennyit.
Talán nem volt jó ötlet saját szakállra abbahagyni a gyógyszeres terápiát- bár a gyógyszer csodát nem tesz, de ha jól eltalálják az adagolást segíthet. Nem tudom a Vadaskertben jártatok-e már, ahol elég profi terápiás ellátásban részesülhet a fiatal.

vasziljevics 2010.02.24. 12:22:47

@Énszóltam: muszáj volt, ugye?

egy túlbürokratizált rendszertől nem várhatunk mást, csak hogy ide-oda taszigálja azt, akire nem tudja ráhúzni a szokásos konzumsémák egyikét sem. a lényeg ugye az, hogy ne nálam legyen a felelősség. szomorú, de ez van.

Liguana 2010.02.24. 12:27:37

Es ami meg fontos. Ugye a vilagnak, tarsadalomnak az az egyszerubb, ha mindenki beall a sorba, mindenki legyen kocka es ferjen be a skatulyaba. A tanarok tobbsege azzal sem tud mit kezdeni, ha egy gyereknek sajat gondolatai vannak, velemenye. Altalaban konyvbol magolni kell es aztan az eloadni masnap. Ha kicsit kitunsz a tomegbol, mar gondban vannak, bar ritkan tapasztaltam ennek ellentetet is. Szoval ha az adott oktatasi rendszer a sajat gondolatokkal sem tud mit kezdeni, mert keptelen az epito jellegu vitara, akkor egy halmozottan serult, hatranyos helyzetu, onmagat kontrollalni keptelen emberrel ugyan mit tudna kezdeni?

Môžeš mi pomôct'? 2010.02.24. 12:42:32

Pingpongozni próbált már? Vagy futni? Rákászni?
Rákássz .... nevű gyeremek, rákássz!

KenSentMe 2010.02.24. 12:47:21

Ilyenkor még az idióta viccelődéstől is elmegy a kedve az embernek.. az egy dolog, hogy hülye valaki, attól még lehet pl. katona, de gondolom, ott sem veszi ki jól magát, ha valaki nem bírja visszafogni a dühkitöréseit..

a történet szomorú, én egyértelműen azt érzem, hogy a magyar társadalom válasza erre a kérdésre az, hogy "dögölj meg".. nálunk az oktatás sosem arról szólt, hogy segítsenek azokon, akiknek problémáik vannak.

pucros 2010.02.24. 12:54:46

Én attól tartok, ez mocsár. A gyógyszer, a bizottságok, iskolaváltások mind-mind mélyebbre húznak.
De szerencsére legalább a blogolás nem árt.
Az ideális az ilyen gyereknek szerintem egy falusi nagycsalád, tanítás-nevelés-oktatás házilag, IQ-t soha nem mérni, viszont egy nagyon egyszerű "kicsit buta de mi így is szeretjük" hozzáállás.
Valamit ő is meg tud tanulni amivel boldog és ami hasznos is. Egy nagyon buta ember még akár bölcs is lehet egy bizonyos értelemben, intuitív módon.

2010.02.24. 13:05:16

Le a kalappal. Ez a szegény nő éppen ilyen kommentekért jött ide, amilyenekkel ellátjátok. Vagy éppen egymást nyelvtannácizzátok, csesztetitek. Csíraborjú volt az egyetlen, aki megértette, mit vár a nő. Finom.

fukisunni22 2010.02.24. 13:08:18

Marcella: www.beltanoda.hu/

Őket keresd! Máshol reménytelen esetnek titulált gyerekekkel sikeresen tudnak együttműködni. Ne riasszon vissza az, hogy alapítványi a suli. Hívd őket!
Tel/Fax: (+36 1) 266 3378
Budapest, 1056. Irányi u. 19-23 -

Môžeš mi pomôct'? 2010.02.24. 13:08:26

Így van. A városi oktatás arról szól, hogy tanuld meg a nyomtatott betűket pötyögni és olvasni (különben hogy kopipésztel a blogjában), a nevedet aláfirkantani, összeadni, kivonni, a szorzótáblát tízszer tízig (kivétel a hatszor hét, és hétszer nyolc, mert ezek nehezek - nincs számológép?!), nyolcszáz angol szót készségszinten (ez talán összejön?). Plusz állásinterjún elmondani, hogy "kommunikációval és emberekkel szeretek foglalkozni", amúgy meg "a mek ANNYIVAL tökjobb a vindóznál...".
Ez az elvárás. Hogy aztán ezen túl ki mit hoz ki az életéből, az a maga és környezete un. rátermettségén múlik. Ezzel a portfólióval, ami a ... nevű gyermek, simán lehetne sikeríró az Ulpiusnál, vagy műsorvezető a tévékettőn, esetleg mindkettő. De minimum rezidens DJ a Bölömbérpusztai Művházban. Menedzsment dolga.
Vagy tényleg gyúrjon gyógyszerrel a monotonitástűrésre, és menjen tecsóvonalkódleolvasónak vagy biztonságiőrnek, mint mindenki más.

2010.02.24. 13:17:32

Esetleg magántanár és a dührohamok-bandázás ellen valami sport (rendszeres) űzése nem lenne legalább félmegoldás? Ez utóbbi levezethetné a dühöt és a "felesleges" energiát, valamint jó esetben elkönyvelhetne esetleg sikereket is és talán nem érezné azt (ennyire), hogy sehol sem felel meg/fogadják be és ide-oda dobálják - értem ez alatt az iskolákat.

hoel 2010.02.24. 13:28:13

75 ös IQ igenis értelmi fogyatékos. Miért nem lehetett kisegitő iskolába járatni? Mi volt az akadálya?

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2010.02.24. 13:31:24

Ha a tanárok testi fenyítést is alkalmazhatnának az iskolában, akkor egykettőre betörne a rosszcsont! A körmös még a diszlexiát is gyógyítja...

irrelevant 2010.02.24. 13:42:02

Mennyi bunkó van itt. Empátia, szolidaritás, jó szándék, segítőkészség nulla. Index-csürhe.

Terrier · http://steksz.blog.hu/ 2010.02.24. 13:42:29

A végcélra kéne koncentrálni nem tüneti kezelésekre:
El kéne vinni egy halom sport foglalkozásra hátha valahol ottragad és sikeres sportoló lesz belőle.
Ki kéne tanítani neki valamilyen szakmát ha érdekli valami, hogy ne a börtönben végezze hanem legalább munkája legyen.

tóparti látomás 2010.02.24. 14:31:27

Szomorú történet és sajnos nem egyedi itt Magyarországon.
A felelőség itt nem csak egy emberé, a különböző vizsgálatot elvégző szakemberéké is, de az iskolákról nem beszéljünk.
Egy jó gyógypedagógus sokat segítene még most is vagy akár egy pszichológus is. Érdemes lenne a különböző alapítványokat megkeresni.
A Gekko-t nem ajánlom mert valljuk be az is a pénzről szól és ugyan azok a szakemberek dolgoznak ott, mint a közintézményekben csak több pénzért.
A fogyatékos emberéknél az a elsődleges szempont szerintem az önellátás megtanítása és a szocializáció megtanulása utána jöhet az összes többi.
Ennyi idősen szerintem érdemes megnézni, hogy a gyermeknek milyen a kézügyessége, mennyire bírja a monoton munkát és valamilyen szakmát kitanulhat. Erre van példa itthon mert a hallás sérültek intézetében tanulnak bőrdíszművességet is.
Azért sajnos itthon van egy tendencia ami jellemző a vizsgálatoknál, hogy kevés a pénz ezért a határ eseteket elhanyagolják, gondolják majd megoldódik valahogy.

tóparti látomás 2010.02.24. 14:34:09

@chick: Megnézném amikor majd a saját gyerekedről lesz szó, hogy mennyire leszel hajlandó észrevenni, hogy nincs minden rendben a gyerekeddel és nem olyan mint a többi. Hidd el nem könnyű!!
Így utólag könnyű kritizálni a másikat.

M11an 2010.02.24. 14:48:20

@tóparti látomás:

Furcsa lenne, ha a gyerekem meglopna. Márcsak azért is mert a 3. alkalommal nem lenne neki mivel....

tóparti látomás 2010.02.24. 14:52:32

@"the dragon": Tájékoztatásul a diszlexia az egy vele született képességzavar ami nem nőhető ki, és nem is gyógyítható teljesen, de megfelelő hozzáértéssel kezelhető probléma. Vannak felnőtt emberek akik bár nem tudnak róla, de diszlexiásak.
A diszlexiának sokszínű tünetegyüttese van. Ezért ezeknek a gyerekeknek komplex fejlesztésük van, amely a nyelvi készségeken túl kiterjed a téri tájékozódásra, az önértékelés helyreállítására, a szorongások feloldására, illetve a megfelelő beilleszkedésre.
Ja és sok szeretetre és türelemre is szükség van. (Meixner-módszer)

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2010.02.24. 14:53:15

Én csak azt látom ,hogy két alkalommal is "maguktól",tehát nem orvosi javaslatra álltak le a gyógyszerről.Talán jó lenne megtalálni a megfelelő gyógyszert egy szakemberrel.
Tudom ,hogy nem segít 100% -osan de lenne honnan elindulni.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2010.02.24. 14:53:24

@M11an: Felteszem a gyerekvállalás még a hosszútávú terveid közt sem szerepel.

KenSentMe 2010.02.24. 14:54:11

@hoel: A 75-ös IQ nem értelmi fogyatékos, feltéve, ha ez egy 15-ös szórású teszttel készült.. 70 az értelmi fogyatékosság határa.. a 70-130-as tartományba tartozik az emberek 96%-a ugye, 2% a zseni és 2% az értelmi fogyatékos, de azok 70 alá mennek, és még beszélni sem tanulnak meg rendesen. Tény, hogy nem vall mozgékony és fürge szellemre, meg analitikus tehetségre és megfigyelőerőre, meg brilliáns memóriára, de ha csak az IQ értékből indulunk ki, akkor ezzel teljes élet élhető..

én mindig úgy érzem, hogy az iskolarendszer bünteti ezeket az embereket, mindenféle tankötelezettséggel meg kijárandó elemi osztályokkal.. ha írni, olvasni, számolni megtanították őket, akkor mondjuk 6 elemi elvégzése után tanulhatnának szakmát, stb... nem állítom, hogy a legmenőbb dolog Európában útépíteni vagy falat rakni, de még mindig jobb, mint 20 évet lehúzni börtönben.

az szerintem törvényszerű, ha egy ilyen "buta" gyerek egy normál osztályban vagy közegben deviáns lesz, elég vicces, amikor egy csoffadt, elaggott vidéki pedagógus azon éli ki a szadizmusát, hogy harmadszorra is megbuktathatja.. meg különben is, őket bántja mindenki, aki csak hármast kapott, az is azzal vígasztalja magát, hogy "lám, a Sanyi milyen hülye".. azzal egyetértek, hogy a fegyelmezést nem szabad "liberalizálni" az iskolákban, de ezt a semmire sem jó kegyetlenkedést azért száműzni kellene valahová a történelmi múltba.

tóparti látomás 2010.02.24. 15:04:02

@M11an: Lehet, hogy neked furcsa lenne ha meglopna, de beszélgessél el egypár drogos fiatalnak a szüleivel és érdekes dolgokat fogsz hallani. Ők is ezt mondták, de valahogy mégis eltűntek a dolgok.
Amúgy nem poénből írtam, hogy nagyon nehéz megértetni egy szülővel a gyermekével valamilyen probléma van.
Aki szülő az tudja, hogy ha ilyet mondanak neki nehezen tudatosul benne ezért vannak akik letagadják, nem néznek szembe olyan dolgokkal ami mindenki másnak nyilvánvaló.
Pld: a gyerek iskolai fejlesztésre jár, 9 éves, 75-80 kg, alapvető dolgokat nem tud megcsinálni, mint a bukfencezés és társai. A fejlesztő beszél a szülővel, hogy a gyermek érdekében figyelni kellene az étkezésére, többet kellene sportolnia mire a szülők válasza: " Á az én kincsem, csak jó húsban van, nehezek a csontjai és alig eszik."

tóparti látomás 2010.02.24. 15:13:49

@borovi: Fogyatékosságot szülés közben fellépő komplikációk is okozhatják hiába van minden rendben veled és a terhességeddel.

Francekellregisztralni 2010.02.24. 15:23:33

@"the dragon": "körmös még a diszlexiát is gyógyítja"
Ugye erzed mekkora baromsagot irtal... Voltal diszlekszias? Én igen...anyamek is megprobaltak fozokanal szorongatassal es egyebbel gyogyitani...kepzeld fele annyira se tudtam olvasni mikor jelen voltak, mind mikor nem.

Falusi iskola elfogado, befogado kepessegeitol meg annyit hogy az ottani tanero az egesz oszaly elotti megszegyenitest gondolta terapias megoldasnak a diszlexia ellen. ...tippelj, mire ment vele...

hoel 2010.02.24. 15:45:16

@VRbagoly: Mindketten tudjuk hogy 75 iq val nem fog tudni elvégezni valaki egy normál iskolát és azt is, hogy de igen, értelmi fogyatékos, hiába ir a tanköny 70- et.( nyilván ismételték a tesztet és sehol nem jött ki 140 feletti eredmény) Innentről kezdve a többi papirszagú bürokrácia alkalmazása egy gyerekre, aki 7 -14 éves kora között egy kisegitő iskolában jó eredményeket produkálhatott volna és esetleg pl egy kertészetben nagyon jól elműködhetett volna. Ha az én gyerekemnek lenne 75 ös iq ja mindent megtennék azért, hogy a számára megfelelő helyen tanuljon, a számára megfelelő környezetben szocializálódhasson. A lopás és az egyéb kriminális dolgok nem( csak) a 75 ös iq val hozható összefüggésbe, hanem a gyerek hányattatásával is. Hogy most mit tennék, arról fogalmam sincs. De hogy egy 75 ös iq ju gyereket nem iratnék be ( pedagógus létemre !!!) normál általánosba az ezer százalék.

hoel 2010.02.24. 15:49:32

@VRbagoly: Debilitás, imbecilitás, idióta. Ebből az első, azaz a debil simán megtanul irni orlvasni alapszinten, beszélni is valamint önmagát ellátni.

elod72 2010.02.24. 16:27:11

@solmyr: En pl. teged is tudlak sajnalni... :-(

Francekellregisztralni 2010.02.24. 16:31:10

@solmyr: Szerinted WC ttakaritashoz meg csirke belezeshez hanyas IQ kell, vagy azt is 3 diplomasok csinalhatjak csak? Siman van olyan munka aminel szinte elony hogy nincs sok eszen...nem kell bele hulyuljon. Ha sikerul elerni hogy birja a monotonitast, kifejezetten hasznos tagja lehet a tarsadalomnak. Kell uccasepro is nem csak jogasz! (ez teljes tisztelettel mondom)

NoNight · http://anothernonight.blog.hu/ 2010.02.24. 16:36:27

@"the dragon": "Ha a tanárok testi fenyítést is alkalmazhatnának az iskolában, akkor egykettőre" megnőne a számuk a baleseti sebészeten. Ha a kezelhetetlen diák nem üt vissza (jogosan) akkor megteszik a szülei. És akkor már egyből más fénybe kerülnének a tanárverések. A mai pedagógusgárda már ellensúlyozhatja erőszakkal ellensúlyozza a szakmai alkalmatlanságát - a világ túllépett rajtuk, és jobb is ez így.

Ellenőrző · http://ellenorzo.blog.hu/ 2010.02.24. 16:51:04

Nagyon örülök, hogy sikerült Marcellának néhány címmel és emberi szóval segítenünk, elküldtem a javaslatokat neki írásban. Külön elnézést kértem tőle az érzéketlen, tapló, érzelmi analfabéta kommentelők hozzászólásai miatt, akikben annyi jóérzés nincsen, hogy egy kétségbeesett, gyermekéért aggódó anyába ne rúgjanak még egyet. Gratulálok!

addictio 2010.02.24. 18:11:31

@pucros: szívemből szóltál.
Sajnálom, hogy ezt kell mondjam, de szerintem felesleges mindenkinél erőltetni az iskolát. Tudjon írni-olvasni, számolni - amennyire muszáj - és ennyi.

ppppalika 2010.02.24. 18:53:32

@zako1: " Addig fogják ide-oda rakosgatni, amíg be nem tölti a 18. életévét (tankötelezettség), aztán viheted ahova tudod."

Ebben a kategóriában 20 éves korig tart a tankötelezettség, amely azt hiszem 22 évig meghosszabbítható.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2010.02.24. 21:42:59

@Ellenőrző: Azért egy helyesírásellenőrzés valóban nem ártott volna - ezen a blogon valahogy túltengenek a nyelvtannácik (ahová egyébként magamat is sorolom), de számtalan szemét kommenttől védhedted volna meg Marcellát, ha kijavítod a hibákat.

nyomasek_bobo · http://sopron.e-cafe.hu 2010.02.24. 22:22:40

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: az a baj, ha kijavítja a hibákat, csak annyi marad, hogy rossz anya volt :-(

Darksider 2010.02.24. 23:50:26

@Ellenőrző:
még egy ajánlás:
A Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskolának van speciális osztálya, esetleg oda lehetne vinni a gyereket. Ez nagy részben rendes középiskola, de miden évfolyamban indítanak egy speciális kis létszámú osztályt, ahova a testi és szellemi fogyatékosok járnak. részletek az iskola weblapján:
www.njszki.hu

Ellenőrző · http://ellenorzo.blog.hu/ 2010.02.25. 06:19:12

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: Soha nem javítunk helyesírási hibákat, a leveleket úgy közöljük, ahogy kapjuk. Ebben a kivételes helyzetben nagyon sokat alakítottunk rajta, de szándékosan nem mindent, mert a levél stílusa és formája is része a mondanivalónak, hozzátesz tartalmilag. Ha Marcella így ír és fogalmaz, az a személyiségének a része, vagy elfogadjuk, és segítünk, vagy belekötünk, mindenki dönthet lelkiismerete és habitusa szerint, mi a fontos az ember, vagy a helyesírási szabályok.

Ellenőrző · http://ellenorzo.blog.hu/ 2010.02.25. 06:21:09

Egyébként a kommentek is hemzsegnek a helyesírási hibáktól, pedig nagyrészt tanárok írják őket, mégsem tesszük szóvá őket...

marcellajolan 2010.02.25. 07:43:45

@Czumpákovics Izidóra: Márc 24.-én fogadnak bennünket. Segítséged köszőnőm.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2010.02.25. 08:01:12

@Ellenőrző: Értem és megértem. Azzal együtt a véleményemet fenntartom a javítás szükségességéről - ebben az esetben.

helikon 2010.02.25. 19:55:24

Kedves Marcella!
Sajnos átérzem a helyzetedet. Én is azt tapasztaltam, hogy a kicsit "más" gyerekeknek nincs megfelelő segítség.
Én a lányomnál 2 évesen vettem észre, hogy valami nincs rendben, azóta küzdünk.
Minket is a Halmi úti beszédvizsgáló "javaslata" - kötelező szakvéleménye - alapján bekényszerítettek egy speciális iskola logópédiai osztályába. A gyereknek 119 IQ-ja. Motoros diszfázája, megkésett beszég fejlődése van.
Igaz, hogy csak 14 fő volt az osztályban, de ebből enyhén szellemi fogyatékos kb. 8 gyerek.
Amit égertek annak a 1/2 részét sem teljesítették. Normál tanmenet, úgy haladnak, mint egy normál általános iskolában, csak vannak a plussz fejlesztő és logópédiai órák.

A főiskola gyakorló iskolájaként próbatanítások, konferenciák bemutatóórák stb., ahol kell egy-két normális, értelmes gyerek, akikkel lehet villogni és eredményt felmutatni. Na ez volt az én gyerekem és még kb. 4 gyerek.
CSak a gyerek szám a lényeges, mert így maradhat fenn az iskola, maradhat fenn a kiemelt státusz ...., hogy közben a nem odavaló gyerekek miatt szenved a többi is, az senkit nem érdekel.

Saját döntésemre és felelősségemre átvittem normál általános iskolába. Természetesen a felzárkoztatás egy magántanárral az az én költségem volt.
Normál iskolába 2 főnek számítunk a szakvélemény alapján, de csak heti 1 logópédiai és fejlesztő órajár.
Nekem szerencsém van találtam egy olyan általános iskolát, ahol partnerek a tanárok. Látják, hogy más a gyerek, de okos, értelmes, szorgalmas és tanulunk vele. De ez a családnak nagyon megterhelő.

Intézményi segítség nincs! Mindenki csak széttárja a karját. Brürokrácia az van. Papír kell mindenhez. Addig nem járhat fejlesztő pedagógushoz, míg nincs kijelölő szakvélemény. Ha a nevelési tanácsadó adja, akkor elveszti a beszédvizsgáló szakvéleményét és nem jár a logópédus stb.

Sajnos én tudok neked okos tanácsot adni. De néha annnyira egyedül érzem magam ebben a csatában, amit a gyerek fejlődésért vívok. Egészen más a problémád, de nagyon megérintett, hogy vannak még ilyen küzdő családok, ezért nem tudtam szó nélkül hagyni.

Neked és a családodnak nagyon sok kitartást kívánik.

bölcsésztanár 2010.02.25. 20:33:01

Marcella:
ZÖLD KAKAS LÍCEUM?
Azt nem tudom pontosan, hogy kis intelligenciájú gyerekekkel hogy állnak, de azokkal foglalkoznak, akik más intézményekből kihulltak, de főleg magatartás-zavarok miatt.

ber_ke_nyerke 2010.02.26. 18:27:29

KULCSSZÓ: X. KERÜLET (AMIT MARCELLA TALÁN LE SEM ÍRT.)

BUDAPEST X. KERÜLETBEN "KICSIT MÁS" GYEREKEKET NAGYÜZEMBEN IRÁNYÍTANAK ÁT BIZONYOS FIZETŐS MAGÁNISKOLÁKHOZ. HOGY A GYEREKNEK MI AZ ÉRDEKE? KIT ÉRDEKEL EZ?! A FŐ, HOGY A LÉTSZÁM MEGLEGYEN...

Rabyn 2010.02.26. 23:32:32

Nem olvsatam végig minden hozzászólást, de én tudok egy helyet ahol megpróbálhatod.
Elméletileg van olyan, hogy középsúlyos értelmi fogyatékosok iskolája. Próbáld meg, hátha ott fogadni tudják.

KenSentMe 2010.02.28. 20:28:18

@hoel: Én egy olyan embert nem tartok értelmi fogyatékosnak, aki
1. képes az önálló életvitelre
2. képes társadalmilag hasznos munkát végezni
3. képes családot alapítani.

Nem állítom, hogy 75-ös IQ-val ezek egyszerű dolgok, de a könyvek szerint ez nem lehetetlen.. tudjuk, hogy a normális eloszlásnál a pontok 67%-a van a szóráson belül, 33%-a szóráson kívül.. ez azt jelenti, hogy az emberek 16%-nak kisebb vagy egyenlő az IQ-ja, mint 85! Egy 31 fős osztályban ez ~5 embert jelent. 31 főből 5-en vannak 85-ös IQ-val és alatt (és szintén ~5-en 115 fölött).. átlagos értelemben. És valószínűleg ez az 5 ember is alulmúlná a saját eredményét, ha történetesen magatartászavaros is volna, és nem bírna a tesztre koncentrálni. Szerintem a valóságban egy rosszul szituált vidéki iskolában, ahonnan az értelmesebb emberek régen elhúztak, még ennél is siralmasabb a helyzet.. egy 80-as IQ-val rendelkező embert is le lehetne debilezni a te hozzállásod szerint .. pedig a világban boldogan élnek kőművesek, pincérek, újságárusok, lángossütők, stb.

Nem állítom, hogy ha a fiamnak 75-ös volna az IQ-ja, akkor nem keresnék neki azonnal valami speciális iskolát.. de ennek ellenére nem érezném értelmi fogyatékosnak, hiszen nem egy Down-kóros 52-es IQ-val.. a levél egy része arról szól, hogy még egy 75-ös IQ-jú ember is képes szocializálódni pl. egy deviáns bandába, vagy konstruktívan érvelve ellentmondani a szüleinek ("a te hibád az egész, hogy veszekszel velem, és csak azért megyek máshova és csinálok rosszat, mert itthon lenni már nem bírok miattad"). Lehet, hogy "buta, mint a föld", de nem fogyatékos.

Copyright © 2008 Theme Preview All rights reserved. Theme by Laptop Geek. Blog.hu-ra alkalmazta: a Blog.hu Sablonok a Népkertben.

süti beállítások módosítása